Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr ZUS i L4
Odpowiedz

ZUS i L4

Oceń ten wątek:
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po skończeniu zwolnienia mają 30 dni an wypłatę. Jeśli to twoje pierwsze to u mnie robią tak, że to dwudniowe wypłacą ci razem z następnym.

Niuniusia lubi tę wiadomość

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie, czy któreś już lekarz wystawia zwolnienie droga internetową?
    Bo rozumiem że zwolnienie wpływa od razu do ZUS i on ma dalej 30 dni na wypłatę?

• Dalile Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Termin wypłaty to 30 dni od zakończenia zwolnienia, a nie jego wpływu czy wystawienia. Ale zdarza im się szybciej.

• Niuniusia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam do Zusu i jeśli firma zatrudnia powyżej 20 pracowników jak moja to kasę wypłaca normalnie pracodawca. I oni tego pilnują. Zus się potem bezpośrednio z nimi rozlicza. Więc z moich obliczeń dostałam 80 % pensji a nie 100. I to problem. Na zwolnieniach jest kod B więc wychodzi że księgowa się pomyliła.

Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc <3 3700g 57 cm <3
    iv09roeqwleydr1q.png[/url]
    Wiara i nadzieja dziala cuda!
  • pani_mamusia Debiutantka

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niuniusia, poproś księgową o wyliczenia.

5djy9n73yf5lrnu4.png
  • Niuniusia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pani_mamusia wrote:
    Niuniusia, poproś księgową o wyliczenia.
    Tak już staram się do niej dodzwonić. Ale mnie to aż dziwi, moja firma to wielkie korpo i nie chce mi się wierzyć że takiego byka by zrobili...

Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc <3 3700g 57 cm <3
    iv09roeqwleydr1q.png[/url]
    Wiara i nadzieja dziala cuda!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile wrote:
    Termin wypłaty to 30 dni od zakończenia zwolnienia, a nie jego wpływu czy wystawienia. Ale zdarza im się szybciej.
    Przy córce wpłacali mi lub przynajmniej była decyzja w ciągu 2 tygodni od wpłynięcia zwolnienia. Zobaczmy jak teraz będzie

• Dalile Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedziałam jaka jest zasada. :-)
    Mi najszybciej wyplacili dzien po zakończeniu zwolnienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2016, 12:57

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile wrote:
    Powiedziałam jaka jest zasada. :-)
    Mi najszybciej wyplacili dzien po zakończeniu zwolnienia.

Teraz spojrzałam w cała historie wypłat i za każdym razem miałam dzień lub dwa po zakończeniu zwolnienia. Zobaczymy czy drogą internetową coś jest szybciej czy wręcz wolniej.

• Dalile Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeciez mówię. Po zakończeniu. Nie płacą z gory tak jak i za pracę placa ci po przepracowaniu msc.

• antoszka Znajoma

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela89 wrote:
    Mam pytanie, czy któreś już lekarz wystawia zwolnienie droga internetową?
    Bo rozumiem że zwolnienie wpływa od razu do ZUS i on ma dalej 30 dni na wypłatę?

W przypadku zwolnienia wystawionego elektronicznie zorientuj się czy pracodawca ma profil na ePUAP, a potem za każdym razem po wpłynięciu nowego zwolnienia i tak pracodawca musi przesłać tradycyjną pocztą do ZUSu zaświadczenie ZAS-12 (chyba, że posiada podpis elektroniczny, wtedy może to zrobić elektronicznie).
    Byłam wczoraj w ZUSie i tak zostałam poinformowana i dobrze, że poszłam, bo nie dostałabym kasy...

Anetka :D 18.07.2016
    dqpr9vvjts2l1zsu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 kwietnia 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antoszka wrote:
    W przypadku zwolnienia wystawionego elektronicznie zorientuj się czy pracodawca ma profil na ePUAP, a potem za każdym razem po wpłynięciu nowego zwolnienia i tak pracodawca musi przesłać tradycyjną pocztą do ZUSu zaświadczenie ZAS-12 (chyba, że posiada podpis elektroniczny, wtedy może to zrobić elektronicznie).
    Byłam wczoraj w ZUSie i tak zostałam poinformowana i dobrze, że poszłam, bo nie dostałabym kasy...
    O kurde konto na pewno ma, pytanie czy ma podpis elektroniczny. No ale ja w swoim profilu widzę zwolnienia więc chyba wpłynęły one do ZUSu?

• ulola Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antoszka wrote:
    O kurczę a ja myślałam, że wystarczy że lekarz wyśle do zusu i sprawa załatwiona. Dzięki za informacje bo mogłabym nie dostać pieniążków i sama sobie byłabym winna, że niedopilnowałam.

Córcia Zosieńka 09.08.2016 <3 <3 <3 2680 g
    bl9ce6ydm80fo1bi.png

19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 kwietnia 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja gadałam z doktorem i mówił że on musi mieć podpis ten elektroniczny i od niego idzie do mojego pracodawcy oraz do Zus-u. Po majówce przejdę się do Zus-u i zobacze jak się tam sprawy mają.

Ja mam konto na Pue i mam widoczne zwolnienie pytanie czy jest one rozpatrywane.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2016, 20:42

• ulola Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja lekarka powiedziała, że wysyła elektronicznie i mnie już nic nie obchodzi. Nie wspominała o żadnych podpisach elektronicznych pracodawcy i innych cudach.

bl9ce6ydm80fo1bi.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 kwietnia 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ulola wrote:
    Moja lekarka powiedziała, że wysyła elektronicznie i mnie już nic nie obchodzi. Nie wspominała o żadnych podpisach elektronicznych pracodawcy i innych cudach.

Mój to samo powiedział, ale teraz weszłam na moje konto w Zus i spojrzałam że przy zwolnieniu tym aktualnym mogę złożyć wniosek o zasiłek chorobowy. Nic na razie nie ruszam ale w czwartek się do Zus-u przejdę.

• ulola Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daj znać co Ci powiedzą bo dla mnie to wszystko to czarna magia :) chociaż właściwie jeśli faktycznie lekarze mieli rację to do tego czasu powinnam mieć już wypłatę na koncie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2016, 22:11

bl9ce6ydm80fo1bi.png

• antoszka Znajoma

Wysłany: 1 maja 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela89 wrote:
    O kurde konto na pewno ma, pytanie czy ma podpis elektroniczny. No ale ja w swoim profilu widzę zwolnienia więc chyba wpłynęły one do ZUSu?

Ja na swoim profilu też widziałam zwolnienia, szefowa na swoim też, a jak poszłam do ZUSu to Pani powiedziała, że nie dotarło, bo właśnie pracodawca musi je zgłosić.. bezsens totalny...:/

dqpr9vvjts2l1zsu.png
  • antoszka Znajoma

Wysłany: 1 maja 2016, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ulola wrote:

Mój gin też tak powiedział, że jak elektronicznie to w danym momencie wysyła do ZUSu i do pracodawcy i ja nic nie muszę robić.. a jednak.
    Poszłam do ZUSu, bo ja byłam pacjentką, której w ogóle pierwszy raz wystawiał takie zwolnienie i trochę się motał..heh, więc poszłam sprawdzić czy dobrze je wystawił i żeby sobie założyć profil ePUAP.

dqpr9vvjts2l1zsu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam w zusie i niestety nie jest tak fajnie jak się wydawać mogło. Z każdym zwolnieniem od pracodawcy (jakiś wniosek ale nie zapamiętałam jaki) lub od nas samych ( wniosek ZAS -53). Ja wybrałam formę że będę wysyłać sama wniosek bo można również elektronicznie przez konto Pue - w zaświadczeniach lekarskich jest wyślij wniosek o zasiłek. Tak więc niby to miało być ułatwienie ale jak na razie jeszcze nie jest.

‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ