Kwiecień - plecień 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Śliczna mala- choć 10cm to całkiem sporo 🤩 Helenka 😘😘
Czym myjecie włoski maluchom? Stosujecie już osobno szampon czy nadal coś 2w1? Ja się właśnie przymierzam do zakupu 😊
Miałam się czymś pochwalić. Drugi dzień z rzędu chodzi mi to po głowie, a jak wchodzę żeby tu coś skrobnac to nie pamiętam 😂😂😂 cóż, może jutro się uda 😋
A w wolnej chwili polecam przeczytać 😉
To tak a propos wyrzutów, "złych, wyrodnych matek", itp 😉
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=873488123007070&id=793167854372431
Jeśli któraś nie ma fb, to ostatecznie skopiuję i wkleję 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 20:19
Etoilka, Tusianka, Magdzia85F lubią tę wiadomość
-
Przypomniałam sobie!!! 😁
Byliśmy niedawno u neurologa na kontrolnej wizycie (wczesniak 🙄), pani dr dała mu jakieś zabawki i obserwowała. Powiedziała nam że jest w szerokopojetej normie rozwojowej, że wszystko w porządku i że na chodzenie samodzielne ma czas do 18mż, bez spiny 😉
Ale powiedziała że teraz jest najlepszy czas na naukę jedzenia widelcem, bo jak przegapiny to potem będzie trudniej. Więc pomagam nabijać, a Wiktor pięknie wkłada widelczyk do buzi 😍😍😍 a jak się zagapię to mi stuka widelcem po talerzyku😂😂 sam nabijać też próbuje, tylko wolniej mu idzie 😉 ale mimo wszystko widelec robi mniej bałaganu od łyżeczki xDibishka, Etoilka, Tusianka, APrzybylska, Magdzia85F lubią tę wiadomość
-
Aga, świetny tekst, dzięki! Dam mężowi przeczytać
My od paru miesięcy używamy szamponu (bo włosy długie) - tak jak i żelu z Babydream, polecamy.
U nas też lepiej idzie z widelcem. Łyżeczkę daję do ręki jak planuję sprzątanie i jak mam dużo cierpliwości
-
A ja w sumie nie daję ani łyżeczki ani widelca póki co. Wyszłam z założenia, że nie znam nikogo kto by nie umiał jeść sztućcami więc się nauczy później. Jak się zrobi ciepło i będzie mógł jeść na golasa to niech sobie próbuje, ale nie chce mi się walczyć z jeszcze gorszymi plamami na ubraniach niż są teraz.
-
nick nieaktualny
-
Aga brawo brawo dla Wiktora ♥️ Cieszę się, że kontrola w porządku.
My używamy Hipp Baby Sanft. Mamy osobno płyn i szampon. Niestety ostatnio mycie włosów to masakra.
Zuzia do widelca też się pali, czasem nawet chleb nabija 😉 z łyżeczką musimy jeszcze sporo popracować, ale też nie zawsze ja mam na to ochotę.
Madzia, dziękuję czuję się nadal jak słoń. Chociaż na szczęście waga na razie "tylko" +3kg. Mam zachcianki i sama nie wiem czego chcę. Wczoraj zrobiłam sobie wrzosowe paznokcie 🤦♀️ 😉 nie mam pojęcia jak mi wpadł ten kolor. Ogólnie ciążowa sieczka z mózgu 😘
Ale chyba z humorem trochę lepiej 😊Magdzia85F, aga_90 lubią tę wiadomość
14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*] -
nick nieaktualny
-
A tak z innej beczki: jakie są u Was obiadowe hity? 😁
U nas zawsze wchodzi spaghetti. A z wczoraj nowosc- makaron z sosem serowo-brokulowym. Zjadł swoją porcję i tacie jak wrócił z pracy 😂😂
Dziś na obiad ogórkowa i leniwe, a u Was? Szukam inspiracji na przyszły tydzień, bo do niedzieli już mam w głowie ułożony jakiś plan 😂 -
nick nieaktualnyAga wow.
Moja na obiad je zawsze zupę z makaronem, a potem albo pulpety - uwielbia, zje prawie 2 - na Adę to dużo, uwielbia makaron ze szpinakiem - tu zje max 8 takich uszek z lubelli - fajne, bo w rękę dobrze wchodzą. No i warzyw samych nie trawi a kiedyś tak się zajadała. Lubi też gotowane udka z kuraka z rosołu. Warzywa tylko brokuł i szpinak. Kolacja banan, jabłko, jogurt.
Śniadania JAJA!tzn żółtka, białka nie tknie do tego zielony ogórek i pieczywo albo serek wiejski. Czasem robię placki bananowe.
Nudy na pudy, ale co zrobię coś innego to pluje.
Aga a jakie spaghetti??? -
Ale że czemu wow? 😋 Że plan obiadowy? Muszę, bo robię zakupy przynajmniej dzień wcześniej i gotuję jak Wiktor ma drzemke. Doszłam do tego w sumie niedawno, wczesniej się mocno frustrowałam gdy próbowałam coś gotować z wiszącym i jeczacym u nogi synem 😉
A gotuję już tylko tak że jemy to samo. Z tym że Wiktor lubi konkretne, wyraziste smaki. Mroźny szpinak kupiłam daaawno temu, ale nie umiem się za niego zabrać. Sama nie lubię i nie wiem co z nim zrobić.
A w spaghetti zmodyfikowalam jedynie sos a resztę robię tradycyjnie. Ciacham później makaron na krótsze kawałki i podaje łyżeczką. Sos z alantkowe
https://alaantkoweblw.pl/najszybszy-sos-do-spaghetti-dla-niemowlaka/
Chociaż teraz widzę że się nim tylko inspirowalam bo robię ciut bardziej po swojemu 😋
Magda, Wiktor nie pluje jedzeniem dopiero od niedawna. Też tak miałam że wszystkim pluł. Rozumiem ból 😘
A warzywa przemycam gdzie się da. Owoce wcina bez problemu, a z warzyw to jedynie ogórek kiszony gładko wchodzi 😮😮😂😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 13:55
Magdzia85F lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa sie cieszę, ze je,bo wcześniej w ogóle nie była zainteresowana składaniem do buzi.
Ostatnio dalam jej domową pizzę, i zjadła z niej mięso. Hehe
Szpinak mrożony jest super do sosu szpinakowo -smietanowego z cebulką i czosnkiem. Czesto tak jemy.
Wszystkie posiłki jadamy razem.
No i ostatnio Ada cyca sporo je.
Co do gotowania. Niestety Ady drzemki trwają 40 minut i z cyckiem w buzi. Wiec ja gotuję jak jest mąż w domu. Albo cos na szybko.
Próbowaliśmy z alaantkowe pesto burakowe z gruszką. Eee. Ble. Nikomu nie smakowało. -
Makaron też u nas dobrze wchodzi, zupy jarzynowe, pomidorowa, same ziemniaki, kurczak, ale Zuzia nadal raczej smakuje niż je konkretnie. Warzywa raczej lubi - poza groszkiem, wyczuje z daleka. Podobnie jajko - ble i koniec pod każdą postacią. A na świeżo pomidory i zielone ogórki na kilo za to owoce ewentualnie z tubki, jabłek nie lubi, bananów nie. Najlepiej mango! Dziś będzie zupka kalafior, brokuł, marchewka z ryżem.
Madzia u nas też raczej nudą wieje, ale ja obecnie nie mam ani siły, ani weny. Trochę mi wstydMagdzia85F lubi tę wiadomość
14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*] -
Wow, u Was to szaleństwo obiadowe. U nas niestety tylko zupy. Pomidorowa, jarzynowa, szparagowa, botwinka, krupnik. Drugich dań nie tykał i w sumie nie robię. Zjada tylko makaron i kaszę perłową z warzywami. Ja robię "spaghetti" ale ze świderków. Mięsa nie chce jeść samego, więc przemycam w zupie. Robię je bardzo gęste i treściwe, je o 13 i potem drugą porcję koło 17.
Może zrobię znowu pulpety.
W ogóle to porażka bo przez ten brak jajek i mleka to jestem w dupie. Jemu te placki dla alergików nie smakują. Już ich pierdyliadr rodzajów zrobiłam i nie chce. Dziś zrobiłam bananowe i nie chciał. Ostatnio też nie chce owsianki, więc już nie wiem co będzie jadł na śniadanie. -
Ehhhh u nas tez bez szaleństwa z daniami. Nic nie je z zachwytem, ale pomidorówka chyba wchodzi najlepiej a i owocami nie gardzi:) Sztućce tylko do zabawy, karmię ja, albo Aśka dostaje do raczki.
Kupiliśmy fotelik na rower, po pierwszej przejażdżce Asia mega zadowolona:) polecamy!
Dzięki dziewczyny ze pytacie, u mnie zupełnie bezobjawowo (wczoraj robiłam enty test i nawet już wyciągnęłam detektor, ale na szczęście padły baterie 😂). Jedynie to śpiąca chodzę, ale to to akurat standard 😜APrzybylska, Magdzia85F, Etoilka, Tusianka lubią tę wiadomość
-
Dorzucam jeszcze jeden artykuł
https://mataja.pl/2017/05/najwiekszy-kit-wciskany-matkom/
U nas ostatnio hitem śniadaniowym są płatki jaglane na mleku, z owocami/orzechami/innymi bakaliami. Wszyscy wcinamy.
Co do obiadów, to hitem też są makarony, spaghetti i makaron z białym serem uwielbia. I łosoś. I wszystko co pomidorowe.
My raczej nie mamy problemów z jedzeniem - je chętnie dwa dania, te, co my. Nie lubi na razie zielonego ogórka i papryki. Ale spróbuję znów za jakiś czas.
Jutro mamy jajko sadzone i nowalijki - młode marchewki, ziemniaki i kalafior.
W tym tygodniu robiłam pierwszy raz botwinkową - pycha!
Dzięki za pomysł na szpinak i brokuły - u nas rzadko, zrobimy z makaronem
Edit. A robicie jakieś pasty do kanapek? U nas oprócz pasty jajecznej nic... próbowałam soczewicową ale wyszła mi niedobra.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 20:43
Magdzia85F, APrzybylska lubią tę wiadomość
-
Hehe to akurat u nas do kanapek najchętniej zielony ogórek i papryka, a za konserwowego to by się w ogóle dał pokroić. Owoce też ładnie je, zjada całego banana, jabłko, lubi mango, pomarańcze.
Dziś na drugie śniadanie zrobiłam naleśniki z domowym dżemem truskawkowym (posmarowane symbolicznie), zjadł pół, a potem mnie karmił. Za to bułkę z masłem jadł chętnie i napychał buzię papryką. Za wędliną nie przepada, czasem zje z wędliną a czasem wypluwa.
Ile się schodzi Waszym dzieciom przy posiłkach? Bo takie drugie śniadanie to on je z godzinę.. -
Kinga jak byłam u lekarza z moim niejadkiem, i opowiedziałam jej kolejno co jemy przez cały dzień i jak wyglada proces karmienia; to powiedziała nam ze za często i za długo ja karmie, i ona noe czuje głodu bo mało ale coś zje.... Mówiła żeby karmic max 30 minut i ile zje tyle zje a resztę sprzątnąć i kolejne karmienie za 4h... Jak teraz sobie myśle to faktycznie karmiłam ja od śniadania do drzemki i po drzemce już próbowałam wcisnąć jej coś bo mało zjadła, i tak się zapętliła. Teraz się stosuje do zaleceń i zdecydowanie je więcej o chętniej.
-
Ja w kwestii jedzenia wielbie zlobek dzieki niemu wiele mi odpada z hitow polecam zapiekanke makaronowa ze szparagami z alaantkowych. Z zup to u nas rosol, ogorkowa, barszcz ukrainski i kremy - pomidorowy, z batatow, czosnku. Past nie robie, ale sporo jest na jadlonomii - np z fasoli, zielonego groszku itp
-
U nas wczoraj koszmar wieczorem. 2h na zmianę z mężem próbowaliśmy usypiac. Aż dziwne że sąsiedzi nie zgłosili nas żadnym służbom 😮 Wiktor dał koncert. Pierwszy raz w swoim życiu.. Oby jak najrzadziej.
O pasty też miałam pytać, Marysia mnie ubiegła robię jajeczną (jajo+jogurt), awokado+gruszka (ale tą Wiktor zlizuje z chleba, woli jeść z łyżki 😋) i tyle. Tą z soczewicy też robiłam i cała poszła do kosza 🤪 a soczewice ogólnie lubimy.
Zabieram się do pasty z rybą, bo coś mu ostatnio rybka nie wchodzi. Znalazłam przepis łosoś na parze+serek naturalny+koperek. Zobaczymy. I znalazłam przepis na serek topiony własnej produkcji, jak ktoś chętny to podeślę 😉
Mały wcina też parówki, z ketchup em, żeby było bardziej zdrowo 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ ale daję rzadko.
Kinga ja polecam płatki jaglane i ryżowe 😉 owsiane się za to u nas kurzą 😂
Zaintrygowal mnie krem z batatow i czosnkowy oraz zapiekanka makaronów że szparagami. Odnajdę, wypróbuję 😁
Posiłek u nas nie trwa jakoś super długo, ale nie przyglądam się zegarków, na pewno mniej niż 30-40min
Za botwinke też się powoli zbieram 😂
Monika jaki rowerek kupiliscie? 😁
Edit:doczytalam, że fotelik NA rower, sorki 😂😂 a rowerek któraś kupiła? Coś polecacie? Zastanawiam się nad sensem takiego rowero-wózka, bo spacery są u nas trudne, a rowerek 3 kołowy i tak kupimy w którymś momencie 😉
PS. Wybaczcie chaos, ale piszę na raty 😋
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 12:51
Kala lubi tę wiadomość