Twardnienie macicy (brzucha) . Która miała lub ma taki problem??
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej, u mnie było też twardnienie macicy i do tej pory jest - od 5 tygodnia do 19 brałam duphaston, a od 19 biorę luteinę i no-spę na tę przypadłość, choć zauważyłam, że po luteinie gorzej się czuję i po duphastonie mniej mi się napinała. Tylko u mnie dodatkowo jest to z bólami w podbrzuszu i z bólami w krzyżu, więc dosyć silne i bolesne skurcze ;/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2014, 09:02
-
Paula_29 ponoć szyjka jest w granicach normy póki co, ale wizyty mam co 3 tygodnie mieć i na usg też mam jechać do konkretnego specjalisty teraz po 05.03 właśnie, żeby też na USG to sprawdził dokładnie.
-
Mi robił badanie szyjki przez USG dopochwowe, wcześniej tradycyjne badanie ginekologiczne (tzn tuż przed badaniem USG). Ja jestem w 32tc+4 dni. Po 20 tyg zaczęły się skurcze, wtedy były bolesne jak na miesiączkę tylko mocniejsze ale teraz to samo twardnienie ale dość często. Zobaczymy czy luteina pomoże, bo magnez i no-spa nie bardzo.
-
Zapytałam wczoraj ginekologa o te twardnienia, bo mam je ostatnio dość regularnie.
Wygląda to tak, że spina mi się na kilka/kilkanaście sekund cała macica, jest jak kamień, a potem puszcza, ale nie towarzyszą temu żadne bóle.
Lekarz powiedział, że jeżeli przebiega to bezboleśnie, nie jest zbyt częste, ani intensywne (u mnie regularnie rano i wieczorem, takie krótkie "spięcia"), to jest to normalne w przebiegu ciąży na tym etapie. Na własną rękę można sobie brać Nospę, jeżeli częściej się to zdarza, albo trzyma i magnez.
8 lutego miałam pomiar szyjki - 3,8cm, więc długa, w połowie marca idę na kolejny i zobaczymy, czy szyjka jakoś reaguje na te spięcia. Na usg przez brzuch mój lekarz nie widzi nic niepokojącego. -
Ja tez myslalam, ze moze córcia sie inaczej uklada - twardnial mi brzuch i wygladalo to tak, jakby z jednej strony "byla glowka" a z drugiej strony byl o wiele bardziej plaski ! I okazalo sie, ze rzeczywiscie mi twardnieje macica - zawsze jak leze na plecach, cala wyciagnieta. Mam unikac tej pozycji lezenia, brac no-spe, Aspargin x3 i do tego luteina dopochwowo. Co kazda wizyte mam sprawdzana szyjke macicy - jest podobno OK, ale macica "nie do konca chce wspolpracowac" - cokolwiek to znaczy. Mam nadzieje, ze mi to minie
-
A ja też czułam tylko w jednym miejscu na boku, tam było takie najmocniejsze napinanie, a gin powiedziała, że to twardnienie, teraz jak już umiem wymacać brzuch to wiem,że rzeczywiście twarda jak kamień, ale wcześniej wydawało mi się, że tylko fragment więc może tak być
-
nick nieaktualnyJa czytałam że ciepła kąpiel bardzo dobrze działa na twardnienie prawdopodobnie wtedy macica powoli przygotowywuje się do porodu i nie jest to nic złego,nawet jeśli masz skurcze idziesz się wykąpać jeżeli miną po kąpieli znaczy że nic takiego,a jeśli dalej są znaczy że szyjka macicy się rozwarła i czas na poród także wtedy trzeba by było dzwonić do lekarza i się dowiadywać
Ale jeśli coś nie tak jest i to czujesz to lepiej porozmawiaj ze swoim ginkiem -
ja na twrdnienie brzucha brałam fenoterol. Takie twardnienia miałam od 24 tc. bagatelizowałam bo nawet nie wiedziaąłm, że takie cuś jest poważne... i w 26tc z krwawieniem terafiłam do szpitla z zagrożeniem porodem przedwczesnym. Do 10 twrdnień na dobę jest normą, jeżeli jest więcej tych skurczów i nie pomaga odpoczynek to koniecznie do gina skontrolować
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2014, 09:22
monalisa, Chica Mala lubią tę wiadomość
-
brzuch miałam spięty praktycznie cały czas wieczorem. Leżenie pomagało na trochę. No spa nie pomagała, dopiero fenoterol pomógł. Co to są bóle przypomniałam sobie dopiero przy porodzie . Porozmawiaj z lekarzem, jak nie jesteś pewna czy tak ma być. Ale jak pisałam, jak odpoczynek pomaga to nie jest źle . W razie czego powinnaś zapytać o leki rozkuroczowe. Fenoterolu juz nie ma, ale są podobne leki zastępcze
Paula_29 lubi tę wiadomość
-
Już rozmawiałam z lekarzem, na razie zaleciła tylko magnez, a jak nie przechodzi nospę, idę na wizytę 12 to będę ją męczyć by mi szyjkę zmierzyła, bo skąd może wiedzieć że się nie skraca skoro jej nie mierzy? A jak ostatnio byłam na IP to się okazało, że ma 30 mm czyli wg mnie mało jak na 21tc