X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr plotki...plotki :)
Odpowiedz

plotki...plotki :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 05:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmel, a ja myślałam że to ja będę pierwsza :)

Badanie USG połówkowe polega na ustaleniu stanu naszych dzieci:
    • obwodu główki
    • obwodu brzuszka
    • wielkości dwuciemieniowej główki
    • długości kości udowej
    • czynności serca
    ocena anatomii, czyli wyglądu zewnętrznego, budowy i położenia narządów wewnętrznych:
    • czaszki
    • mózgu
    • twarzy
    • podniebienia
    • górnej wargi
    • kręgosłupa
    • żołądka
    • płuc
    • jelit
    • nerek
    • wątroby
    • pęcherza moczowego
    • klatki piersiowej
    • serca
    • kończyn górnych i dolnych
    • pępowiny - przepływ
    • ułożenia płodu
    • objętości wód płodowych
    A także sprawdzenie płci

I u mnie to wszystko było dokładnie analizowano na tym pierwszym gdzie byłam prywatnie, trwało 40 min. Na tym z NFZ lekarz zmierzyl tylko główkę, brzuszek, kość udową, sprawdził ciągłość kręgosłupa, czynność serca, oraz stwierdził że są nerki,żołądek i pęcherz i to było tyle. No i ilość wód.
    Tak więc USG a USG...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 05:16

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 06:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A widzisz ja jakoś dzisiaj przed 4 wstalam dobrze ze jest to forum;-) ja siedziałam 30-35 min, mały wyprzedza trochę wiek ciąży w stosunku do okresu ostatnie dwa usg były dwa dni do przodu teraz jest 4 a niech sobie rośnie.

Jadę dzisiaj do pracy zawieść zwolnienie i chyba wstąpienie do empiku po jakąś książkę żeby upalny weekend zająć jakoś ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Książka dobra sprawa, fajnie by było jeszcze dorwać hamak pod jakimś drzewkiem :) Butla wody i raj na ziemi :)

Moja familia jeszcze śpi, Dzieci zaras wstaną szykować się do szkoły, zrobiłam im zapiekanki na śniadanie - to się zdziwią, bo od dawna same sobie robią rano.

O własnie starsza wstała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 06:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zaraz obok pokoju duża werande która prawie cały dzień jest w cieniu, wygodny fotel i tak spędzę piątkowy dzień ;-)

binka76 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dddodiii wrote:
    Caramel fantastycznie:) Gratuluję synka:)
    A co było na tych połówkowych dokładnie?
    Widziałaś go w 3D ?
    U mnie na drugich polowkowych opis usg:
    Http://zapodaj.net/c1892550e3c45.jpg.html>20150612_070920.jpg

Mam tez na zdjeciach serce, naczynia, komory i czesc badania Pani dr nam mowila, ze tam w sercu nie ma przeciekow itp, itd. Na pierwszych polowkowych mala zle sie ulozyla i nie dalo rady zbadac serducha odpowiednio.

Pytalam juz pewnie ze sto razy, ale kiedy wizyte masz? ;P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 07:17

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ide w środę 17czerwca. Bylam juz na wstępnych połówkowych to bylo 10 maja jakoś -cos kolo tego u lekarki z polecenia,bo miałam taśmę pwodniowa-ponoć bardzo dobra specjalistka i wlasnie wtedy oceniała wszystko po kolei bardzo dokladnie..serduszko,mozg,nerki,buzke,pęcherz,nóżki,raczki,kręgosłup,Plec...Bylo to bardzo podobne badaniedo tego pierwszego prenatalnego u innego lekarza...
    Wiec mam nadzieje,ze nic się nie zmieniło..Wtedy dostałam zdjęcia w 3d,fajnie gdybym u tego lekarza tez dostała :P Ale najważniejsze,żeby bylo cale i zdrowe...Stracha mam,ze będzie cis nie tak...

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam wtedy wizyte :) ale bez usg - usg gdzies w okolicach 4 lipca, bedziemy robic 4d :)
    Poza tym, to wiecie co, glupia jestem. Do tej pory myslalam, ze to Kornelia sie wypina tak, a to czasem skurcz, a czasem faktycznie sie wypina ;/ na pazdziernikowkach sie dowiedzialam eh ;/ ale dziewczyny mnie uspokoily, ze to normalne i jak mam przez wiekszosc dnia miekki brzuch, to zeby sie nie martwic. Ale ja juz teraz nie wiem, czy jak chodze to skurcze nie wystepuja - niby czuje takie lekkie napiecie czasem, ale zaraz znow brzuch miekknie i wraca do normy...
    boje sie, ale i tak jestem na luteinie i nospie forte. Do tego magnez.
    A na to wesele nie pojde raczej, za duzo nerwow by mnie to kosztowalo... ;/

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a nie masz skurczy tych Braxtona-Hicksa, ćwiczących macice, one nie są groźne

Ja ostatnio zauważyłam że jak dłużej siedzę to mam taki straszny ucisk na krocze, bolesne

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję, że to te skurcze BH. Będę w środę za tydzień na wizycie, to dopytam. To moja pierwsza ciąża i ja nie wiem co i jak z tymi skurczami;/ Ale jak pisałam smsa do mojej Pani dr z pytaniem, czy delikatne napinanie się brzucha, bezbolesne, ale krótkotrwałe i przy większości czasu brzuszek miękki, to odpisała mi, żeby się tym nie martwić. Kiedyś też na wizycie mówiła mi, że u mnie pewnie będzie wszystko odczuwalne, bo mam niedowagę, wszytko przez brzuch widać, nawet położenie macicy widać. A jak się położę, to już całkiem.
    No nic, oby do środy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te skurcze są takie własnie krótkie, i raczej bezbolesne, bez takiego ciągnięcia, czasem można odczuwać jak początek miesiączki. U mnie przy poprzednich ciążach były takie jakby od góry w dół schodzące, około pół do minuty, no i nie są regularne.
    Teraz nie jestem pewna ,ale chyba czasem też czuje.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby do środy ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spakowałam zbędne rzeczy łazienkowe - od których mogę powstrzymać się, nadmiar ręczników i jedną szafe z pokoju z duperelami i muszę odpocząć...

ech, teraz zabiorę się za kuchnie...

PS wiecie ile człowiek może hodować śmieci, zbędnych drobiazgów i dupereli które łatwo przy takiej okazji wywalić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 10:06

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heja, tez tak macie ze czujecie ruchy dziecka jakby z jednej strony? ja chyba od wczoraj zaczelam wyczuwac takie hmm lekkie drgania ale w sumie rano to juz nie bylo lekko z lewej strony.. i od kilku dni tam lokalizuje te ruchy :) myslalam ze maluch jest idelanie na srodku D

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja jest główką w dół i pleckami na lewej stronie (wg USG)
    Ruchy czuje poniżej pępka, takie pukania po prawej stronie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe a ja po lewej hehe i juz przynajmniej mi sie wydaje umiem to odroznic od wzdec :D musze przy najblizszej wizycie zapytac lekarki jest ulozone dziecko i czy sie nie myle :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ro czasem czuje zupełnie pod podbrzuszem :-) Jeszcze ma duzo miejsca,wiec sie obraca i raz czuje tu,raz tam...raz po prawej od pępka,raz zupełnie na środku :-)

• Miley24 Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej mamuśki :)

ja to nie ogarniam tych skurczy w ogóle, czasem jak leżę to mnie tak coś złapie nie mam pojęcia co to, może bobas się wierci albo co...
    kopniaki czuję w większości bardzo nisko, aż trochę mnie to martwi ale jutro powiem lekarzowi...

d0be8675e9.png
    74di3e5e3sl020iq.png
  • Miley24 Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czemu ja nie widzę suwaczków? tylko coś jak linki... :| widać u Was normalnie?

Zajsonek lubi tę wiadomość

d0be8675e9.png
    74di3e5e3sl020iq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strona na której były suwaczki widocznie ma jakieś problemy bo nie widać , ja zmieniłam na inną

• Zajsonek Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miley tak to jakieś problemy ze stroną, na której są suwaczki. Kiedyś też się tak zdarzyło, pamiętam ze zmieniłam na inny i zaraz zaczęły działać :)
    Kochane czytała któraś może książkę "W oczekiwaniu na dziecko" ?
    Bo się zastanawiam nad jej kupnem :)
    Podobno fajna książka :P

dqprj44jt7qos0i5.png
    dqprj44j14rw1kad.png
‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ