plotki...plotki :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa myślałam o wsad do wózka/śpiworek, różni się tym że ma uszy do trzymania i można przenosić dziecko, dla mnie rewelacja by była, bo wózek w wózkarni, nie będę z nim chodzić na 4p.
Tu moja lista - czasem modyfikowana
wózek Adamex Barletta 3w1
Śpiworek do wózka/fotelika
Łóżeczko mam
Materac kokos/gryka
Przewijak na łóżeczko mam
Pościel 2komplety mam
Prześcieradło / gumka 2x mam
Wsad do pościeli 1 komp
Kocyk duży 1x
Kocyk mały do wózka i nie tylko 1x
Wanienka ewentualnie stojak
Leżaczek bujaczek
Stelaż do baldachimu
Karuzela do łóżeczka
Gąbeczka (nie koniecznie)
Obcążki/ nożyczki 1x mam
Szczoteczka do włosów mam
Gruszka lub frida
Termometr do czoła
Pieluchy tetrowe 10szt
Podgrzewacz /sterylizator mam
Butelki 125 ml + smoczek 3szt mam
Szczotka do czyszczenia butelek mam
termo opakowanie na butelkę 1x
Smoczek „0” 2sz mam
Zawieszka do smoczka 1szt mam
Kupić we Wrześniu:
woda morska 1
coś do pielęgnacji pępka (np.Octenisept) 1
płatki higieniczne
gaziki jałowe małe 1
patczyki do uszu z ogranicznikiem 1
chusteczki nawilżające do pupy 2x
pieluchy Dada najmniejsze 2x
proszek do prania + płyn do płukania 1
mydełko Biały Jeleń i płyn do mycia
oliwka dla dzieci 1
krem ochronny do buzi na mróz 1
coś na odparzenia : albo tradycja mączka ziemniaczana
kropelki na wzdęcia (esputicon, espumisan, bobotic, delicol) 1
coś na ząbkowanie Viburcol
do szpitala i po porodzie:
maść na brodawki 1
koszula do porodu 1
koszula do karmienia 1
duże podpaski
majtki jednorazowe mam
staniki do karmienia 2 mam
wkładki laktacyjne 1
laktator 1 – raczej nie kupuje
nakładki na deskę wc 1
szlafrok 1
kapcie / klapki 2
Ubranka dla dziecka
Becik/rożek
Mała paczka pieluch
Pielucha tetrowa
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 21:22
Caramel lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyI ja musze zrobić taką listę żeby mi nie przepada chyba napisze sobie na kartce i do szuflady wsadze.
Jest tego trochę ja już będę w łóżeczu miała przewijak, karuzele i materac, baldachim i moskitiere więc trochę z listy odpadnie na stronie smyka widziałam zestaw do pielęgnacji malucha philips avent-zestaw pielęgnacyjny maluszka cena 124.99 opakowane w ładne etui w razie podróży chyba że kupując te rzeczy pojedynczo wyjdzie taniej ale to się w praniu okażeWiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 21:38
-
nick nieaktualnyWiadomo że każda z nas patrzy ciut inaczej, bo mamy różny zakres finansow i potrzeb, ale tak ogólnikowo, wszystko podobnie.
Ja mam wpisany laktator, ale raczej nie kupie, bo zamierzam karmić tylko pierwszy miesiąc, a sama umiem sobie dobrze ściągnąć - chyba z wprawy nie wyszłam.
No i kapustę będzie trzeba kupić , najlepszy środek na zastoje i gorączkę w piersi- okłady z potłuczonych liści kapusty, stare dobre metody. Pamiętam jak przy mlodszej miałam zastój w jednej piersi, gorączkę 40stop, twardą jak nie wiem i bolącą, po nocnych okładach zeszło -
nick nieaktualnybinka76 wrote:Wiadomo że każda z nas patrzy ciut inaczej, bo mamy różny zakres finansow i potrzeb, ale tak ogólnikowo, wszystko podobnie.
Ja mam wpisany laktator, ale raczej nie kupie, bo zamierzam karmić tylko pierwszy miesiąc, a sama umiem sobie dobrze ściągnąć - chyba z wprawy nie wyszłam.
No i kapustę będzie trzeba kupić , najlepszy środek na zastoje i gorączkę w piersi- okłady z potłuczonych liści kapusty, stare dobre metody. Pamiętam jak przy mlodszej miałam zastój w jednej piersi, gorączkę 40stop, twardą jak nie wiem i bolącą, po nocnych okładach zeszło -
nick nieaktualnypowiem tak, będę karmić tyle ile będę miała pokarmu, miesiąc , może dwa- 3 nie wiem.
Starszą karmiłam 3mc, niestety to była męczarnia - oprócz nocy, wieczne kolki, ja tylko na wodzie - tak się nie dało żyć. Młodsza, była nienażarta. Karmiłam ją miesiąc, potem modyfikowane. Wera jadła co 2h przez godzinę bo przysypiała, albo co godzinę przez 20 min. nie miałam czasu nawet zrobić wokół siebie. Więc może to z lenistwa, może z złego doświadczenia ,ale nie będę katować się, a może los sprawi mi niespodziankę - nie wykluczam Wole jednak nastawić się na taki wariant i miło zaskoczyć się.
Idę myć się i spać
"Dobrej Nocki"Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 22:51
-
nick nieaktualnyNooo...lista idealna:-) mam bardzo podobna:-) co do ciuszków,to dostałam mnóstwo od koleżanki ,a kupuje na roczek...na pól roczku Za takie grosze,to naprawde frajda dla mamuni A potem to sie i tak sprzeda
Leżaczek bujaczek jest super tez na Allegro-ale za 250zl,jednak innego juz nie chce:-) Normalnie włączacie pstryczek i samo buja malucha:-) Mieciutki i z zabawkami...super jest
-
nick nieaktualnyKurde laska napisała,ze uważa,ze zwolnienie chorobowe jest dla osób CHORYCH
ach Boże Boże...widzisz i nie grzmisz...
Do pracy chodziła do 36 tyg... No jak siedzi z dupa,to pewnie-inne nie maja lekkiej pracy...Z reszta-należy sie nam i wkurza mnie takie gadanie! -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDzien dobry dziewczyny
Sabinka dziekuje za liste, przyda sie do sporzadzania mojej
Dorota widzialam no rozne maja podejscia kobiety do tego :p ciekawe, jakby kazali lezec, tak jak mi, to czy by tez poszla do pracy mimo wszystko. Jak sie dobrze czuje, to super, ale nie kazda musi.
Poza tym zaczela mi juz z piersi wyciekac siara obudzilam sie rano z koszulka cala w plamach ale wlasnie zdaje mi sie, ze tylko z jednej piersi, normalne to, ze z jednej? :p -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTeż czytałam o tym zwolnieniu, ale ugryzłam sie w palce
Może nie wie co to praca, bo co innego zapierniczać fizycznie, a co innego siedzieć za biurkiem i udawać że pracuje się.
Mi siara leci tylko po naciśnięciu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 08:00
dddodiii lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDorotka, ja nie mam zadnych objawow w piersiach, zadnego mrowienia, laskotania, czy czegos. Wczoraj wieczorem maz na mojej bluzce zauwazyl mala plamke, ja myslalam, ze sie zachlapalam, ale dzisiaj rano sporo bylo tego naprawde sporo:P
Ja nie dotykam ani piersi, ani brzucha jak nie musze, bo boje sie by skurczu nie wywolac. Takze nie bede sprawdzac, jak by bylo po nacisnieciu. -
nick nieaktualnygreen wrote:Dorotka, ja nie mam zadnych objawow w piersiach, zadnego mrowienia, laskotania, czy czegos. Wczoraj wieczorem maz na mojej bluzce zauwazyl mala plamke, ja myslalam, ze sie zachlapalam, ale dzisiaj rano sporo bylo tego naprawde sporo:P
Ja nie dotykam ani piersi, ani brzucha jak nie musze, bo boje sie by skurczu nie wywolac. Takze nie bede sprawdzac, jak by bylo po nacisnieciu. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnygreen wrote:Ja juz troche mam za soba jesli chodzi o skurcze, wiec nie ryzykuje. Szczegolnie, ze twardnieje mi brzuszek, w sobote bylam nawet z tym na IP, poza tym mam nakaz lezenia, zakaz seksu, wiec nie bede ryzykowac nawet.
green lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBiore luteine, wiec szyja jest ok. Z 3,4 czy 3,3 wydluzyla sie do 3,89 cm. Jest zamknieta i twarda. 4 lipca mam usg, wiec troche sie denerwuje, bo mam nadzieje, ze sie nie bedzie juz skracac ale w sobote na IP jak mnie badali, to mowila pani dr, ze szyja super. I tak leze jak najwiecej moge, zeby tylko utrzymac to w takim dobrym stanie
Zazdroszcze, ze masz szyje taka dluga :p ale pewnie jestes wyzsza, ja mam aby 165 cm wzrostu, to i pani dr mowila, ze i drobniejsza wewnatrz jestem. Wiec moja szyja i tak jest dluga. Podobno srednio szyjka ma okolo 3,5 cm. A jak zejdzie do 2 lub nizej to jest problem dopiero. W Anglii np martwia sie dopiero przy 1,5 cm. Ale tam to chyba wszystko jest olewane
Ja przed ciaza zalozylam, ze bede sie super czuc, ze bede chodzic na basen, ze to bedzie najcudowniejszy czas pod wzgledem fizycznego samopoczuciam. Coz, zycie mi pokazalo, ze nie ma tak dobrze troche zazdroszcze ze wiekszosc z Was tak wspaniale przechodzi ten czas ja odliczam do 34 tc - od tego momentu ponoc mozna juz odetchnac, bo dziecko da sobie rade. Wiec jeszcze 10 tyg i bede spokojna -
nick nieaktualnygreen wrote:Biore luteine, wiec szyja jest ok. Z 3,4 czy 3,3 wydluzyla sie do 3,89 cm. Jest zamknieta i twarda. 4 lipca mam usg, wiec troche sie denerwuje, bo mam nadzieje, ze sie nie bedzie juz skracac ale w sobote na IP jak mnie badali, to mowila pani dr, ze szyja super. I tak leze jak najwiecej moge, zeby tylko utrzymac to w takim dobrym stanie
Zazdroszcze, ze masz szyje taka dluga :p ale pewnie jestes wyzsza, ja mam aby 165 cm wzrostu, to i pani dr mowila, ze i drobniejsza wewnatrz jestem. Wiec moja szyja i tak jest dluga. Podobno srednio szyjka ma okolo 3,5 cm. A jak zejdzie do 2 lub nizej to jest problem dopiero. W Anglii np martwia sie dopiero przy 1,5 cm. Ale tam to chyba wszystko jest olewane
Ja przed ciaza zalozylam, ze bede sie super czuc, ze bede chodzic na basen, ze to bedzie najcudowniejszy czas pod wzgledem fizycznego samopoczuciam. Coz, zycie mi pokazalo, ze nie ma tak dobrze troche zazdroszcze ze wiekszosc z Was tak wspaniale przechodzi ten czas ja odliczam do 34 tc - od tego momentu ponoc mozna juz odetchnac, bo dziecko da sobie rade. Wiec jeszcze 10 tyg i bede spokojna
ja zakladalam ze bedzie zle:P widialam ciaze kolezanek i to jak cierpialy, wymioty i te historie.. a tu mile zaskoczenie.. jedyne co mi przeszkadza to moje zmeczenie.. szybko sie mecze i spac mi sie czesto chce..dddodiii lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnya ja wlasnie od 3 tyg latam jak oszalała.. mialam odpoczywac a ja ciagle cos robie, przeprowadka na wlasne mieszkanie wiec porzadki, uladanie.. slub cywilny 4 lipca wiec kiecka, buty.. obrona w polowie lipca wiec pisanie i jezdzenie na uczelnie.. balam sie wlasnie przed ostatnia wizyta ze bedzie zle z ta szyjka od tego biegania a tu wrecz przeciwnie.. ale wiesz to tez sie moze zmienic wiec trzeba uwazac:) i pamietam o tym:)
-
nick nieaktualnyTo Ty sportowiec jestes ja rekreacyjnie chodzilam na aerobik, ale na rok przed ciaza przestalam :p
Za 2 tygodnie wychodzisz za maz, ale super nie dziwie sie, ze latasz jak szalona, bo widze, ze wszystko na raz - i przeprowadzka i slub super
Nas tez czeka juz niedlugo urzadzanie mieszkania - w tyg lub w przyszlym tygodniu podpisujemy umowe deweloperska i akt notarialny i pozniej juz w banku umowe o kredyt nie moge sie doczekac i zbieram sily a obrone sobie na wrzesien przelozylam ze wzgledow wlasnie bezpieczenstwa - choc nie wiem, czy we wrzesniu bedzie tak fajnie sie bronic, ale teraz nie chce zadnych stresow -
nick nieaktualnygreen wrote:To Ty sportowiec jestes ja rekreacyjnie chodzilam na aerobik, ale na rok przed ciaza przestalam :p
Za 2 tygodnie wychodzisz za maz, ale super nie dziwie sie, ze latasz jak szalona, bo widze, ze wszystko na raz - i przeprowadzka i slub super
Nas tez czeka juz niedlugo urzadzanie mieszkania - w tyg lub w przyszlym tygodniu podpisujemy umowe deweloperska i akt notarialny i pozniej juz w banku umowe o kredyt nie moge sie doczekac i zbieram sily a obrone sobie na wrzesien przelozylam ze wzgledow wlasnie bezpieczenstwa - choc nie wiem, czy we wrzesniu bedzie tak fajnie sie bronic, ale teraz nie chce zadnych stresow
wiesz rozwazam obrone we wrzesniu bo sie nie wyrabiam z praca:) za duuzo wszytskiego