ZUS i L4
-
WIADOMOŚĆ
-
Właśnie dzwoniłam do zusu w tej sprawie. Na zwolnienie poszłam 11.06. W sierpniu dostałam ostatni raz wypłatę od szefa (za mniej więcej połowę lipca), do tej pory zus nie przelał mi nic. Pani zweryfikowała moje dane i ponoć przelew ma być w połowie września. Trochę długo trzeba czekać
-
Zasiłki chorobowy, macierzyński, opiekuńczy, wyrównawczy oraz świadczenie rehabilitacyjne wypłacane są bieżąco, po stwierdzeniu uprawnień, nie później niż w ciągu 30 dni od złożenia przez ubezpieczonego wszystkich dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku. Wypłata może być dokonana przelewem na wskazany rachunek bankowy, bądź przekazem pocztowym.
-
Ewela, usmiechnelam sie, kiedy przeczytalam Twoje wpisy. Jestem na l4 od 7 lipca, a zus ma wyplacic najpozniej do 14 wrzesnia. A w pt przyszedl mi list, zeby potwierdzic numer konta.
Tyle, ze ja wiem, ze moj pracodawca oddal pierwsze l4 z ponad mieskecznym opoznieniem i to dopiero jak "kopnelam go w tylek".Ewela87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMonika A wrote:ZUS to juz inna historia. Przyszla Wam moze prognoza z wysokoscia emerytury? Echhh...
to parocha jakaś, dla tego ja nigdy nie liczyłam na ZUS
tak co do dyskusji: hmmm mi menadżerka/kierownik sama powiedziała że lepiej jak będę na zwolnieniu, a po rocznym macierzyńskim ma nadzieje że wrócę do nich - kurcze jednak są normalni pracodawcyWiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2015, 10:11
-
Znajoma wyjechała do Niemiec i tam podobno nie ma l4 w ciąży....
Jejku nie wiem ja bym nie dała rady, kiedy dobrze się czuje to jest ok ale w 3 trymestrze jakbym miała chodzić do pracy, po prostu nie wyobrażam sobie albo jak lipiec sierpień mieliśmy takie upały -
pomozcie bo mnie juz krew zalewa na ten ZUS- może ktoś to zrozumie i doradzi.
Placą mi za 3 tygodnie bo tak mam zawsze zwolnienia wypisywane na okres 3 tygodni- ZUS mi płaci dopiero po MIESIACU za te trzy tygodnie. a gdzie reszta? za caly tydzien miesiaca. Juz drugi raz mi tak wyslali. Powinni mi placic 100% a wychodzi bardzo dziwnie.Już jestem do tyłu 800zł- ktorych nie dostalam -
masakra z tym zusem ;/ może tam zadzwonisz? niestety w ich sprawie to najlepiej się dowiadywać u zrodla a i tam potrafią podac sprzeczne informacje, zależy kto odbierze ;/
-
Bo dostajesz za kazdy dzien zwolnienia to tak na prawde jest 100% tylko w ratach a skoro maja 30 dni od doatarczenia zwolnienia to tak zazwyczaj wychodzi.Ja za polowe sierpnia dostalam pieniadze kilka dni temu za 3 tyg wrzesnia dostane na poczatku pazdziernika macierzynski podobno wyplacaja w jednej racie