plotki...plotki :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyCarmel, a ja myślałam że to ja będę pierwsza
Badanie USG połówkowe polega na ustaleniu stanu naszych dzieci:
• obwodu główki
• obwodu brzuszka
• wielkości dwuciemieniowej główki
• długości kości udowej
• czynności serca
ocena anatomii, czyli wyglądu zewnętrznego, budowy i położenia narządów wewnętrznych:
• czaszki
• mózgu
• twarzy
• podniebienia
• górnej wargi
• kręgosłupa
• żołądka
• płuc
• jelit
• nerek
• wątroby
• pęcherza moczowego
• klatki piersiowej
• serca
• kończyn górnych i dolnych
• pępowiny - przepływ
• ułożenia płodu
• objętości wód płodowych
A także sprawdzenie płci
I u mnie to wszystko było dokładnie analizowano na tym pierwszym gdzie byłam prywatnie, trwało 40 min. Na tym z NFZ lekarz zmierzyl tylko główkę, brzuszek, kość udową, sprawdził ciągłość kręgosłupa, czynność serca, oraz stwierdził że są nerki,żołądek i pęcherz i to było tyle. No i ilość wód.
Tak więc USG a USG...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 05:16
-
nick nieaktualnyA widzisz ja jakoś dzisiaj przed 4 wstalam dobrze ze jest to forum;-) ja siedziałam 30-35 min, mały wyprzedza trochę wiek ciąży w stosunku do okresu ostatnie dwa usg były dwa dni do przodu teraz jest 4 a niech sobie rośnie.
Jadę dzisiaj do pracy zawieść zwolnienie i chyba wstąpienie do empiku po jakąś książkę żeby upalny weekend zająć jakoś -
nick nieaktualnyKsiążka dobra sprawa, fajnie by było jeszcze dorwać hamak pod jakimś drzewkiem Butla wody i raj na ziemi
Moja familia jeszcze śpi, Dzieci zaras wstaną szykować się do szkoły, zrobiłam im zapiekanki na śniadanie - to się zdziwią, bo od dawna same sobie robią rano.
O własnie starsza wstała.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 06:18
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnydddodiii wrote:Caramel fantastycznie:) Gratuluję synka:)
A co było na tych połówkowych dokładnie?
Widziałaś go w 3D ?
Http://zapodaj.net/c1892550e3c45.jpg.html>20150612_070920.jpg
Mam tez na zdjeciach serce, naczynia, komory i czesc badania Pani dr nam mowila, ze tam w sercu nie ma przeciekow itp, itd. Na pierwszych polowkowych mala zle sie ulozyla i nie dalo rady zbadac serducha odpowiednio.
Pytalam juz pewnie ze sto razy, ale kiedy wizyte masz? ;PWiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 07:17
-
nick nieaktualnyJa ide w środę 17czerwca. Bylam juz na wstępnych połówkowych to bylo 10 maja jakoś -cos kolo tego u lekarki z polecenia,bo miałam taśmę pwodniowa-ponoć bardzo dobra specjalistka i wlasnie wtedy oceniała wszystko po kolei bardzo dokladnie..serduszko,mozg,nerki,buzke,pęcherz,nóżki,raczki,kręgosłup,Plec...Bylo to bardzo podobne badaniedo tego pierwszego prenatalnego u innego lekarza...
Wiec mam nadzieje,ze nic się nie zmieniło..Wtedy dostałam zdjęcia w 3d,fajnie gdybym u tego lekarza tez dostała Ale najważniejsze,żeby bylo cale i zdrowe...Stracha mam,ze będzie cis nie tak...
-
nick nieaktualnyJa tez mam wtedy wizyte ale bez usg - usg gdzies w okolicach 4 lipca, bedziemy robic 4d
Poza tym, to wiecie co, glupia jestem. Do tej pory myslalam, ze to Kornelia sie wypina tak, a to czasem skurcz, a czasem faktycznie sie wypina ;/ na pazdziernikowkach sie dowiedzialam eh ;/ ale dziewczyny mnie uspokoily, ze to normalne i jak mam przez wiekszosc dnia miekki brzuch, to zeby sie nie martwic. Ale ja juz teraz nie wiem, czy jak chodze to skurcze nie wystepuja - niby czuje takie lekkie napiecie czasem, ale zaraz znow brzuch miekknie i wraca do normy...
boje sie, ale i tak jestem na luteinie i nospie forte. Do tego magnez.
A na to wesele nie pojde raczej, za duzo nerwow by mnie to kosztowalo... ;/ -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMam nadzieję, że to te skurcze BH. Będę w środę za tydzień na wizycie, to dopytam. To moja pierwsza ciąża i ja nie wiem co i jak z tymi skurczami;/ Ale jak pisałam smsa do mojej Pani dr z pytaniem, czy delikatne napinanie się brzucha, bezbolesne, ale krótkotrwałe i przy większości czasu brzuszek miękki, to odpisała mi, żeby się tym nie martwić. Kiedyś też na wizycie mówiła mi, że u mnie pewnie będzie wszystko odczuwalne, bo mam niedowagę, wszytko przez brzuch widać, nawet położenie macicy widać. A jak się położę, to już całkiem.
No nic, oby do środy. -
nick nieaktualnyTe skurcze są takie własnie krótkie, i raczej bezbolesne, bez takiego ciągnięcia, czasem można odczuwać jak początek miesiączki. U mnie przy poprzednich ciążach były takie jakby od góry w dół schodzące, około pół do minuty, no i nie są regularne.
Teraz nie jestem pewna ,ale chyba czasem też czuje. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyspakowałam zbędne rzeczy łazienkowe - od których mogę powstrzymać się, nadmiar ręczników i jedną szafe z pokoju z duperelami i muszę odpocząć...
ech, teraz zabiorę się za kuchnie...
PS wiecie ile człowiek może hodować śmieci, zbędnych drobiazgów i dupereli które łatwo przy takiej okazji wywalićWiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 10:06
-
nick nieaktualnyheja, tez tak macie ze czujecie ruchy dziecka jakby z jednej strony? ja chyba od wczoraj zaczelam wyczuwac takie hmm lekkie drgania ale w sumie rano to juz nie bylo lekko z lewej strony.. i od kilku dni tam lokalizuje te ruchy myslalam ze maluch jest idelanie na srodku D
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Miley tak to jakieś problemy ze stroną, na której są suwaczki. Kiedyś też się tak zdarzyło, pamiętam ze zmieniłam na inny i zaraz zaczęły działać
Kochane czytała któraś może książkę "W oczekiwaniu na dziecko" ?
Bo się zastanawiam nad jej kupnem
Podobno fajna książka