Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr plotki...plotki :)
Odpowiedz

plotki...plotki :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślałam o wsad do wózka/śpiworek, różni się tym że ma uszy do trzymania i można przenosić dziecko, dla mnie rewelacja by była, bo wózek w wózkarni, nie będę z nim chodzić na 4p.

Tu moja lista - czasem modyfikowana
    wózek Adamex Barletta 3w1
    Śpiworek do wózka/fotelika
    Łóżeczko mam
    Materac kokos/gryka
    Przewijak na łóżeczko mam
    Pościel 2komplety mam
    Prześcieradło / gumka 2x mam
    Wsad do pościeli 1 komp
    Kocyk duży 1x
    Kocyk mały do wózka i nie tylko 1x
    Wanienka ewentualnie stojak
    Leżaczek bujaczek
    Stelaż do baldachimu
    Karuzela do łóżeczka
    Gąbeczka (nie koniecznie)
    Obcążki/ nożyczki 1x mam
    Szczoteczka do włosów mam
    Gruszka lub frida
    Termometr do czoła
    Pieluchy tetrowe 10szt
    Podgrzewacz /sterylizator mam
    Butelki 125 ml + smoczek 3szt mam
    Szczotka do czyszczenia butelek mam
    termo opakowanie na butelkę 1x
    Smoczek „0” 2sz mam
    Zawieszka do smoczka 1szt mam

Kupić we Wrześniu:
    woda morska 1
    coś do pielęgnacji pępka (np.Octenisept) 1
    płatki higieniczne
    gaziki jałowe małe 1
    patczyki do uszu z ogranicznikiem 1
    chusteczki nawilżające do pupy 2x
    pieluchy Dada najmniejsze 2x
    proszek do prania + płyn do płukania 1
    mydełko Biały Jeleń i płyn do mycia
    oliwka dla dzieci 1
    krem ochronny do buzi na mróz 1
    coś na odparzenia : albo tradycja mączka ziemniaczana
    kropelki na wzdęcia (esputicon, espumisan, bobotic, delicol) 1
    coś na ząbkowanie Viburcol

do szpitala i po porodzie:
    maść na brodawki 1
    koszula do porodu 1
    koszula do karmienia 1
    duże podpaski
    majtki jednorazowe mam
    staniki do karmienia 2 mam
    wkładki laktacyjne 1
    laktator 1 – raczej nie kupuje
    nakładki na deskę wc 1
    szlafrok 1
    kapcie / klapki 2
    Ubranka dla dziecka
    Becik/rożek
    Mała paczka pieluch
    Pielucha tetrowa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 21:22

Caramel lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja musze zrobić taką listę żeby mi nie przepada chyba napisze sobie na kartce i do szuflady wsadze.
    Jest tego trochę ja już będę w łóżeczu miała przewijak, karuzele i materac, baldachim i moskitiere więc trochę z listy odpadnie na stronie smyka widziałam zestaw do pielęgnacji malucha philips avent-zestaw pielęgnacyjny maluszka cena 124.99 opakowane w ładne etui w razie podróży chyba że kupując te rzeczy pojedynczo wyjdzie taniej ale to się w praniu okaże ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 21:38

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo że każda z nas patrzy ciut inaczej, bo mamy różny zakres finansow i potrzeb, ale tak ogólnikowo, wszystko podobnie.

Ja mam wpisany laktator, ale raczej nie kupie, bo zamierzam karmić tylko pierwszy miesiąc, a sama umiem sobie dobrze ściągnąć :) - chyba z wprawy nie wyszłam.
    No i kapustę będzie trzeba kupić :P, najlepszy środek na zastoje i gorączkę w piersi- okłady z potłuczonych liści kapusty, stare dobre metody. Pamiętam jak przy mlodszej miałam zastój w jednej piersi, gorączkę 40stop, twardą jak nie wiem i bolącą, po nocnych okładach zeszło :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    binka76 wrote:
    Wiadomo że każda z nas patrzy ciut inaczej, bo mamy różny zakres finansow i potrzeb, ale tak ogólnikowo, wszystko podobnie.

Ja mam wpisany laktator, ale raczej nie kupie, bo zamierzam karmić tylko pierwszy miesiąc, a sama umiem sobie dobrze ściągnąć :) - chyba z wprawy nie wyszłam.
    No i kapustę będzie trzeba kupić :P, najlepszy środek na zastoje i gorączkę w piersi- okłady z potłuczonych liści kapusty, stare dobre metody. Pamiętam jak przy mlodszej miałam zastój w jednej piersi, gorączkę 40stop, twardą jak nie wiem i bolącą, po nocnych okładach zeszło :P
    a czemu chcesz karmic tylko miesiac? ja tez nie jestem zwolleniczka karmienia do upadlego, ale te 6 miesiecy chcialabym pokarmic.. potem pokarm i tak traci wlasciwosci..

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powiem tak, będę karmić tyle ile będę miała pokarmu, miesiąc , może dwa- 3 nie wiem.
    Starszą karmiłam 3mc, niestety to była męczarnia - oprócz nocy, wieczne kolki, ja tylko na wodzie - tak się nie dało żyć. Młodsza, była nienażarta. Karmiłam ją miesiąc, potem modyfikowane. Wera jadła co 2h przez godzinę bo przysypiała, albo co godzinę przez 20 min. nie miałam czasu nawet zrobić wokół siebie. Więc może to z lenistwa, może z złego doświadczenia ,ale nie będę katować się, a może los sprawi mi niespodziankę - nie wykluczam :) Wole jednak nastawić się na taki wariant i miło zaskoczyć się.

Idę myć się i spać
    "Dobrej Nocki"

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 22:51

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo...lista idealna:-) mam bardzo podobna:-) co do ciuszków,to dostałam mnóstwo od koleżanki ,a kupuje na roczek...na pól roczku :-) Za takie grosze,to naprawde frajda dla mamuni :-) A potem to sie i tak sprzeda :-)
    Leżaczek bujaczek jest super tez na Allegro-ale za 250zl,jednak innego juz nie chce:-) Normalnie włączacie pstryczek i samo buja malucha:-) Mieciutki i z zabawkami...super jest :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde laska napisała,ze uważa,ze zwolnienie chorobowe jest dla osób CHORYCH :D
    ach Boże Boże...widzisz i nie grzmisz...
    Do pracy chodziła do 36 tyg... No jak siedzi z dupa,to pewnie-inne nie maja lekkiej pracy...Z reszta-należy sie nam i wkurza mnie takie gadanie!

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 06:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem Dorota czytałam miałam już wczoraj coś odpisać ale tylko przeczytałam i sobie pomyślałam że ma szczęście ze ma taką pracę i ze może pracować niestety nie każda tak ma.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 06:42

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry dziewczyny :)
    Sabinka dziekuje za liste, przyda sie do sporzadzania mojej :)
    Dorota widzialam :D no rozne maja podejscia kobiety do tego :p ciekawe, jakby kazali lezec, tak jak mi, to czy by tez poszla do pracy mimo wszystko. Jak sie dobrze czuje, to super, ale nie kazda musi.

Poza tym zaczela mi juz z piersi wyciekac siara :P obudzilam sie rano z koszulka cala w plamach :P ale wlasnie zdaje mi sie, ze tylko z jednej piersi, normalne to, ze z jednej? :p

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siara? Serio? Wlasnie bylam ciekawa jakie to u zucie... Ja jeszcze tego nie miałam,chociaż sutki mnie ostatnio bolą...

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też czytałam o tym zwolnieniu, ale ugryzłam sie w palce :P
    Może nie wie co to praca, bo co innego zapierniczać fizycznie, a co innego siedzieć za biurkiem i udawać że pracuje się.

Mi siara leci tylko po naciśnięciu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 08:00

dddodiii lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorotka, ja nie mam zadnych objawow w piersiach, zadnego mrowienia, laskotania, czy czegos. Wczoraj wieczorem maz na mojej bluzce zauwazyl mala plamke, ja myslalam, ze sie zachlapalam, ale dzisiaj rano sporo bylo tego naprawde sporo:P
    Ja nie dotykam ani piersi, ani brzucha jak nie musze, bo boje sie by skurczu nie wywolac. Takze nie bede sprawdzac, jak by bylo po nacisnieciu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    green wrote:
    Dorotka, ja nie mam zadnych objawow w piersiach, zadnego mrowienia, laskotania, czy czegos. Wczoraj wieczorem maz na mojej bluzce zauwazyl mala plamke, ja myslalam, ze sie zachlapalam, ale dzisiaj rano sporo bylo tego naprawde sporo:P
    Ja nie dotykam ani piersi, ani brzucha jak nie musze, bo boje sie by skurczu nie wywolac. Takze nie bede sprawdzac, jak by bylo po nacisnieciu.
    Hm chyba tak latwo skurczy nie wywowalac.. ja lubie pomasowac sobie brzuszek.. a piersi mi puchna i sutki bola ale uwielbiam jak je dotyka moj M. to strasznie przyjemne.. lekarka w koncu zdjecla zakaz sesku wiec korzytsamy :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz troche mam za soba jesli chodzi o skurcze, wiec nie ryzykuje. Szczegolnie, ze twardnieje mi brzuszek, w sobote bylam nawet z tym na IP, poza tym mam nakaz lezenia, zakaz seksu, wiec nie bede ryzykowac nawet.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    green wrote:
    Ja juz troche mam za soba jesli chodzi o skurcze, wiec nie ryzykuje. Szczegolnie, ze twardnieje mi brzuszek, w sobote bylam nawet z tym na IP, poza tym mam nakaz lezenia, zakaz seksu, wiec nie bede ryzykowac nawet.
    no jasne :0 nie ma co ryzykowac:) a szyjke masz w porzadku? u mnie odpukac narazie jeszcze szyjka ponad 4cm pieknie zamknieta, lozysko sie przesunelo, czuje sie dobrze wiec korzytsam poki mozna:) chociaz jak mielismy wczesniej zakaz to tez go lamalismy czasem- wg mnie jestem w samie okreslic jak sie czuje:) a czulam sie dobrze :) ogolnie jakos super te ciaze znosze.. ale slyszlama ze z dziewczynakmi w ciazy jest niecko gorsze samopoczucie.. wsrod mojej rodziny i znajomonych ciaze z dziewczynakmi byly ciezsze.. ciekawe z czego to wynika..

green lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biore luteine, wiec szyja jest ok. Z 3,4 czy 3,3 wydluzyla sie do 3,89 cm. Jest zamknieta i twarda. 4 lipca mam usg, wiec troche sie denerwuje, bo mam nadzieje, ze sie nie bedzie juz skracac :) ale w sobote na IP jak mnie badali, to mowila pani dr, ze szyja super. I tak leze jak najwiecej moge, zeby tylko utrzymac to w takim dobrym stanie :)
    Zazdroszcze, ze masz szyje taka dluga :p ale pewnie jestes wyzsza, ja mam aby 165 cm wzrostu, to i pani dr mowila, ze i drobniejsza wewnatrz jestem. Wiec moja szyja i tak jest dluga. Podobno srednio szyjka ma okolo 3,5 cm. A jak zejdzie do 2 lub nizej to jest problem dopiero. W Anglii np martwia sie dopiero przy 1,5 cm. Ale tam to chyba wszystko jest olewane :P

Ja przed ciaza zalozylam, ze bede sie super czuc, ze bede chodzic na basen, ze to bedzie najcudowniejszy czas pod wzgledem fizycznego samopoczuciam. Coz, zycie mi pokazalo, ze nie ma tak dobrze :P troche zazdroszcze ze wiekszosc z Was tak wspaniale przechodzi ten czas :) ja odliczam do 34 tc - od tego momentu ponoc mozna juz odetchnac, bo dziecko da sobie rade. Wiec jeszcze 10 tyg i bede spokojna :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    green wrote:
    Biore luteine, wiec szyja jest ok. Z 3,4 czy 3,3 wydluzyla sie do 3,89 cm. Jest zamknieta i twarda. 4 lipca mam usg, wiec troche sie denerwuje, bo mam nadzieje, ze sie nie bedzie juz skracac :) ale w sobote na IP jak mnie badali, to mowila pani dr, ze szyja super. I tak leze jak najwiecej moge, zeby tylko utrzymac to w takim dobrym stanie :)
    Zazdroszcze, ze masz szyje taka dluga :p ale pewnie jestes wyzsza, ja mam aby 165 cm wzrostu, to i pani dr mowila, ze i drobniejsza wewnatrz jestem. Wiec moja szyja i tak jest dluga. Podobno srednio szyjka ma okolo 3,5 cm. A jak zejdzie do 2 lub nizej to jest problem dopiero. W Anglii np martwia sie dopiero przy 1,5 cm. Ale tam to chyba wszystko jest olewane :P

Ja przed ciaza zalozylam, ze bede sie super czuc, ze bede chodzic na basen, ze to bedzie najcudowniejszy czas pod wzgledem fizycznego samopoczuciam. Coz, zycie mi pokazalo, ze nie ma tak dobrze :P troche zazdroszcze ze wiekszosc z Was tak wspaniale przechodzi ten czas :) ja odliczam do 34 tc - od tego momentu ponoc mozna juz odetchnac, bo dziecko da sobie rade. Wiec jeszcze 10 tyg i bede spokojna :P
    pewnie im dalej w las to szyjka krotsza.. ja mam 163 wzrostu:) ale mam inna budowe ciala od Ciebie, przed ciaza duzo cwiczylam, w tym kolarstwo mtb wiec mam mocno rozbudowane poslady i nogi :) brzuch wczoraj mierzylam i mialam 92 cm w najszerszym miesjcu, a przed ciaza mialam z 70..
    ja zakladalam ze bedzie zle:P widialam ciaze kolezanek i to jak cierpialy, wymioty i te historie.. a tu mile zaskoczenie.. jedyne co mi przeszkadza to moje zmeczenie.. szybko sie mecze i spac mi sie czesto chce..

dddodiii lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja wlasnie od 3 tyg latam jak oszalała.. mialam odpoczywac a ja ciagle cos robie, przeprowadka na wlasne mieszkanie wiec porzadki, uladanie.. slub cywilny 4 lipca wiec kiecka, buty.. obrona w polowie lipca wiec pisanie i jezdzenie na uczelnie.. balam sie wlasnie przed ostatnia wizyta ze bedzie zle z ta szyjka od tego biegania a tu wrecz przeciwnie.. ale wiesz to tez sie moze zmienic wiec trzeba uwazac:) i pamietam o tym:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To Ty sportowiec jestes :) ja rekreacyjnie chodzilam na aerobik, ale na rok przed ciaza przestalam :p
    Za 2 tygodnie wychodzisz za maz, ale super :) nie dziwie sie, ze latasz jak szalona, bo widze, ze wszystko na raz - i przeprowadzka i slub :) super :)
    Nas tez czeka juz niedlugo urzadzanie mieszkania - w tyg lub w przyszlym tygodniu podpisujemy umowe deweloperska i akt notarialny i pozniej juz w banku umowe o kredyt :) nie moge sie doczekac i zbieram sily :) a obrone sobie na wrzesien przelozylam ze wzgledow wlasnie bezpieczenstwa - choc nie wiem, czy we wrzesniu bedzie tak fajnie sie bronic, ale teraz nie chce zadnych stresow :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    green wrote:
    To Ty sportowiec jestes :) ja rekreacyjnie chodzilam na aerobik, ale na rok przed ciaza przestalam :p
    Za 2 tygodnie wychodzisz za maz, ale super :) nie dziwie sie, ze latasz jak szalona, bo widze, ze wszystko na raz - i przeprowadzka i slub :) super :)
    Nas tez czeka juz niedlugo urzadzanie mieszkania - w tyg lub w przyszlym tygodniu podpisujemy umowe deweloperska i akt notarialny i pozniej juz w banku umowe o kredyt :) nie moge sie doczekac i zbieram sily :) a obrone sobie na wrzesien przelozylam ze wzgledow wlasnie bezpieczenstwa - choc nie wiem, czy we wrzesniu bedzie tak fajnie sie bronic, ale teraz nie chce zadnych stresow :D
    No sportowiec amator :) troche maratonow mtb zaliczylam:) hehe
    wiesz rozwazam obrone we wrzesniu bo sie nie wyrabiam z praca:) za duuzo wszytskiego :)

‹‹ 23 24 25 26 27 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ