II Trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
To ja też zasunę swoim pierwszym postem
Z tego co się orientuję, belly nie do końca poprawnie podaje wiek ciąży, ponieważ liczą się skończone tygodnie (pytałam o to dwóch lekarzy), więc ja jestem w 17 tygodniu (17+4), a Ty w 12, więc ja jeszcze nie zaczęłam 5 miesiąca (mimo, że belly twierdzi, że tak), a Ty zaczniesz Ii trymestr kiedy będziesz w 14+0.
Wydaje mi się, że z tego wynikają też rozbieżności w podziale na miesiące i trymestry.
-
Ja jeszcze w sprawie bólu brzucha. Ostatnio byłam tym zaniepokojona bo codziennie czuje coś albo gdzieś mnie pociągnie albo zaboli w dole brzucha lub jakby w pochwie czy szyjce nawet trudno to zlokalizowac. No i na ostatniej wizycie u gin pytałam o to. Mam brać magne B6 trzy razy dziennie i sie tym nie przejmować bo to normalne. Pani dr wytłumaczyła mi, że dzieciątko rośnie i wszystko sie musi poustawiać, poprzesuwać zwłaszcza ze to pierwsza ciaża. Wiec podchodzę do tego z spokojem. Każda z nas jest inna i jedna bedzie to czuła a inna nie.
-
Hachette wrote:To ja też zasunę swoim pierwszym postem
Z tego co się orientuję, belly nie do końca poprawnie podaje wiek ciąży, ponieważ liczą się skończone tygodnie (pytałam o to dwóch lekarzy), więc ja jestem w 17 tygodniu (17+4), a Ty w 12, więc ja jeszcze nie zaczęłam 5 miesiąca (mimo, że belly twierdzi, że tak), a Ty zaczniesz Ii trymestr kiedy będziesz w 14+0.
Wydaje mi się, że z tego wynikają też rozbieżności w podziale na miesiące i trymestry.
To ja też pierwszym w tym wątku Liczenie tygodni przez Belly troszkę mnie wkurza, bo nie wiem, czy mogę wierzyć temu co jest napisane w zakładce "ciąża dzień po dniu". Czy moje dziecko już słyszy czy nie? Ma już te prymitywne plemniki (tekst z dzisiaj) czy dopiero za tydzień? Na wszelki wypadek liczę tak jak Wy: Jestem w 21 tc (21t2d). Różnica jest jak między: Mam 30 lat (30lat i 3miesiące) i jestem w 31 roku życia.
-
nick nieaktualnyWitam w drugim trymestrze ;]. Jestem strasznie ciekawa jak to jest z tym wyliczaniem tygodnia ciąży. W sobotę byłam na badaniach u innego ginekologa , i ten (posługując się teoretycznie tym samym kółkiem do obliczania wieku ciaży) powiedział że jest to mój 13t 4d. Kalendarz belly pokazywał wtedy 12t i 4d ( co by zgadzało się z tym co obliczał kiedys mój gin..... natomiast ja wyliczyłam sobie z kalendarza 13t 0d. Nie rozumiem tego ;]
-
Dziewczyny belly liczy dobrze aczkolwiek inaczej niż lekarze. Lekarze liczą skończone (aczkolwiek nie wszyscy) a belly zaczęte. Większa rozbieżność jest w msc bo belly liczy każdy miesiąc co 4 tygodnie tj dzieli ciążę na 10 miesięcy, co też nie jest wyjątkiem.
-
Ja po pierwszej rozmowie z lekarzem, kiedy to mialysmy rozbiezne opinie doszlam do wniosku, ze wynika to z roznic jezykowych. Bo po polsku mowi sie "Jestem w X tygodniu" czyli nacisk jest na tydzien, ktory sie rozpoczal, ktory trwa, a po angielsku "I'm X weeks pregnant", czyli z perspektywy tygodnia, ktory sie skonczyl i jest za nami. Takze na chwile obecna Jestem w 14. tygodniu ciazy i I'm 13 weeks pregnant08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
nick nieaktualny
-
Ma znaczenie o tyle, że już chciałabym móc powiedzieć "jestem w 6 miesiącu" Każdy kolejny etap sprawia mi frajdę i dłuży mi się dobijanie do kolejnego miesiąca, nie mogę się go doczekać. Ale z drugiej strony... choć ciąża jest dla mnie nowym, zachwycającym uczuciem, to przecież jestem w niej już PÓŁ ROKU! Ktoś powinien przeprowadzić badania na temat dualizmu odczuwania czasu przez ciężarne. Jak to jest, że zarazem dłuży mi się oczekiwanie na kolejny etap, ale i całość tak szybko mija
-
Eforts znajoma tez mi tak powiedziala, ze po polmetku jej szybciej to zaczelo leciec, a mi sie te tygodnie dluza jak flaki z olejem. Chce juz widziec i czuc, ze jestem w ciazy, a to wszystko tak wolno sie dzieje08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Eforts, u mnie II tez biegnie szybciej. Moze dlatego, ze nie mdli mnie dzien i noc jak w pierwszym i nie patrzę bezmyślnie w ścianę przez kilka godzin dziennie, bo jakikolwiek ruch oczami powoduje torsje ;)Kurczę, ale już wtedy byłam szczęśliwa
eforts lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
O właśnie! A teraz nie jest mi już niedobrze, ale jestem płaczliwa. Taka zmiana Ostatnio płakałam jak głupia jak mąż powiedział mi, że lubi jak jestem blisko. No tak mnie to rozczuliło, że aż biedny pomyślał, że powiedział coś nie tak )
eforts lubi tę wiadomość
-
Witam w drugim trymestrze,mam pytanie i mam nadzieje że mi pomożecie.Zaczełam 22tydz i od dwoch dni czuje dziwne ciągniecie brzucha w dół,nie wiem czy poprostu wszystko mi sie zaczelo tak rozrastać i stad to uczucie,czy mam sie tym nie pokoic.Nie czuje tego cały dzien,dopiero na wieczór,jak poleze to jest ok
Anutka lubi tę wiadomość
-
Madziulka wrote:Witam w drugim trymestrze,mam pytanie i mam nadzieje że mi pomożecie.Zaczełam 22tydz i od dwoch dni czuje dziwne ciągniecie brzucha w dół,nie wiem czy poprostu wszystko mi sie zaczelo tak rozrastać i stad to uczucie,czy mam sie tym nie pokoic.Nie czuje tego cały dzien,dopiero na wieczór,jak poleze to jest ok
Madziulka lubi tę wiadomość