X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pillow to masz tak, że jak mały ruchliwy jest to tętno skacze? mówil cos lekarz na to?

lprktv73nye615w2.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ke podczas badania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 12:11

• paula22 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to ja wczoraj tak miałam to mi powiedzieli na izbie, że dziecko nie moze sie tak ruszac i, że to sie nadaje na szpital;/
    a lekarka, ktora mnie kierowała na ktg powiedziała, że zapis prawidłowy jest

lprktv73nye615w2.png
  • kotek27 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie też tak jest na ktg, że mały chwile pośpi to wykres jest bez skoków. Wiadomo, że lepiej aby dzieciaki nie spały, bo wtedy domyślamy się, że śpią, położna mówiła, dłuższy równy wykres mógłby wskazywać niedotlenienie lub inne zło. Skoki mają być na tym wykresie, żeby było wiadomo, że jest ok a nie się domyślać. Dlatego potrząsają brzuchem bądź każą zmienic pozycję, wtedy dzieci się budzą i jest zapis prawidłowy :))
    Ach masło maślane, ale wiecie o co mi chodzi ;)

pillow lubi tę wiadomość

82dox1hp47sulw8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2014, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze oszaleć można przez tych lekarzy, pielęgniarki tez widzę że co jedna to mądrzejsza :/
    Mi dziś położna powiedziała że mam wytrzymać 2 tyg to ciaza będzie donoszona a lekarz powiedział że tydzień - no i kogo tutaj słuchać?

kotek27 lubi tę wiadomość

• kotek27 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula to ja już nic nie wiem, ja chciałabym żeby mój bobo był skoczny podczas ktg...

82dox1hp47sulw8a.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k0-140

• kotek27 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia0312 wrote:
    Kurcze oszaleć można przez tych lekarzy, pielęgniarki tez widzę że co jedna to mądrzejsza :/
    Mi dziś położna powiedziała że mam wytrzymać 2 tyg to ciaza będzie donoszona a lekarz powiedział że tydzień - no i kogo tutaj słuchać?
    Marysia lepiej słuchać się lekarza :) 37 zaraz będziesz miała skończony tydzień, więc ciąża donoszona :))))

Marysia0312 lubi tę wiadomość

82dox1hp47sulw8a.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k

• paula22 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no zwariować mozna...
    lekarka na wizycie wczoraj do mnie mówi co oni w tym szpitalu mi tak globulki zmieniali przez tydzień to ja jej na to, że zdążyłam wziąść 1, która mi pani doktor jedna przepisała a przyszedl lekarz i powiedział, że to nie zadziała i zmienił na inne. to się zdziwiła i śmiała się, że co lekarz to inne leki lubi.
    tak samo wczoraj z tym ktg...na izbie jedna panika i już mnie chce zostawiać a inna mówi, że zapis prawidłowy.
    mój mąż sie wkurzył i powiedział żebym chodziła tylko do swojego gin prywatnego jak przez całą ciąże juz do końca bo z tymi w szpitalu to zwariujemy.
    (do tej na nfz chodze od 17tyg. tylko dla samej siebie no i czasami badania są bezpłatne)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2014, 12:45

lprktv73nye615w2.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k

• paula22 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja liczę, że nie będę musiała za długo już chodzić tam do szpitala na wizyty;)

lprktv73nye615w2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2014, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę do jednego lekarza od poczatku ciazy (przyjmuje on na NFZ i prywatnie - takze róznie chodze do niego ,ważne że do jednego) i jestem z niego bardzo zadowolona.
    Byłam jeszcze badana przez innych lekarzy (chyba 5 razy - a to w szpitalu,w zastępstwie ,na dodatkowym usg 3d itp.) i każdy ma inne podejście do ciąży.
    Stwierdzam ,że lepiej chodzić do jednego zaufanego i jego tylko słuchać:)

• pillow Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k

paula22, Marysia0312, kotek27, Blondi22, juicca, Lalita2710, Miriam, Lula_w, magdalena, ;oniqa, MariaAntonina lubią tę wiadomość

• paula22 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pillow jak Ty zgrabnie wyglądasz w ciąży;)
    dziewczyny to może przestac chodzić do tej lekarki na nfz i słuchać tylko swojego prywanego lekarza?

wiecie może jak to jest z becikowym? czy po porodzie będzie miało to znaczenie, że będe miec zaświadczenie od prywatnego lekarza, że byłam pod opieką lekarska przed 10tyg ciąży?

pillow, Effcia28 lubią tę wiadomość

lprktv73nye615w2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej wejdz na stronę www. osrodka pomocy społecznej w twoim mieście - tam jest podane jakie dokumenty sa wymagane.
    Moim zdaniem nie ma znaczenia czy chodzisz pywatnie czy na nfz -ważne aby wizyta była przed 10tyg ciazy.

Pillow zgrabny brzusio:) Ile macie cm na poziomie pepka? bo ja mam 110cm:)

U mnie na stronie www znalazłam takie info:
    dotyczy dzieci urodzonych po dniu 1 stycznia 2013r.

Przysługuje jeżeli dochód w rodzinie na osobę nie przekracza kwoty 1922 zł netto ,

przysługuje w kwocie 1000zł jednorazowo,

przysługuje matce lub ojcu, albo opiekunowi prawnemu lub faktycznemu dziecka,

przysługuje, jeżeli wniosek o jej wypłatę zostanie złożony w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka,

przysługuje, jeżeli kobieta pozostawała pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu,

w przypadku dziecka objętego opieką faktyczną lub opieką prawną a także w przypadku dziecka przysposobionego, przysługuje, jeżeli wniosek o wypłatę jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka zostanie złożony w terminie 12 miesięcy od dnia objęcia dziecka opieką lub od dnia przysposobienia, nie później niż do ukończenia przez dziecko 18 roku życia.

Wymagane dokumenty

Niezbędne dokumenty, które należy dołączyć do wniosku o ustalenie prawa do jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka:

uwierzytelniona kopia dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby ubiegającej się o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka

skrócony odpis aktu urodzenia dziecka albo odpis zupełny aktu urodzenia w przypadku, gdy ojciec dziecka jest nieznany, lub inny urzędowy dokument potwierdzający wiek dziecka

PESEL dziecka

zaświadczenie lekarskie lub zaświadczenie wystawione przez położną potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do czasu porodu

niezbędne dokumenty w celu ustalenia sytuacji dochodowej rodziny:

- zaświadczenie Urzędu Skarbowego/ oświadczenie członków rodziny o dochodzie podlegającym opodatkowaniem na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991r. O podatku dochodowym od osób fizycznych, osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy;

- zaświadczenie/ oświadczenie członków rodziny zawierające informacje o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy

- oświadczenia członków rodziny o wysokości dochodu niepodlegającegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych, osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy,

-oświadczenie członka rodziny rozliczającego się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiągniętych przez osoby fizyczne o dochodzie osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy

- oraz inne dokumenty mające wpływ na ustalenie faktycznej sytuacji dochodowej rodziny

Jednocześnie informujemy, iż w toku postępowania administracyjnego Ośrodek Pomocy Społecznej – Sekcja świadczeń Rodzinnych i Funduszu Alimentacyjnego ma prawo żądać dostarczenia innych dokumentów niezbędnych do prawidłowego rozpatrzenia sprawy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2014, 13:18

paula22, pillow lubią tę wiadomość

• paula22 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja później zrobie zdj i jak będe mieć jak to sie zmierze;)

lprktv73nye615w2.png
  • kotek27 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam miarki, nie zmierze się :( Może to i dobrze bo bym się załamała :))
    Pilow zgrabnie wyglądasz, myślałam, że to ja mam mały brzuszek, ale Ty masz mniejszy :))

pillow lubi tę wiadomość

82dox1hp47sulw8a.png
  • walabia Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma się co załamywać ciążowym brzuszkiem, kotek! Przecież nasze brzuchy to domki naszych maluszków:)

Kaja, kotek27 lubią tę wiadomość

ot1z8e0.png

https://www.maluchy.pl/li-73157.png
  • kotek27 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walabia masz rację :)
    Tak apropo brzucha, mój w ogóle jeszcze nie opadł, mam go wysoko, czy ja kiedyś urodzę? :D

82dox1hp47sulw8a.png
‹‹ 1164 1165 1166 1167 1168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ