II Trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Marysia0312 wrote:Ja tydzień temu jak byłam u gina to mówiłam mu że czuje ruchy dziecka tak nisko a on zrobił usg i powiedział że dobrze czuje bo dzidziuś ma nóżki skierowane w dół i dlatego tak czuje:) Po bokach teź czuje-zwłaszcza po prawej stronie.
A powiedzcie mi czy wasze podbrzusze zrobiło się takie bardziej wypukłe? jakby twarde? Ostatnio jak byłam u lekarza mówił że jest wszystko ok- ale to było tydz temu... -
Perełka wrote:no brzuszek się zaokrągla, a twarde się robie tylko jak mam skurcze. Ale ja tez mam trochę tłuszczyku w zapasie:P- w związkuz tym brzuszek nadal jesy dość miękki:)
A odnośnie ruchów dziecka nisko, to ja nei wiem, co znaczy, ze czujesz ruchy na szyjce...? Ja czuje po prostu nisko te ruchy i tez często w pęcherz- a na USG widziałam, że Maleństwo sobie siedzi w mojej miednicy w związku z tym nóżkami kopie właśnie na dole:) Ale nie odczuwam to narazie jako nieprzyjemne, nieraz tylko to odczucie jest tak nagłe, ze mnie zaskoczy:P -
Suzy Lee rozumiem, każdy ma swój pomysł, swoje priorytety, pragnienia, a my przez działanie blisko branży wydawniczej jesteśmy ciut "zboczeni", chcemy zrobić taką książeczkę z ilustracjami dla małej żeby miała pamiątkę, a moze też ktoś się skusi przy okazji, kupi, zwróca nam sie tym samym koszta tego jednego egz. dla nas i przy okazji dowiemy się czy jest to interesująca rzecz dla innych rodziców czy nie ma z czym iść do wydawcy głowy mu zawracać Ale tak jak piszę, to nasza praca, zboczenie, radość, pasja... doskonale rozumiem że nie każdy musi tak mieć
-
blueberry wrote:Haha rozwaliłaś mnie leżę i płaczę ze śmiechu Nasi mężowie powinni się zapoznać na pewno by się rozumieli bez słów. Nasze auto to nie pamiętam kiedy na myjni było, a w środku pffff, masakra, pod siedzeniem pewnie i do jedzenia by się coś znalazło...
hehe masz rację powiem Ci że naprawde w szoku bylam jak Ty opisałaś swoją sutuacje i odrazu skojarzenie ze swoim M, jaki z tego wniosek? wiekszość facetów to indentyczne istoty których zachowania można łatwo przewidzieć z czasem .. jak się dobrze już pozna.michaela, blueberry lubią tę wiadomość
-
Marysia0312 wrote:Ja tydzień temu jak byłam u gina to mówiłam mu że czuje ruchy dziecka tak nisko a on zrobił usg i powiedział że dobrze czuje bo dzidziuś ma nóżki skierowane w dół i dlatego tak czuje:) Po bokach teź czuje-zwłaszcza po prawej stronie.
A powiedzcie mi czy wasze podbrzusze zrobiło się takie bardziej wypukłe? jakby twarde? Ostatnio jak byłam u lekarza mówił że jest wszystko ok- ale to było tydz temu...
Marysiu na moje oko to twarde w podbrzuszu to macica Ja też tak to odczuwałam i mój gin potwierdził bo przy badaniu właśnie w tym tygodniu, w którym obecnie jesteś - pokazywał mi, że sama mogę wyczuć wysokość dna. Teraz już będzie 'twarde' robić się coraz wyżej bo dno macicy będzie się unosić.
Tu jest to pokazane graficznie -
http://www.noworodek.pl/child/cms/data/uploadedimages/20051115025321.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2013, 12:05
Blondi22 lubi tę wiadomość
-
aher wrote:Marysiu na moje oko to twarde w podbrzuszu to macica Ja też tak to odczuwałam i mój gin potwierdził bo przy badaniu właśnie w tym tygodniu, w którym obecnie jesteś - pokazywał mi, że sama mogę wyczuć wysokość dna. Teraz już będzie 'twarde' robić się coraz wyżej bo dno macicy będzie się unosić.
Tu jest to pokazane graficznie -
http://www.noworodek.pl/child/cms/data/uploadedimages/20051115025321.jpg -
Martusska wrote:dziewczyny kiedy poczułyście pierwsze ruchy dziecka?? i jak one wyglądały ??? ja mam takie jakby motylki w brzuchu .. i czasem mam wrażenie że to jakiś mały robak mi tam sie rusza
michaela lubi tę wiadomość
-
Blondi ja jestem dość niska i mam nieco krótki tułów - kopniaki czuję już nad pępkiem kilka cm, praktycznie przy żebrach. Czuję, że córa zaraz zacznie mi po nich sadzić kopniakami Te kopniaki wyczuwalne po bokach mnie troszkę śmieszą jak leżę ma boku, bo Mała wtedy kopie w kanapę
W ogóle powiem Wam, że córcia ma coraz więcej siły i coraz mniej miejsca i jak się kręci intensywnie to robią mi się takie górki na brzuchu bo wystawia tyłek lub kolana - czasem górka ta jest tak wysoka, że aż mnie przeraża czy za chwilę nie przebije mi tego brzucha A jak w tym miejscu trzymam dłoń i mi ją unosi kolankiem to momentami robię wielkie oczy To pierwsza ciąża więc wszystkie te doznania to dla mnie nowość - pewnie jeszcze nie raz mnie zaskoczyBlondi22, Perełka lubią tę wiadomość
-
aher wrote:Blondi ja jestem dość niska i mam nieco krótki tułów - kopniaki czuję już nad pępkiem kilka cm, praktycznie przy żebrach. Czuję, że córa zaraz zacznie mi po nich sadzić kopniakami Te kopniaki wyczuwalne po bokach mnie troszkę śmieszą jak leżę ma boku, bo Mała wtedy kopie w kanapę
W ogóle powiem Wam, że córcia ma coraz więcej siły i coraz mniej miejsca i jak się kręci intensywnie to robią mi się takie górki na brzuchu bo wystawia tyłek lub kolana - czasem górka ta jest tak wysoka, że aż mnie przeraża czy za chwilę nie przebije mi tego brzucha A jak w tym miejscu trzymam dłoń i mi ją unosi kolankiem to momentami robię wielkie oczy To pierwsza ciąża więc wszystkie te doznania to dla mnie nowość - pewnie jeszcze nie raz mnie zaskoczy
ja też jestem niska tylko 160cm -
nick nieaktualnyNo to jestem spokojniejsza:) w sumie nic mnie nie boli ale rzeczywiście to może byś macica bo po bokach też daje się to wyczuć no i dzidziusia dziś juz troszkę wyżej czułam. Także dzidziuś rośnie i ja też
Zapisałam się dziś do innego gina na usg 3d (środa 16.10 godz19) miałyście takie badanie pomiędzy 18a22tyg?aher lubi tę wiadomość
-
Marysia0312 wrote:No to jestem spokojniejsza:) w sumie nic mnie nie boli ale rzeczywiście to może byś macica bo po bokach też daje się to wyczuć no i dzidziusia dziś juz troszkę wyżej czułam. Także dzidziuś rośnie i ja też
Zapisałam się dziś do innego gina na usg 3d (środa 16.10 godz19) miałyście takie badanie pomiędzy 18a22tyg?
Tak ja miałam w 21 tygodniu, po tym jak na połówkowym u mojego gina okazało się, że córcia ma poszerzoną miedniczkę nerkową. Lekarz zrobił mi właśnie badanie 3/4D i dokładniej zwymiarował poszerzenie, a przy badaniu tym skupił się głównie na pracy serca, gdyż właśnie w tych tygodniach jest możliwe bardzo dokładne zbadanie pracy i budowy serduszka! Poza tym dostałam na piśmie dokładny opis pozostałych narządów i części ciała maluszka. Kolejne badanie tego typu mam zaplanowane na 30 tydzień ciąży - wówczas dokładnie zbada nerki i stwierdzi przyczynę jeśli poszerzenie to będzie nadal się utrzymywać. -
Dodatkowo powiem, że bardzo polecam badanie w 3/4D właśnie ze względu na to, że na takim nowoczesnym aparacie lekarz jest w stanie dokładniej sprawdzić stan maluszka. Ja pomimo tej poszerzonej miedniczki wyszłam z gabinetu zadowolona i uspokojona, że wszystko dokładnie sprawdził. Pomimo tego, że do mojego ginekologa prowadzącego chodzę prywatnie i jestem zadowolona z jego opieki, to wiem, że nie zbadałby dzidziusia tak dokładnie na swoim USG jak ten drugi lekarz.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2013, 13:27
-
Marysia0312 wrote:No to jestem spokojniejsza:) w sumie nic mnie nie boli ale rzeczywiście to może byś macica bo po bokach też daje się to wyczuć no i dzidziusia dziś juz troszkę wyżej czułam. Także dzidziuś rośnie i ja też
Zapisałam się dziś do innego gina na usg 3d (środa 16.10 godz19) miałyście takie badanie pomiędzy 18a22tyg? -
nick nieaktualnyJak rozmawiam z koleżankami to każda mi poleca bo mówi że to usg 3d jest bardziej dokładne itd...mój lekarz do którego chodzę ma zwykłe usg (w sumie nawet stare )i w zasadzie chcę iść na to 3d aby się upewnić że s=wszystko ok no i zaczerpnąć opinii innego lekarza. Fakt że wizyta 200zł kosztuje ale nie chce na maluszku oszczędzać
-
A ja jestem po wizycie. Z dzidziusiem wszystko w porządku. Ładnie rośnie, fika i kręci się jakby się chciał w każdy zakątek mojego brzucha dostać :-)Bardzo aktywne maleństwo.
Marysia0312, Perełka, juicca, Blondi22, Selena, kotek27 lubią tę wiadomość
Mama najcudowniejszych skarbów