X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Zwolnienie w ciąży
Odpowiedz

Zwolnienie w ciąży

Oceń ten wątek:
  • Kokaina Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorotek1983 wrote:
    Kokaina dzięki za odpowiedź. Ja już od 5 tyg wylądowałam w szpitalu i na zwolnieniu. Wczoraj byłam u gina, a że znów plamiłam to się postukał w głowę na moje wahania czy wracać do pracy i kazał na razie siedzieć w domu. Także sam póki co mój problem rozwiązał. W sumie to myślę ciągle o powrocie do pracy po 12 tygodniu, ale to zobaczę jak będzie dalej. W sumie to te plamienia zbyt dobrze nie wróżą:( Na usg niby było ok - Bije serduszko :)

Gratuluję serduszka :) moim zdaniem kazde plamienie powinno być powodem wzmożonej czujności.
    Może porozmawiaj szczerze z pracodawcą odnośnie tego powrotu w 12 tygodniu. No bo jeżeli znowu zaczniesz plamic to znowu będziesz na zwolnieniu. Sam pracodawca może rozwiązać tą sytuację, bo może doradzić żebyś je kontynuowała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2015, 15:41

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• Marietta Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorotek1983 dziękuję za odpowiedź :) Byłam prywatnie w luxmedzie, powiedziała mi babka że da zwolnienie jak przyjde do niej w poniedziałek i wysłała mnie do szpitala, że ciąża jajowodowa, bo jajowód zgrubiały, oczywiście usg dopochwowe zrobiła :( tego chciałam uniknąć... podobno usg w ciąży zbyt częste niewskazane. Pojechałam zapłakana do szpitala a tam mnie uspokoili, że 4 tydzien nawet jeśli miałabybyć jajowodowa ciąża to nikt tego nie sprawdzi, więc absuredm że mnie przysłano z takim podejrzeniem ale co się wystraszyłam to moje :/ Więc zwolnienia nie dali... :/ A ja ciągle muszę się kłaść do łóżka bo brzuch boli, i śpię jak zabita. Zobaczę do poniedziałku co się wydarzy.

f2wli09k4hbyh30y.png
    p19uhqvkeefrbofp.png
  • bluszczynka Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2016, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Sprawa wygląda następująco: jestem aktualnie w 12 hbd. aktualnie pracuje w punkcie pobrań krwi i innych materiałów do badań (wymazy z pochwy, gardła itp). W moim przypadku mam duże narażenie na czynniki biologiczne (krew, wydzieliny) w tym wielu pacjentów z dodatnim HIV, HCV i dzieci z najróżniejszymi infekcjami. Wszystkie kobitki z mojej firmy jak tylko zachodzą w ciąże idą na L4. Moja kierowniczka tez powiedziała ze woli abym nie pracowała i poszła na zwolnienie. Mój ginekolog mi je wystawił od 8 tygodnia ciąży ale nie był do tego za bardzo przekonany - musiałam go troche namówić. Powiedział że może mi wystawić zwolnienie ale musi je uzasadnić stanem ciąży (zdrowia) a nie warunkami pracy - bo to jest obowiązek pracodawcy aby zmienić pracownikowi stanowisko na bezpieczne. U mnie to nie wchodzi w grę. Z tego co wiem moje znajome chodziły na l4 np pracując w hurtowni gdzie musiały dźwigac itp i ich lekarz nic im nie mówił o takich uzasadnieniach zdrowotnych. Czy ktos wie jak to w koncu jest? Czy lekarz musi kłamac ze ciaża jest zagrozona zeby wypisac l4?

bluszczynka
  • MirelS Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może zmień lekarza... Nie rozumiem jaki miał problem. Ja Jestem na zwolnieniu od 7 tyg. ciąży, bo meczyly mnie wymioty. Moja gin. bez problemu wypisuje zwolnienia. Tym bardziej jeśli masz taką pracę, która może zagrozić Tobie i dziecku. Na zwolnieniu nie ma napisanej przyczyny. Masz prawo na nim być przez sam fakt, że jesteś w ciąży;)

Wysłany: 30 stycznia 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MirelS właśnie o to chodzi, że w świetle prawa ciąża nie jest niezdolnością do pracy sama w sobie. Jeśli ZUS skontroluje ginekologa to musi on udowodnić, że kobieta ciężarna z jakiegoś powodu nie może pracować. Teoretycznie jeśli kobiete męczą mdłości i wymioty, ma pobolewania brzucha, plamienia itp to jak najbardziej można jej wypisać l4. Na druku zwolnienia jest przyczyna - jest to kod rozpoznania który lekarz wpisuje ale na kopii (zielonej) którą zanosimy do kadr jest to niewidoczne - tajemnica lekarska. Jest za to kategoria z której wynika ze jestes w ciąży. Dlatego to nie takie proste. Teoretycznie to obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie kobiecie ciężarnej bezpieczeństwa w pracy ale u nas sie utarło ze kobitka idzie na L4 od ginekologa i wtedy zaklad pracy ma to z głowy.

Lekarza nie zmienie bo jest dobrym fachowcem, mimo wszystko wypisuje mi to zwolnienie. Po prostu boi się o swoją d**e bo to ZUS wypłaca ci kase a wiesz ze urzędnicy bywają uciążliwi jak się do czegos przyczepią.

bluszczynka
  • MirelS Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluszczynka prawo prawem, ale trzeba sobie radzić w życiu. Nie możesz powiedzieć, że Cię mdli i to utrudnia pracę? Ja nie ryzykowalabym w ciąży pracy wśród próbek krwi i moczu. Najważniejsze, że mimo wszystko dostałas zwolnienie ;)

Wysłany: 30 stycznia 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak mam napisane bóle podbrzusza i że biorę luteinę :P ale tak przez 9 miesięcy?!

bluszczynka
  • MirelS Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co się martwisz, jak piszesz, że masz dobrego lekarza to on już tam będzie wiedział co wpisać;) Najważniejsze to myśleć teraz o sobie i dzidzi, reszta sie ułoży:)

Wysłany: 31 stycznia 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No macie racje dziewczyny. Jak się człowiek nie ma do czego przyczepic to drąży :) na razie mam zwolnienie do konca lutego jeśli bedzie jakis problem to bede sie martwić. Teraz tylko trzeba leniuchować

bluszczynka
  • Lusia_M Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi na pracy zależy i się męczę i planuję tak jeszcze parę miesięcy... jestem dzisiaj wykończona, po prostu nie mam sił na nic... Jakbym miała umowę na czas nieokreślony to może bym i już poszła na L4... a tak...

l22ndf9htwh3ze14.png
    f2w3rjjg4598ywee.png
    xtgw0tsdn9bsou03.png
  • kasiaa.. Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 01:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam
    Ja mam poczatki ciąży. Jest to moja 4 ciąża z tymże 2 poroniłam w obecnej pracy. I będzie to moja pierwsza ciąża w której pójdę na zwolnienie . Zawsze miałam dylemat czy iść od razu na zwolnienie czy chwilę popracować i tak ta chwila zamieniała się w koszmar bo traciłam ciaże. Pracy nie mam mocno ciężkiej ,pracuje w terenie jestem handlowcem ale widocznie chodzenie po kilka godzin po klientach okazało sie za duzym obiążeniem jak dla mnie. Dlatego kochane jezeli czujecie sie słabo,praca Was meczy,denerwuje to szukajcie lekarza ktory Wam to zwolnienie poprostu wypisze a nie tak jak mi kiedyś powiedział ruch to zdrowie i mam super prace :-)

201610141756.png
    201802217352.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja na początku 5tc zaczęłam plamić i trafiłam do szpitala. Po wyjściu ze szpitala dostałam zwolnienie. Moja gin prywatna ma mi do końca ciąży przedłużać je, także do pracy już nie wracam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Piszę po raz pierwszy. Jestem w 9tc i od 6 tc plamię. Ginekolog powiedział, że to przez polip na szyjce. Nie proponował zwolnienia, ja nie prosiłam, bo poza tymi plamieniami czuję się dobrze. Czytam teraz ten wątek i zdumiałam się, że z waszych wypowiedzi wynika, że plamienia są wskazaniem do L4. Drugi czynnik to praca z dziećmi, co również mnie dotyczy i mój gin o tym wie. Trochę mnie przestraszyłyście, że może ja (i mój gin) zbyt luzacko podchodzimy do tych plamień i zagrożeń związanych z pracą w wylęgarni zarazków. Dodam, że to moja druga ciąża i po dłuuugim czasie.

• Dalile Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy przypadek jest oceniany indywidualnie. Jesli masz wątpliwości może zapytaj innego lekarza o zdanie?

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • kasiaa.. Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria wrote:
    Cześć! Piszę po raz pierwszy. Jestem w 9tc i od 6 tc plamię. Ginekolog powiedział, że to przez polip na szyjce. Nie proponował zwolnienia, ja nie prosiłam, bo poza tymi plamieniami czuję się dobrze. Czytam teraz ten wątek i zdumiałam się, że z waszych wypowiedzi wynika, że plamienia są wskazaniem do L4. Drugi czynnik to praca z dziećmi, co również mnie dotyczy i mój gin o tym wie. Trochę mnie przestraszyłyście, że może ja (i mój gin) zbyt luzacko podchodzimy do tych plamień i zagrożeń związanych z pracą w wylęgarni zarazków. Dodam, że to moja druga ciąża i po dłuuugim czasie.
    Elaria ja mam plamienia rzadko taki kolor kawy z mlekiem ,podobno jest to u kobiet zazwyczaj normalnym objawym ale jest jakis nieliczny procent ze moze dojsc do poronienia. Ja bylam u lekarza dostałam duphaston i l4 ale....byłam u lekarza prywatnie :/ lekarze na nfz nie zawsze mają takie podejście . Szukaj pytaj znajomych który lekarz da Ci l4 jak Tobie zalezy na tym aby nie pracować

201610141756.png
    201802217352.png
  • olcia_2209 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Wam miała kontolę z ZUSu?
    Czytałam, że przychodzą, a dla mnie to absurd. Przecież na zwolnieniu nie trzeba siedzieć w domu. Ja mam zamiar iść na L4 za jakiś czas i zapisać się wtedy na zajęcia dla ciężarnych, chodzić na spacery.
    Nie chcę siedzieć cały czas w 4 ścianach w obawie, że przyjdą.
    Grrr.

3jgxrjjg2vw3f7x7.png
  • kasiaa.. Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia_2209 wrote:
    Czy któraś z Wam miała kontolę z ZUSu?
    Czytałam, że przychodzą, a dla mnie to absurd. Przecież na zwolnieniu nie trzeba siedzieć w domu. Ja mam zamiar iść na L4 za jakiś czas i zapisać się wtedy na zajęcia dla ciężarnych, chodzić na spacery.
    Nie chcę siedzieć cały czas w 4 ścianach w obawie, że przyjdą.
    Grrr.
    Moja siostra jest na zwolnieniu od poczatku ciazy ( Warszawa ) teraz w marcu bedzie rodzić. Żadnej kontroli nie miała. Wydaje mi się,że jak nie masz przymusu lezec ja nie mam,to zus nie moze miec do mnie pretensji ze np:pojechałam do sklepu kupic cos do zjedzenia,ze musze zawiesc i odebrac dzieci ze szkoly czy jechac na wizyte do lekarza ale nie jestem pewna. Ja dopiero zaczełam l4 jest to moje pierwsze nigdy nie byłam na zwolnieniu wiec pewnosci nie mam ;/

201610141756.png
    201802217352.png
  • olcia_2209 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaa, ja się z Tobą zgadzam, ale czytałam wiele przypadków, że jednak ZUS zawieszał zasiłek choroby jak Cię nie zastał w domu i potem trzeba jeździć się tłumaczyć. Stąd moje pytanie czy ktoś faktycznie kontrolę miał czy to tylko opowiadania w internecie..

3jgxrjjg2vw3f7x7.png
  • kasiaa.. Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia_2209 wrote:
    Kasiaa, ja się z Tobą zgadzam, ale czytałam wiele przypadków, że jednak ZUS zawieszał zasiłek choroby jak Cię nie zastał w domu i potem trzeba jeździć się tłumaczyć. Stąd moje pytanie czy ktoś faktycznie kontrolę miał czy to tylko opowiadania w internecie..
    Olcia kontrole sa na 100 % czy trafi to na mnie czy na Ciebie tego nikt nie wie :( Ja mam w czwartek wizyte u lekarza i prawdopodobnie przedłuzone l4 zapytam się jak to wyglada tzn wiem ,że sa oznaczenia na zwolnieniu 1-oznacza ze musisz lezec a oznaczenie 2-ze mozesz chodzic . I jezeli mam ta 2 wydaje mi sie ze do sklepu ,na spacer moge wyjsc ale upewnie sie i dam tutaj znac wiec zajrzyj w czwartek wieczorem.

201610141756.png
    201802217352.png
  • olcia_2209 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaa.. Ja wiem, że są kontrolne, ale pytam o konkretne przypadki. I tak, teoretycznie z dwójką można chodzić to też wiem. Nie o to mi tu chodziło :)

3jgxrjjg2vw3f7x7.png
‹‹ 3 4 5 6 7 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ