X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Odżywianie się w ciąży
Odpowiedz

Odżywianie się w ciąży

Oceń ten wątek:
  • Natalia100 Debiutantka

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomóżcie.. od jakiś 3 tygodni piłam sobie kawę inkę z mlekiem zagęszczonym z gostynia... teraz czytam etykietę, że jest tylko sterylizowane nie jest napisane nic o pasteryzacji.. czy to jest grozi zakażeniem listerią? Jestem w 13 tygodniu ciąży.. teraz boję się, że to mogło zaszkodzić. :(

• polkosia Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz powiedział, że listerią można zarazić się tylko drogą płciową i mam nie panikować :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Natalia100 Debiutantka

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oo mi nic takiego nie mówił.. tylko właśnie o spożywaniu wyłącznie pasteryzowanych produktów mlecznych. Zaczęłam czytać o nabiale i zakazane jest niby sterylizowane mleko w ciąży.. to ja już nie wiem. Panikuje z każdą drobnostką.. ale mam nadzieję, że nic sie tam nie rozwija bakteryjnego we mnie

• agniesja Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli możesz to lepiej unikaj produktów zawierających niepasteryzowane mleko, ale nie panikuj, na pewno nic się strasznego nie stało :)

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • Natalia100 Debiutantka

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oby :) a jak można zdiagnozować obecność takich bakterii? z krwi, moczu?? Bo może dla świetego spokoju bym się przebadała.

• agniesja Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety nie wiem, proponuję zapytać lekarza albo wygooglować ;)

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj miałam na śniadanko:
    - kanapka z polędwicą
    - jogurt fantasia truskawkowy
    - herbata z miodem (zaczynam powoli pić herbatkę - po 7 tygodniach, jakie to wspaniałe:P)

• Miley24 Ekspertka

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jecie jajka na miekko?
    tak mi sie dzisiaj chcialo takiego sadzonego plynnego ale stchorzylam i dosmazylam ;(
    niby ta salmonella sie mozna zarazic...ale gdzies tam w necie ogladalam jak pani dietetyk polecala...

d0be8675e9.png
    74di3e5e3sl020iq.png
  • dietetykakasia Koleżanka

Wysłany: 6 stycznia 2019, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór, jeszcze nie jestem Przyszłą Mamą, mam nadzieję, ze ten czas za 2 lata nadejdzie. Jestem obecnie studentką dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Piszę pracę magisterską dotyczącą wiedzy i nawyków żywieniowych wśród Przyszłych Mam. Dlatego zwracam się do Was z olbrzymią prośbą o wypełnienie ankiety, jest ona w pełni anonimowa. Nie spodziewałam się, że przeprowadzenie ankiety przez internet wiąże się z wieloma przeszkodami, dlatego liczę na Was Przyszłe Mamy. Z góry dziękuję za pomoc oraz życzę dużo zdrowia dla Was i Waszych maluszków.

https://drive.google.com/open?id=1HQuYs-DAgy1M2JyrO73QmyfKHd39rEIIkxcMtYWWzVo

• ZarazBedeMama Debiutantka

Wysłany: 7 stycznia 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wypełnione!

• anka1981 Przyjaciółka

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny z tym pasteryzowaniem i jajami nie przesadzajmy. mieszkam na wsi. tu kobiety pija mleko od krowy przegotowane rzecz jasna. jedzą domowe maslo - nieprzygotowane, śmietanę kefiry itd. jajeczka na miekko świeże od kury itd. mam 38 lat. nie znam tu zadnego przypadku listeriozy alergii na stałe itd.
    takze... luz !

ono (*) - 05.2011
    ono (*) - 01.2019
  • k878 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no nie wiem czy taki luz. licho nie śpi... moja babcia zawsze powtarza, że surowego w ciąży i małym dzieciom nie wolno, poza tym, nie tylko listerioza się może kryć w takim surowym

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • ZarazBedeMama Debiutantka

Wysłany: 9 stycznia 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli co? Takich produktów ze wsi, uważanych za najlepsze nie można?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2019, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dietetykakasia wrote:
    Dobry wieczór, jeszcze nie jestem Przyszłą Mamą, mam nadzieję, ze ten czas za 2 lata nadejdzie. Jestem obecnie studentką dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Piszę pracę magisterską dotyczącą wiedzy i nawyków żywieniowych wśród Przyszłych Mam. Dlatego zwracam się do Was z olbrzymią prośbą o wypełnienie ankiety, jest ona w pełni anonimowa. Nie spodziewałam się, że przeprowadzenie ankiety przez internet wiąże się z wieloma przeszkodami, dlatego liczę na Was Przyszłe Mamy. Z góry dziękuję za pomoc oraz życzę dużo zdrowia dla Was i Waszych maluszków.

witaj chętnie wypełnie. mogłabyś mi napisać co powinnam jeśc w ciąży a czego nie dodam ze to wczesna ciąża pozdrawiam

• Aga1000 Koleżanka

Wysłany: 14 stycznia 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zjadła któraś z Was surowe owoce morza? Wciągnęłam bez pomyślenia ( oczywiście świeżutka) ostrygę, teraz rzecz jasna panika...

e9037cdc78d45b63cc3e3518eeb1ea56.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no teraz po fakcie nic nie zrobisz... licz na to, że nie zaszkodziło. ja wczoraj zjadłam parmezan i doczytałam potem, że on z surowego mleka... bywa...

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Aga1000 Koleżanka

Wysłany: 14 stycznia 2019, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak czytam... to jeśli było zatrute to powinny być objawy dość szybko, jak nic się nie zadzieje to chyba wszystko Ok. Ja ogólnie surowizne lubię, w życiu zjadłam mnóstwo i nigdy nic. Chyba musiałby być straszny pech, żeby akurat teraz...

e9037cdc78d45b63cc3e3518eeb1ea56.png
  • dietetykakasia Koleżanka

Wysłany: 14 stycznia 2019, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór, jeszcze nie jestem Przyszłą Mamą, mam nadzieję, ze ten czas za 2 lata nadejdzie. Jestem obecnie studentką dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Piszę pracę magisterską dotyczącą wiedzy i nawyków żywieniowych wśród Przyszłych Mam. Dlatego zwracam się do Was z olbrzymią prośbą o wypełnienie ankiety, jest ona w pełni anonimowa. Nie spodziewałam się, że przeprowadzenie ankiety przez internet wiąże się z wieloma przeszkodami, dlatego liczę na Was Przyszłe Mamy. Dzięki obecności na tym forum odzyskałam wiarę, że uda mi się przeprowadzić te badania do końca, jednak jeszcze troszkę danych mi braku. Z góry dziękuję za pomoc oraz życzę dużo zdrowia dla Was i Waszych maluszków.

• Arashe Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wypełnione i podbijam :)

l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2019, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak u Was na początku było z jedzeniem? Miałyście ochotę na konkretne produkty, a na inne nie mogłyście patrzeć, czy może wszystko co dało się zjeść, było przyjacielem? Ja na samą myśl o jedzeniu dostaję mdłości, jedyne co nie sprawia mi problemu to bułki graham, ale ile można na bułkach lecieć.. Jakieś sposoby, żeby zacząć jeść coś więcej? :)

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
‹‹ 11 12 13 14 15
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ