X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • BP 02 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś

Mi tez pobral we wtorek GBS ciekawam jak wyniki i kiedy :)
    Gratulacje Klaudia!

Tęskniąca lubi tę wiadomość

dxomclb10296nsxe.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Aniu bede pamietać o Kruszynce i o Was!
    Jak sie czujesz?
    Jak Aga?

Klaudia gratulacje. Oby teraz poszli wszystko ekspresowo!
    Magda zazdroszczę przygotowanych ubranek.
    Cieszę sie z ujemnych posiewow!
    Moja wizyta dobrxe. Łożysko jest juz dojrzałe ,3 stopień , lekkie zwapnienia, wody ok i reszta tez, ułożenie dziecka prawidłowe. Pobrał wymaz na pakiet posiewów, w razie gdyby cos było nie tak zdąży mnie wyleczyć przed porodem, płaciłam 140zl, wyniki poznam za tydzień bo teraz wizyty co tydzień.
    Nie mam co sie spieszyć z wywoływaniem porodu bo to bez sensu, skoro wszystko jest dobrzw, nic sie nie dzieje. 2tyg przed terminem warto przyjechac bliżej szpitala, bo nigdy nic nie eusfomo;)
    Mam juz większa torbę wiec weekend lub po bede spakowana:)

Uwaga! Mała wazy 3096 +-400g! Bardzo proporcjonalna, kość udowa dłuższa o 1.5tyg wg wymiarów na usg. Leży prawidłowo, wiec powinnam dac rade urodzić skoro wstawiła sie do wyjscia na świst.
    Odebrałam wyniki badan, poprawiły sie tr podstawowe, alt lekko powyżej normy , lekarz pow ze to nie ma znaczenia, żelazo mam e górnej granicy , az sie zdziwiłam, tsh super, toxo i cyto ujemne, mocz itp prawidłowy, jeszcze wr i moge rodzic :)
    A wgl według tych wymiarów wskazuje na 36+5 wiec prawie tydzień do przodu

pomarańczka_33, Tusianka, Etoilka, Tęskniąca, Magdzia85F, grzanewino lubią tę wiadomość

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, ja nie wiem kto wymyślił ten 9 miesiąc ciąży ale ja składam reklamacje :P czuję się jak ęwalidka - ani stać, ani leżeć, ani siedzieć, że nie wspomnę o próbie schylenia się, permamentny ból prawego brzucha, brak sił i zmęczenie po niczym :P albo wracam do 6, 7 miesiąca albo się wypisuję z tego układu :P

ibishka, Magdzia85F, grzanewino lubią tę wiadomość

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow, Ilona, ale duża Twoja Jadzia! To jednak rodź lepiej przede mną, niech mój Wojciech nabierze jeszcze trochę masy :p

Dorota, ja za to od jakichś 2-3 tygodni odżyłam. Nic mi nie dolega - no może poza zgagą ;) ale może te dolegliwości 9. miesiąca jeszcze do mnie przyjdą.

Ilona92, Tęskniąca lubią tę wiadomość

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam tak samo:) najgorzej mam ze schylanie, reszta do przeżycia, cierpią strasznie moje pięty i stopy ogólnie.
    Zgagę mam tylko po paru produktach. Po opuszczeniu brzucha powinna przejść :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 23:11

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Wczoraj po wizycie u ginekologa mielismy gosci, wiec nie bylo czasu pisac :)
    U Nas wszystko ok, szyjka zamknieta na 3 spusty :) Maly aktywny jak zwykle :) wazy okolo 2900g, szacowana waga porodowa to 3700g ♡
    Za dwa tygodnie mam pierwsze KTG ♡ i pozniej juz co tydzien :) a wizyta za 4 tyg :)
    Moja dr zażartowala, ze jak Maly nie urodzinie do tp, to 4 kwietnia go sila wyciagnie z brzucha :p

pomarańczka_33, Tęskniąca, Etoilka, Ilona92, Magdzia85F, Tusianka lubią tę wiadomość

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilonka, ale duża ta Twoja panna ;)
    ja oczywiście na USG zapominam się zapytać o cokolwiek i w rezultacje słysze tylko: "nie mam zastrzeżeń" wiec nie wiem jak tam wody, łożysko itd...ale jak bez zastrzezen to bez ;) nie bede sie czepiac ;) Skoro "tydzien do przodu" to moze wyscigi z Ania? Zobaczymy, która pierwsza , haha ;)

Dorotka, ja myślę, że powinnysmy zgłosić reklamacje grupową , haha, podobno taka ma większą siłę przebicia ;) A czy Ty słońce jestes też kadrową? Bo mam takie pytanko: pracownik byl na szkoleniu 3 dni, za ktore ja placilam (noclegi byly w cenie, nie wiem jak z jedzeniem, musze sie dopytac) - jak on ma sie na liscie obecnosci wtedy podpisac normalnie 8 h czy wpisac szkolenie, czy delegacja? czy dieta mu sie nalezy jeszcze czy juz nie?

Marysiu, ja mysle, ze wszystko siedzi w glowie, ostatnio byly dobre wiesci na wizycie to i lepiej sie ostatnio czujesz ;)

Kama gratuluje udanej wizyty, mi tez mowil, ze mam chodzic na ktg, ale nie zarejestrowalam jak czesto, haha ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2018, 08:31

Ilona92, Etoilka lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila wizyta dopiero w tp?

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilona, nieeee :) wizyta 22 marca (no dobra, to jest za 3 tyg xD)

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

Wysłany: 2 marca 2018, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia, to składamy grupową reklamację w takim razie! ;D
    co do Twojego pytania to jestem kadrową "z musu" ;) jeśli to Ty wysłałaś go na szkolenie i opłaciłaś pobyt to nie należy mu się żadna dieta bo nie wykonywał pracy a więc nie była to delegacja. Szkolenie liczy się jako godziny pracy, nawet jeśli w ciągu dnia miał np. 10 h szkolenia to liczy mu się 8 h pracy (przy pełnym etacie). Tak więc na liście obecności może wpisać, że był na szkoleniu i należy mu się takie wynagrodzenie jakby normalnie był w pracy

Ilona, duuża Córcia :) najważniejsze, że wszystko jest w porządku :)

Marysia, w takim razie ciesz się i korzystaj z dobrego samopoczucia, może Ciebie akurat kiepskie dolegliwości na ostatniej prostej ominą ;D

Kamila, super, też kawał chłopa już masz w sobie ;D

Tęskniąca, Ilona92, Etoilka lubią tę wiadomość

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dorotka za odpowiedź.
    Moja teoria o pełni się chyba sprawdza, dziś (wczoraj?) w nocy chyba o 1.15 był jej szczyt i w tym czasie mniej więcej dziewczyna z "drugich kwietniówek" trafiła do szpitala. Co prawda najprawdopodobniej był to fałszywy alarm, ale cos jednak musi w tym być. Trzymajmy się za równy miesiąc w takim razie, bo się może okazać, że połowa z Was się "wysypie" w tym czasie ;)

ibishka, Ilona92, Magdzia85F lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopisuje się do waszego grupowego zażalenia :-) a już myślałam że tylko ja od rana w kiepskiej formie
    Więc stwierdziłam że się wam od rana pozale. Trochę się martwię jak to będzie z tymi twardnieniami brzucha. W szpitalu przy magnezie ładnie puściło. Wyszłam do domu i nic wiele nie robiłam (poza stresami w związku z formalnościami do nadzoru budowlanego) i tylko wieczorem pojechaliśmy na zakupy spożywcze które trwały może z półtorej godziny w sumie, a ledwo je dokończyłam i ledwo do domu dojechałam żeby się położyć. Brzuch tak twardnial że to jakaś masakra. Polezalam 15 minut przeszło. Wstałam rozpakować zakupy.. Minęło 10 minut brzuch strajk całkowity.. Tak już będzie? Że nie będę w stanie 10 minut stać? Ehh a gdzie do terminu donoszenia? Nie mówiąc już o terminie z OM..A tu najwięcej roboty dopiero przede mną, pranie prasowanie ogarnięcie domu przed porodem.. :( trochę się boję jsk to będzie wyglądać..

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png

Wysłany: 2 marca 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chcę wcześniej niż za miesiąc! ;D

Tęskniąca, ibishka, Etoilka lubią tę wiadomość

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem, czemu my tak marudzimy ? ;) przecież ciąża to nie choroba....hhaahahahahahahahahhaah.........
    (już widzę te sztylety lecącace na mnie z Waszych spojrzeń, hahahaha)
    Jak "planowałam" ciąże to wszystko wydawało mi się takie proste...zrobie to, tamto, wtedy, później, teraz....SAMA dam radę, przecież nie będę pierwszą kobietą w ciąży, skoro inne daja radę to ja tym bardziej, jestem zdrowa, silna, wysportowana....AHA...no i mam 3 miesiac lezenia, bycie na łasce i niełasce innych, nawet po paprocha na ziemi nie moge sie schylic...ból, bezradność, strach itd....a mówili, ciąża to taki piekny czas, najlepszy w zyciu kobiety, sprobuj, nie pozalujesz....masochisci, haha ;)

pomarańczka_33, Ilona92, Magdzia85F, Etoilka, ibishka, grzanewino lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za tekst "ciąża to nie choroba" powinna być natychmiastowa egzekucja xD
    Oczywiście Tęskniąca, wiem, że użyłaś tego jako żartu :P

Ale to był ulubiony tekst mojej szefowej...
    No bo to nie jest choroba, tylko stan odmienny, na który nie mamy żadnego wpływu :)

Tęskniąca, pomarańczka_33, Ilona92, Etoilka, Magdzia85F lubią tę wiadomość

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• BP 02 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to moze przez pelnie ja nie moglam zasnac... normalnie ponad dwie i pol godziny sie przekrecalam z boku na bok i biegalam siusiu :S
    Chyba zaliczylam w nocy pierwszego BH. A przynajmniej tak mi sie zdaje :D
    Ale mi sie dzis pracowac nie chce! A same zadania "z d..." dzis mnie czekaja ;)
    Kamila- chyba mamy ten sam schemat wizyt- tez mam 22 marca nastepna :)
    A propos zazalenia- u mnie nie jest tak zle ale rzeczywiscie troche brzuch daje sie powoli we znaki- ciezko sie podniesc, schylac sie nawet nie probuje- robie cos a la przysiady :D generalnie mam wrazenie ze to nie do konca moje cialo o.O

dxomclb10296nsxe.png

Wysłany: 2 marca 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciąża to stan, za którym raczej nie zatęsknię - ale jak w takim razie mamy mieć dwójkę? ;D chyba Małżon będzie w ciąży i urodzi - ja już podziękuję :P ;D

Ilona92, Tęskniąca, Etoilka, grzanewino lubią tę wiadomość

• Ilona92 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzo kobiet mi mowi, ze dziewczynki rodzą sie troche szybciej, chłopcy czesto po czasie, ale ile w tym prawdy?
    Wydaje mu sie, ze te wymiary sa lekko zawyżone przez wielkość kości. Zreszta zawsze jest granica bledu ok 10% na wszystkich aparatach :) śmiesznie widac byli tłuszczyk na brzuchu haha
    Klaudia ja miałam usg 36 tc i tyłki na tych głównych usg dziecko jest mierzone. Moze teraz zacznie cześciej spr bliżej tp? O to nie pytałam.

Iza ja wiem, ze oszczędzaj sie brzmi gak mantra niektórych religii, ale jesli bylas w szpitalu to nabierz sił, bierz cześciej magnez, odżywiaj sie zdrowo lub tym co lubisz, porób to co sprawia Tobie przyjemność, ale na płaszczyźnie siedząco-leżącej, nóżki powyżej serca i bedzie dobrze. Ja twardnienia i skurcze mam jyz dosyc czesto, odczuwam he przy każdej zmianie nastroju, nawet szczęście i ekscytacja powoduja napięcie, niedługo niektóre z Nas urodzą także macica ćwiczy intensywnie hak przed długim maratonem.
    Pod koniec jest na prawde cieżko, glowka wchodzi w kanał rodny, dziecko ustawia sie w prawidłowej pozycji do wyjscia, organizm magazynuje energię na porod, karmienie i opiekę. Markety tez mnue męczą i w trakcie zakupów zalicze ok 3-4 skurczy.

ibishka lubi tę wiadomość

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w moim ukochanym liceum miałam panią od biologii, młoda, zaraz po studiach, byłysmy na bieżąco z jej slubem, ciążą itd....i nie zapomnę tego jak z nią własnie rozmawiałysmy i zdziwiło mnie jej zdanie na ten temat (BIOLOG !!!) , bo mówiła, że ciąża na swoj sposob własnie choroba i stan fizjologiczny kobiety jednoczesnie. Twierdzila, ze o ile mamy "warunki" do rozmnazania (macica, drogi rodne itd...) to juz metabolicznie i biochemicznie nasz organizm traktuje ciaze jak chorobe pod wieloma wzgledami. Jest tyle zmian w organizmie kobiety ktora jest w ciazy, ze szok, a gdyby to byl w zupelnosci stan fizjologiczny, to organizm nie musialby nic zmieniac przeciez...
    troche dziwne podejscie jak dla mnie, ale teraz wiem, ze troche prawdy w tym jest np. ból po to go "wymyslono" zeby sie bronic przed jego żrodlem , swiadczy o jakies patologii i daje nam znak do dzialania, gdyby nie on to pewnie nawet nie wiedzielibysmy na co umieramy...a przeciez bol w ciazy "to normalne"...

Ilona92 lubi tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja Wam opowiem mój wczorajszy dzień i wizytę u gin prowadzącej. Poszłam(ostatnio byłam w pon ale kazała przyjść żeby kontrolować) i zrobiła zapis KTG. Położna powiedziała że wszystko ok. Weszłam do gabinetu i ginekolog powiedziała że zapis dobry ale inny niż ostatnio. Ostatnio tętno dziecka było pomiędzy 140-160 a teraz 120-140 więc inne ale w normie. Stwierdziła, że jako że miałam wcześniej mało wód(co stwierdził prywatny ginekolog na USG a nie ona) to da mi skierowanie do szpitala-dla spokoju.
    Mimo, że wyraźnie mówiła że nic złego się nie dzieje ale zapis jest INNY. I trzeba by zrobić przepływy a oni USG do przepływów nie mają.
    No super!-myślę sobie... tu weekend. Więc pytam czy lepiej iść w pt czy mogę w pon, bo wiadomo że przez week nic nie zrobią. Ona że:
    - najlepiej już bo tak to w pt coś zrobią i może mnie puszczą.
    -Myślę sobie "taa...puszcza.. do wtorku/srody posiedze".
    Pojechałam do domu, pomyśleć co robić. I wymyśliłam, że może poszukam lekarza który robi USG i mi przepływy zrobi. Wchodzę na znanylekarz, patrzę a tam! mój prywatny ginekolog akurat ma termin za 40 minut!więc lecę, pędzę! jestem... czekam 2 h(bo kolejka). Wchodzę! robi mi usg i robi wielkie oczy! niedowierza! że jak to możliwe? tydzień temu wody na dolnej granicy a wczoraj? z AFI-8 zrobiło się 11! może dlatego że piłam dużo? przepływy wszystkie ok. Młody ułożył się skośnie-poprzecznie(no tak to go jeszcze nie było), ale może próbuje się przekręcić głową w dół. Uspokoił mnie strasznie... że nic się nie dzieje, Łożysko tylko stare ale to już ten czas. Szyjki nie badał bo stwierdził że w każdej chwili już mogę rodzić bo taki termin...

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
‹‹ 397 398 399 400 401 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ