Zwolnienie w ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
DZIEWCZYNY, UDAŁO SIĘ! ))
Badanie krwi wskazuje na 3 tydzień! Niestety mam już za sobą gorycz porażki, gdyż poroniłam 4 lata temu w 5 tc... Stąd moje ogromne obawy więc szybciutko skoczyłam po zwolnienie lekarskie - wolę odpoczywać, niż pracować w sklepie po 12h bez możliwości spoczynku...
Na zaświadczeniu lekarskim mam wpisaną serie BO, czy ktoś wie może dokładnie czego dotyczy zwolnienie? NIestety moja ginekolog była bardzo rozkojarzona, gdyż podczas mojej wizyty otrzymała telefon o pobycie jej ojca w szpitalu - stąd nie zadałam kilku istotnych pytań... -
Alikar wrote:I jak było na wizycie? To raczej od Ciebie zależy jak się czujesz, czy chcesz odpocząć czy nie. Znam dziewczyny w ciąży, które od początku poszły na zwolnienie i się "nie szczypały" i takie, które pracowały prawie do końca, bo się dobrze czuły.
Z tego co się orientuję wg kodeksu pracy kobiety w ciąży nie
Mi lekarz dał od razu zwolnienie na pierwszej wizycie w 7 tygodniu bo miałam plamienia. Mimo, że w pracy był spokojny okres, lubię ją i myślałam, że jeszcze popracuję parę miesięcy, ale lekarz stwierdził,że początek ciąży to najważniejszy okres i wręczył zwolnienie na miesiąc. Ja na szczęście mam super szefostwo, ale wiem, że to wyjątek
Lekarka po zbadaniu mnie i usg stwierdziła, że wskazane będzie zwolnienie bo od razu widać, że jestem znerwicowana pracą, co skutkuje odrobinę za wysokim ciśnieniem, więc najpierw dostałam zwolnienie na 3 tygodnie do kolejnej wizyty, czyli do minionego poniedziałku. Na tej wizycie od razu dostałam przedłużenie o kolejne 4 tygodnie z tych samych powodów, poza tym męczą mnie bardzo mdłości a o koncentracji na czymkolwiek już nie wspomnęAlikar lubi tę wiadomość
-
Mam pytanie Umowa kończy mi się za tydzień. Będę wtedy w 17 tyg ciąży (5 miesiąc). Czy wtedy muszę coś podpisywać, że umowa się przedłuża czy wystarczy, że będę dostarczać kolejne L4 i automatycznie wszystko się przedłuży? I kolejnym dokumentem będzie dopiero (opróćz L4) akt urodzenia dziecka?
-
marie_marie22 wrote:Dziewczyny, czy Wy przez całą ciążę wysyłacie L4 do pracodawcy czy potem do ZUSu?
Z tego co wiem do wysyła się do pracodawcy bo jesteś ich pracownicom a oni mają obowiązek dostarczenia do ZUS w ustalonym terminie.
Aniołek 7t3d (*) -