X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śliczna mala- choć 10cm to całkiem sporo 🤩 Helenka 😘😘

Czym myjecie włoski maluchom? Stosujecie już osobno szampon czy nadal coś 2w1? Ja się właśnie przymierzam do zakupu 😊

Miałam się czymś pochwalić. Drugi dzień z rzędu chodzi mi to po głowie, a jak wchodzę żeby tu coś skrobnac to nie pamiętam 😂😂😂 cóż, może jutro się uda 😋

A w wolnej chwili polecam przeczytać 😉
    To tak a propos wyrzutów, "złych, wyrodnych matek", itp 😉
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=873488123007070&id=793167854372431
    Jeśli któraś nie ma fb, to ostatecznie skopiuję i wkleję 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 20:19

Etoilka, Tusianka, Magdzia85F lubią tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przypomniałam sobie!!! 😁
    Byliśmy niedawno u neurologa na kontrolnej wizycie (wczesniak 🙄), pani dr dała mu jakieś zabawki i obserwowała. Powiedziała nam że jest w szerokopojetej normie rozwojowej, że wszystko w porządku i że na chodzenie samodzielne ma czas do 18mż, bez spiny 😉
    Ale powiedziała że teraz jest najlepszy czas na naukę jedzenia widelcem, bo jak przegapiny to potem będzie trudniej. Więc pomagam nabijać, a Wiktor pięknie wkłada widelczyk do buzi 😍😍😍 a jak się zagapię to mi stuka widelcem po talerzyku😂😂 sam nabijać też próbuje, tylko wolniej mu idzie 😉 ale mimo wszystko widelec robi mniej bałaganu od łyżeczki xD

ibishka, Etoilka, Tusianka, APrzybylska, Magdzia85F lubią tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, świetny tekst, dzięki! Dam mężowi przeczytać ;)

My od paru miesięcy używamy szamponu (bo włosy długie) - tak jak i żelu z Babydream, polecamy.

U nas też lepiej idzie z widelcem. Łyżeczkę daję do ręki jak planuję sprzątanie i jak mam dużo cierpliwości ;)

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • myszkaka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja w sumie nie daję ani łyżeczki ani widelca póki co. Wyszłam z założenia, że nie znam nikogo kto by nie umiał jeść sztućcami więc się nauczy później. Jak się zrobi ciepło i będzie mógł jeść na golasa to niech sobie próbuje, ale nie chce mi się walczyć z jeszcze gorszymi plamami na ubraniach niż są teraz.

f2wli09k0vt5rkls.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monn no właśnie jak Ty się czujesz?

Aniu jak u Ciebie dzisiaj?

Ada szybciej łapie widelcem, pokazałam, ze nie musi nabijać a rozgniatać i tak kombinuje i do buzi :) Łyzeczką Jej nakładam i wkłada do buzi. Ale najczęściej je rączkami

• APrzybylska Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga brawo brawo dla Wiktora ♥️ Cieszę się, że kontrola w porządku.

My używamy Hipp Baby Sanft. Mamy osobno płyn i szampon. Niestety ostatnio mycie włosów to masakra.

Zuzia do widelca też się pali, czasem nawet chleb nabija 😉 z łyżeczką musimy jeszcze sporo popracować, ale też nie zawsze ja mam na to ochotę.

Madzia, dziękuję czuję się nadal jak słoń. Chociaż na szczęście waga na razie "tylko" +3kg. Mam zachcianki i sama nie wiem czego chcę. Wczoraj zrobiłam sobie wrzosowe paznokcie 🤦‍♀️ 😉 nie mam pojęcia jak mi wpadł ten kolor. Ogólnie ciążowa sieczka z mózgu 😘

Ale chyba z humorem trochę lepiej 😊

Magdzia85F, aga_90 lubią tę wiadomość

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też używamy Hipp Baby Sant. Mamy jeszcze dermę.

Aga gratki dla synka <3

aga_90 lubi tę wiadomość

• aga_90 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z innej beczki: jakie są u Was obiadowe hity? 😁
    U nas zawsze wchodzi spaghetti. A z wczoraj nowosc- makaron z sosem serowo-brokulowym. Zjadł swoją porcję i tacie jak wrócił z pracy 😂😂
    Dziś na obiad ogórkowa i leniwe, a u Was? Szukam inspiracji na przyszły tydzień, bo do niedzieli już mam w głowie ułożony jakiś plan 😂

f2wl9vvje61wiuku.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga wow.

Moja na obiad je zawsze zupę z makaronem, a potem albo pulpety - uwielbia, zje prawie 2 - na Adę to dużo, uwielbia makaron ze szpinakiem - tu zje max 8 takich uszek z lubelli - fajne, bo w rękę dobrze wchodzą. No i warzyw samych nie trawi a kiedyś tak się zajadała. Lubi też gotowane udka z kuraka z rosołu. Warzywa tylko brokuł i szpinak. Kolacja banan, jabłko, jogurt.

Śniadania JAJA!tzn żółtka, białka nie tknie :P do tego zielony ogórek i pieczywo albo serek wiejski. Czasem robię placki bananowe.

Nudy na pudy, ale co zrobię coś innego to pluje.

Aga a jakie spaghetti???

• aga_90 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale że czemu wow? 😋 Że plan obiadowy? Muszę, bo robię zakupy przynajmniej dzień wcześniej i gotuję jak Wiktor ma drzemke. Doszłam do tego w sumie niedawno, wczesniej się mocno frustrowałam gdy próbowałam coś gotować z wiszącym i jeczacym u nogi synem 😉
    A gotuję już tylko tak że jemy to samo. Z tym że Wiktor lubi konkretne, wyraziste smaki. Mroźny szpinak kupiłam daaawno temu, ale nie umiem się za niego zabrać. Sama nie lubię i nie wiem co z nim zrobić.

A w spaghetti zmodyfikowalam jedynie sos a resztę robię tradycyjnie. Ciacham później makaron na krótsze kawałki i podaje łyżeczką. Sos z alantkowe
    https://alaantkoweblw.pl/najszybszy-sos-do-spaghetti-dla-niemowlaka/
    Chociaż teraz widzę że się nim tylko inspirowalam bo robię ciut bardziej po swojemu 😋

Magda, Wiktor nie pluje jedzeniem dopiero od niedawna. Też tak miałam że wszystkim pluł. Rozumiem ból 😘
    A warzywa przemycam gdzie się da. Owoce wcina bez problemu, a z warzyw to jedynie ogórek kiszony gładko wchodzi 😮😮😂😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 13:55

Magdzia85F lubi tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie cieszę, ze je,bo wcześniej w ogóle nie była zainteresowana składaniem do buzi.

Ostatnio dalam jej domową pizzę, i zjadła z niej mięso. Hehe

Szpinak mrożony jest super do sosu szpinakowo -smietanowego z cebulką i czosnkiem. Czesto tak jemy.

Wszystkie posiłki jadamy razem.

No i ostatnio Ada cyca sporo je.

Co do gotowania. Niestety Ady drzemki trwają 40 minut i z cyckiem w buzi. Wiec ja gotuję jak jest mąż w domu. Albo cos na szybko.

Próbowaliśmy z alaantkowe pesto burakowe z gruszką. Eee. Ble. Nikomu nie smakowało.

• APrzybylska Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makaron też u nas dobrze wchodzi, zupy jarzynowe, pomidorowa, same ziemniaki, kurczak, ale Zuzia nadal raczej smakuje niż je konkretnie. Warzywa raczej lubi - poza groszkiem, wyczuje z daleka. Podobnie jajko - ble i koniec pod każdą postacią. A na świeżo pomidory i zielone ogórki na kilo :D za to owoce ewentualnie z tubki, jabłek nie lubi, bananów nie. Najlepiej mango! Dziś będzie zupka kalafior, brokuł, marchewka z ryżem.

Madzia u nas też raczej nudą wieje, ale ja obecnie nie mam ani siły, ani weny. Trochę mi wstyd :(

Magdzia85F lubi tę wiadomość

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • myszkaka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow, u Was to szaleństwo obiadowe. U nas niestety tylko zupy. Pomidorowa, jarzynowa, szparagowa, botwinka, krupnik. Drugich dań nie tykał i w sumie nie robię. Zjada tylko makaron i kaszę perłową z warzywami. Ja robię "spaghetti" ale ze świderków. Mięsa nie chce jeść samego, więc przemycam w zupie. Robię je bardzo gęste i treściwe, je o 13 i potem drugą porcję koło 17.
    Może zrobię znowu pulpety.
    W ogóle to porażka bo przez ten brak jajek i mleka to jestem w dupie. Jemu te placki dla alergików nie smakują. Już ich pierdyliadr rodzajów zrobiłam i nie chce. Dziś zrobiłam bananowe i nie chciał. Ostatnio też nie chce owsianki, więc już nie wiem co będzie jadł na śniadanie.

f2wli09k0vt5rkls.png
  • Monnn Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhhh u nas tez bez szaleństwa z daniami. Nic nie je z zachwytem, ale pomidorówka chyba wchodzi najlepiej a i owocami nie gardzi:) Sztućce tylko do zabawy, karmię ja, albo Aśka dostaje do raczki.

Kupiliśmy fotelik na rower, po pierwszej przejażdżce Asia mega zadowolona:) polecamy!

Dzięki dziewczyny ze pytacie, u mnie zupełnie bezobjawowo (wczoraj robiłam enty test i nawet już wyciągnęłam detektor, ale na szczęście padły baterie 😂). Jedynie to śpiąca chodzę, ale to to akurat standard 😜

APrzybylska, Magdzia85F, Etoilka, Tusianka lubią tę wiadomość

3jgxrjjg0j7kai9n.png

km5svcqg922e3x1k.png
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorzucam jeszcze jeden artykuł :)
    https://mataja.pl/2017/05/najwiekszy-kit-wciskany-matkom/

U nas ostatnio hitem śniadaniowym są płatki jaglane na mleku, z owocami/orzechami/innymi bakaliami. Wszyscy wcinamy.
    Co do obiadów, to hitem też są makarony, spaghetti i makaron z białym serem uwielbia. I łosoś. I wszystko co pomidorowe.
    My raczej nie mamy problemów z jedzeniem - je chętnie dwa dania, te, co my. Nie lubi na razie zielonego ogórka i papryki. Ale spróbuję znów za jakiś czas.
    Jutro mamy jajko sadzone i nowalijki - młode marchewki, ziemniaki i kalafior.
    W tym tygodniu robiłam pierwszy raz botwinkową - pycha!
    Dzięki za pomysł na szpinak i brokuły - u nas rzadko, zrobimy z makaronem

Edit. A robicie jakieś pasty do kanapek? U nas oprócz pasty jajecznej nic... próbowałam soczewicową ale wyszła mi niedobra.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 20:43

Magdzia85F, APrzybylska lubią tę wiadomość

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • myszkaka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe to akurat u nas do kanapek najchętniej zielony ogórek i papryka, a za konserwowego to by się w ogóle dał pokroić. Owoce też ładnie je, zjada całego banana, jabłko, lubi mango, pomarańcze.
    Dziś na drugie śniadanie zrobiłam naleśniki z domowym dżemem truskawkowym (posmarowane symbolicznie), zjadł pół, a potem mnie karmił. Za to bułkę z masłem jadł chętnie i napychał buzię papryką. Za wędliną nie przepada, czasem zje z wędliną a czasem wypluwa.
    Ile się schodzi Waszym dzieciom przy posiłkach? Bo takie drugie śniadanie to on je z godzinę..

f2wli09k0vt5rkls.png
  • Monnn Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga jak byłam u lekarza z moim niejadkiem, i opowiedziałam jej kolejno co jemy przez cały dzień i jak wyglada proces karmienia; to powiedziała nam ze za często i za długo ja karmie, i ona noe czuje głodu bo mało ale coś zje.... Mówiła żeby karmic max 30 minut i ile zje tyle zje a resztę sprzątnąć i kolejne karmienie za 4h... Jak teraz sobie myśle to faktycznie karmiłam ja od śniadania do drzemki i po drzemce już próbowałam wcisnąć jej coś bo mało zjadła, i tak się zapętliła. Teraz się stosuje do zaleceń i zdecydowanie je więcej o chętniej. :)

3jgxrjjg0j7kai9n.png

km5svcqg922e3x1k.png
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w kwestii jedzenia wielbie zlobek :D dzieki niemu wiele mi odpada :) z hitow polecam zapiekanke makaronowa ze szparagami z alaantkowych. Z zup to u nas rosol, ogorkowa, barszcz ukrainski i kremy - pomidorowy, z batatow, czosnku. Past nie robie, ale sporo jest na jadlonomii - np z fasoli, zielonego groszku itp

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• aga_90 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wczoraj koszmar wieczorem. 2h na zmianę z mężem próbowaliśmy usypiac. Aż dziwne że sąsiedzi nie zgłosili nas żadnym służbom 😮 Wiktor dał koncert. Pierwszy raz w swoim życiu.. Oby jak najrzadziej.

O pasty też miałam pytać, Marysia mnie ubiegła :P robię jajeczną (jajo+jogurt), awokado+gruszka (ale tą Wiktor zlizuje z chleba, woli jeść z łyżki 😋) i tyle. Tą z soczewicy też robiłam i cała poszła do kosza 🤪 a soczewice ogólnie lubimy.
    Zabieram się do pasty z rybą, bo coś mu ostatnio rybka nie wchodzi. Znalazłam przepis łosoś na parze+serek naturalny+koperek. Zobaczymy. I znalazłam przepis na serek topiony własnej produkcji, jak ktoś chętny to podeślę 😉

Mały wcina też parówki, z ketchup em, żeby było bardziej zdrowo 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ ale daję rzadko.
    Kinga ja polecam płatki jaglane i ryżowe 😉 owsiane się za to u nas kurzą 😂

Zaintrygowal mnie krem z batatow i czosnkowy oraz zapiekanka makaronów że szparagami. Odnajdę, wypróbuję 😁

Posiłek u nas nie trwa jakoś super długo, ale nie przyglądam się zegarków, na pewno mniej niż 30-40min

Za botwinke też się powoli zbieram 😂

Monika jaki rowerek kupiliscie? 😁
    Edit:doczytalam, że fotelik NA rower, sorki 😂😂 a rowerek któraś kupiła? Coś polecacie? Zastanawiam się nad sensem takiego rowero-wózka, bo spacery są u nas trudne, a rowerek 3 kołowy i tak kupimy w którymś momencie 😉

PS. Wybaczcie chaos, ale piszę na raty 😋

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 12:51

Kala lubi tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png
  • myszkaka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jak je kanapki to tak długo, zupy czy owsianka idą ok.
    Ja robiłam pastę z pieczonej papryki i hummus, niestety obie nie podeszly.

f2wli09k0vt5rkls.png
‹‹ 821 822 823 824 825 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ