Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr plotki...plotki :)
Odpowiedz

plotki...plotki :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 05:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmel, a ja myślałam że to ja będę pierwsza :)

Badanie USG połówkowe polega na ustaleniu stanu naszych dzieci:
    • obwodu główki
    • obwodu brzuszka
    • wielkości dwuciemieniowej główki
    • długości kości udowej
    • czynności serca
    ocena anatomii, czyli wyglądu zewnętrznego, budowy i położenia narządów wewnętrznych:
    • czaszki
    • mózgu
    • twarzy
    • podniebienia
    • górnej wargi
    • kręgosłupa
    • żołądka
    • płuc
    • jelit
    • nerek
    • wątroby
    • pęcherza moczowego
    • klatki piersiowej
    • serca
    • kończyn górnych i dolnych
    • pępowiny - przepływ
    • ułożenia płodu
    • objętości wód płodowych
    A także sprawdzenie płci

I u mnie to wszystko było dokładnie analizowano na tym pierwszym gdzie byłam prywatnie, trwało 40 min. Na tym z NFZ lekarz zmierzyl tylko główkę, brzuszek, kość udową, sprawdził ciągłość kręgosłupa, czynność serca, oraz stwierdził że są nerki,żołądek i pęcherz i to było tyle. No i ilość wód.
    Tak więc USG a USG...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 05:16

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 06:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A widzisz ja jakoś dzisiaj przed 4 wstalam dobrze ze jest to forum;-) ja siedziałam 30-35 min, mały wyprzedza trochę wiek ciąży w stosunku do okresu ostatnie dwa usg były dwa dni do przodu teraz jest 4 a niech sobie rośnie.

Jadę dzisiaj do pracy zawieść zwolnienie i chyba wstąpienie do empiku po jakąś książkę żeby upalny weekend zająć jakoś ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Książka dobra sprawa, fajnie by było jeszcze dorwać hamak pod jakimś drzewkiem :) Butla wody i raj na ziemi :)

Moja familia jeszcze śpi, Dzieci zaras wstaną szykować się do szkoły, zrobiłam im zapiekanki na śniadanie - to się zdziwią, bo od dawna same sobie robią rano.

O własnie starsza wstała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 06:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zaraz obok pokoju duża werande która prawie cały dzień jest w cieniu, wygodny fotel i tak spędzę piątkowy dzień ;-)

binka76 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dddodiii wrote:
    Caramel fantastycznie:) Gratuluję synka:)
    A co było na tych połówkowych dokładnie?
    Widziałaś go w 3D ?
    U mnie na drugich polowkowych opis usg:
    Http://zapodaj.net/c1892550e3c45.jpg.html>20150612_070920.jpg

Mam tez na zdjeciach serce, naczynia, komory i czesc badania Pani dr nam mowila, ze tam w sercu nie ma przeciekow itp, itd. Na pierwszych polowkowych mala zle sie ulozyla i nie dalo rady zbadac serducha odpowiednio.

Pytalam juz pewnie ze sto razy, ale kiedy wizyte masz? ;P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 07:17

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ide w środę 17czerwca. Bylam juz na wstępnych połówkowych to bylo 10 maja jakoś -cos kolo tego u lekarki z polecenia,bo miałam taśmę pwodniowa-ponoć bardzo dobra specjalistka i wlasnie wtedy oceniała wszystko po kolei bardzo dokladnie..serduszko,mozg,nerki,buzke,pęcherz,nóżki,raczki,kręgosłup,Plec...Bylo to bardzo podobne badaniedo tego pierwszego prenatalnego u innego lekarza...
    Wiec mam nadzieje,ze nic się nie zmieniło..Wtedy dostałam zdjęcia w 3d,fajnie gdybym u tego lekarza tez dostała :P Ale najważniejsze,żeby bylo cale i zdrowe...Stracha mam,ze będzie cis nie tak...

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam wtedy wizyte :) ale bez usg - usg gdzies w okolicach 4 lipca, bedziemy robic 4d :)
    Poza tym, to wiecie co, glupia jestem. Do tej pory myslalam, ze to Kornelia sie wypina tak, a to czasem skurcz, a czasem faktycznie sie wypina ;/ na pazdziernikowkach sie dowiedzialam eh ;/ ale dziewczyny mnie uspokoily, ze to normalne i jak mam przez wiekszosc dnia miekki brzuch, to zeby sie nie martwic. Ale ja juz teraz nie wiem, czy jak chodze to skurcze nie wystepuja - niby czuje takie lekkie napiecie czasem, ale zaraz znow brzuch miekknie i wraca do normy...
    boje sie, ale i tak jestem na luteinie i nospie forte. Do tego magnez.
    A na to wesele nie pojde raczej, za duzo nerwow by mnie to kosztowalo... ;/

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a nie masz skurczy tych Braxtona-Hicksa, ćwiczących macice, one nie są groźne

Ja ostatnio zauważyłam że jak dłużej siedzę to mam taki straszny ucisk na krocze, bolesne

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję, że to te skurcze BH. Będę w środę za tydzień na wizycie, to dopytam. To moja pierwsza ciąża i ja nie wiem co i jak z tymi skurczami;/ Ale jak pisałam smsa do mojej Pani dr z pytaniem, czy delikatne napinanie się brzucha, bezbolesne, ale krótkotrwałe i przy większości czasu brzuszek miękki, to odpisała mi, żeby się tym nie martwić. Kiedyś też na wizycie mówiła mi, że u mnie pewnie będzie wszystko odczuwalne, bo mam niedowagę, wszytko przez brzuch widać, nawet położenie macicy widać. A jak się położę, to już całkiem.
    No nic, oby do środy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te skurcze są takie własnie krótkie, i raczej bezbolesne, bez takiego ciągnięcia, czasem można odczuwać jak początek miesiączki. U mnie przy poprzednich ciążach były takie jakby od góry w dół schodzące, około pół do minuty, no i nie są regularne.
    Teraz nie jestem pewna ,ale chyba czasem też czuje.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby do środy ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spakowałam zbędne rzeczy łazienkowe - od których mogę powstrzymać się, nadmiar ręczników i jedną szafe z pokoju z duperelami i muszę odpocząć...

ech, teraz zabiorę się za kuchnie...

PS wiecie ile człowiek może hodować śmieci, zbędnych drobiazgów i dupereli które łatwo przy takiej okazji wywalić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 10:06

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heja, tez tak macie ze czujecie ruchy dziecka jakby z jednej strony? ja chyba od wczoraj zaczelam wyczuwac takie hmm lekkie drgania ale w sumie rano to juz nie bylo lekko z lewej strony.. i od kilku dni tam lokalizuje te ruchy :) myslalam ze maluch jest idelanie na srodku D

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja jest główką w dół i pleckami na lewej stronie (wg USG)
    Ruchy czuje poniżej pępka, takie pukania po prawej stronie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe a ja po lewej hehe i juz przynajmniej mi sie wydaje umiem to odroznic od wzdec :D musze przy najblizszej wizycie zapytac lekarki jest ulozone dziecko i czy sie nie myle :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ro czasem czuje zupełnie pod podbrzuszem :-) Jeszcze ma duzo miejsca,wiec sie obraca i raz czuje tu,raz tam...raz po prawej od pępka,raz zupełnie na środku :-)

• Miley24 Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej mamuśki :)

ja to nie ogarniam tych skurczy w ogóle, czasem jak leżę to mnie tak coś złapie nie mam pojęcia co to, może bobas się wierci albo co...
    kopniaki czuję w większości bardzo nisko, aż trochę mnie to martwi ale jutro powiem lekarzowi...

d0be8675e9.png
    74di3e5e3sl020iq.png
  • Miley24 Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czemu ja nie widzę suwaczków? tylko coś jak linki... :| widać u Was normalnie?

Zajsonek lubi tę wiadomość

d0be8675e9.png
    74di3e5e3sl020iq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strona na której były suwaczki widocznie ma jakieś problemy bo nie widać , ja zmieniłam na inną

• Zajsonek Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miley tak to jakieś problemy ze stroną, na której są suwaczki. Kiedyś też się tak zdarzyło, pamiętam ze zmieniłam na inny i zaraz zaczęły działać :)
    Kochane czytała któraś może książkę "W oczekiwaniu na dziecko" ?
    Bo się zastanawiam nad jej kupnem :)
    Podobno fajna książka :P

dqprj44jt7qos0i5.png
    dqprj44j14rw1kad.png
‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ