X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia85F wrote:
    Dorotko co u Ciebie???
    Madzia, bywało lepiej ;) fizycznie kiepsko, wczoraj cały dzień gotowałam gar zupy - takie mam teraz tempo :P a przynajmniej do weekendu mam spokój z obiadami ;)

mieliśmy kiepską noc, Aki obudził M bo chciał wyjść o 4! a M jak wrócił to niechcący obudził mnie i potem już zasnąć nie mogłam, w końcu jakoś mi się udało ale długo leżałam i podziwiałam kaloryfer i okno :P

a jeśli chodzi o naszego Rudzielca, to jest leczony na pasożyty, jeśli leczenie nie przyniesie poprawy to trzeba będzie wziąć pod uwagę alergię pokarmową! z dwojga złego wolę te pasożyty bo przynajmniej da się to to wyleczyć, no ale zobaczymy ;]

właśnie przyszedł kurier i mi przyniósł torby do wózka, teraz najtrudniejsze, muszę wybrać tą fajniejszą a drugą odesłać ;)

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilonka, na jęczmień najlepsze babcine sposoby :)
    sex - cóż jestem ciężarną dziewicą z odzysku...od 1.10. 2017 nic ;)
    Ilonka - minimalny okres połogu bez ćwiczeń to podobno 6 tyg. jeśli rozeszła sie kresa no nawet rok trzeba uważać na pewne ćwiczenia. Ale też słyszałam o "przypadkach", że 2 tyg i już....ja chyba na sobie nie zamierzam eksperymentować, wytrzymałam tyle, to i te klika tyg też dam rade;)

Musze dzis do ksiagowej jechac - "dziesiaty" sie zbliza....troche sie boje, trzymajcie kciuki !!!!

Ilona92 lubi tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Tusianka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 6go tygodnia ciąży jestem na l4, a wcześniej byłam na zwykłym i z 11 marca upływa mi maksymalny czas pobierania zasiłku chorobowego. I żeby dostawać dalej pieniądze, trzeba złożyć wniosek o zasiłek rehabilitacyjny. Oczywiście ZUS ma 30 na wydanie decyzji, więc coś czuję, że w kwietniu dostanę jakieś grosze a nie wypłatę, przez to że babka przeoczyła termin :/

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha! Nie super figura tylko dobrze zdjęcia robię:p najlepsze jest to że dwa dni temu było plus 13 kg A dziś plus 15. Nie puchnie więc nie wiem... I naprawdę już bym chciała urodzić ale o ile czop odszedł tak od tego momentu cisza... Nie Boli- no zupełnie nic. Oprócz nacisku na przepone, żołądek i zebra.
    Ja już prawie wiem na pewno że będzie cc więc ma ćwiczenia raczej nie liczę wcześniej niż po 4-6 tyg. Pamiętam ból po pierwszej cc...

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusianka wrote:
    Od 6go tygodnia ciąży jestem na l4, a wcześniej byłam na zwykłym i z 11 marca upływa mi maksymalny czas pobierania zasiłku chorobowego. I żeby dostawać dalej pieniądze, trzeba złożyć wniosek o zasiłek rehabilitacyjny. Oczywiście ZUS ma 30 na wydanie decyzji, więc coś czuję, że w kwietniu dostanę jakieś grosze a nie wypłatę, przez to że babka przeoczyła termin :/

No to kiepsko.mam nadzieję że Wszystko uda Ci się załatwić.

Ja dopiero wstałam, pospalam na maxa, przed 6 wybrałam męża do pracy a przed 8 synka do szkoły.
    Mama zadzwoniła i mnie obudziła, ale i tak miałam wstawać.

Magdzia85F lubi tę wiadomość

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Judytko , a może te kilogramy to po prostu Twój ciężki charakter ??? (żarcik, nie obrażaj się, proszę ;) )
    Ostatnio slyszałam ten tekst i tak mi się spodobał, że teraz sobie tłumaczę, że nie tyje, tylko charakter mi się ujawnia ;)

Magdzia85F, ibishka, pomarańczka_33, Emily89, Etoilka, grzanewino, Ilona92, Agiii37 lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png

Wysłany: 7 marca 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Judytko , a może te kilogramy to po prostu Twój ciężki charakter ??? (żarcik, nie obrażaj się, proszę ;) )
    Ostatnio slyszałam ten tekst i tak mi się spodobał, że teraz sobie tłumaczę, że nie tyje, tylko charakter mi się ujawnia ;)
    ooo no to już wiem skąd u mnie już prawie +18! ;D

ibishka, Magdzia85F, Tęskniąca, Etoilka, grzanewino, Ilona92 lubią tę wiadomość

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusianka wrote:
    Ze sie tak wtrące. Ja w tamtym roku mialam wypadek samochodowy i bylam na l4 3 mce, potem zaszlam w ciaze. Zasilek skonczyl mi sie na poczatku stycznia. Ale ja wiedzialam ze tak bedzie i sie nie martwilam bo 99% kobiet w ciazy dostaje rehabilitacyjny bez problemu, tyle ze niestety trzeba czekac, zanim wydadza opinie i wysla do pracodawcy to troche mija. Dopiero z ta pensja dostane kase za styczen.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jaki jest ten maksymalny okres L4 ? rok ?

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca - tesk o ciężkim charakterze kradnę :) juz się nie przejmuję tymi kilogramami na plusie xD

Moja torba do porodu nie jest jakaś wyszukana, kosztowała coś koło 50-60 zł chyba na allegro. Ale jest pojemna, bo ma 125 l :)
    Wygląda tak: 39e2af7932476279med.jpg

W środku ogrom przestrzeni, nic nie musiałam upychać, wszystko elegancko poukładane warstwami, zgodnie z kolejnością ich wyjmowania (od góry: moje rzeczy na IP+kocyk, czapeczka, skarpetki i pampers dla Młodego na chwile po porodzie; rzeczy na salę poporodową dla mnie; rzeczy dla mnie i dla Młodego na oddział położniczy). Dodatkowo ma dwie kieszenie po bokach (tam się kryją na czas porodu: smakołyki, nutridrinki, żele energetyczne i woda) oraz kieszeń z przodu na kosmetyczkę, wyniki badań i inne drobne rzeczy.

A dziś obudziłam się z zawałem serca. Moje dziecko przyjęło taką pozycję: 72c0db165c18e767med.jpg

Już zaczęłam się bać, że zaparł się dupką, by wypchnąć główkę na świat :P

Magdzia85F, Tęskniąca, Tusianka, Etoilka, ibishka, Monnn lubią tę wiadomość

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

Wysłany: 7 marca 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    To jaki jest ten maksymalny okres L4 ? rok ?
    wynagrodzenie chorobowe - 33 dni
    zasiłek chorobowy - 182 dni
    świadczenie rehabilitacyjne - max 12 miesięcy

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z innej beczki czy mając skierowanie na cc szpital może je zignorować i kazać rodzić naturalnie?

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo! To chyba ten charakter faktycznie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 11:23

Tęskniąca, Ilona92 lubią tę wiadomość

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily to się nazywa Góra! Moja nawet u gina tak się wypina. Za pierwszym razem z Mężem jak Ją zobaczyliśmy, to też stan przedzawałowy! Glaskanie nic nie dało. Ale przynajmniej widać, że jest tam w środku :D
    A na wizycie.
    Jeden zrobił oczy, a drugi zaczął głaskać. Hehe

Dorotko teraz to ciśnienie ma być bardzo niskie przez tydzień, więc pewnie każda z Nas będzie się czuć do d...

Z tym spaniem to zaczęłam wkładać korki do uszu. Tylko zgaga zaczęła mnie męczyć. Aż mnie budzi.

Dobrze, że z pieskiem nic poważnego! Uf!

Marta trzymam kciuki, żeby było ok wszystko!

Klaudia hm...tylko ja w ciąży to spokojna jestem. Haha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 11:12

Emily89, Tęskniąca, Tusianka, pomarańczka_33, Ilona92 lubią tę wiadomość

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pomarańczka_33 wrote:
    wynagrodzenie chorobowe - 33 dni
    zasiłek chorobowy - 182 dni
    świadczenie rehabilitacyjne - max 12 miesięcy

Nie ma w życiu przypadków ;) , z moich wyliczeń wynika, że mija mi 172 dni - czyli dowiedziałam się w ostatnim momencie ;) Dzięki dziewczyny !!!!!!!

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Ja z innej beczki czy mając skierowanie na cc szpital może je zignorować i kazać rodzić naturalnie?
    To zależy co jest podstawą do cc. Ale może się tak zdarzyć, że spróbują SN.
    Różnie bywa, czasem działają zgodnie ze skierowaniem (bo nikt nie chce odpowiedzialnosci wziac za komplikacje ewentualne) a czasem (jeżeli skierowanie jest wg oceny lekarza na wyrost) to starają się przekonać do próby SN (przynajmniej u mnie w 2 szpitalach tak jest z tego co się orientuję).

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• Tusianka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Ze sie tak wtrące. Ja w tamtym roku mialam wypadek samochodowy i bylam na l4 3 mce, potem zaszlam w ciaze. Zasilek skonczyl mi sie na poczatku stycznia. Ale ja wiedzialam ze tak bedzie i sie nie martwilam bo 99% kobiet w ciazy dostaje rehabilitacyjny bez problemu, tyle ze niestety trzeba czekac, zanim wydadza opinie i wysla do pracodawcy to troche mija. Dopiero z ta pensja dostane kase za styczen.

Tak, wiem że dostanę. Tylko babka sama się przyznała w rozmowie, że powinna mi to wysłać kilka tygodni temu, nie 4 dni przed końcem terminu. Dodatkowo mój lekarz na urlopie, specjalnie muszę jechać do sąsiedniej miejscowości do kierownika przychodni, żeby on mi te papiery podpisał. A ze skracającą się szyjka i rozwarciem mam największą ochotę na takie dodatkowe wycieczki.

Przy ciążowym l4 jest 270 dni, więc jeśli wcześniej nie chorowałyście długo to termin Wam się nie skoczy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 11:19

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm

Wysłany: 7 marca 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sorry! muszę skorygować - jednak mózg ciążowy działa inaczej!
    w przypadku ciąży zasiłek chorobowy wynosi 270 dni!

Tęskniąca, Tusianka, Magdzia85F lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uf. Właśnie też się zastanawiałam, czy nie jest to dłuższy termin.

Kamień z serca.

Dorotko zdarza się. Ja wczoraj jak odkurzałam wciągnęłam zasłonę do odkurzacza. Fakt kawałek, ale Mąż musiał wieszać. Śmiał się ze mnie długo.

pomarańczka_33, Ilona92 lubią tę wiadomość

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny.. które mają ułożenie miednicowo? I co na to prowadzący?

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
‹‹ 411 412 413 414 415 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ