X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • APrzybylska Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kilka dni temu zmieniłyśmy miejsce jedzenia śniadania i chyba przynosi to efekt. Jemy teraz w kuchni przy blacie, Zuzia stoi obok mnie, ja przygotowuję - ona od razu konsumuje :) zazwyczaj kanapeczki koniecznie z pomidorem lub ogórkiem zielonym, serek wiejski, jogurt. Czasowo około 30 minut i daję posiłki co 3 - 4h.

Parówki daję bardzo rzadko i niestety też wchodzą tylko z ketchupem. Niedługo będę miała swoje pomidory, to będę musiała nagotować domowego.

Aga ja chętnie wszystkie sprawdzone przepisy "zobaczę", może mnie to zmotywuje i coś zacznę robić lepszego dla tej mojej królewny.

Monnn cieszę się, że dobrze się czujesz! :D Ale weź ten detektor gdzieś schowaj jeszcze na jakieś 2-3 tygodnie, nie stresuj się niepotrzebnie. A test wyszedł wyraźny? Ja chciałam zobaczyć kreskę bordo i w 11 tygodniu wyszedł mi taki bladzioch jak 10dp (z porannego siuśka).

Kamila u nas zupki podobne, ale ogórkowej jeszcze nie jadła. Ja nie robię, bo mąż nie lubi.

No i koszmar nocny od nowa. Wczoraj zasnęła po 20, obudziła się o 22, 23, 2, 3, 5, i o 7 wstałyśmy. Od 2 już z nami w łóżku i budziła się z krzykiem. Wymyśliła jakiś nowy rodzaj płaczu, a raczej płaczo-krzyku i drze się okrutnie :/ a dziś kompletnie nie mogłyśmy się dogadać :( moja cierpliwość przetestowana na maxa.

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2019, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja polecam babeczki bananowe z alaantkowe. Ada lubi. No i w sumie to z Mężem je zjadamy.

Adzie jeszcze parówki nie dałam. Ale kabanosy drobiowe z biedronki firmy konspol wsuwa. Mają b.dobry skład. Mięsko, przyprawy i sól.

Aniu współczuję nocy. U nas tę krzyko-placze są od jakiegoś czasu. Wtedy cyc nie daje rady, tylko kładę sobie Adę na siebie boczkiem i Ona usypia i Ją odkładam.

Monnn to super, ze sie dobrze czujesz.

Marysiu pastę znam tylko jajeczną i hummus, o którym zapomniałam zupełnie.

Kamila a jak z tymi posiłkami w żłobku? Co tam dobrego dają?

U nas Ada je mniej niż 30 minut. I jak Hej sie przedłuża, to sprzątam. Najczęściej jak ma dość to rozwala. Noe chcę jeść to nie wciskam.

• Etoilka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, Aga, my też lubimy soczewicę a pasta też cała poszła do kosza. I też jemy jajo+jogurt i awokado+gruszka. I też się zabieram za pastę rybną (dzięki za przepis). Haha.
    Na serek topiony możesz podesłać, też chętnie wypróbuję.

Kremów jakoś ostatnio nie robię, wydaje mi się, że Wojtek chętniej je płynne zupy. A zapiekankę z kurczakiem i szparagami widziałam i też mam w planach.

Parówki dałam 2 razy (keczupu jeszcze nie zna ;)) - tez wcinał jak głupi. Piratki z Lidla mają dobry skład - oczywiście jak ja parówki...

Jemy myślę do pół godziny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 13:40

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swietne parówki sa z biedry - glodniaki. Ja w domu nie daje, ale w zlobku okolo 2 razy w miesiacu sa. Jedzenie zlobkowe podoba mi sie bo jest roznorodne, jakies pasty na kanapke (z maskarpone i rukola xD), ser, jajecznica. Na drugie sniadanie jest owoc lub warzywo, zawsze sa 2 dania obiadowe, nigdy nie powtarza sie zupa w danym tygodniu. A na podwieczorek owoc lub domowe ciasto.

Wrzucam przepisy:
    https://alaantkoweblw.pl/czosnkowa-zupa-krem/

https://alaantkoweblw.pl/batatowa-zupa-z-maslem-orzechowym/

https://alaantkoweblw.pl/zapiekanka-z-kurczakiem-i-szparagami/

Magdzia85F lubi tę wiadomość

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• Emily89 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monn co do fotelika na rower to nie wiem czy wiesz, ale dziecko nie powinno w nim spac i generalnie nie zaleca sie (wg opinii fizjoterapeutow ktora znam) go dla dzieci ktore dobrze nie chodza (przed 18 msc zycia).

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• olKaczucha Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heeeelou :)
    U nas jeśli chodzi o jedzenie to nie ma problemu z nie jedzeniem.. Jest wręcz przeciwnie. Zjadlabym wszystko co tylko nie ucieka :/ nie ważne czy to owsianka na wodzie czy cytryna czy szczaw 😁
    Muszę się chować z jedzeniem dosłownie.. I nie myślcie że jest np głodna hehe.. Bo zje obiad a 4 minut po chce to co jem ja :)
    Dalej daje jej mikro kawałki bo się boję.. Nie wiem kiedy się odważne dać jej jakiś duży kawał czegoś żeby sama sobie odgryzła...
    A dziewczyny jak dajecie te parowki?
    Wgl obecnie jestem na zasiłku w URZĘDU PRACY i nie wiem co bd dalej, gdzie pójdę do pracy i czy ja znajdę.. Ale jak tak czytam wasze ciążowe info to też mi się zachciewa :p chociaż wiem że gdyby było 2 dziecko będzie mi później b trudno wrócić do pracy między innymi przez długa przerwę mogę mieć problem z jej znalezieniem.

Ze smutnych info nasz pediatra, złoty człowiek zmarł na raka kilka dni temu... Tak go szybko wzięło że wszyscy są w szoku..

iv09mg7yklmn388j.png
  • olKaczucha Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas te krzyki i płacze w nocy były ewidentnie od zębów..

iv09mg7yklmn388j.png
  • APrzybylska Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Ola :) Iga trzyma Ci dietę ;) a ile waży Twój łakomczuszek?

Ja też polecam Głodniaki, jak na parówki skład w porządku.

• Etoilka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się zrobiło smacznie, ten krem z batatów jednak muszę zrobić :p

Aga, a ten sos brokułowo-serowy do makaronu to z jakim serem robiłaś?

Ola, próbuj z miękkimi owocami i warzywami. Skoro Mała jest chętna do jedzenia, to na pewno będzie chciała próbować. Może z bananem spróbuj?- trzymaj na razie Ty a daj jej samej gryźć.
    Parówki kroję w kawałki i kładę na tacy.

U nas też te nocne krzyko-płacze były, jakiś miesiąc temu. Ale na pewno nie od zębów. Chyba skok albo nie wiem co. W każdym razie się skończyły.

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do parowek to niby powinno sie je kroic wzdluz (mniejsze ryzyko utkniecia w drogach oddechowych), tak jak np winogrono tez powinno byc przekrojone. Poczatkowo kroilam winogrono, teraz daje cale i obserwuje. A w zlobku nie wiem jak daja parowke, pewnie w plasterkach.

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• aga_90 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parówki na początku kroilam w plasterki, teraz dostaje całą i dogryza 😉
    Winogrona kroilam może 2 pierwsze razy, teraz wciąga całe. Borówki od początku wchodzą w całości 😋

Ser tarłam tylżycki, ale myślę że każdy ser będzie ok.
    Serek topiony
    https://alaantkoweblw.pl/domowy-serek-topiony/
    (polecam dodawanie hiperłącza, ułatwia życie 😁- wystarczy przed linkiem wpisać [U RL ] a po linku [/URL ] tylko bez spacji w środku 😎
    Potwierdzam że i Glodniaki z Biedry i Piratki z Lidla jak na parówki nie są najgorsze składem 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 21:28

Magdzia85F, Etoilka lubią tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada wczoraj dostała pieroga, ale była radość, ze ma dokładnie to co my. I co? Podotykala i wywalila za krzesełko.

Tak ze ten tego...

olKaczucha lubi tę wiadomość

• myszkaka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś zrobiłam płatki jaglane i zdecydowanie szału nie zrobiły. A wrzuciłam do nich wszystko co lubi, jabłko, banana i rodzynki, plus troszkę cynamonu. Jadł póki były rodzynki, a potem już nie chciał buzi otwierać.
    Za to mam hit zabawkowy. Żyrafę na sznurku. Ciągnie ją za sobą i go bardzo zajmuje. Jak mu się przewraca to ją podnosi za ten sznurek i celuje aż się uda ustawić na kółka, w sumie bardzo trudna, precyzyjna robota :D Niestety jest drewniana i strasznie hałasuje, ale chyba mu się to dodatkowo podoba :D rano z 15 minut się nią bawił bez zawracania mi głowy, a teraz znowu poszedł się bawić O_O

Magdzia85F, APrzybylska lubią tę wiadomość

f2wli09k0vt5rkls.png
  • myszkaka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem.. jak robię przepisy z kwestii smaku, czy moich wypieków to zawsze wszystko wychodzi, a jak z alaantkowe to jest zawsze jakieś gówno.. Dziś zrobiłam "babeczki z kaszy manny" i syf. Twarde to i zakalcowate, nie wiem czym się ludzie w komentarzach podniecają.

olKaczucha, APrzybylska, aga_90 lubią tę wiadomość

f2wli09k0vt5rkls.png
  • olKaczucha Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omg jak czytam że dajecie całe winogrono albo parowke która same sobie dzieci odgryzają to ja mam na samą myśl zawał :((
    Ona wszystko zje co jej dam więc np myślę żeby ugotować marchew pokroić w plasterki i żeby sobie sama je jadła.. Tak dam radę ale np żeby sobie sama odgryzała to się boję. Moja koleżanka, synek nie ma roczku np daje mu ogórka zielonego! Całego i on sobie sam odgryza. Dajecie takie rzeczy?

Czy trzymamy dietę? Hmm a w jakim sensie?
    Nasz jadłospis wygląda tak:
    Rano 240 ml mleka MM
    2 śniadanie owsianka na wodzie i pół jakiegoś owoca, razem wychodzi ok 200 ml
    Obiad obojętnie co byle dużo, słoiczek 220 gram jakiś albo coś zrobione przeze mnie
    Podwieczorek 2 jajka LUB CAŁY owoc jabłko lub banan
    Kolacja 240 Mleko MM :)

iv09mg7yklmn388j.png
  • olKaczucha Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha zapomnialam napisać waży ok 11.200 g :) ważyłam ja gdzieś tydzień temu.

A tak na marginesie w Lidlu jest 3pak leginsow za 21 zł.. Grosze :)

Magdzia85F lubi tę wiadomość

iv09mg7yklmn388j.png
  • olKaczucha Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak dajecie chlebek np z masłem to jak? W jakieś kosteczki kroicie?

iv09mg7yklmn388j.png
  • APrzybylska Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga ja raz zrobiłam z alaantkowe bułki, to można było nimi zabijać 😜

Madzia może następnym razem pieróg trafi do buzi. Ważne, że była radocha 😃

Ola z dietą miałam na myśli to, że Iga pilnuje żebyś Ty nie jadła za dużo 😘 taki żarcik. Faktycznie Twoja córcia je całkiem sporo (w porównaniu do tego ile je Zuzia).

Zuzia całego ogórka nie dostaje, ale grube plastry i sama odgryza. Kanapki daję różnie czasem kroje w kostki, a czasem przekrawam kromkę tylko na pół.

Aga, a Wiktor nie pluje pestkami?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 16:20

• olKaczucha Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tych kanapek przekrojonych nie wkłada całych na raz do buzi? A dajesz że skórka? :)

iv09mg7yklmn388j.png
  • APrzybylska Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olKaczucha wrote:
    A tych kanapek przekrojonych nie wkłada całych na raz do buzi? A dajesz że skórka? :)
    Nie, Zuzia nie wkłada do buzi wszystkiego na raz. Odgryza lub odrywa kawałki. Rzadko jej się zdarza pchać dużo do buzi. Skórkę też daję. Nie zawsze ją zjada.

‹‹ 822 823 824 825 826 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ