WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2013, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie czasem też Mały kopie nisko w podbrzuszu. Ale jeśli madziunia się martwisz i odczuwasz to jako bolesne to przejdź się do gin. Będziesz spokojniejsza :)

• Blondi22 Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia0312 wrote:
    Ja tydzień temu jak byłam u gina to mówiłam mu że czuje ruchy dziecka tak nisko a on zrobił usg i powiedział że dobrze czuje bo dzidziuś ma nóżki skierowane w dół i dlatego tak czuje:) Po bokach teź czuje-zwłaszcza po prawej stronie.
    A powiedzcie mi czy wasze podbrzusze zrobiło się takie bardziej wypukłe? jakby twarde? Ostatnio jak byłam u lekarza mówił że jest wszystko ok- ale to było tydz temu...
    brzuszek jak rosnie to taki twardszy na dole i wypukly jest ja tak mam i jest ok

a.png
    a.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perełka wrote:
    no brzuszek się zaokrągla, a twarde się robie tylko jak mam skurcze. Ale ja tez mam trochę tłuszczyku w zapasie:P- w związkuz tym brzuszek nadal jesy dość miękki:)
    A odnośnie ruchów dziecka nisko, to ja nei wiem, co znaczy, ze czujesz ruchy na szyjce...? Ja czuje po prostu nisko te ruchy i tez często w pęcherz- a na USG widziałam, że Maleństwo sobie siedzi w mojej miednicy w związku z tym nóżkami kopie właśnie na dole:) Ale nie odczuwam to narazie jako nieprzyjemne, nieraz tylko to odczucie jest tak nagłe, ze mnie zaskoczy:P
    moja też jest w miednicy połozona u czuc takie kopanie tam na dole jak by chiała wyjsc he ;)

a.png
    a.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee rozumiem, każdy ma swój pomysł, swoje priorytety, pragnienia, a my przez działanie blisko branży wydawniczej jesteśmy ciut "zboczeni", chcemy zrobić taką książeczkę z ilustracjami dla małej żeby miała pamiątkę, a moze też ktoś się skusi przy okazji, kupi, zwróca nam sie tym samym koszta tego jednego egz. dla nas i przy okazji dowiemy się czy jest to interesująca rzecz dla innych rodziców czy nie ma z czym iść do wydawcy głowy mu zawracać:) Ale tak jak piszę, to nasza praca, zboczenie, radość, pasja... doskonale rozumiem że nie każdy musi tak mieć:)

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• justa24 Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blueberry wrote:
    Haha rozwaliłaś mnie leżę i płaczę ze śmiechu :) Nasi mężowie powinni się zapoznać na pewno by się rozumieli bez słów. Nasze auto to nie pamiętam kiedy na myjni było, a w środku pffff, masakra, pod siedzeniem pewnie i do jedzenia by się coś znalazło...

hehe masz rację:) powiem Ci że naprawde w szoku bylam jak Ty opisałaś swoją sutuacje i odrazu skojarzenie ze swoim M, jaki z tego wniosek? wiekszość facetów to indentyczne istoty których zachowania można łatwo przewidzieć z czasem .. jak się dobrze już pozna.

michaela, blueberry lubią tę wiadomość

bhyw2n0a5n2aiq1p.png

• aher Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia0312 wrote:
    Ja tydzień temu jak byłam u gina to mówiłam mu że czuje ruchy dziecka tak nisko a on zrobił usg i powiedział że dobrze czuje bo dzidziuś ma nóżki skierowane w dół i dlatego tak czuje:) Po bokach teź czuje-zwłaszcza po prawej stronie.
    A powiedzcie mi czy wasze podbrzusze zrobiło się takie bardziej wypukłe? jakby twarde? Ostatnio jak byłam u lekarza mówił że jest wszystko ok- ale to było tydz temu...

Marysiu na moje oko to twarde w podbrzuszu to macica :) Ja też tak to odczuwałam i mój gin potwierdził bo przy badaniu właśnie w tym tygodniu, w którym obecnie jesteś - pokazywał mi, że sama mogę wyczuć wysokość dna. Teraz już będzie 'twarde' robić się coraz wyżej bo dno macicy będzie się unosić.
    Tu jest to pokazane graficznie -
    http://www.noworodek.pl/child/cms/data/uploadedimages/20051115025321.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2013, 12:05

Blondi22 lubi tę wiadomość

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • Martusska Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny kiedy poczułyście pierwsze ruchy dziecka?? i jak one wyglądały ??? ja mam takie jakby motylki w brzuchu .. i czasem mam wrażenie że to jakiś mały robak mi tam sie rusza :)

f2w33e3kmkr4l6vu.png
    ex2btgf6pw7pc9mw.png

1usa8u69sqqt0q6z.png

• Blondi22 Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aher wrote:
    Marysiu na moje oko to twarde w podbrzuszu to macica :) Ja też tak to odczuwałam i mój gin potwierdził bo przy badaniu właśnie w tym tygodniu, w którym obecnie jesteś - pokazywał mi, że sama mogę wyczuć wysokość dna. Teraz już będzie 'twarde' robić się coraz wyżej bo dno macicy będzie się unosić.
    Tu jest to pokazane graficznie -
    http://www.noworodek.pl/child/cms/data/uploadedimages/20051115025321.jpg
    ja też wyczuwam macice tylko juz na wysokosci pepka i po bokach czuc to tez

a.png
    a.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusska wrote:
    dziewczyny kiedy poczułyście pierwsze ruchy dziecka?? i jak one wyglądały ??? ja mam takie jakby motylki w brzuchu .. i czasem mam wrażenie że to jakiś mały robak mi tam sie rusza :)
    to prawdopodobnie ruchy dziecka z czasem beda to kopniaki ;)

michaela lubi tę wiadomość

a.png
    a.png
  • aher Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi ja jestem dość niska i mam nieco krótki tułów - kopniaki czuję już nad pępkiem kilka cm, praktycznie przy żebrach. Czuję, że córa zaraz zacznie mi po nich sadzić kopniakami :) Te kopniaki wyczuwalne po bokach mnie troszkę śmieszą jak leżę ma boku, bo Mała wtedy kopie w kanapę :)
    W ogóle powiem Wam, że córcia ma coraz więcej siły i coraz mniej miejsca i jak się kręci intensywnie to robią mi się takie górki na brzuchu bo wystawia tyłek lub kolana - czasem górka ta jest tak wysoka, że aż mnie przeraża czy za chwilę nie przebije mi tego brzucha :) A jak w tym miejscu trzymam dłoń i mi ją unosi kolankiem to momentami robię wielkie oczy :D To pierwsza ciąża więc wszystkie te doznania to dla mnie nowość - pewnie jeszcze nie raz mnie zaskoczy ;)

Blondi22, Perełka lubią tę wiadomość

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aher wrote:
    Blondi ja jestem dość niska i mam nieco krótki tułów - kopniaki czuję już nad pępkiem kilka cm, praktycznie przy żebrach. Czuję, że córa zaraz zacznie mi po nich sadzić kopniakami :) Te kopniaki wyczuwalne po bokach mnie troszkę śmieszą jak leżę ma boku, bo Mała wtedy kopie w kanapę :)
    W ogóle powiem Wam, że córcia ma coraz więcej siły i coraz mniej miejsca i jak się kręci intensywnie to robią mi się takie górki na brzuchu bo wystawia tyłek lub kolana - czasem górka ta jest tak wysoka, że aż mnie przeraża czy za chwilę nie przebije mi tego brzucha :) A jak w tym miejscu trzymam dłoń i mi ją unosi kolankiem to momentami robię wielkie oczy :D To pierwsza ciąża więc wszystkie te doznania to dla mnie nowość - pewnie jeszcze nie raz mnie zaskoczy ;)
    moja od kilku dni tak szaleje ;) he ze nawet jak spie to nie raz sie budze ;)

ja też jestem niska tylko 160cm ;)

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2013, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jestem spokojniejsza:) w sumie nic mnie nie boli ale rzeczywiście to może byś macica bo po bokach też daje się to wyczuć no i dzidziusia dziś juz troszkę wyżej czułam. Także dzidziuś rośnie i ja też:)
    Zapisałam się dziś do innego gina na usg 3d (środa 16.10 godz19) miałyście takie badanie pomiędzy 18a22tyg?

aher lubi tę wiadomość

• aher Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia0312 wrote:
    No to jestem spokojniejsza:) w sumie nic mnie nie boli ale rzeczywiście to może byś macica bo po bokach też daje się to wyczuć no i dzidziusia dziś juz troszkę wyżej czułam. Także dzidziuś rośnie i ja też:)
    Zapisałam się dziś do innego gina na usg 3d (środa 16.10 godz19) miałyście takie badanie pomiędzy 18a22tyg?

Tak ja miałam w 21 tygodniu, po tym jak na połówkowym u mojego gina okazało się, że córcia ma poszerzoną miedniczkę nerkową. Lekarz zrobił mi właśnie badanie 3/4D i dokładniej zwymiarował poszerzenie, a przy badaniu tym skupił się głównie na pracy serca, gdyż właśnie w tych tygodniach jest możliwe bardzo dokładne zbadanie pracy i budowy serduszka! :) Poza tym dostałam na piśmie dokładny opis pozostałych narządów i części ciała maluszka. Kolejne badanie tego typu mam zaplanowane na 30 tydzień ciąży - wówczas dokładnie zbada nerki i stwierdzi przyczynę jeśli poszerzenie to będzie nadal się utrzymywać.

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • aher Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodatkowo powiem, że bardzo polecam badanie w 3/4D właśnie ze względu na to, że na takim nowoczesnym aparacie lekarz jest w stanie dokładniej sprawdzić stan maluszka. Ja pomimo tej poszerzonej miedniczki wyszłam z gabinetu zadowolona i uspokojona, że wszystko dokładnie sprawdził. Pomimo tego, że do mojego ginekologa prowadzącego chodzę prywatnie i jestem zadowolona z jego opieki, to wiem, że nie zbadałby dzidziusia tak dokładnie na swoim USG jak ten drugi lekarz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2013, 13:27

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia0312 wrote:
    ja 3D nie robiłam i nie robie nie mam takiej potrzeby ;)

a.png
    a.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na 13 listopada mam skierowanie juz na ostatnie usg w ciaży ;) bedzie to prawie 30tyg

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2013, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak rozmawiam z koleżankami to każda mi poleca bo mówi że to usg 3d jest bardziej dokładne itd...mój lekarz do którego chodzę ma zwykłe usg (w sumie nawet stare )i w zasadzie chcę iść na to 3d aby się upewnić że s=wszystko ok no i zaczerpnąć opinii innego lekarza. Fakt że wizyta 200zł kosztuje ale nie chce na maluszku oszczędzać:)

• aher Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I dobrze :) Jeśli kogoś stać to naprawdę warto!
    Ja od początku ciąży twierdziłam, że to zbędne, niepotrzebne itp. ale zostałam skierowana, poszłam i cieszę się z tego powodu :)

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja jutro idę na usg i jednocześnie wizytę do swojego prywatnego lekarza, on nigdy nie wspominał mi o usg 3d do tej pory. myslicie, że sama mogę zapytać?;) ciekawe co by powiedział bo to dobry lekarz i bardzo dokładny;)

lprktv73nye615w2.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem po wizycie. Z dzidziusiem wszystko w porządku. Ładnie rośnie, fika i kręci się jakby się chciał w każdy zakątek mojego brzucha dostać :-)Bardzo aktywne maleństwo.

Marysia0312, Perełka, juicca, Blondi22, Selena, kotek27 lubią tę wiadomość

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
‹‹ 303 304 305 306 307 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ