TSH w I trzymestrze
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyLuliczek wrote:cześć
jakiś czas temu pisałam o moich kiepskich wynikach TSH.
Endokrynolog stwierdził niedoczynnośc tarczycy.
Ale posluchajcie.
Miałam TSH prawie 7. Po tygodniu zrobiłam kolejne badanie i wyszło 4,5 (bez brania żadnych leków, to samo laboratorium wykonywało badania).
Po tygodniu brania leków (euthyrox 25) moje TSH wynosi 1,09. (badanie wykonywane w innym laboratorium)
czy to jest możliwe???
Jest to mozliwe I trymestr charakteryzuje sie czesto tym ze wpada sie w nadczynnosc (tsh maleje). Tak czy inaczej, powinnas regularnie monitorowac jego poziom.
-
nick nieaktualny
-
Kochane kobietki, obecnie nurtuje mnie jedna rzecz, mianowicie, obecnie jestem w 21 tc. w czerwcu zdiagnozowano u mnie niedoczynnosc z hashimoto, od tego momentu jestem pod stałą opieka endokrynologa, ale...
Pierwszą wizytę u gin-endo zaliczyłam w 5tc- tsh poniżej normy- 0,232 przy dawce euthyroxu 50. Lekarz zmniejszył mi dawkę o 25, kolejną wizyte miałam w 10/11 tyg i tutaj moje wielkie zdziwienie- tsh 5,7... Lekarz powiedział tylko, że za wysoko i znów podniósł dawkę o 25- kolejny wynik 14/15 tc... 3,8. Lekarz powiedział nic nie szkodzi zbijamy dalej w efekcie czego w 18 tygodniu ciąży miałam tsh 2,5.
Wczoraj przeczytałam, że w pierwszych 12 tyg za wysoki poziom tsh może zawazyć na sprawności intelektualnej malucha, ale nie ma się czym martwić, jeżeli tsh skacze, ale ft4 jest w normie... z tym, że mój niby doświadczony PAN DOKTOR nigdy nie zalecił mi zbadania ft4 w trakcie ciąży.
Teraz bardzo się boje, że jego lekceważenie problemu może zaważyć na zdrowiu i prawidłowym rozoju mojego malucha.... jestem przerażona, czy któraś z was miała podobny prob;lem i z jej maluchem jest wszytsko ok?J -
Skoro ft4 jest najważniejsze, to dlaczego mój lekarz, doświadczony ginekolog- położnik i endokrynolog nie zlecił mi badania w tym kierunku tylko sugerował się TSH. Bardzo się martwię, że jego bagatelizowanie problemu zaważy na zdrowiu mojego dziecka.J
-
Jendulka, niestety co lekarz to opinia. Od 2013 roku jestem pod opieką endokrynologa i przy każdej ciążowej wizycie sprawdza oprócz TSH także ft3 i ft4. Twierdzi że najważniejsze są właśnie te ostatnie. Co prawda w tej ciąży TSH i ft3 mam idealne ale ft4 jest poniżej normy pomimo gigantycznej dawki Euthyroxu. Endokrynolog twierdzi że ft3 i ft4 przekształcają się między sobą więc wyniki można uznać za dobre. Ginekolog znów twierdzi że najważniejsze w ciąży jest TSH i skoro ono jest na poziomie 1,0-1,15 to nie mam co się stresować. Podobno w ciąży może występować niski poziom ft4 pomimo że hormonów jest wystarczająca ilość.
Nie stresuj się tak bardzo bo Twoje dziecko "wyssie" Ciebie jak cytrynkę z tego czego potrzebuje TSH skakało ale to niestety w ciąży się zdarza. U mnie w ciągu dwóch tygodni, pomimo brania leków, skoczyło z 1,8 na 2,6 (zanim zorientowałam się że jestem w ciąży). Zdrówka dla Ciebie i Twojego DzidziuszkaTadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
KW
-
Doswiadczone mamusie jakie polecacie kremy/mascie do pupci, jakie chusteczki i pampersy dobre i w dobrej cenie tu w de?
Zartcreme babydream z Rossmanna jest np.dobry do pupci? Albo puder Babydream? Sama nie wiem co kupic.. przy corce w Polsce uzywalam sudocremu i bylo ok, ale tu chyba sudocremu nie ma albo?Julia, 10 latek
Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm -
Hej dziewczyny.
Jako, że nigdy nie miałam problemów z tarczycą, nie spodziewałam się, że będę je miała... ale jak odebrałam wyniki kontrolne (5tc) to się przeraziłam...
TSH 0,79
FT-3 6,49
FT-4 1,32
ATG 518,60 (NORMA DO 30)
ATPO 12
Jestem cała w nerwach, wyniki przesłałam do gina, ale trzęsę się jak galareta. Co myślicie o takich wynikach? -
Kas50 mnie uspokoila, ale moj lekarz gin w poniedzialek otrzymal wyniki i sie nie odzywa. Nr mam tylko do rejestracji... Przyznam sie szczerze, ze odchodze od zmyslow - niepowazne podejcie.
Na wizyte do endokrynologa na NFZ musze czekac 1 rok. Na wizyte prywatna 2 tyg. Po prosbach kobiety w rejestracji, zapisala mnie na poniedzialek - dzien cykly w ktorym konczyly sie moje dwie ostatnie ciaze... Jestem po prostu przerazona... -
kas50 wrote:Lekarze zazwyczaj patrzą tylko na tsh,które w ciąży lubi skakać. Zdrowiem dziecka się nie martw
Dlatego mój lekarz powiedział, że nie ma potrzeby badać TSH, jeśli nie miało się zdiagnozowanych problemów z tarczycą przed ciążą. Ja w obu ciążach tych hormonów nie badałam.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
U mnie w 9 tc TSH wynosiło 0,16
powtórzone w 12 tc spadło jeszcze bardziej do 0,058
ft3 i ft4 w normie
od dwóch lat regularnie kontrolowałam TSH i zawsze było w normie
endokrynolog uspokaja mnie, że to w ciąży normalne takie skoki. mam isc ponownie w lipcu i zobaczymy co się będzie działo. -
hej jestem w szoku 13maja robilam tsh i ft4(poczateczek ciąży)tsh0,03 a ft4 21 wczoraj powtorzylam badanie i szok tsh8,66 ft418,16 niby ft4 w normie ale tsh masakra endo na urlopie tylko napisala zeby dawke zwiekszyc z 100 na 150;(bardzo sie boje