X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, a możesz pokazać zdjęcie z tą asymetrią? Moja też miała/ma ale się poprawia. TZn ciałko w lewo w banana skrecala, i glowke w jedna strone przechylala, ale ja ją prostuje , no i chodzimy co 2 tyg do rehabilitanta i poki co widze poprawe.

Ilona92 lubi tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Judyta, ja co prawda nie dopajam i KP, ale mam takie broszurki, w których jest schemat żywienia dziecka i w 2-4 mcu jest podane, że dziecko powinno jeść ok 6 razy w ciagu doby i wielkość porcji 120-140 ml, to dotyczy zarówno kp jak i mleka modyfikowanego, nie wiem jak się ma do tego dodatkowe dopajanie ale 600 ml to prawie dobowa ilość pokarmu.

I jeszcze tu:
    https://www.hafija.pl/2015/01/niemowleta-i-woda-czy-niemowletom-woda-potrzebna-do-picia-i-zycia.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2018, 15:53

Ilona92 lubi tę wiadomość

• Tusianka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia, zaraz wrzucę zdjęcie, jak tylko skończy produkować kupę :D Stwierdziła to tylko po tej głowie chyba, bo o niczym innym nie mówiła. Faktycznie, lubi ją sobie układać na lewą stronę (jak śpi, to sobie przekłada, jak jej położę na prawą stronę), ale zmienia sobie sama strony. A to spłaszczenie ma od urodzenia i co najlepsze, przez włosy go w ogóle nie widać.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c23569bce993.jpg
    Tak wygląda jak leży na pleckach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2018, 16:17

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    machirude wrote:
    Judyta, ja co prawda nie dopajam i KP, ale mam takie broszurki, w których jest schemat żywienia dziecka i w 2-4 mcu jest podane, że dziecko powinno jeść ok 6 razy w ciagu doby i wielkość porcji 120-140 ml, to dotyczy zarówno kp jak i mleka modyfikowanego, nie wiem jak się ma do tego dodatkowe dopajanie ale 600 ml to prawie dobowa ilość pokarmu.

I jeszcze tu:
    https://www.hafija.pl/2015/01/niemowleta-i-woda-czy-niemowletom-woda-potrzebna-do-picia-i-zycia.html
    Tak ale wiem że przy mm powinno się dodając. Znowu też nie będę mu tej zwykłej wody żałować. Tym bardziej że takie upały sa

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • BP 02 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza- strasznie wspolczuje, mam nadzieje ze dobiora dobra terapie, ktora pomoze!
    Agata- gratuluje udanych chrzcin i wszystkiego najlepszego!
    Zuzia i Pawelek i Gabrysia super :)

Klaudia- nie przejmuj sie tym smoczkiem. Zobacz jak to u mnie wyglada- a tez nie planowalam :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f951fec8f3a5.jpg

EDIT: myslalam ze lepiej widac na zdjeciu- Max ma 3 smoczki przy lepetynie, zeby tylko jakis byl :D

Tak sobie czytalam dzis nasze wypociny z okolicy mojego porodu a te nasze maluchy juz maja 2-3 miesiace :D

ja dzis jakas niebardzo, nie wiem czy zmeczenie sie nawarstwilo czy pogoda, czy cos mnie lapie... Nawet maz widzac jak sie snuje po domu zaproponowal ze Maxia do pracy zabierze o.O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2018, 17:04

aga_90, Ilona92 lubią tę wiadomość

dxomclb10296nsxe.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta słodka Twoja Gabi, ja też zauważyłam od jakiegoś czasu że Łukaszek jak mam go w chuscie to przechyla ciało na lewo, tak pod skosem, muszę do pediatry iść i jej to pokazać, jak zaśnie w chuscie to wtedy mu główkę daje na prawo i jest ok, nie ma jakiegoś ulubionego swojego boku.

Maksiu fajny chłopczyk i kolekcja smoków też, tak nasze porodowe wypociny, mój już w środę 3 miesiące.

Dziewczyny Wy jak piszecie że wasze dzieci np śpią od 20 do 7 rano to bez przerwy bez jedzenia i to na cycku, bo mój to ma już w miarę rytm nocny ale co 3 h pobudka na cycka.

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, u Twojej nic nie widać, zobacz jak moja się wyginała ( i w dodatku krzywiła do zjdecia ;) )
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b2755ef45cfc.jpg
    Sandra - Max mały książe ;)

Tusianka lubi tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Tusianka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Klaudia :) Zdziwiło mnie to właśnie, że ani pediatra ani położna nie zwróciły uwagi, że coś jest nie tak. W ogóle jakaś dziwna ta lekarka, bioderka wyszły prawa 1a, lewe 1b, a w opisie że stwierdza dysplazję lewego biodra :O

km5stv73sw35n5tw.png
    3990g, 56cm
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a 1b to nie dysplazja? Moja miala 2C taraz poprawa do A2 jest...to chyba dobrze, co nie?

grzanewino lubi tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • grzanewino Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia - moja Dorotka identycznie się wygina i jak byłyśmy u ortopedy, to powiedział, żeby cały czas kłaść ją do spania na prawym boczku i dopiero za 2 miesiące do kontroli i powiedział, że jak nic się nie poprawi, to wtedy wyśle na rehabilitację.
    I teraz się martwię, żeby nie było za późno :( ja tak ją kładę jak kazał lekarz, ale Dorotka już sama potrafi na plecki się obrócić, nawet jak jej klina podkładam, i wygina się w lewo i tak :( i tak za każdym razem :(

3i49l6d8vill3k1j.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, u mnie na boczek nie możemy, bo ma te szelki na biodra, ale rehabilitacja pomaga i wygina sie tylko tak jak zmieniam pieluszke.Spi i lezy juz normalnie ;)
    Aha..i tez ortopeda powiedzial, ze najprawdopodobniej sama z tego wyrosnie, a jak nie, to wtedy do neurologa;
    a pediatra jak jej to zglosilam, to ja obejrzala (akurat lezala prosto) i stwierdzila, ze sama jestem pogieta skoro tu cos widze ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2018, 21:11

grzanewino lubi tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agiii37 wrote:
    Marta słodka Twoja Gabi, ja też zauważyłam od jakiegoś czasu że Łukaszek jak mam go w chuscie to przechyla ciało na lewo, tak pod skosem, muszę do pediatry iść i jej to pokazać, jak zaśnie w chuscie to wtedy mu główkę daje na prawo i jest ok, nie ma jakiegoś ulubionego swojego boku.

Maksiu fajny chłopczyk i kolekcja smoków też, tak nasze porodowe wypociny, mój już w środę 3 miesiące.

Dziewczyny Wy jak piszecie że wasze dzieci np śpią od 20 do 7 rano to bez przerwy bez jedzenia i to na cycku, bo mój to ma już w miarę rytm nocny ale co 3 h pobudka na cycka.
    Co do chusty - może trzeba mu poprawić ułożenie rączek? Często przez to dzieci się przekrzywiają w chustach...

Mój też maksymalnie przesypia 3 godziny bez jedzenia... Zazdro tym co przesypiają całe noce :)

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• grzanewino Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    a pediatra jak jej to zglosilam, to ja obejrzala (akurat lezala prosto) i stwierdzila, ze sama jestem pogieta skoro tu cos widze ;p
    u nas tak samo powiedziała :D niektórzy lekarze są naprawdę extra super ;]

Tęskniąca lubi tę wiadomość

3i49l6d8vill3k1j.png
  • Tusianka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    a 1b to nie dysplazja? Moja miala 2C taraz poprawa do A2 jest...to chyba dobrze, co nie?

Według tej strony https://www.osesek.pl/zdrowie-i-pielegnacja-dziecka/zdrowie-dziecka/1329-stawy-biodrowe-niemowlecia-pod-kontrola.html niby oba są prawidłowe. W rozmowie też mówiła, że bioderka ok i w porządku, dopiero w domu zobaczyłam ten opis. W przyszłym tygodniu idziemy do neurologa, niech oceni jak to wszystko wygląda.

km5stv73sw35n5tw.png
    3990g, 56cm
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio odkryłam artykuł o hiperlaktacji. Jeśli macie dużo mleka to moze coś w tym być. Można sprobowac trochę tego mleka 1 fazy odciągnąć, zeby dziecko zjadło to tłustsze mleko na noc. W teorii powinno wtedy spać dłużej :)
    Ale równie dobrze może to byc kwestia indywidualna każdego Malucha :)

Nam neurolog na wizycie powiedziała ze widzi preferencję prawej strony przez co główka z prawej lekko splaszczona i żeby starać się aktywizowac syna do skrętu w lewo. Zaczęliśmy od zmiany ułożenia w łóżeczku żeby podchodzić do niego z lewej strony (w ogole powinno się za każdym razem z innej), zabawki kłaść po lewej i na początku bez skutku ale teraz już jest dużo lepiej, leży raz w prawo, raz w lewo :)

Etoilka, Ilona92 lubią tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyświetliło mi sie w podpowiedziach na fb, gdyby któraś chciała:
    https://oxyd.pl/sukienka-8944
    Mam od nich 2 bluzki, kupione jeszcze w ciąży, materiał przyjemny, a ten dekolt idealny do karmienia i cena prawie jak za darmo ;)

f2wl9vvje61wiuku.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajny artykuł Marta, dzięki. My w środę idziemy na kontrole bioderek, to będzie już połowa terapii. Mam nadzieje ze jest lepiej i ze będziemy mogły odliczać dni do końca tej tortury, bo już będzie „z górki”. Pediatra stwierdziła ze przez te szelki które ograniczają ruch Pati będzie ruchowo opóźniona ale szybko nadrobi bo dzieci tak maja. Kładę ja na brzuszku to trzyma dzielnie główkę . Raz nawet próbowała się przekręcić ma bok. No i z plecków na prawy boczek tez już umie sie przekręcić jak nie ma założonych szelek i z boczku na plecki. Wiadomo ze nie trenuje tego cały czas ale potrafi i jak jej zdejmę szelki to pewnie będzie kombinować ile się da. Dobrze ze tak szybko poszłyśmy do lekarza, jest szansa że do momentu nauki siadania już wszystko wróci do normy. (Trzymajcie kciuki proszę). Aaaaaa...ja zapomniałam się pochwalić : Rada Wydziału przyjęła moja prace, obronę mam we wrześniu a 3.07 pierwszy egzamin z Technologii Wody. Jest stresik . Jak sobie pomyśle ile mnie teraz czeka biegania, obiegówka, zaproszenia, egzaminy ( o które osobiscie trzeba poprosić egzaminujacego - taka tradycja), catering, prezentu, robienie prezentacji itd....z dzieckiem „na plecach” - jak ona to przetrwa to będę z niej mega dumna

aga_90, Tusianka, grzanewino, Etoilka, machirude, APrzybylska, Ilona92, ibishka lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • grzanewino Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia - ogromne gratulacje za pracę, i oczywiście za poprawę bioderek u Pati :)

3i49l6d8vill3k1j.png
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, spełnienia marzeń!

Klaudia, gratulacje! I powodzenia :) Patrycja będzie na pewno dumna z mamy!

My byliśmy dziś z Wojtkiem u pediatry gastrologa. Rzuca mi się często przy piersi, płacze, krzyczy... i tylko w dzień. Wieczorem i nad ranem pięknie je. Na śpiocha w dzień też. Chciałam skontrolować, czy wszystko jest ok. I jest... przyczyna Wojtkowych buntów nadal nieznana. Przybiera za to pięknie - waży już 6700g. Muszę się zatem uzbroić w cierpliwość i znosić te jego awantury. Pani doktor kazała mi wyluzować i wypić Karmi, co właśnie czynię ;) chyba jestem matką panikarą.

aga_90 lubi tę wiadomość

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz jadę na morfologie. Zobaczyć co tam. I coś mnie od zeszłego tygodnia bierze. Katar, kaszel A teraz już mam tak wielki i męczący kaszel że szok...

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
‹‹ 598 599 600 601 602 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ