Kwiecień - plecień 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Mnie lekarz powiedział ze optymalny przyrost to jest 800 g przez 1 miesiac..
Ale to prawda ze kazde dziecko chyba indywidualnie przybiera.
Ja zdecydowałam ze bd odciagac pokarm i dawac w butelce bo z piersi nie wiem nawet ilw dziecko zjadlo i czy za chwile placze o jedzenie czy nie.. -
Tęskniąca wrote:Hej,
ja mam pytanie ogóle, bo widzę, że większość z Was dokarmia maluchy mm. Dlaczego? Ze względu na niewystarczajacą ilość pokarmu czy niski przyrost wagi? -
Ilona, szczepiliśmy dziś na wzw B - drugą dawką Euvaxu B i na DTP - pierwsza dawka (w książeczce mam nr serii szczepionek). Hib i pneumokoki dopiero przed nami.
Młody zasnął teraz na mnie - ale wcześniej tak strasznie płakał, masakra
Ola, czyli ja mam jakiegoś małego pożeracza mamy już 2300g więcej od dnia urodzenia, a 2 miesiące kończymy dopiero w przyszłym tygodniu. A wcale nie wydaje mi się jakimś pulpetem - chyba dlatego, że jest też długi
Nasza pediatra mówi, że dziecko karmione piersią ma przybierać tak jak mu się podoba
Rene, BP 02, Magdzia85F lubią tę wiadomość
-
Czesc, dawno mnie nie bylo ale urwanie tylka
Tez mi lekarka mowila ze jak dziecko tylko na piersi to kupa moze byc i raz na tydzien- u nas juz chyba od niedzieli nie bylo porzadnej wiec pytalam dzis na przegladzie miesieczniaka
Max wazy juz 3,84 kg- w ciagu miesiaca (jutro mu stuknie) przybral 700 gram- co wydaje mi sie byc calkiem porzadnym wynikiem podnosi juz pieknie glowke, ale niestety rozpieszczony juz- wszedzie dobrze ale na rekach najlepiej;) a u mamy to juz w ogole
Wczoraj w akcie desperacji zeby cos zjesc dalam mu smoczka
Umowilam sie tez na poerwsze szczepienia- tutaj na przegladzie dwumiesieczniaka sie robi.
Kto szczepi rotavirusa i meningokoki? Ja planuje, choc musze przyznac wyjdzie mnie to tyle co fotelik samochodowy
Mi juz zostalo 1,5 kg do zrzucemia, ale brzucha trpsKe jest. Choc dzis odrabilam sukces bo wcisnelam sie w przedciazowe jeansy... troche ciane ale sie udalo
Pomaranczka- nak u Was chrzciny wygladaja? W sensie, chrzesni maja jakies obowiazki, cos musza zalatwiac? Chetnie tez poslucham jakie doswiadczenia z chrztem kto mial- powoli zabieramy sie za ogarnianie
Milego dnia! -
BP 02 wrote:Czesc, dawno mnie nie bylo ale urwanie tylka
Tez mi lekarka mowila ze jak dziecko tylko na piersi to kupa moze byc i raz na tydzien- u nas juz chyba od niedzieli nie bylo porzadnej wiec pytalam dzis na przegladzie miesieczniaka
Max wazy juz 3,84 kg- w ciagu miesiaca (jutro mu stuknie) przybral 700 gram- co wydaje mi sie byc calkiem porzadnym wynikiem podnosi juz pieknie glowke, ale niestety rozpieszczony juz- wszedzie dobrze ale na rekach najlepiej;) a u mamy to juz w ogole
Wczoraj w akcie desperacji zeby cos zjesc dalam mu smoczka
Umowilam sie tez na poerwsze szczepienia- tutaj na przegladzie dwumiesieczniaka sie robi.
Kto szczepi rotavirusa i meningokoki? Ja planuje, choc musze przyznac wyjdzie mnie to tyle co fotelik samochodowy
Mi juz zostalo 1,5 kg do zrzucemia, ale brzucha trpsKe jest. Choc dzis odrabilam sukces bo wcisnelam sie w przedciazowe jeansy... troche ciane ale sie udalo
Pomaranczka- nak u Was chrzciny wygladaja? W sensie, chrzesni maja jakies obowiazki, cos musza zalatwiac? Chetnie tez poslucham jakie doswiadczenia z chrztem kto mial- powoli zabieramy sie za ogarnianie
Milego dnia!
Na rota miałam szczepić ale zrezygnowałam na meningokoki będziemy szczepić
Gratuluję utraty wagi:-)
My jeszcze przed chrzcinami(U nas będą podwójne) ale chętnie poczytam jak to było u reszty dziewczyn które mają już za sobą chrzest św dzieci -
Sandra, u nas jest tak że chrzestna załatwia ubranko i szatkę a chrzestny świecę. Oboje muszą dostarczyć zaświadczenia ze swoich parafii że mogą być chrzestnymi no i dowód odbycia spowiedzi przed uroczystością. Dawniej było też tak że chrzestna ubiera dziecko ale z tego co widzę to to już zanikło no i u nas Chrzty są podczas mszy. Na samym obrzędzie dziecko trzyma rodzic, chrzestna nakłada szatkę a chrzestny zapala świecę. I to chyba wszystko, chyba że masz jeszcze jakieś pytania to pytaj
Magdzia85F lubi tę wiadomość
Kirunia - jesteś już z nami Maleńka -
nick nieaktualnyRene my podać chcemy smoka, ale coraz gorzej z tym. Albo prawie wymioty albo miny jakby coś oblesmego miała w buzi.
Coś czasem pociumka, ale rzadko.
My chrzest załatwiamy na 8 lipca. I siostra Męża miała być, jest w ciąży i zabobonna...I kazała na siebie czekać aż urodzi. Oby. Więc bierzemy moją siostre. -
pomarańczka_33 wrote:Sandra, u nas jest tak że chrzestna załatwia ubranko i szatkę a chrzestny świecę. Oboje muszą dostarczyć zaświadczenia ze swoich parafii że mogą być chrzestnymi no i dowód odbycia spowiedzi przed uroczystością. Dawniej było też tak że chrzestna ubiera dziecko ale z tego co widzę to to już zanikło no i u nas Chrzty są podczas mszy. Na samym obrzędzie dziecko trzyma rodzic, chrzestna nakłada szatkę a chrzestny zapala świecę. I to chyba wszystko, chyba że masz jeszcze jakieś pytania to pytaj
co do mszy to swego czasu był taki ksiądz proboszcz co nie zgadzał się aby chrztu udzielano w niedzielę podczas mszy św jeśli małżeństwo miało tylko ślub cywilny albo żyło w nieformalnym związku,w takiej sytuacji chrzty dzieci odbywały się w sobotę bez mszy.Nie będę pisała szerzej co o tym myślę napiszę tylko że się z tym nie zgadzampomarańczka_33, Magdzia85F lubią tę wiadomość
-
Rene, u nas smoczka ssie jak ma ochotę, jeśli jest głodny to go nie złapie nawet. Ogólnie to nie ssie długo, bo possie i sam wypluwa. Mimo wszystko zastanawiam się, czy jakoś smoczek nam ssania nie zaburzył, bo przez ostatnie dni się kiepsko zasysa, nie robi takiego ładnego glonojada jak wcześniej, gdzieś bokiem mu potrafi mleko lecieć, no i co chwilę puszcza pierś Nie wiem, czy to kwestia skoku, czy np. nie jest jakoś bardzo głodny i tak sam nie wie, czy ma ochotę na pierś, czy nie.. W nocy i po dłuższej drzemce ładnie je.
Grześ od porodu przybrał 1600g. Ja myślę że to wszystko kwestia wagi wyjściowej. Jeśli dziecko się urodziło małe to przybiera szybciej, niż takie co się urodziło 4kg.
Edit: Karmię piersią na żądanie, ani razu nie dokarmiałam mm, bo najada się z jednej piersi i mu wystarcza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2018, 20:02
-
Nasza niunia nie chce i wypluwa smoczka, więc nie dajemy wcale dwa razy próbowaliśmy
o chrzcinach nie myślimy na razie, bo nie mamy kogo na chrzestnego wziąć
o szczepieniach też jeszcze nie zdecydowaliśmy, ale raczej te na nfz
a Dorotka przybrała 850g w 3 tygodnie, karmię tylko piersią, więc chyba przyrost super -
Dziewczyny pisalyscie chyba niedawno coś o pieczeniu na końcu sikania? Samo wam to przeszło czy coś bralyscie? I też coś któraś wspomniała o takim jakby wydobywającym się powietrzu mi to z pochwy ni to z cewki?
I pytanie do tych po sn, czy pojawiło się u was takie uczucie zdretwienia? No kurcze dziś tak zaczęłam odczuwać plus właśnie te dwie wcześniejsze kwestie.. A położna mam dopiero w piątek -
nick nieaktualnyIza a sprawdzałaś podwozie? Mnie się tam rozjechalo i cewka jest widoczna. Położna dziś była i mówiła, że powinno wrócić. Ale nie zaglądała tam. A ja jestem przerażona. Mnie już tak nie piecze.
We czwartek idę do ortopedy, bo chyba mam rwe. Położna mi dziś to powiedziała.
Myszkaka dokładnie te mniejsze bobasy więcej przybiorą, bo nadrabiaja.
Grzanewino moja przez 3 tygodnie też podobnie przybrała. -
Etoilka wrote:Sandra, my będziemy szczepić na rotawirusy.
Rene, nasz mały bardzo chętnie przyjmuje smoczek. Dajemy w sytuacjach kryzysowych. -
ibishka wrote:Dziewczyny pisalyscie chyba niedawno coś o pieczeniu na końcu sikania? Samo wam to przeszło czy coś bralyscie? I też coś któraś wspomniała o takim jakby wydobywającym się powietrzu mi to z pochwy ni to z cewki?
I pytanie do tych po sn, czy pojawiło się u was takie uczucie zdretwienia? No kurcze dziś tak zaczęłam odczuwać plus właśnie te dwie wcześniejsze kwestie.. A położna mam dopiero w piątek -
Iza - mnie też teraz dopadło to pieczenie
dziewczynom już przeszło, teraz my, a ja juz myslałam, ze mnei to ominęło
i mi położna powiedziała, że Urosept mogę brac, 3x2tabl i chyba trochę pomaga..Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2018, 20:58