Usg połówkowe
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie,
na drugi trym . przypada nam badanie połówkowe.
Zastanawiam się w ktorych tygodniach robicie albo robilyscie.
Mieszkam za granica i juz dowiedzialam sie ze o ile moja ciaza nie jest zagrozona to nie bede miala takiego usg,
Umowilam sie juz na prywatne chociaz nie ukrywam ze takowy bedzie mnie kosztowal lozeczko i jeszcze troche wyprawki bo niestety takie drogie jest (juz robilam usg z pomiarem NT bo rowniez mi odmowiono w szpitalu z programu dla ciezarnych, wiec znow taka sama kwota to juz wozek by byl)
Poza tym w okolo 24-25tyg i tak bede w Polsce wiec planujemy zrobic usg 4d i mysle czy to juz naprawde tak pozno? Czy dla chcacego, doswiadczonego lekarza te 2-3tyg roznocy to byl by problem, czy tez nie??Limerikowo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnynie wiem jak to jest za granica ale przecież w Polsce też jak chodzi o szpital to nie robią USG jeżeli ciąża nie jest zagrożona... Badanie USG robi się w wyznaczonym miejscu przez ginekologa lub w placówce, gdzie ginekolog ten przyjmuje o ile maja na miejscu odpowiedni sprzęt.
-
nick nieaktualny
-
Z tego, co widziałam w innych tematach, to zdaje się, że Irlandia... nie rozumiem takiego systemu. O ile ciąża nie jest zagrożona to nie ma usg połówkowego? a skąd wiadomo, czy nie jest, przecież to na usg wszystko widać, czy nie ma krwiaka, czy kosmówka się nie odkleja, czy szyjka się nie skraca... nie ogarniam.
Anielka27, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
dokladnie irlandia, pierwsze usg mialam tu w 14t4d (w zasadzie to pierwsze tylko i wylacznie z racji poronienia mialam w 9, ale gdyby nie poronienie to oficjalne usg odbylo sie w polowie 15tyg.) wiec o tyle dobrze ze udalo mi sie wcisnac na prywatna wizyte na pomiar nt w 13t.
na naszym miejscowym forum czytalam jak dziewczyny pisaly ze nie robia tego polowkowego wiec spytalam prosto pani w szpitalu czy bede miala takowy skan to powiedziala ze nie.
i teraz sie zastanawiam, bo w okol znajomi mowia ze przesadzam z tym bieganiem prywatnie, i mysle mysle ze moze przesadzam? ale potem bede sobie pluc ze czegos nie sprawdzilam...
taki los.. co tu robic.. jeszcze zobacze bilety do Polski bo i tak planujemy jechac w marcu z tym ze bardziej na koniec stad moje pytanie do doswiadczonychLimerikowo lubi tę wiadomość
-
Może spróbuj zadzwonić do lekarza do Polski, w jakim najpóźniejszym terminie możesz wykonać to badanie i wtedy ewentualnie szukać połączeń do Polski. Wiem z opowieści znajomej, że prywatne badania są koszmarnie drogie w Irlandii.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2014, 09:21
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Też pomyślałam, o telefonie do lekarza z Polski i zapytanie o termin.Nawet jeśli nie możecie przyjechać szybciej to po prostu niech lekarz powie, czy w tym 24-25 tygodniu jest możliwość wykonania dokładnych pomiarów dziecka, porządnego zbadania go, niekoniecznie musi to nazywać się usg połówkowe.
Ale z drugiej strony, nawet jeśli nie daj Boże coś wyjdzie nie tak, to w Irlandii wezmą to pod uwagę? -
hej
tak czytam wypowiedz innych mam co sa za granica i ciesze sie ze jestem w Polsce i nie musze nigdzie latac prywatnie, tylko spokojnie ide na nfz.
Ja dopiero po nastepnej wizycie bede skierowana na usg polowkowe w koncu zobacze moja rybkeale zastanawiam sie czy nie pojsc sobie na usg 3lub 4 DLanusia93, Lanusia93, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Dziękuje Wam, chyba tyle mi zostanie.
Będę dzwonić do mojeg gina w Polsce,a jeszcze jutro mam wizytę pierwszą z położną i wypytam się co musi się dziać żeby mi zrobili to usg z pomiarami.
)
Miłego dnia
a badanie usg to koszt 130-160euro (500-650zł) także nie tak mało.. a za jedno już tyle płaciłamLimerikowo lubi tę wiadomość
-
AniLewe polkowe ok to Ci zrobia w Dub pl gin dr Dybkowski lub pl Medicus
co do ceny to jeszcze nie wiem ale na pewno 150e, tez bede robic bo teraz w Pl powiedziano mi w Poz ze w 20 tyd I 5 dniu jest jeszcze za wczes na full ocene np twarzy...
za 3 tyg umawiam
sie oczyw prywaw do medicusa co cork tam ok dr Jakubow robi, ost scan 15min I all omowil az mi sie dluzylo..;;--))))) ale super, 30min wizyta, warto za 90e
w Irl to komedia z ta opieka medycz, podobno w UK jest duzo lepiej
zonie mego brata , 2 scan w 30 tyg powiedziano ze jej nei zrobia glukozy bo nie trzeba ....ze tylko niektorym robia z obciazona historia rodzinna I otylym
ja robie akurat glukoze za pare tyg w Medicus cork panstwowo z poleccenia mej ok pl GP w Irl
-
Dziewczyny czy to że dziecko jest wymiarowo starsze niż wiek z OM to znaczy że może być za późno na usg połókowe jak pójde w 22 tygodniu? Bo np w genetycznym powinno się je robić do CRL 8cm. Czy w połówkowym są też jakieś granice? Mój Maksiu jest o 10-14 dni większy wg usg i nie wiem czy w związku z tym nie powinnam pójść wcześniej niż przed skończeniem 22 tygodnia.
-
Kucyk wydaje mi się, że to nie będzie problem. Przy pierwszym badaniu, ważne jest, żeby dziecko nie miało CRL < 8mm, bo ma to znaczenie przy mierzeniu przezierności karkowej. A na etapie usg połówkowego dzieci zaczynają już się różnić między sobą, np. wagą i długością, więc, każdy musiałby mieć indywidualnie dobierany termin do wielkości dzieciątka, a z czymś takim się nie spotkałam. Jeżeli jednak chcesz mieć pewność, najlepiej zadzwoń do swojej poradni i zapytaj położną.
-
Hej nie wiem z kad niektore dziewczyny czerpia taka wiedze ze lekarze w uk i irlandi nie robia takich badan ja jestem w 20 tygodniu 4 dni dzis mam juz wykonane 5 usg i porobione wszystkie jakie trzeba badania i to w szpitalu zastanawia mnie to jak wam tak zle to czego wy tu siedzicie w tym kraju ja mieszkam juz tu 7 lat i jakos wszystko bez problemu sie odbywa pozdrawiam
milusińska, weronika86, Krysti lubią tę wiadomość