Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • APrzybylska Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh ... jak już złapię neta, to formu mnie wyrzuca :/

Aga jestem z Tobą i trzymam mocno kciuki za poprawę. Wiktorek jest już na tyle duży, że w razie wcześniejszego porodu świetnie da sobie radę. Wiem, łatwo mówić, ale i u mnie sytuacja zmienia się z dnia na dzień. Wszystko będzie dobrze :)

Udanej niedzieli mamuśki :)

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Padłam wczoraj po 21.

Aga dobrze, że jesteś w szpitalu i ciągle Was badają. Przynajmniej zareagują jak już przyjdzie czas na to, że Maluszek będzie potrzebował się przywitać ze światem zewnętrznym. Nastawiaj się, że będzie dobrze:* naprawdę jest Wam to potrzebny.
    My tu wszystkie trzymamy kciuki i jesteśmy z Tobą i z Anią!

Aniu a Wy jak? W tym tygodniu coś chyba więcej się dowiesz?

Aj dziewczyny, tak Wam współczuję tych problemów ze zdrowiem!:(
    Ale będzie dobrze, bo przecież musi! :*

Dorotko ja też nie chodzę w japonkach, mam kilka bo jak pracowałam w delegacji, to do hotelu mi się przydały. No i z Mężem na wakacje jak jeździliśmy, to zawsze kupowałam.

Wczoraj praktycznie skończyliśmy pokoik Adusi. Ale zastanawiam się teraz nad zmianą firanki:P
    No i jeszcze dywan.

Ilona biustonosz mam na sobie teraz 75 i przedłużkę, bo kupiłam 3 za 12 zł. Fajna sprawa.
    O i super, że wychodne było. Mnie ciężko wyciągnąć gdziekolwiek. Do tego jeszcze mi katar nie przeszedł. Dziad się trzyma.

• aga_90 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu, powiem Ci szczerze że póki sie nie znajdzie człowiek w podobnej sytuacji to nie zrozumie dokładnie. Teraz rozumiem to drżenie o każdy dzien spedzony w brzuszku. 3mam mocno kciuki że stanie sie jakiś cud i dotrzymamy te dzieciaczki jak najdłużej.

Dzisiejsza noc byla masakryczna. Czuje podskornie że będę pierwszą rozpakowaną kwietniowka. Pomijając że cale pranie w domu stoi (ale to ogarnie mama juz), ale przeraża mnie wizja inkubatora, tych wszystkich rurek, kabelkow, niemozliwosci wzięcia synka w objęcia i tego że on nie ma nawet 2kg :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2018, 09:30

f2wl9vvje61wiuku.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga....wiem, że to trudne, ale myśl pozytywnie, wizualizuj sobie datę, która Tobie pasuje. Zafixuj sie na niej, nie mysl o kabelkach, rurkach itd, bo wtedy to przyciągasz. Po prostu czekaj a głowę najlepiej zamij czymś innym.
    Przed momentem czytałam o dziewcznie w działe "problemy i komplikacje", która urodziła przed 36 tyg i małego nawet do inkubatora nie dali, bo był w zupełności dojrzały.

W czystej biologii niewiele rzeczy zależy od nas, ale w realnym życiu to nasze myśli kształtują rzeczywistość. Stres to adrenalina, kortyzol i itp. a ponieważ hormony są od siebie współzależne poniekąd, to może to wpływać na oksytocynę, prolaktynę, endorfiny itp. Nie fundujmy sobie same zdrowotnych katastrof. Wdech, wydech , w głowie " jest trudno, ale dobrze, dam radę " . Jak szybko liczę termin masz chyba na 9.04 ( jak ja ;) ) więc 26.03 możesz juz rodzić bez skazy na zdrowiu. Wybierz sobię datę poniedzy 26.03 a 9.04 i na niej sie skupiaj...wyobrazaj sobie ten dzien: jaka bedzie pogoda, czy slonecznie, czytaj ile godz na dzien, jaka jest faza ksiezyca wtedy itd....
    Wiem, ze to pierdoły, ale u mnie w życiu w waznych momentach zawsze sie sprawdza !!! Moze i Tobie pomoze.

P.S. Ja sobie wizualizuje 7.04 ;) - przy mojej szyjce byłoby to mistrzostwo świata, ale kto nie trenuje do Olimpiady ten nie wygrywa ;)

nick nieaktualny, aga_90, Etoilka, Ilona92, Tusianka, BP 02, asiq, grzanewino lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2018, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia super to napisałaś!

I ta wizualizacja jest dla mnie tak bliska i trafiona, bo w wielu momentach życia tak robiłam. I dzięki temu szłam do przodu!

Ilona92 lubi tę wiadomość

• aga_90 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia, spróbuje sobie wizualizowac datę, ale moje myśli skupiają sie na tym co słyszę od lekarzy, a to juz nie jest wtedy takie proste (:

f2wl9vvje61wiuku.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2018, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga nic Cię nie uspokajają? Tylko straszą? Kurde zero empatii.

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A bo lekarze, to tylko kroić by chcieli....ja po pobycie w szpitalu byłam tak "posrana" (sorki za słowo), że aż torbe do porodu wyprałam na drugi dzień ( w 25 tyg.) Minęło 8 tyg od tamtej pory i jest ok ;) Oni zawsze sie nastawiaja na najgorsze , od tego są a my i tak wiemy przeciez swoje !!!! Nikt tak jak my nie zna naszego ciała i naszych maluszków, oni niech robia swoje a my swoje ;)

Ilona92 lubi tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia85F wrote:
    Aga nic Cię nie uspokajają? Tylko straszą? Kurde zero empatii.
    Sinusoida.. takze i mój nastroj ma niezle hustawki, podejrzewam ze dlatego i cisnienie nie daje sie do konca opanowac. Wieczorem ladnie 120/80, a dzis rano 160/100..
    Mały jest mniejszy az o 2 tyg, a ciążę donoszona belly pokazuje na 19.03, co oznajmila mi lekarka że nie donosze. Cóż.q

f2wl9vvje61wiuku.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.

Aniu trzymam kciuki za Ciebie i Zuzankę :)

Aga czytam ciągle forum i jestem całym sercem z Tobą, znam ten szpital i będę tez tam za kilka tygodni, mam nadzieję że Wam pomogą i donosisz Wiktorka, każdy dzień jest na wagę złota, trzymaj się kochana, wiem że to trudne ale musisz być silna , moja szwagierka urodziła w 36 tyg mały miał 2400 około i nie musiałbyć w inkubatorze, wszystko było ok, mam nadzieje że ciśnienie sie choć trochę ustabilizuje.

Madziu i Emily przykro mi z powodu Waszego przeziębienia, ale lepiej teraz niż później.

U mnie czas leci, nie mam za bardzo o czym pisać ,ale ciągle Was czytam,dalej robi mąż łazienkę a ja codziennie myję podłogi bo dużo kurzu już czasem mam dość, ale jeszcze około 2 tyg, wszystko mam już kupione, uprane i wstępnie zapakowane, mały się rusza, ciężko mi się śpi i leży, brzuch się spina, ale źle nie jest :)

Nurzy mnie już trochę ten stan, ale jeszcze miesiąc i bezie po wszystkim, zmykam już milej niedzieli :)

nick nieaktualny, Ilona92 lubią tę wiadomość

• Tusianka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, głowa do góry. Ilu już dziewczynom lekarze mówili, że nie donoszą ciąży, a jednak było wszystko w porządku. Moja koleżanka rodziła na początku stycznia w 32 tygodniu, mały miał niecałe 2kg. Trochę czasu spędzili w szpitalu, ale jest z nim wszystko dobrze. Zresztą Klaudia dobrze napisała. Przyjęłam podobną strategię - belly pokazuje mi donoszoną ciążę na 16 marca i tego się trzymam, a potem niech się dzieje co chce. Tobie brakuje podobnie 3 tygodni, nawet się nie obejrzymy kiedy to zleci :)

Aniu, jak sytuacja u Was?

W piątek wieczorem jak chciałam się podnieść, to zaczął mnie boleć brzuch tak pod pępkiem. Taki zaciskający ból, nie mogłam się wyprostować. Zaczęłam trochę panikować, tym bardziej że akurat sama w domu byłam. Ale położyłam się i po chwili przeszło. Jeżeli to był skurcz, to ich na pewno nie ominę, bo bolało jak cholera.

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, Klaudia ma racje:)
    Moja ciocia miała termin na 7 marca czy jakis tak, a cesarkę myślą robiona w wigilie, przez wysokie ciśnienie, ba dodatek mała była 3jritnie! Owinięta pępowina. W tamtym tyg wyszły do domy. Wszystko bedzie dobrze :)
    Przed chwila poczułam sie mega okresowo...odkurze i segreguje rzeczy do prania. Bo ja moge sie rozpakować i w 38tc, ciąże donoszona mam 8marca...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2018, 11:50

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czo tu taki spokój :)

My dziś lazy sunday mieliśmy :) stwierdziliśmy, że trzeba korzystać, póki jesteśmy we dwójkę :)
    Do 11 w łóżkach, ciasto i serial na śniadanie :) potem spacer, obiad u teściów i wycieczka do Agata Meble, by zamówić kanapę :)

Wszystko się udało :) kanapa będzie najpóźniej w ostatnim tygodniu marca, fotele z renowacji też jakoś tak mają być :)

Jak dobrze pójdzie to wszystko się pojawi u Nas przed przyjściem pawełka na świat :)

Etoilka, Tusianka, Ilona92 lubią tę wiadomość

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    witamy w nowym tygodniu ;)
    Do mnie wróciła stara "przyjaciółka" bezsenność ;p Pobudka o 5 ;(
    Na termometrze: - 13C
    Pojutrze wizyta, już nie mogą się doczekać.

nqtko7eswtot5kmm.png
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! U mnie pobudka przed 6, po 6, w pół do 7 i w końcu o 7 wstałam bo już nie było sensu dłużej leżeć ;)
    U nas -12°C ale wczoraj niedobre słońce śnieg nam rozpuściło :P
    Mam wrażenie że mi przez weekend brzuch urósł ale może to tylko złudzenie ;)
    Dzisiaj kontynuuje prasowanie - aaaleee mi się nie chce :P
    Od 8 wiertarki pracują - a już się łudziłam, że skończyli :P

Udanego tygodnia! :)

Etoilka, Tusianka, Ilona92, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2018, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ledwo żyję, poszłam spać po 21, pobudka po 24 i dopiero zasnelam przed 4, wstałam przed 7, wszystkie boki mnie bolą, mam dość nie chce mi się nic robić.

Leżę nadal mimo bólu nie wiem w co ręce włożyć.

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatko, a półleżąca pozycja delikatnie na lewym boku? Dla mnie jest najbardziej optymalna...

a wiecie, że opieka położnej przysługuje kobiecie również w okresie menopauzy ??? Jestem w szoku, w życiu bym nie pomyślała.

"Opieka położnej nad kobietą w okresie menopauzy. Menopauza to dla wielu kobiet czas specyficznych dolegliwości ginekologicznych i psychicznych. Do położnej mogą zgłaszać się wszystkie pacjentki, które mają wątpliwości dotyczące samopoczucia i stanu zdrowia w tym okresie. Położna powinna przypominać kobietom o dostępnych dla nich programach profilaktycznych i konieczności profilaktyki nowotworów, badać piersi i uczyć samobadania. [...] Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 października 2005 r. w sprawie zakresu zadań lekarza, pielęgniarki i położnej podstawowej opieki zdrowotnej Dz. U."

Ilona92, nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

30 dni do porodu! :)

Dorota, u mnie też brzuch urósł przez weekend, wydaje mi się, że to nie tylko wrażenie :p

W sobotę zwiedzaliśmy porodówkę - nie przestraszyliśmy, co najważniejsze ;) Dzisiaj szkoła rodzenia.

Udanego dnia! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2018, 09:31

pomarańczka_33, Tusianka, Ilona92, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Etoilka wrote:
    Hej!

30 dni do porodu! :)
    30 dni? Łoł!
    Wzięłam i zerknęłam ile mi zostało i co? 36 dni! Ale jak to? Kiedy to się stało??? Bomba już tyka! ;D

Etoilka, grzanewino, Tusianka, Ilona92, ibishka, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pomarańczka_33 wrote:
    Bomba już tyka! ;D

;););););) padłam.....
    u mnie całe 42 dni....
    może w tym tygodniu przyjdą mebelki i wózek - już nie mogę się doczekać ;)

Etoilka, pomarańczka_33, Tusianka, Ilona92, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
‹‹ 384 385 386 387 388 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ