X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • Kropla Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny,

po pierwsze, Michaela, nie pogratulowałam Ci jeszcze córki, więc gratuluję serdecznie :)

po drugie, dzisiaj mam wizytę u lekarki, więc dowiem się, ile ja przybrałam ;) Ogólnie nie narzekam, jedzenia sobie nie odmawiam, ale dotychczas mocno nie przytyłam. Ciekawa jestem, ile mam na plusie.

Aaa, i w tym tygodniu będę mieć zapewne krzywą cukrową... Mam spore obawy, zwłaszcza, że mnie w ciąży w ogóle od słodkiego odrzuciło...

Piję bardzo dużo wody i obrzęków nie mam. Za to w niedzielę robiłam ciasto drożdżowe, do zagniecenia kruszonki zdjęłam obrączkę i pierścionek. Wczoraj okazało się, że ich z powrotem założyć nie mogę :( Dzisiaj już też próbowałam i dalej nic.

Czy któraś z Was ma skurcze łydek? Mnie w nocy z soboty na niedzielę chwycił tak mocny skurcz, że myślałam, że mi nogę urwie. Mąż się obudził i mi naciągał. W końcu minęło, ale ból w łydce odczuwam do dzisiaj.

michaela lubi tę wiadomość

xrot90bviozsxq0z.png
    https://www.maluchy.pl/li-69650.png
  • Kropla Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zgagi, to zdarzają się takie dni, że pojawia się nawet po wypiciu wody. Koszmar po prostu. Tyle, że ja refluksowiec, więc niby powinnam się tego spodziewać. Ale w pierwszym trymestrze miałam taki spokój, że uznałam pozytywny wpływ ciąży na mój problem, dopiero od 2 tygodni męczę się niemiłosiernie... Strach pomyśleć, co będzie dalej.

xrot90bviozsxq0z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2013, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 13:15

yennefer, pasia27 lubią tę wiadomość

• Stokrotka84 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super zdjecie Nina:)

Nina lubi tę wiadomość

relgi09k52jutqx1.png
  • anilorak Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2015, 20:09

• Stokrotka84 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropla ja tez polecam magnez. Ja biore magnez cale zycie i nie mam zadnych problemow ze skurczami lydek itd. Nawet bole podbrzusza mnie omijaja na razie (poza malym incydentem w zeszly piatek).

Rika jak tam zajecia w szkole rodzenia? Zadowolona jestes? Ja zaczynam w srode. Pierwszse zajecia sa bez mezow, potem juz z partnerami

relgi09k52jutqx1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2013, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 13:15

Stokrotka84 lubi tę wiadomość

• Kropla Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do magnezu, to biorę od pewnego czasu regularnie. Tak więc może to rzeczywiście kwestia potasu... Mam dzisiaj wizytę, to podpytam lekarkę. Niestety banany i pomidory wpływają rozluźniająco również na mięśnie przełyku, co w moim przypadku wiąże się z jeszcze większą zgagą :( Uwielbiam jedne i drugie, ale samopoczucie po nich jest koszmarne :(

Rika, mam podobnie jak Ty - też wolę sama posiedzieć i poczytać. To moja pierwsza ciąża, a mimo tego zdecydowałam wspólnie z mężem o niechodzeniu do szkoły rodzenia. Przyznaję też, że czasu za bardzo byśmy nie mieli.

xrot90bviozsxq0z.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow dziewczyny ale wiesci od wczoraj hehe.

Co do wagie to to tez najwiecej przybralam w drugim trymestrze.trzeba jesc bo sie dzidziusz wyksztalca i jest wieksze zapotrzebowanie teraz w trzecim przybralam tylko 2ale to sama jestem sobie winna ziemniaczki,sosiki,troche odpustu do tego 2tyg lezenia i wystarczylo.teraz znowu przez 3tyg cisza na wadze..
    Co do schudniecia po ciazy to owszem mam taka nadzieje ale nie kazdy organizm i cialo jest w stanie sam zrzucic te nadprogramowe kg tylko spacerkami,karmieniem piersia i opieka.nad dzidziusiem ;-)
    Jedzenie jedzeniem nawet w nocy kanapeczka nie wyrzadzi takiej krzywdy haha jak paka czipsow.hehe
    Stokrotko co do zgagi to wspolczuje..mialam 4razy i nie zycze nikomu..

Dziewczyny wykrakalysmy deszcz i chlodek..pol nocy nie spalam bo nie bylo czym oddychac do tego pic sie chcialo i ciagle siku..taka noc..ale nadrobilam rankiem i nawet glod nie obudzil jak zawsze heh

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Lilka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogladalam filmik na yt ze szkoly rodzenia gdzie pani prowadzaca mowila ze w momencie porodu trzeba sie zdac na intuicje i te zajecia niewiele czasem pomagaja.ja tez wole poczytac sama i sie nauczyc.chociaz w grupie tez mogloby byc fajnie..ja planuje sie dowiedziec wszystkiego od Stokrotki jest jeszcze chwilka moze sie zdecyduje ;)

Stokrotka84 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-70315.png
    Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ,końcu u mnie chłodniej:)) choć tak jak Pasia całą noc nie spałam z duchoty;/

U mnie 2,5 kg na plusie ,w sumie w II trymestrze dopiero przytyłam ,obstawiam że ta waga to bobuś i moje wielkie cycki ,już się boję jak napełnią się pokarmem...

Ja pomidorów nie lubię , tzn zjem we wszystkim ,tylko nie na kanapce:D tak mam. Banany jem całą ciąże ,bardzo dobre są jak chyci głód , między posiłkami.

Ja osobiście co 2-3 dni łykam ,aspargin czyli magnez+potas. Kilka lat to spożywam ,bo mi zwykły magnez nigdy nie podchodził. Póki co skurczy łydek nie mam.

Dziś trochę boli mnie podbrzusze ,myślę że to przez rozciągające się wiązadła i powoli będzie rosnoł bobuś ,a z nim brzuch.

Dziś cały dzień ,się lenię;)
    46d3c1be80a7a524med.jpg bebzol z rańca;))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2013, 10:45

pasia27, Stokrotka84, polska_dziewczyna lubią tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam ze 2-3ataki w nocy skurczow lydek i pilam zwykly musujacy i jakos przeszlo a te pomidorki to kocham cala ciaze i jem codziennie! Raz mialam takie smaki na pomidory ze az wyszlo mi w moczu ze mam szczawiany..doczytalam w necie ze to od tego a lekarz tylko pokiwal glowa jak mu powiedzialam ze jem.sporo..pewnie po ciazy mi sie odwidza bo tak zazwyczaj jest hehe na ogory malosolne tez mialam halo na poczatku sezonu i jadlam i robilam na okraglo przez 2tyg a teraz...hmmm mam zamiar kupic i zrobic do sloika z chilli na zime..

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja si zaczłam martwic, bo wczoraj w ten 40 stopniowy upał nie chciało mi si za bardzo jeśc i tylko duuuz płynów, i malutka jakas nieruchliwa jest, dzisaij stwierdziłam ze chrzanie diet zjadłam lody, żeby ja troche rozruszac, ale niewiele to dało :(

pasia27 lubi tę wiadomość

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosnie sobie brzuszek Lalita ;-)
    2,5kg na plusie to super.no wlasnie jeden ma predyspozycje drugi nie.hihi

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ,ale Pasia cycki mam ogromniaste...:( czuję że po ciąży będą placki;/

Smaruję je itd. Noszę myślę że ok stanik. Ale obawiam się że jeszcze z 2 rozmiary urosną do końca jak będą z mlekiem.

Moja mama miała to samo chuda (chudsza odemnie jest nawet) ,a cycki miała ogromniaste. Choć ja i tak mam większe od niej bez ciąży.

Jednej dojdą boczki po ciąży ,drugiej cycki flapy:P Takie uroki macieżyństwa:)

dqprepoku4out2uw.png

• Amicizia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

Przez te upały nie miałam siły nic wam napisac, ale podczytywałam Was regularnie.

Wybaczcie, że tak ogólnie pogratuluje Wam ujawnienia się małych lokatorków w waszych brzuszkach. Jestem w pracy i nie bardzo mam możliwość przeglądać wszystkie posty, żeby wymieniać Was każda z osobna. Ciesze się razem z wami, że już wiecie kogo nosicie pod sercem.

Co do wagi to ja najpierw schudłam i to jeszcze za nimi doszłam na pierwsza wizyte w ciąży zdążyłam polecieć 2 kg, a potem tylko szłam w dół, w sumie chyba z 4-5 kg, wic było fajnie. Le od czerwca zaczęłam już przybierać bo zaczęłam normalnie jesc anie tylko wszystko zwracać, wiec wrociłąm do agi sprzed ciąży plus 2 kg :D nie wiem jak liczyc, bo w zasadzie w prównaniu z początkiem ciązy to jestem tylko 2 kg na plusie, ale jak policzyć ile przytyłam przez ostatnie 2 miesiące to już wychodzi z 6 kg :D ale nie przejmuję się tym. Staram się jeść normalnie. I jak czytam wasze smaki i mieszanki, to musze uswiadomic mojego M ze ja jednak jem baaardzo zdrowo, głównie owoce, czasem lody, ale tylko takie porządne dobre, dużo zieleniny, kolorowe kanapki, lekkie obiady, no poza niedzielna pizza, ale tka prawdziwą u Włocha, a odkąd w ciąży jestem to takiej nie jadłam. Kilka razy tylko mnie wzięło na cos z KFC lub north fish. Ale dlatego, że głód mnie w mieście złapał :D Chipsów itp. Nie jem praktycznie wcale, raz tylko na zabawie tanecznej się skusiłam, nie powiem smaczne było, ale nie ciągnie mnie do nich, az tak, zebym sobie kupowała.

I w sumie to od 2 miesiecy ciasteczka z czekoladka i kanapka z nutellą obowiązkowo. Ale już wiem, że to przez zapotrzebowanie na magnez, tez mnie skurcze łydek łapały a teraz te skurcze macicy, ale już jest z nimi lepiej. Mam nadzieję, ze obejdzie się bez kroplówek i pobytu w szpitalu.

A co do wagi, to ogólnie się nią nie przejmuję, w większość rzeczy się mieszcze, rośnie mi tylko brzuszek i biust, reszta nie. Mysle podobnie jak tu już któraś pisała, żeby tylko stawy i kręgosłup wytrzymały. Jak mi miną te skurcze to może na basen sobie troszkę pochodzę. Dla zdrowia głównie, bo jest on bardzo wskazany dla kobiet w ciązy, odpoczywa wtedy kręgosłup i stawy, są odciążone.

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • blueberry Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko, moje cycki są ogrroooomne teraz a mówicie że mogą być jeszcze większe? :( Koleżanka mi opowiadała, że miała tak wielkie po ciąży cycki, że do karmienia mąż jej zrobił taki podnośnik żeby wygodniej było jej małego przystawiać... :D

zfxga33.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie lubie pomidorów, w zupie czy sosie zjem, ale nie takie na kanapce, czy jak jabłko jak niektórzy potrafią zajadac. Ja przed ciąża zażywałam regularnie magznez i potas, ale ten silny kaldyum co jest na receptę, bo przy arytmii lekarze mi go przepisywali. A magnez reguluje prace serca. Potem w ciązy przez te silne wymioty mogła tylko kwas foliowy łykac. W czerwcu jak robiłam badania to potas mam w górnej granicy a magnez w dolnej, niby się mieszcze w normie ale jak widać po skurczach, to jednak mam go za mało. Też łapią mnie te nocne skurcze łydek, wtedy od razu wstaję na tą noge i po chwili przechodzi. Ważne jest, żeby maksymalnie naciągnąć wtedy ten miesięń, dlatego najlepiej stanąc na tą nogę całym ciężarem.

Co do szkoły rodzenia, to u nas są różne. Wiem, że dla zameldowanych w Krakowie na Ujastku jest za darmo, więc jak tylko sfinalizujemy kupno mieszkania i się zamelduję idę się zapisac do szkoły rodzenia. Ja nie mam za bardzo wyboru, bo chcę rodzić w basenie a do tego wymagają ukończenia szkoły rodzenia, wiec jak jest opcja za darmo to już pójde.

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi już urosły prawie 2 rozmiary i to w przeciągu 2 tygodni, tak, że nawet smarowanie od początku ciąży oliwką na rozstępy nie pomogło i się zaczęły robić :( ale jak już mam wybierac to wolę na piersiach, bo topless się nigdy nie opalam, ale brzuszek w stroju dwuczęściowym już tak.

Lalita sliczny brzusio :)

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2013, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amicizia ja już mam rozstępy , białe przed ciążą mi się pojawiały. Więc też nie jest to fajne jak biust wylatuje z pod biustonosza.. no ale cuż taki już urok dorastania i ciąży:))

dqprepoku4out2uw.png

‹‹ 196 197 198 199 200 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ