Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Kiedy pierwsze ruchy dziecka czuć
Odpowiedz

Kiedy pierwsze ruchy dziecka czuć

Oceń ten wątek:
  • Aga23 Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i kopiemy już mamę na całego :D Mój łobuz czuje nagły przypływ energii kiedy ja usypiam :) Raz już nawet obudził mnie ból w boku który promieniował na prawą nogę, chwila zastanowienia co jest... a za chwilę łup łup :D

Serduszko <3 Mój synek
    1usa2n0agusqcyxu.png
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córcia urządza sobie harce o pierwszej w nocy :-D :-P i bawię się z nią, ja pukam do brzuszka a ona mi odkopuje :-D <3

Aga23, Lila84 lubią tę wiadomość

• Aga23 Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie póki co jest odwrotnie :) Mały się kręci kręci a jak zacznę dotykać brzucha to nagle cisza i spokój automatycznie :D

justa1234, sikorka@ lubią tę wiadomość

Serduszko <3 Mój synek
    1usa2n0agusqcyxu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w 17 tygodniu poczulam tak jakbym miala motyla w brzuchu ktory chce wyjsc.A ze czulam go codziennie kolo godziny 19-20 to skojarzylam fakty.Dziwne uczucie:)

• Ewela87 Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2015, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsze muśnięcia poczułam pod koniec 13. tygodnia, póki co powtarzają się wieczorami, kiedy leżę. Świetne uczucie :D

f2w3rjjgkoi890wn.png
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela87 to faktycznie wcześnie poczulaś aż jestem w szoku :-o :-)

• sikorka@ Koleżanka

Wysłany: 2 sierpnia 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez tak okolo tego czasu ale mam juz jedno dziecko wiec chyba wtedy wczesniej sie czuje, teraz gdy tylko dotkne brzucha to maluch sie uspokaja
    Ewela87 wrote:
    Ja pierwsze muśnięcia poczułam pod koniec 13. tygodnia, póki co powtarzają się wieczorami, kiedy leżę. Świetne uczucie :D

sikorka_
    m3sxskjoe9kewgnp.png
  • 19ewelaaa89 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj synus tez straszny wiercipieta ;) a najbardziej dokazuje wlasnie wieczorem jak juz sie poloze. Wtedy czuje takie harce ze az brzuch podskakuje :D a to dopiero 23 tc ;)

xnw43e3ksrhr28ji.png
    74di3e5eyeeino0z.png
  • Ewela87 Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1234 wrote:
    Ewela87 to faktycznie wcześnie poczulaś aż jestem w szoku :-o :-)

Może dlatego, że mam dwie kluseczki w brzuchu i się rozpychają :D

justa1234 lubi tę wiadomość

f2w3rjjgkoi890wn.png
  • Ducha Przyjaciółka

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko czasami coś czuje jakby podskakiwał dzidziuś ale nie jestem pewna czy to sygnały maluszka chociaż wcześniej takich odczuć nie miałam dlatego moge sobie gdybać ;D

f2w3yx8dfionc3t0.png
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela87 zazdroszczę tych dwóch kluseczków :-D ;-) ja też planuję bliźniaki jak mała podrosnie :-D mamy jeszcze trzy zarodusie na zimowisku więc po dwa wrócę :-D ;-)

• Ewela87 Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O proszę justa1234 grunt to plan :) Ja nie planowałam bliźniąt, ale tak wyszło po leczeniu. Teraz czekam, kiedy będę je czuć częściej niż w określonych pozycjach ciała.

f2w3rjjgkoi890wn.png
  • Biedron Przyjaciółka

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem teraz już pod koniec 18 tyg i się zastanawiam czy to co czuje to Dzidziuś czy nie?:( Nie mogę skojarzyć żadnej konkretnej godziny, bywa różnie. Skąd Wy wiecie, że to Dzidzia a nie wasze jelita? Ostatnio oprócz bąbelków...co nie wiem czy to Dzidzia poczułam takie jakby leciutkie skurcze mięśni...tzn może to tak się czuje własnie jak Maleństwo kopie, ale najbliżej mi porównać to do takich jakiś jak np. skurcze mimowolne mięśni jak jakiś mięsień jest zmęczony i mimo, że nim nie ruszasz to drga. I tak własnie czuję jakby w brzuchu, poniżej pępka...czy to może być Maluszek? Jak się upewnić? :( Tak bardzo bym chciała już czuć ruchy...ale coś tam czuje, ale nie umiem się cieszyć, bo może to mój brzuszek trawi a nie Dzidzia się rusza?!

"Trzeba sobie jakoś radzić w życiu" - powiedział Baca, zawiązując but dżdżownicą.

c55fflw1qoryx2is.png
  • aga1569 Debiutantka

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest moja pierwsza ciąża, ważyłam 41 kg na samym początku. Teraz waże 50 kg.
    A nadal u mnie nie widac brzucha, tylko fałdki, ale jak to mówią do mnie, ze należe do chudzinek.A jeśli chodzi o ruchy to miałam raz wrażenie że ktoś mi puka do brzucha,a teraz juz nic nie czuje, jest to mozliwe ze w 17 tygodniu można poczuć ruchy?

aga1569
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju Aga1569 ważyłaś 41 kg :-o :-o :-o szok normalnie naprawdę chudziana :-o ja pierwsze ruchy poczułam chyba w 19tyg,ja mam łożysko trochę na przedniej ścianie i to moja pierwsza ciąża więc mogłam czuć je jeszcze później :-) a ty faktycznie że mogłaś już poczuć bobaska ;-) czekaj cierpliwie :-) też się nie mogłam doczekać pierwszego bulgotania :-)

• aga1569 Debiutantka

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekamy z moim lubym niecierpliwie :D

aga1569
  • Ewela87 Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga1569 wrote:
    To jest moja pierwsza ciąża, ważyłam 41 kg na samym początku. Teraz waże 50 kg.
    A nadal u mnie nie widac brzucha, tylko fałdki, ale jak to mówią do mnie, ze należe do chudzinek.A jeśli chodzi o ruchy to miałam raz wrażenie że ktoś mi puka do brzucha,a teraz juz nic nie czuje, jest to mozliwe ze w 17 tygodniu można poczuć ruchy?

Na serio niezła z Ciebie chudzinka, ja startowałam w ciążę z podwójną Twoją wagą:P Jeśli chodzi o ruchy to na początku też czułam pojedyncze, a potem coraz więcej, choć nie mogę powiedzieć, że już są regularne. Niestety wiem, że by się chciało już czuć dużo i często :D

f2w3rjjgkoi890wn.png
  • miolka Znajoma

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruchy jelit łatwo odróżnić od dziecka, przez jelita bądź to treść wiadomo czego ;) bądź gazy przemieszczają się wg rozmieszczenia jelit i najmocniej czuć te ruchy na "zakrętach" jelit. natomiast dziecko nie przemieszcza się, nie sunie, ono "puka" na dole brzucha tuż nad kością łonową i nic tego nie zapowiada w przeciwieństwie do ruchów w jelitach.
    ja pierwszy raz poczułam w 19-nastym tygodniu puknięcie wewnątrz ni stąd ni zowąd, jednak dziecko ma mało siły i rzadkie były te puknięcia w ścianę brzucha, a od 20-dziestego tygodnia czuję jak się przemieszcza, ociera całym ciałem o brzuch robiąc fikołki.

Ewela87 lubi tę wiadomość

• mareczkowa Koleżanka

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie przed chwilą miałam zasypiać, a mój brzuch zaczął podskakiwać
    Szkoda, że męża nie ma jeszcze w domu, bo też na pewno by to poczuł trzymając rękę na moim brzuchu!
    Już od miesiąca czuję takie pukanie w podbrzuszu, ale dzisiaj jestem pewna!
    Tylko, że On taki mały, a już tak mocno czuć?
    To na pewno nie żadne bąbelki, ani skrzydła motyla.
    To istna dyskoteka!

p19u3e3keqh6k6fi.png
    3jvzanlilcl7l3tn.png
  • polska_dziewczyna Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej witam się dziewczyny ...
    a to moja druga ciąża i jak się dowiedziałam tydzień temu na wizycie będzie teraz chlopiec i bardzo się cieszę:).... jednak nie czuję ruchów jeszcze... i martwi mnie to bardzo bo wszyscy dookoła mówią że w drugiej ciąży powinnam czuć już ruchy:(....

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

‹‹ 14 15 16 17 18 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ