Kwiecień - plecień 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurde.. a my dziś byliśmy na szczepieniu i normalnie zaszczepili nie mówili, że gorąco Teraz się boję żeby z tego jakiś problemów nie było
Jutro jedziemy nad morze na 5 dni, oby wszystko było fajnie. Najbardziej się boję o dietę, bo nie do końca im w tych knajpach wierzę.
Grześ waży 6495g i to niby poniżej 25 centyla, ale cały czas idzie swoim torem. Ostatnio chodzimy do innej pediatry i się nie czepia, że słabo przybiera tylko uważa że dobrze.
Ilona, co do krwi to mówią że trzeba obserwować. Póki dobrze przybiera na wadze niby mam się nie martwić.Ilona92 lubi tę wiadomość
-
Kamila ni chodzi o robieni tego w domu tyłko o to że u lekarza wychodzi test kiepsko. Wg mnie czekanie do 6 miesiąca to krzywds dla dziecka. 3miwsieczne niemowl powinno głowę ciągnąć w linii tułowia. U takich maluchów każdy miesiąc jest ważny a z doświadczenia zawodowego wiem że łatwiej jest zapobiegać niż leczyć zaawansowany problem.
Umówiłam się na wtorek do fizjo dziecięcego metody bobath. Zbada ja i oceni czy potrzebna jest stymulacja mięśni brzuszka.
U nas 5.5kg to ok 10 centyla -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWitajcie.
Aga cieszę się że wszystko jest dobrze.
My też w upały ledwo co ale na szczęście w domu mam chłodno puki okien nie otworze i wiatrak chodzi to około 22stopnie.
Madzia a czy jak się prysznicujesz to masz bieliznę na sobie czy obie na golasa bo później trzeba się ubrać itd, my za to dzisiaj też do basenu i też super ale woda trochę chlodniejsza i krótko byliśmy.
Byłam u rehabilitanta i pan doktor stwierdził że ma.lekko w lewą stronę skłonność uciekania, ale głowę dzisiaj trzymał jak sprężyna zapisał.nam 10 zabiegów i później ćwiczyć w domu, badala też Łukaszka logopeda i wszystko ok, bardzo fajnie to poszło czekałam na wizytę 3 minuty no aż w szoku jestem.
Po drodze poszłam z chłopakami na lody i było super, teraz Łukanio je na kolacje swideki.Magdzia85F, aga_90, grzanewino, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Magdzia85F wrote:Właśnie a propo - jak sprawa u Was z byciem nago i Maluszkami.
Aga 90 - super wiesci.
aga_90, grzanewino, Magdzia85F, Ilona92, Agiii37 lubią tę wiadomość
-
u nas też nic nie mówili, że przy upałach się nie szczepi i Misia była normalnie szczepiona. zrobił się jej jeden odczyn na trzy ukłucia.
Kinga, udanych wakacji ja też zawsze na wyjazdach mam problem z jedzeniem przez moje nietolerancje i tylko czasem coś tam w knajpie zjadam, z reguły sama sobie rzepkę skrobię jak to mówią
moja Kira już ok 6 kg i też 10 centyl na początku była poza skalą, potem 5 a od dłuższego czasu już jest 10
ja w upały zdycham i to dosłownie, i dzisiaj postanowiłam, że koniecznie musimy kupić wentylator do pokoju Malutkiej bo u niej 29 stopni jest i ni cholery nie da się tego zbić!
co do nagości i dzieci, to ja tu jestem dość staroświecka (zresztą nie tylko tu ), nie rozbieram się przy Małej, nie kąpiemy się razem, jedyne co to przy karmieniu widzi pierś no ale to co innego, jeśli poszłabym pod prysznic z nią to tylko w bieliźnie, i jestem przeciwna kąpaniu dzieci różnych płci, więc jeśli drugi będzie chłopiec, to kąpani będą oddzielnie moja siostra np. ma chłopca 7 lat i dziewczynkę 1 roczek i kąpie ich razem, i spoko, nic mi do tego ale ja bym po prostu tak nie robiłamyszkaka lubi tę wiadomość
Kirunia - jesteś już z nami Maleńka -
ibishka wrote:Kamila ni chodzi o robieni tego w domu tyłko o to że u lekarza wychodzi test kiepsko. Wg mnie czekanie do 6 miesiąca to krzywds dla dziecka. 3miwsieczne niemowl powinno głowę ciągnąć w linii tułowia. U takich maluchów każdy miesiąc jest ważny a z doświadczenia zawodowego wiem że łatwiej jest zapobiegać niż leczyć zaawansowany problem.
Umówiłam się na wtorek do fizjo dziecięcego metody bobath. Zbada ja i oceni czy potrzebna jest stymulacja mięśni brzuszka.
U nas 5.5kg to ok 10 centyla
Wydaje mi się że teraz trochę na wyrost wszystkie te terapie są, bo to modne. Co drugie dziecko ma obniżone lub wzmożone napięcie. Kiedyś nie było takiego parcia. Jedne dzieci siadały książkowo, inne wczesniej lub później i nie było takiego halo. Ale: każda matka wie co najlepsze dla jej dziecka i nie ma co oceniać czy się spierać
Ja po domu biegam w samej bieliźnie bo tak gorąco. Kąpać sie razem nie kapiemy, ale jak juz to chyba miałabym majtki :d
Ale brata mam młodszego bo 7lat i pamietam ze kapalismy sie kilka razy razem dla fun'u
Ale za to nie mogę patrzeć jak takie maluchy biegają nago po plaży.pomarańczka_33, Ilona92, Agiii37 lubią tę wiadomość
-
My byliśmy dziś na szczepieniu i normalnie zaszczepili, mówili tylko, żeby na dwór nie wychodzić na słońce, na szczęście w domu u moich rodziców jest cudownie chłodno, bo parter mają bardzo niski i jest w połowie w ziemi, prawie jak ziemianka i tam da się żyć dopiero o 20:00 wróciłyśmy do domu (rodzice mieszkają w wiejscowości gdzie jest ośrodek zdrowia, a my ciut dalej)
no i niunia moja waży 6,4 kg i mierzy 64 cm
a co do nagości, to pamiętam jak mojej świętej pamięci babcia krzyczała na mnie jeszcze w dzieciństwie, że jestem bezwstydnica i tak mi zostało mogę nago chodzić cały dzień chociaż wolałam jak miałam moje małe piersi, bo te teraz to falują okropnie, nie lubię
ale mężu zawsze ubrany chodzi, nawet w koszulce zupełnie odrwrotnie jak ja
któraś z Was pytała o śmierdziuszkowanie szyi dziecka, to my też mieliśmy ten problem, ale odkąd smaruję maścią pośladkową przeciw odparzeniom Ziajka, to problemu już nie maMagdzia85F, Ilona92, Agiii37 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZaczęłam temat, więc i ja się wypowiem.
Ja na się rozbieram, prysznicuję i czasem nago jestem jak przechodzę z pokojów.
Mój mąż za to uważa, że on nie powinien się pokazywać nago pod prysznicem. Tylko wg mnie Mała teraz tego nie rozumie.
I tak jak Klaudii Pati też Ada mi pilnuje wzrokiem bufetu. Hehe
My dziś jedziemy do galerii żeby się schłodzić i na obiad. Też mam dość upałów.
Dobra teraz pytanie.
Jak to jest, że mamy w podobnym wieku corcie i różne centyle?
Iza? Przecież siatka jest oddzielnie dla wzrostu i wagi. -
nick nieaktualnypomarańczka_33 wrote:Sylwia, powiem Ci, że ja mam jedne wschodnie a drugie zachodnie i ani jedne ani drugie nie są dobre rano nie da się spać a po południu nie da się wysiedzieć
Klaudia, ja chyba na biegun północny się wyprowadzę
mamy tak samo i tak jest masakra
A rano słońce budzi mamy rolety i zasłony, bo Ada się budzi na oglądanie promieni słońca. -
My z mężem chodzimy nago, Mały i tak nie rozumie. Jak będzie większy to się zaczniemy pilnować ale póki co nie widzę potrzeby.
A na którym centylu Wasze dzieci mają głowę? Bo Grześ na 3. Ale się nie martwię bo rośnie, a jego tata ma taki sam obwód jak ja, mimo że chłop 190cm.Magdzia85F, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJak patrzę na siątkę centylową who - to obwód głowy dla dziewczynki w wieku 3 miesięcy - bo miała mierzone jak miała 3 miesiące i kilka dni, to 39 cm, to między 25 a 50 centylem. Waga też w podobnym przedziale. Wzrost między 75 a 90 centylem.
http://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/Siatki_0-5_lat_WHO.pdfWiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 09:00
-
Magdzia85F wrote:Zaczęłam temat, więc i ja się wypowiem.
Ja na się rozbieram, prysznicuję i czasem nago jestem jak przechodzę z pokojów.
Mój mąż za to uważa, że on nie powinien się pokazywać nago pod prysznicem. Tylko wg mnie Mała teraz tego nie rozumie.
I tak jak Klaudii Pati też Ada mi pilnuje wzrokiem bufetu. Hehe
My dziś jedziemy do galerii żeby się schłodzić i na obiad. Też mam dość upałów.
Dobra teraz pytanie.
Jak to jest, że mamy w podobnym wieku corcie i różne centyle?
Iza? Przecież siatka jest oddzielnie dla wzrostu i wagi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 09:16
Ilona92 lubi tę wiadomość