X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr ZUS i L4
Odpowiedz

ZUS i L4

Oceń ten wątek:
  • Ewela87 Ekspertka

Wysłany: 4 września 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dzwoniłam do zusu w tej sprawie. Na zwolnienie poszłam 11.06. W sierpniu dostałam ostatni raz wypłatę od szefa (za mniej więcej połowę lipca), do tej pory zus nie przelał mi nic. Pani zweryfikowała moje dane i ponoć przelew ma być w połowie września. Trochę długo trzeba czekać:/

f2w3rjjgkoi890wn.png
  • Aga23 Ekspertka

Wysłany: 4 września 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niech no oni sobie nawet nie żartują.Wszędzie istnieje informacja o 30 dniach od dostarczenia zwolnienia

Serduszko <3 Mój synek
    1usa2n0agusqcyxu.png
  • Aga23 Ekspertka

Wysłany: 4 września 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zasiłki chorobowy, macierzyński, opiekuńczy, wyrównawczy oraz świadczenie rehabilitacyjne wypłacane są bieżąco, po stwierdzeniu uprawnień, nie później niż w ciągu 30 dni od złożenia przez ubezpieczonego wszystkich dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku. Wypłata może być dokonana przelewem na wskazany rachunek bankowy, bądź przekazem pocztowym.

Serduszko <3 Mój synek
    1usa2n0agusqcyxu.png
  • Ewela87 Ekspertka

Wysłany: 4 września 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teorię znam, nie wiadomo jak długo pracodawca trzymał moje zwolnienie u siebie- bez poświadczenia pracodawcy o ciągłości ubezpieczenia oni nie wypłacą nic to po pierwsze, a po drugie opieszałość. Tylko im na czas trzeba składeczki ciułać...

f2w3rjjgkoi890wn.png
  • Ewela87 Ekspertka

Wysłany: 6 września 2015, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze dodam, że w piątek dostałam pismo z zapytaniem czy nr konta jest aktualny, więc zbierają się do wypłaty :D

f2w3rjjgkoi890wn.png
  • Monika A Koleżanka

Wysłany: 6 września 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela, usmiechnelam sie, kiedy przeczytalam Twoje wpisy. Jestem na l4 od 7 lipca, a zus ma wyplacic najpozniej do 14 wrzesnia. A w pt przyszedl mi list, zeby potwierdzic numer konta.
    Tyle, ze ja wiem, ze moj pracodawca oddal pierwsze l4 z ponad mieskecznym opoznieniem i to dopiero jak "kopnelam go w tylek".

Ewela87 lubi tę wiadomość

• Monika A Koleżanka

Wysłany: 6 września 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZUS to juz inna historia. Przyszla Wam moze prognoza z wysokoscia emerytury? Echhh...

• Aga23 Ekspertka

Wysłany: 10 września 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to czekam dalej na pieniądze....:/

Serduszko <3 Mój synek
    1usa2n0agusqcyxu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 września 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika A wrote:
    ZUS to juz inna historia. Przyszla Wam moze prognoza z wysokoscia emerytury? Echhh...

to parocha jakaś, dla tego ja nigdy nie liczyłam na ZUS

tak co do dyskusji: hmmm mi menadżerka/kierownik sama powiedziała że lepiej jak będę na zwolnieniu, a po rocznym macierzyńskim ma nadzieje że wrócę do nich - kurcze jednak są normalni pracodawcy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2015, 10:11

• Aga23 Ekspertka

Wysłany: 11 września 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znajoma wyjechała do Niemiec i tam podobno nie ma l4 w ciąży....
    Jejku nie wiem ja bym nie dała rady, kiedy dobrze się czuje to jest ok ale w 3 trymestrze jakbym miała chodzić do pracy, po prostu nie wyobrażam sobie albo jak lipiec sierpień mieliśmy takie upały

Serduszko <3 Mój synek
    1usa2n0agusqcyxu.png
  • Aga23 Ekspertka

Wysłany: 11 września 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mam pieniądze za 12 dni zwolnienia, co do dnia-30 dni czyli już powinnam dostawać regularnie :)super bo w niedziele chcieliśmy jechać na zakupy

Madzisek lubi tę wiadomość

Serduszko <3 Mój synek
    1usa2n0agusqcyxu.png
  • Ewela87 Ekspertka

Wysłany: 13 września 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jeśli pracodawca się nie spóźni z oddaniem zwolnienia to wszystko idzie jak trzeba. W sumie zostaje mi tylko życzyć wszystkim powodzenia w odbiorze zasiłków :)

motylek1909 lubi tę wiadomość

f2w3rjjgkoi890wn.png
  • Karolina30 Koleżanka

Wysłany: 15 września 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pomozcie bo mnie juz krew zalewa na ten ZUS- może ktoś to zrozumie i doradzi.

Placą mi za 3 tygodnie bo tak mam zawsze zwolnienia wypisywane na okres 3 tygodni- ZUS mi płaci dopiero po MIESIACU za te trzy tygodnie. a gdzie reszta? za caly tydzien miesiaca. Juz drugi raz mi tak wyslali. Powinni mi placic 100% a wychodzi bardzo dziwnie.Już jestem do tyłu 800zł- ktorych nie dostalam

74di4z17q2rryrdy.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 15 września 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    masakra z tym zusem ;/ może tam zadzwonisz? niestety w ich sprawie to najlepiej się dowiadywać u zrodla a i tam potrafią podac sprzeczne informacje, zależy kto odbierze ;/

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • Aga23 Ekspertka

Wysłany: 15 września 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Placa za zwolnienie.Ja mialam na 12 dni i za tyle dostalam teraz do konca wrzesnia powinnam dostac za zwolnienie od 28 sierpnia do 23 wrzesnia

Serduszko <3 Mój synek
    1usa2n0agusqcyxu.png
  • Karolina30 Koleżanka

Wysłany: 15 września 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ok ale ja mam zwolnienie ciagniete czyli jak sie konczy 3 tygodnie , mam na kolejne 3 tygodnie zwolnienie, czemu placa po miesiacu a nie po 3 tygodniach, to ciagle nie jest 100%

74di4z17q2rryrdy.png
  • Aga23 Ekspertka

Wysłany: 15 września 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na miesiac nigdy nie wyjdzie 100% poniewaz maja 30 dni od dostarczenia zwolnienia

Serduszko <3 Mój synek
    1usa2n0agusqcyxu.png
  • Karolina30 Koleżanka

Wysłany: 15 września 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To po kiego piszą ze kobieta dostaje 100% ?

74di4z17q2rryrdy.png
  • Aga23 Ekspertka

Wysłany: 15 września 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo dostajesz za kazdy dzien zwolnienia :) to tak na prawde jest 100% tylko w ratach a skoro maja 30 dni od doatarczenia zwolnienia to tak zazwyczaj wychodzi.Ja za polowe sierpnia dostalam pieniadze kilka dni temu za 3 tyg wrzesnia dostane na poczatku pazdziernika macierzynski podobno wyplacaja w jednej racie

Serduszko <3 Mój synek
    1usa2n0agusqcyxu.png
  • Karolina30 Koleżanka

Wysłany: 15 września 2015, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki Aga za odpowiedz, to tak wychodzi ze wszystko z opoźnieniem idzie

74di4z17q2rryrdy.png
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ