X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr TSH w I trzymestrze
Odpowiedz

TSH w I trzymestrze

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luliczek wrote:
    cześć :)
    jakiś czas temu pisałam o moich kiepskich wynikach TSH.
    Endokrynolog stwierdził niedoczynnośc tarczycy.
    Ale posluchajcie.
    Miałam TSH prawie 7. Po tygodniu zrobiłam kolejne badanie i wyszło 4,5 (bez brania żadnych leków, to samo laboratorium wykonywało badania).
    Po tygodniu brania leków (euthyrox 25) moje TSH wynosi 1,09. (badanie wykonywane w innym laboratorium)
    czy to jest możliwe???

Jest to mozliwe :) I trymestr charakteryzuje sie czesto tym ze wpada sie w nadczynnosc (tsh maleje). Tak czy inaczej, powinnas regularnie monitorowac jego poziom.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ostatniej ciąży miałam tsh 0,9 na początku cyklu(1tc), w 5tc miałam już 2,6. Potem sukcesywnie tsh spadało, aż miałam lekką nadczynność (0,2-0,3), ale lekarka i tak mi zostawiła większą dawkę.
    Dodam, ze syn zdrowy :)

• Jendulka Debiutantka

Wysłany: 24 marca 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane kobietki, obecnie nurtuje mnie jedna rzecz, mianowicie, obecnie jestem w 21 tc. w czerwcu zdiagnozowano u mnie niedoczynnosc z hashimoto, od tego momentu jestem pod stałą opieka endokrynologa, ale...
    Pierwszą wizytę u gin-endo zaliczyłam w 5tc- tsh poniżej normy- 0,232 przy dawce euthyroxu 50. Lekarz zmniejszył mi dawkę o 25, kolejną wizyte miałam w 10/11 tyg i tutaj moje wielkie zdziwienie- tsh 5,7... Lekarz powiedział tylko, że za wysoko i znów podniósł dawkę o 25- kolejny wynik 14/15 tc... 3,8. Lekarz powiedział nic nie szkodzi zbijamy dalej w efekcie czego w 18 tygodniu ciąży miałam tsh 2,5.
    Wczoraj przeczytałam, że w pierwszych 12 tyg za wysoki poziom tsh może zawazyć na sprawności intelektualnej malucha, ale nie ma się czym martwić, jeżeli tsh skacze, ale ft4 jest w normie... z tym, że mój niby doświadczony PAN DOKTOR nigdy nie zalecił mi zbadania ft4 w trakcie ciąży.
    Teraz bardzo się boje, że jego lekceważenie problemu może zaważyć na zdrowiu i prawidłowym rozoju mojego malucha.... jestem przerażona, czy któraś z was miała podobny prob;lem i z jej maluchem jest wszytsko ok?

J
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najważniejszym parametrem w ciąży jest ft3 i ft4. Bądź dobrej myśli :-) a na przyszłość zawsze z tsh badaj chociaz ft4.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Jendulka Debiutantka

Wysłany: 24 marca 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skoro ft4 jest najważniejsze, to dlaczego mój lekarz, doświadczony ginekolog- położnik i endokrynolog nie zlecił mi badania w tym kierunku tylko sugerował się TSH. Bardzo się martwię, że jego bagatelizowanie problemu zaważy na zdrowiu mojego dziecka.

J
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarze zazwyczaj patrzą tylko na tsh,które w ciąży lubi skakać. Zdrowiem dziecka się nie martw :-)

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• unbeldi Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2016, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jendulka, niestety co lekarz to opinia. Od 2013 roku jestem pod opieką endokrynologa i przy każdej ciążowej wizycie sprawdza oprócz TSH także ft3 i ft4. Twierdzi że najważniejsze są właśnie te ostatnie. Co prawda w tej ciąży TSH i ft3 mam idealne ale ft4 jest poniżej normy pomimo gigantycznej dawki Euthyroxu. Endokrynolog twierdzi że ft3 i ft4 przekształcają się między sobą więc wyniki można uznać za dobre. Ginekolog znów twierdzi że najważniejsze w ciąży jest TSH i skoro ono jest na poziomie 1,0-1,15 to nie mam co się stresować. Podobno w ciąży może występować niski poziom ft4 pomimo że hormonów jest wystarczająca ilość.
    Nie stresuj się tak bardzo bo Twoje dziecko "wyssie" Ciebie jak cytrynkę z tego czego potrzebuje ;) TSH skakało ale to niestety w ciąży się zdarza. U mnie w ciągu dwóch tygodni, pomimo brania leków, skoczyło z 1,8 na 2,6 (zanim zorientowałam się że jestem w ciąży). Zdrówka dla Ciebie i Twojego Dzidziuszka ;)

Tadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
    Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
    KW

rfxgcsqviiqkqm9u.png
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doswiadczone mamusie jakie polecacie kremy/mascie do pupci, jakie chusteczki i pampersy dobre i w dobrej cenie tu w de?
    Zartcreme babydream z Rossmanna jest np.dobry do pupci? Albo puder Babydream? Sama nie wiem co kupic.. przy corce w Polsce uzywalam sudocremu i bylo ok, ale tu chyba sudocremu nie ma albo?

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze..sorki pomylilam z innym forum:/

MajaRyt lubi tę wiadomość

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • joa65121 Znajoma

Wysłany: 7 czerwca 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH w I i II trymestrze ciazy może dojść do 2,5 a w III trymestrze nawet do 3,0 , wiem to z dobrego źródła,wczoraj sama byłam u endokrynologa :)

6sutpc0zansui1cp.png
  • Ryba1985 Koleżanka

Wysłany: 7 czerwca 2016, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Jako, że nigdy nie miałam problemów z tarczycą, nie spodziewałam się, że będę je miała... ale jak odebrałam wyniki kontrolne (5tc) to się przeraziłam...

TSH 0,79
    FT-3 6,49
    FT-4 1,32
    ATG 518,60 (NORMA DO 30)
    ATPO 12

Jestem cała w nerwach, wyniki przesłałam do gina, ale trzęsę się jak galareta. Co myślicie o takich wynikach?

85999n73ze96h91v.png
  • joa65121 Znajoma

Wysłany: 8 czerwca 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej !
    Ryba1885 nie jestem specjalistką ale TSH wskazuje na nadczynnosć co do innych wyników sie nie wypowiadam, bo nie miałam ich robionych , czekaj spokojnie na info od gina , albo juz zapisz sie do endokrynologa :)

6sutpc0zansui1cp.png
  • Ryba1985 Koleżanka

Wysłany: 8 czerwca 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joa65121 dziekuje za odpowiedz :) Oczywiscie, ze sie zapisze.

85999n73ze96h91v.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh na pewno nie wskazuje na nadczynność. Masz bardzo dobre wyniki w ciąży.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Ryba1985 Koleżanka

Wysłany: 8 czerwca 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas50 mnie uspokoila, ale moj lekarz gin w poniedzialek otrzymal wyniki i sie nie odzywa. Nr mam tylko do rejestracji... Przyznam sie szczerze, ze odchodze od zmyslow - niepowazne podejcie.
    Na wizyte do endokrynologa na NFZ musze czekac 1 rok. Na wizyte prywatna 2 tyg. Po prosbach kobiety w rejestracji, zapisala mnie na poniedzialek - dzien cykly w ktorym konczyly sie moje dwie ostatnie ciaze... Jestem po prostu przerazona...

85999n73ze96h91v.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ryba będzie dobrze :-) trzymam kciuki :-)

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Lekarze zazwyczaj patrzą tylko na tsh,które w ciąży lubi skakać. Zdrowiem dziecka się nie martw :-)

Dlatego mój lekarz powiedział, że nie ma potrzeby badać TSH, jeśli nie miało się zdiagnozowanych problemów z tarczycą przed ciążą. Ja w obu ciążach tych hormonów nie badałam.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czasem jednak problemy z tarczyca ujawniaja się w ciąży i warto chociaż w I trymestrze zrobic hormony tarczycy,mimo braku wczesniejszych problemow.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Meg1987 Przyjaciółka

Wysłany: 9 czerwca 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w 9 tc TSH wynosiło 0,16
    powtórzone w 12 tc spadło jeszcze bardziej do 0,058
    ft3 i ft4 w normie

od dwóch lat regularnie kontrolowałam TSH i zawsze było w normie

endokrynolog uspokaja mnie, że to w ciąży normalne takie skoki. mam isc ponownie w lipcu i zobaczymy co się będzie działo.

eikt43r804tnuk7g.png
  • anusia13 Koleżanka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej jestem w szoku 13maja robilam tsh i ft4(poczateczek ciąży)tsh0,03 a ft4 21 wczoraj powtorzylam badanie i szok tsh8,66 ft418,16 niby ft4 w normie ale tsh masakra endo na urlopie tylko napisala zeby dawke zwiekszyc z 100 na 150;(bardzo sie boje

‹‹ 13 14 15 16 17 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ