ZUS i L4
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnya gdzie jest ta zakładka, żeby to sprawdzić. Możliwe, że jeszcze nie mam informacji, bo zus ma zapłacić za 2 dni 30 i 31 kwietnia. Miałam przeboje z adresem, także nie ważne co napiszą w pue, liczy się co na papierowym zwolnieniu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2016, 13:23
-
Zxc- w zakładce zasiłki. Tam tez bedą twoje L4 wszystkie i jak rozwiniesz sobie któreś z nich to tam będzie napisane kiedy, ile i za jaki okres ci przeleją. Musisz sie pobawić chwile na tym swoim profilu. Mi tez chwile zajęło zanim to znalazłam
zxc lubi tę wiadomość
-
a powiedzcie mi dziewczyny jak to jest z macierzyńskim? W sensie jak się załatwia? Wiem, ze do pracodawcy muszę zanieść podanie o udzielenie urlopu macierzyńskiego ( od kiedy do kiedy, ile tygodni itd), dołączyć kopię aktu urodzenia dziecka i co to wszystko? Pracodawca jakieś pismo do zusu wysyła i już załatwione czy ja jeszcze do zusu muszę się wybrać?
-
Naszła mnie refleksja pewna: czy mogę sama do zusu wysyłać swoje zwolnienie a pracodawcy tylko kopie? Niestety mój pracodawca nie odbiera poczty regularnie i właśnie wracam z poczty z informacją ze moje L4 gnije jako awizo...Coś mnie zaraz trafi...
-
nick nieaktualnycindi88- zależy pewnie od ZUSu, mój nawet mi adresu nie chciał zmienić, bo pracodawca powinien....
paulina502- też jestem ciekawa jak to jest. To moja pierwsza ciąża, a pracodawca 500km dalej
Tami- nie mam jeszcze takiej zakładki, mam zakładkę zaświadczenia lekarskie
Mam jeszcze problem, bo jak nacisne szczegóły ZLA to mam zły adres, ale podobno liczy się co papier przyjąłWiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 09:13
cindi88 lubi tę wiadomość
-
cindi88 wrote:Naszła mnie refleksja pewna: czy mogę sama do zusu wysyłać swoje zwolnienie a pracodawcy tylko kopie? Niestety mój pracodawca nie odbiera poczty regularnie i właśnie wracam z poczty z informacją ze moje L4 gnije jako awizo...Coś mnie zaraz trafi...
Ja zawsze zanoszę pracodawcy zwolnienie, dyrektorka podpisuje z tyłu " odebrałam dnia ....," pieczątka i podpis, robi kopię dla siebie i oryginał zawożę do zusu. Dzięki temu mam zawsze dostarczone zwolnienie na czas i nikt się mnie nie czepia, że sama zanoszę ale to pewnie zależy od zusu
-
nick nieaktualnyTami- nie mam jeszcze takiej zakładki mam ogólny i ubezpieczony. Moze się pojawi jakas pomoc znalazłam i tam teraz widzę, jak to powinno wygląda.
Już myślałam, że nie potrafię nic znaleźć, a tu nie ma takiej zakładki. To dopiero moje drugie zwolnienie i wychodzi na to, że zus za kwiecien ma zapłacić za dwa dni. Chyba, że szef papierów ciążowych do zus nie zgłosiłWiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 10:50
-
paulina502 wrote:wiem tylko, że powinien być podpis pracodawcy na zwolnieniu kiedy dostarczono. A nie możesz osobiście zawozić tylko przez pocztę? no chyba, że daleko mieszkasz
Właśnie problem polega na tym, że pracę (siedzibę "firmy") mam w innej miejscowości niż obecnie mieszkam- poza tym niestety mam leżeć
Ale dziękuję za podanie pomysłu, może jak mi się trochę polepszy to faktycznie będę zawozić mimo odległości -
Ja na żadnym zwolnieniu, które zawiozłam nie mam podpisu pracodawcy, że je odebrał. Wszyscy z mojego otoczenia mówią, że najlepiej wysyłać pocztą, ale listem POLECONYM, wtedy po wysłaniu zostaje niezbity dowód że list został wysłany w postaci potwierdzenia nadania i pracodawca nie może się wyprzeć że go otrzymał. Trzeba pamiętać, że zwolnienie musi być wysłane lub dostarczone w ciągu 7 dni od otrzymania go od lekarza.
-
czyli najlepiej jednak zapytać w zusie bo u mnie wymagają nie tylko podpisu pracodawcy na odwrocie zwolnienia, że otrzymał to zwolnienie ale też ostatnio pani w zusie kazała mi dopisać za pracodawcę " umowa trwa nadal" i powiedziała, żeby następnym razem pracodawca taką adnotację umieścił. W każdym oddziale inne obyczaje. Czytałam, ze w niektórych oddziałach w ogóle czasami robią problem, ze świadczeniobiorca sam chce dostarczać zwolnienia i twierdzą, że pracodawca powinien się tym zajmować, trzeba pytać U mnie na szczęście problemów żadnych nie ma, tylko ten podpis z tyłu.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnypaulina502 wrote:a powiedzcie mi dziewczyny jak to jest z macierzyńskim? W sensie jak się załatwia? Wiem, ze do pracodawcy muszę zanieść podanie o udzielenie urlopu macierzyńskiego ( od kiedy do kiedy, ile tygodni itd), dołączyć kopię aktu urodzenia dziecka i co to wszystko? Pracodawca jakieś pismo do zusu wysyła i już załatwione czy ja jeszcze do zusu muszę się wybrać?
-
Witajcie, widzę mój ulubiony temat
Mój szef też dał z opóźnieniem prawie miesięcznym trzy moje druki. Na dodatek okazało się że nie podał mojego numeru konta i musiałam jechać je donosić do ZUSu.... A kasa przyszła mi do domu. Teraz czekam na kolejne i mam nadzieję że szybko wypłacą...
I sama będę L4 wysyłać. Muszę tylko ksero zwolnienia szefowi dać a on z tyłu musi napisać : zatrudnienie trwa nadal, data, podpis i pieczątka.
-
Co do macierzyńskiego też mam pytanie, czy po urodzeniu składam podanie? Chcę iść przez rok trybem 80%. Ja to jest dokładnie ?
Mogę prosić o pomoc w założeniu POU? Założyłam sobie konto, ale co? muszę je aktywować w Zusie? nie mogę też znaleść loginu a to jakieś 15 cyfr jakoś...może któraś pomoże ? dziękujęWiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2016, 10:28