Potwierdzone pierwsze objawy ciąży :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Near wrote:A tak wgl mam pytanko zrobiłam też badanie moczu i wyszły mi bakterie max powinno być 385,80 a ja mam 814,90... miała któraś z Was coś takiego? Można to czymś leczyć? Powinnam panikować? Lekarz ogólny dzisiaj zerknął i stwierdził, że może źle badania wyszły
Dwa pytania. Do czego zbierałaś mocz (pojemnik z apteki, jałowy, czy metodą babci słoiczek?). Drugie - kiedy zbieralaś? Rano środkowy strumieeń moczu, czy początkowy?
Te dwie sprawy u nas na temacie najczęściej są powodem błednych wyników badań moczu -
nick nieaktualny
-
Near wrote:A tak wgl mam pytanko zrobiłam też badanie moczu i wyszły mi bakterie max powinno być 385,80 a ja mam 814,90... miała któraś z Was coś takiego? Można to czymś leczyć? Powinnam panikować? Lekarz ogólny dzisiaj zerknął i stwierdził, że może źle badania wyszły
Pojemniki z apteki są jałowe i takich nalezy uzywac do kazdego badania moczu. Nie nalezy dotykac ich od wewnatrz. Mocz powinien byc pobrany po uprzednim podmyciu sie jedynie woda z mydłem. Wejscie do pochwy można przytkac papierem toaletowym by nie zaciagnac sluzu i bakterii z pochwy. Pobieramy mocz ze srodkowego strumienia.
Jesli jestes w ciazy i wyjdzie ci kolonizacja bakteryjna to taki bezobjawowy bakteriomocz jest wskazaniem do leczenia u kobiety w ciazy. Absolutnie nie stosuj zadnych urofuraginów itp. są przeciwwskazane w ciazy. Dostaniesz prawdopodobnie amoksycyline o ile pobranie moczu przebieglo prawidłowo tak jak ci napisałam a wynik nie jest zafałszowany. Pozdrawiam
ps. Możesz też na czas pobrania moczu założyc tampon, wtedy też nie zaciagniesz sluzu z pochwy. Środkowy strumien koniecznie bo chodzi o przepłukanie cewki moczowej strumieniem moczu. Jesli pobeirzesz pierwsza porcje na pewno bedzie miala wiecej bakterii.
ps2. Jeszcze jedno, po pobraniu mocz DO LODOWKI, albo od razu do badania. Taki stojacy mocz oczekujacy az go zaniesiemy do labolatorium rowniez pomnaza swą zawartosc w bakterie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2016, 20:24
aniołek 01.02.2016r -
Dziewczyny
Pojemniczek miałam kupiony w aptece i otworzyłam go na samym końcu, natomiast co na pewno zrobiłam źle- nie myłam się przed badaniem (wstałam ledwo przytomna siusiu do pojemniczka i spać xd - badanie moczu robiłam w dzieciństwie i nie wiedziałam, że mam tak zrobić) Apropo śluzu to u mnie jest go bardzo mało praktycznie wgl ;/ Z tego co czytałam, że objawem infekcji może być częste chodzenie do wc i u mnie tak właśnie było (myślałam, że to normalne w ciąży) po kilka razy budziłam się w nocy z tym niefajnym uczuciem i musiałam skorzystać... -
Piecze cie? Boli przy siusianiu? Ewentualnie po? Masz goraczke? Stan podgoraczkowy? Zaczerwienione okolice cewki moczowej? Jakis wyciek z cewki? Strumien moczu przerywany? Sikasz kropelkami? Puste parcia na mocz? Uczucie niepelnego oproznienia pecherza? Bol brzucha? Plecow w ledzwiach? Cokolwiek?
Musisz pobrac mocz prawidłowo. Nawet przy brku objawow powinnas byc leczona jesli jest bakteriomocz a ty jestes w ciazy. Najprosciej to Kup jałowy pojemnik,umyj rece, zaloz tampon,podmyj sie mydłem z woda, umyj rece, siknij troche do wc, siknij pol kubeczka, zakrec, mocz wstaw do lodowki lub gnaj zostawic do lab.
Zarówno w ciazy jak i w przypadku infekcji czesciej odwiedza sie lazienke.
Gdybys sie podmyła badanie pewnie miałoby szanse wyjsc prawidłoweWiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2016, 20:40
aniołek 01.02.2016r -
nick nieaktualnyNear i nie wskazane jest tez mycie sie plynami do higieny intymnej przed sikaniem, podmyc sie normalnie zwykla ciepla woda i osuszyc re znikiem papierowym, pierwszy strumien moczu do toalety srodkowy do kubeczka i od razu z tym do laboratorium, mocz nie moze stac !
-
Near nie martw się wszystko będzie dobrze. Ja miałam w moczu bakterie już 2 razy odkąd dowiedziałam się, że jestem w ciąży. To niestety normalne, mój gin mówi, że są nawet takie kobitki, które przez całą ciążę się z tym borykają. Łatwo to załapać, ale na szczęście równie łatwo się to leczy.
Instrukcje co do pobrania moczu bezbłędne
Dobranoc -
nick nieaktualnyzuzkaa wrote:tak sie cesze a zarazem martwie zeby wszystko bylo dobrze gdyz pol roku temu niestety niezdazylam nacieszyc sie ciaza a juz mialam zabieg ale teraz wierze ze bedzie dobrze;)
Zuzka trzeba byc silną i mieć pozytywne nastawienie. To prawda, ze spotkał Cie przykra i dramatyczna sytuacja, natomiast trzeba walczyć -
nick nieaktualnydiewuszka86 wrote:Near nie martw się wszystko będzie dobrze. Ja miałam w moczu bakterie już 2 razy odkąd dowiedziałam się, że jestem w ciąży. To niestety normalne, mój gin mówi, że są nawet takie kobitki, które przez całą ciążę się z tym borykają. Łatwo to załapać, ale na szczęście równie łatwo się to leczy.
Instrukcje co do pobrania moczu bezbłędne
Dobranoc
Z tym moczem to chyba czesto sa przygody.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2016, 09:10
-
Hej dziewczyny.pisze ,zeby ktos dodal mi troche otuchy. Mianowicie martie sie caly czas czy wszystko bedzie ok jak pojade na usg,czy uslysze bijace serce itp. Nie mam zadnych objawow ciazy w tym momencie (5tydz) zadnych mdlosci,piersi nie bola ,nic doslownie tylko wieczorami poboli lekko brzuch. Myslalam.ze w 5 tyg powinnam miec mase oznak i to mnie martwi
-
nick nieaktualnyNiunka, ja do 8 tygodnia nie mialam zadnych oznak ciazy oprocz braku olresu, nie wyczekuj wcale ich bo nie kazda ciaza niesie za soba jakies utarye objawy ja np. 1 trymestr bylam tylko senna i zmeczona i nic wiecej, teraz juz 6 miesiac a oprocz duzego brzucha to nadal zadnych objawow ciazy nie mam powinnas sie cieszyc ze niemdopadaja cie wymioty, migreny czy infekcje. Takze wszystko jest napewno spoko, glowa do gory
-
Niunka kazda ciaza jest inna i uwierz mi cały ten okres to jest czas zamartwień- wymiotujesz i masz mdłosci martwisz sie czy to dziecku nie szkodzi nie masz objawów tez sie martwisz czy wszystko jest ok. poczekaj jeszcze troszke na usg tak naprwde moj gin. mowil im pozniej jest usg robione tym wiecej mozna zbaczyc ja mialam w 7 tyg i juz serduszko zobaczylam;)
niuunka28 lubi tę wiadomość
Zuzka