Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • juicca Autorytet

Wysłany: 14 marca 2014, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra do 36 tyg była poprzecznie ułożona w 37 tygodniu się obróciła główkowo i tez w 37 sie urodziła ;) No cóż co lekarz to inna opinia ;)

kozgo lubi tę wiadomość

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 14 marca 2014, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz niby powiedział, że na usg wyglada na to że mało miejsca ma synuś i dlatego cieżko, a centralnie jest głowa pod prawym zebrem ale cały czas mam nadzieję, ze zrobi mi niespodziankę i soę obróci :)

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • MariaAntonina Autorytet

Wysłany: 14 marca 2014, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój mały obrócił się dopiero w 32 tygodniu..ale i tak mam cc więc nie było to aż tak ważne, ale ulżyło mi na zaladku, bo moja gin powiedziała ze główka bardziej naciska na te narządy, i faktycznie wyczulam to od razu.

A teraz na pęcherzu mi siedzi, no i to razpychanie..ehh;)
    Byle przeżyć te 3,5 tygodnia.

Szczerze to juz jestem wykończona, jak sobie podsumuje to wszystko, to dałam rade ale chyba to nie koniec niespodziewanek

aniołek 13.11.2012 r.

GUSTAW 15.04.2014 r. Godz..10.12 waga 3730 miara 56 cc-39 tydzien.

Ciąża trwała od 15.07.2013 do 15.04.2014. 274 dni.
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 14 marca 2014, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to mi się wciska w żołądek i to mocno a najbardziej jak tatusia słyszy to tak się głową wypycha jakby chciał wyjsc hehe:)

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 02:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam, co juicca napisała. Leżałam całą ciążę, w sumie 8 miesięcy, w tym połowę plackiem, część w dimu, część w szpitalu.
    Bardzo trudny czas, nadal walczę ze skutkami tak długiego leżenia, ale warto było. Po wcześniejszych stratach udało mi się! I właśnie w tym momencie karmię moją najdroższą na świecie córeczkę.
    Dziś wiem, że przy konieczności leżenia, trzeba sobie mocno wszystko w głowie poukładać i bez przerwy mieć przed oczami cel oraz ogromne wsparcie najbliższych.

NataliaK, haybeauti, Bea_tina, Lalita2710, juicca, Miriam, Niesforna, magdalena, Effcia28 lubią tę wiadomość

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana!
    cieszę się, że jeszcze 7 dni i będę mogła wstać z łóżka hip hip :)

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda36 wrote:
    Potwierdzam, co juicca napisała. Leżałam całą ciążę, w sumie 8 miesięcy, w tym połowę plackiem, część w dimu, część w szpitalu.
    Bardzo trudny czas, nadal walczę ze skutkami tak długiego leżenia, ale warto było. Po wcześniejszych stratach udało mi się! I właśnie w tym momencie karmię moją najdroższą na świecie córeczkę.
    Dziś wiem, że przy konieczności leżenia, trzeba sobie mocno wszystko w głowie poukładać i bez przerwy mieć przed oczami cel oraz ogromne wsparcie najbliższych.
    Ja wczoraj też strasznie nażekałam na to leżenie a jak sobie przypomniałam o tobie to mi się wstyd zrobiło

ale obiecuje poprawę ;)

Matylda36, Miriam lubią tę wiadomość

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Oliwkowa Koleżanka

Wysłany: 15 marca 2014, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak to jest w końcu z tym donoszeniem?
    Lekarz powiedział, że do końca 37 tygodnia mam leżeć, wtedy będzie donoszona.
    Czytałam też, że w 36 i 37 tygodniu wytwarza się ten surfikant, który odpowiada za nie sklejanie się pęcherzyków płucnych u dzidziusia.
    Zastanawiam się po prostu kiedy wstać, kiedy zacząć pić herbatkę z liści malin i jeść olej z wiesiołka.
    Wszystko mam już przygotowane ale nie chcę spowodować szybszego porodu (żeby moja córcia umiała swobodnie oddychać).

8p3o3e3kc7iuw0y0.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się ;) mi lekarz powiedział że pełny 37 tydzień to ciaza donoszona ( stwierdził tak jak byłam w 36 tyg u niego na wizycie i cytuję : "Pani Aneto jeszcze tydzień i może Pani rodzić"...

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 11:24

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MariaAntonina wrote:
    Hejka kobiety.

Mam pytanie dla tych z rozwarciem. Jakie mialyscie odczucie kiedy owe rozwarcie się zrobiło.

U mnie od paru dni mocno napiera na dół i do tego mam takie uczucie jakby mi ktoś książkę miedzy nogi włożył. Czuje tam w dole dyskomfort, jakby coś w stylu rozpychania.no i gorzej mi się chodzi, zaobserwowałam ze jak kaczka..;)

Samego rozwarcia się nie czuje. To, co obserwujesz, to właśnie tzw. kaczy chód, spowodowany rozchodzeniem się kości miednicy.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak musi formalnie być skończony 37 tydzień żeby płuca były gotowe ,więc ja bym obstawiała dzień na rodzenie równy 38 tydzień

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam do Was pytanie. Jeżeli od dawna wychodzi mi, że dziecko jest całościowo większe o ok. 1,5 - 2 tygodnie (od ok. 16 tygodnia z tego, co pamiętam), niż to wynika z OM, to się przekłada również na rozwój narządów? Czy świadczy po prostu o tym, że dziecko jest duże?

Wiem, że tak jest w przypadku cukrzycowych mam, że dzieciaczki są często większe, ale nie znaczy, że szybciej dojrzewają, zastanawiam się jak to jest w moim przypadku. Zapytam jeszcze lekarza w środę. Pytam a propos tych płucek, mam oczywiście nadzieję, że ciąża będzie donoszona i nie urodzę wcześniej jak w połowie maja (wg belly mogę rodzić od 16 maja, termin na 4 czerwca), ale zastanawiam się jak to wygląda "w razie czego".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 12:52

• Nusiaa Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynko ja mam podobnie , moja Mała jest starsza o 2 tyg ( wynika tak z pomiarów brzuszka i reszty) lecz ja nie mam cukrzycy więc moim zdaniem na narządy też dojrzewają szybciej (nadganiają rozwoj. dziecka) . Ale mogę się mylić . Trochę czytałam na ten temat w necie bo też się nad tym zastanawiałam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 13:22

cab360a44b.png
  • Bea_tina Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dziewczyny się wydaje, że to wcale nie świadczy o wcześniej rozwiniętych narządach, lecz poprostu o szybszym przyroście dziecka. Takie moje zdanie, bo np dzieciaki po urodzeniu rosną też różnie, a to nie znaczy, że się szybciej rozwijaja(może głupi przykład).

1usapiqvs8bdmaac.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, właśnie ciekawa jestem jak to jest. Na pewno też zależy, czy dziecko jest duże, bo szybciej rośnie, czy też dlatego, że wcześniej doszło do zapłodnienia. Mnie się wydaje, że mój bąbel w pewnym momencie zaczął szybko przyrastać, bo owulację musiałabym mieć w dniu miesiączki, żeby jakoś wytłumaczyć te dwa tygodnie różnicy. Zresztą, tak jak pisałam, ta różnica uwidoczniła się dopiero w okolicy 16-18 tygodnia, z tego, co pamiętam.

Dlatego zastanawiam się, jak przy ogólnych dużych rozmiarach dziecka zachowują się narządy. Zapytam w środę lekarza.

Bea_tina lubi tę wiadomość

• Bea_tina Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika, wydaje mi się, że jest dokładnie jak napisałaś:) Ale jakbyś pytała lekarza, to napisz co powiedział, bo jestem ciekawa, jak to jest:)

Chociaz najprawdopodobniejszy termin porodu określa się wg początkowych usg, bo później właśnie maluchy inaczej rosną i już nie jest to takie pewne;P

Martynika lubi tę wiadomość

1usapiqvs8bdmaac.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dam znać :). Mi lekarz wypisał na karcie ciąży 7 czerwca, ale nie z usg, tylko z wyliczanek. Ovu mówi 4 czerwca, a mnie się wydaje, że to będzie raczej koniec maja, od dawna już tak wychodzi z usg, no, ale właśnie - pytanie: czy urodzę w terminie czerwcowym duże dziecko, czy w majowym, bo dziecko będzie duże? :)

Byle nie za wcześnie :).

• Bea_tina Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika, prawda jest taka, że urodzisz w takim czasie, którym dzieciątko samo zechce;P I czy będzie duże czy małe to już nie ukrywajmy genetyka:) Także nie ma co prorokować, tylko czekać na swój czas:) no chyba, że będziesz miała CC czego nie zyczę!

1usapiqvs8bdmaac.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawda, niech się rodzi kiedy chce, byleby nie za wcześnie i zdrowe :).

Bea_tina, Kaja lubią tę wiadomość

‹‹ 1245 1246 1247 1248 1249 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ