Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • moni_c Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wrote:
    Dziewczyny, mam do Was pytanie. Jeżeli od dawna wychodzi mi, że dziecko jest całościowo większe o ok. 1,5 - 2 tygodnie (od ok. 16 tygodnia z tego, co pamiętam), niż to wynika z OM, to się przekłada również na rozwój narządów? Czy świadczy po prostu o tym, że dziecko jest duże?

Wiem, że tak jest w przypadku cukrzycowych mam, że dzieciaczki są często większe, ale nie znaczy, że szybciej dojrzewają, zastanawiam się jak to jest w moim przypadku. Zapytam jeszcze lekarza w środę. Pytam a propos tych płucek, mam oczywiście nadzieję, że ciąża będzie donoszona i nie urodzę wcześniej jak w połowie maja (wg belly mogę rodzić od 16 maja, termin na 4 czerwca), ale zastanawiam się jak to wygląda "w razie czego".

Ja urodziłam w 36tc, dziekco ważyło 3200. Wg nenatologów dziwne było, że skórka jest przeszuszona, tak jakby urodził się w terminie. Czasami myślę, że w ogóle nie miałam ciązy biochemicznej (m-c później byłam już w ciązy)tylko dzidziuś 'przetrwał' jakoś.... mimo okresu i spadku bety? Chociaz to chyba nie możliwe? ... Są dzieci, które urodzone w 36tc jeszcze nie mają rozwiniętych płucek a niektóre mają. różnie bywa, hcyba nie da się tak jednogłośnie określić jak to jest...Każe dziecko inaczej się rozwija ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 15:11

mc1d28t.png
    zabawa.gif
    20100828580113.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziecko donoszone to urodzone od skończonego 37tc czyli nie tak jak ovu pokazuje że jesteśmy np. 36t i 2d. a ovu mówi że jesteśmy w 37tc. bo fakt leci 37tc ale ten tydzień nie jest skończony. czyli np. 37t1d to już dziecko donoszone urodzone w terminie. Jeśli dziecko urodzi się np.36t3d to będzie uznane za noworodka przedwcześnie urodzonego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 15:44

Bea_tina lubi tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znowu mój lekarz prowadzący i lekarz od usg za donoszoną uznają skończony 38 tydzień więc też różne szkoły pewnie są hehe

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • olala81 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi wczoraj lekarz robiący usg ( a trafiłam na dyżur ordynatora) powiedział, że mój mały już jest donoszony i mogłabym już rodzić gdyby wczoraj coś się wydarzyło przy tym upadku. A jestem w 37 tyg. Pewnie to po prostu zależy od dziecka, a jakąś umowną datę muszą podawać.

01582n0ast4hm7dp.png
  • kotek27 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam czasu by odwiedzać często forum, ciekawa jestem która już urodziła. Leos pochłania dużo mojego czasu, zostaje tylko czas jak śpi by ogarnąć mieszkanie i inne, na szczęście gotuje moj partner. u nas dobrze, karmie tylko piersią, mały przybiera prawidłowo na wadze. Ze spaniem jest tylko problem, śpi jak zając pod miedza. Zasnie a za chwile sie budzi... :((( a jak już zasnie to na 4 godziny,i każą mi go wybudzac na jedzenie.
    Pozdrawiam wszystkie

Miriam, szczessciara, juicca lubią tę wiadomość

82dox1hp47sulw8a.png
  • magdalena Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    Ja wstaje raz na siusiu ale jak już sikam to sikam i sikam i sikam :D i mała już długo ułożoną glowka do dołu wiec to chyba nie ma wpływu ja przed położeniem sie spać próbuje wysikac sie na maxa z 3 podejścia i zawsze budze sie 4.05 rano i już pózniej to pobudka 7:45 7:50
    no a ja wstaje 3 razy, maly ulozony glowka w dol od dibrego miesiaca.
    wysychanie w nosie od dawien dawna bardzo uprdliwe:(

dqpri09knl7nzqjn.png
  • magdalena Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś

mój brat i ja mieliśmy jechać na zakupy , a ja w ostatniej chwili powiedzialam , ze nie jadę bo po tych dziurach brzuch mi bedzie latał on zrobił zakupy nie minęło 20 min i tel mialem Wypadek samochod do kasacji , a on reka do szycia i nos robity .......i to przktycznie koło domu sie stało ..... zdjecia z tego wypadku masakryczne ....jakim fuksem , ze ja znim ni pojechalam pewnie bym byla juz na porodówce masakra jakaś !!!![/QUOTE]

jejku ale dobrze ze zostalas w domu przykro mi ze jednak brata to spotkalo:(

dqpri09knl7nzqjn.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena noo a w różnych dużych stacjach go uśmiercili ,ale to nic zszyli dlon i rękę a nie dostał recepty na tabl przeciw bólowe wypis i do domu ehhh nasza służba zdrowia niech ja Putin ubryzie hehehsh

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• haybeauti Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewuchy z rana . u nas pada i pogoda paskudna.

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też witam i pogoda lipnaaaaaaa buuuuu niech przyjdzie sloneczko!

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• Mati1980 Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    We Wrocławiu tez okropnie . Mimo tego miłego dnia wam życzę

relganli3wx3d6wm.png
  • Bea_tina Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez pochmurnie. Ale ja do tego podchodze tak: dzis pada, troche popada i moze zaraz roslinki beda pieknie kwitnac i zawita piekna wiosna:-) na to licze! Nie zawsze musi byc ladnie, troche deszczu tez potrzeba!

Witam sie i zycze milego dnia:-)

Effcia28 lubi tę wiadomość

1usapiqvs8bdmaac.png
  • Nusiaa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jednak pogoda sie sprawdzila :-( u nas deszcz ze sniegiem . Leje i wieje wiec w domu siedzimy caly dzien ..

Witajcie Kochane z rana choc to juz prawie polodnie :-D

cab360a44b.png
  • monaaa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny, chciałam zapytać Was bardziej doświadczonych. dziś ok. godzinę temu, jednorazowo złapał mnie lekki ból w dole podbrzusza i puścił. był nieprzyjemny taki jakby palący/piekący. czy to mógł być skurcz?? czy możliwe jest, że to przez to, że dziecko się przekręcało? (ale to chyba nie boli?)
    jak się powtórzy, to dzwonię do lekarza.

81clk9i.png
  • magdalena Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja wrote:
    Magdalena noo a w różnych dużych stacjach go uśmiercili ,ale to nic zszyli dlon i rękę a nie dostał recepty na tabl przeciw bólowe wypis i do domu ehhh nasza służba zdrowia niech ja Putin ubryzie hehehsh

masakra!!!! brak slow.

dqpri09knl7nzqjn.png
  • magdalena Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_tina wrote:
    U nas tez pochmurnie. Ale ja do tego podchodze tak: dzis pada, troche popada i moze zaraz roslinki beda pieknie kwitnac i zawita piekna wiosna:-) na to licze! Nie zawsze musi byc ladnie, troche deszczu tez potrzeba!

Witam sie i zycze milego dnia:-)

witajcie otoz to Bea-tina dobrze piszesz i piekna trawka bedzie;) tylko czlowiek taki chodzi przetracony....

dqpri09knl7nzqjn.png
  • magdalena Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa wrote:
    Witajcie dziewczyny, chciałam zapytać Was bardziej doświadczonych. dziś ok. godzinę temu, jednorazowo złapał mnie lekki ból w dole podbrzusza i puścił. był nieprzyjemny taki jakby palący/piekący. czy to mógł być skurcz?? czy możliwe jest, że to przez to, że dziecko się przekręcało? (ale to chyba nie boli?)
    nie pomoge bo sama nie wiem jak sie odczuwa skurcz na szczescie poki co:-) moze jakos szybko sie poruszylas albo wstalas ? ciezko stwierdzic. albo sie rozciaga cialo.

dqpri09knl7nzqjn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa wrote:
    monaa ja miałam tak może raz lub dwa i wydaje mi się, że to mała mnie kopnęła w jakiś narząd wewnętrzny, dlatego zabolało :) gdyby ból był ciągły lub powtarzał się to tak jak mówisz trzeba pewnie do lekarza.
    Jednocześnie chciałam się przywitać, bo już od jakiegoś czasu czytam Was i wzruszam się opowieściami o porodach, powoli przygotowując się :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2014, 11:42

Makcza, monaaa, haybeauti, Bea_tina, Miriam lubią tę wiadomość

• juicca Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja ;) a u mnie coś chyba się zaczyna , zauważyłam w toalecie śluz galaretowaty z domieszką koloru brązowego ,pomarańczowego , na podpasce nic nie mam ale jak się wycieram to jest tego trochę....

weronikabp, Nusiaa, Bea_tina, haybeauti, Martynika, Miriam, Kaja, szczessciara, NataliaK, saszka, walabia, zozol, Tusia84, magdalena, Matylda36, Judi2014 lubią tę wiadomość

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój maluch potrafi się tak boleśnie przekręcić,mona,ale wiem,że to był ruch,czuję to.Czasami zaboli tak,że aż jęknę,ostatnio,na imieninach mamy wszystkich tym na równe nogi poderwałam :P.Ale tak jak pisałam-nie mam wątpliwości co do tego,że to ruch,nie pomyliłabym tego ze skurczem,więc może u Ciebie to było coś innego.Grunt,że przeszło i się nie powtórzyło.

monaaa lubi tę wiadomość

‹‹ 1246 1247 1248 1249 1250 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ