ZUS i L4
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
zxc wrote:Ok to dalej wezmę zwolnienie na adres narzeczonego i juz;) a adres niech będzie tamten, bo tu poczta jest dziwna
ja właśnie dzisiaj byłam w zusie żeby zgłosić zmianę adresu zamieszkania bo zwolnienie mam do 25 maja a jutro się przeprowadzam i Pani w zus kazała mi tylko wypisać oświadczenie, że zmieniam adres i to wszystko, nic nie mówiła, że coś muszę przez pracodawcę załatwiać ( mój pracodawca i tak ma zapisany mój adres zameldowania w umowie, który jest jeszcze inny ). Na kolejnych zwolnieniach ginekolog będzie pisał po prostu nowy adres
-
Ok ale czy oni mogą tak zrobić mimo że to L4 jeszcze trwa bo to będzie ostatni dzień jego trwania.
do tego 26 to Boże Ciało...sama nie wiem jak jest z tymi zwolnieniami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2016, 22:04
Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc 3700g 57 cm
[/url]
Wiara i nadzieja dziala cuda! -
Dziewczyny, aktualnie kończę L4 (miałam cały maj). Czuję się dobrze, mogłabym wrócić do pracy, szczególnie, że to będzie 6 miesiąc dopiero i nie chce mi się nawet aż tyle w domu siedzieć. Ale: zaczął dokuczać mi kręgosłup. Nie jest to ogromny ból, ale wystarczy, że posiedzę w miejscu z 3h albo posiedzę, zrobię małe zakupy, pokrzątam się i też zaczyna boleć i przechodzi dopiero jak się położę. Idealnym wyjściem byłoby iść do pracy na 1/2 etatu, bo wiem, że teoretycznie kobieta w ciąży może siedzieć przed komputerem do 4h, a potem pracodawca albo daje inną robotę albo do domu. Niestety w moim orzeczeniu lekarskim pracodawca zaznaczył mi, że siedzę przed komputerem do 4h, co prawdą nie jest, bo myślę, że z 6h siedzę spokojnie. Czy ktoś był w podobnej sytuacji a mimo to pracodawca poszedł na rękę i pozwolił pracować na 1/2 etatu? Bo nie wiem czy na następnej wizycie prosić o zwolnienie czy jednak mieć nadzieję, że jakoś to w pracy będzie.
-
Sznurówka na Twoim miejscu porozmawiałabym najpierw z pracodawca i przedstawiła mu swoje zdanie. Jesli uzna ze jest w stanie spełnić Twoje oczekiwania to bedziesz mogła wrócić jesli nie bedzie żadnych przeciwwskazań ze strony lekarza. A jesli zacznie kręcić nosem to pozostanie Ci chyba tylko zwolnienie.
2 poronienia( 2009 8tyg.[*], 2015 8tyg.[*] )
-
Słyszałam kiedys ze przepis 4h przed komputerem jest troche przeterminowany gdyż dotyczy tych starych dużych monitorów. Teraz wszędzie sa juz te nowe i ponoc ta ich dawka promieniowania nie szkodzi kobietom w ciazy. Moge sie mylić ale możesz poczytać czy to prawda.Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc 3700g 57 cm
[/url]
Wiara i nadzieja dziala cuda! -
Nie chodzi o komputer, chodzi o siedzenie w miejscu w tej samej pozycji. Od siedzenia mnie boli, nie muszę nawet pracować. Byłam na grillu u teściów albo u szwagierki 3h to wróciłam z bólem. Przechodzi jak się położę, w pracy nie ma jak. A przepis faktycznie jest tylko do "pracy przy komputerze" i faktycznie już komputery nie są szkodliwe, ale przepis jest aktualny i warto z niego korzystać. Bo jednak przy komputerze leżeć nie będziemy w pracy tylko siedzieć, a to już kiepsko przez 8h.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 10:27
-
Ja może napisze informacje która może sie komuś przydać bo nie widziałam tutaj nic takiego. A wiec ostatnio dzwoniła do mnie Pani z Zusu i wypytałam ja o to jak wyglada wypłacanie świadczeń. I tak, jeśli ktoś ma dłuższe zwolnienie np. 6 tygodni tak jak ja to podobno system to dzieli na okresy, nie wypłacają tego w kupie za całość 6 tyg. Niestety nie wypytałam jakie to są okresy. U mnie był problem z tym ze pracodawca dostarczył do złego Zusu L4, ale jeżeli by dostarczył dobrze, to Pani mowila ze od niej wypłaty świadczeń wychodzą 18 maja i jeśli miałaby w ręce przedłużenie L4 to mogłaby mi z góry tego 18-go przesłać kasę jeszcze za tydzień do przodu, tzn dostałabym wypłatę świadczenia od 29.04-25.05. Ale ze niestety nie miała to przelali mi tylko za 2 dni kwietnia
-
Tami, ja może nie mam zwolnień 6cio tygodniowych, ale 5cio tygodniowe tak. I u mnie jest to dzielone po prostu na miesiące, np. jeżeli byłam na zwolnieniu 07.04.-12.05 to mam dwie wypłaty tj. za okres 07.04-30.04 oraz 01.05-12.05.
Wypłaty są dwie, ale najcześciej i tak w tym samym dniu i przychodzą jednym przelewem. Tylko raz zdarzyło mi się dostać tak podzielone zwolnienie w dwóch różnych dniach ale i tak był to dzień po dniu.
Jeżeli macie PUE to wszystko widzicie. Kiedy dostaniecie zasiłek, za jaki okres, itp. -
Faktycznie założyłam sobie konto na PUE i tam nawet jest napisane kiedy mi wyślą kolejne przelewy! Co za ułatwienie życia wszystko jak na dłoni mogę bez problemu planować wydatki
-
ja też sobie założyłam konto na PUE i nie mam informacji na temat przelewów, które BĘDĄ wysłane. Jest tylko podane co już otrzymałam i za jaki okres. 25 maja skonczyło mi się zwolnienie lekarskie i myślałam, ze już jakaś informacja będzie kiedy dostanę pieniądze