Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A bo daleko mieszka wiec pewnie dlatego :D

weronikabp lubi tę wiadomość

• mirka14 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klemens, kozgo trzymam kciuki :)

Aniołeczek 08.05.2013
    jwzh2b5.png
    mbm7spn.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na swoją teściową też nie mogę narzekać, bo jest... jakby jej nie było ;).

Cicha, spokojna, do mnie nie dzwoni, do męża raz na miesiąc, nie wtrąca się, nie zabiera głosu, generalnie jest miła, no i mieszka ponad 100km od nas. Teść mnie wnerwia jak się napije (u nich jest taka "tradycja" picia mocnych trunków przy byle okazji, np. w święta, co u mnie jest nie do pomyślenia, więc nie jestem do tego przyzwyczajona, na chrzcie mojego dziecka też nie będzie alkoholu, ciekawe jak teść to zniesie, he, he), ale na co dzień też jest ok.

Moja mama jest dużo bardziej wygadana i ją nie raz musiałam ustawiać, żeby się nie zapędzała w przelewaniu swojej wizji na nasze życie. Ale hamuję mamę skutecznie, uważam, że taka jest moja rola, bo to mój rodzic i to do mnie należy sprawna reakcja, a poza tym to z mężem żyję, podejmuję wspólne decyzje i musimy trzymać się razem.

Z mamą mimo wszystko mam bardzo dobry kontakt, ale gdybym dała się jej zdominować, to myślę, że nie miałabym takiego spokoju i harmonii w małżeństwie. Tymczasem podjęłam wbrew mamie kilka bardzo słusznych decyzji w swoim życiu, kierując się intuicją i wspólnym dobrem - moim i męża i sądzę, że to były naprawdę bardzo dobre decyzje, ona z perspektywy czasu też to widzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2014, 11:54

Limerikowo, nutka, Lalita2710 lubią tę wiadomość

• Bea_tina Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam mamuśke super! Zawsze moge na nią liczyć:) A nie wtrąca się, tylko zawsze poczeka jak ja powiem, fajna z niej babka;P

Za to teściowa, no cóż, teraz już ogarnęła dupe, nie wtrąca się, ale przyjezdża bez zapowiedzi, co mnie wnerwia, złote rady na wszystko! Eh, udaję miłą, ale nie ukrywajmy, że aktorka ze mnie średnia:P A najlepsze, bo przez Nasze przejścia, teraz ANI RAZU nie zapytała o 2 wnuka! Ani słowem! Co z jednej strony fajnie, bo spokój, ale z drugiej, ostatnio(z 2 tyg) temu dowiedziała się, że będzie wnuk, a nie wnuczka:P i oczywiście nie odemnie, tylko mojej mamy, a ta w szoku, że nawet nie wiedziała:D Ale ja nic nie mówię nie pytana, a Damian to już wogole:P

Limerikowo lubi tę wiadomość

1usapiqvs8bdmaac.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde aby zazdrościć teściowej moja mimo tego ze mieszka 170km od nas to dzwoni codziennie albo prawie codziennie próbując wpłynąć na nasze życie ja to juz telefonu nie odbieram jak widzę ze to ona chociaż do męża dzwoni częściej jak on jest zajęty i każe mi odebrać to idę tak wolno zeby przestał dzwonić :D ogólnie chce miec duży wpływ na nasze życie np 3 lata temu urządzala nam mieszkanie ile ja sie owylam bo mimo tego ze my płaciliśmy za remont to Czarek jej prxytakiwal i poprostu jak patrzę na kuchnie to mi sie sorry za słowa rzygac sie chce ! I mimo tego ze płakałam obrazalam sie krzyczalam i tak mam kuchnie taka jak ona chciała bo Czarek przytakna mamusi i ja kupił :/ najszczęście teraz powoli do niego dociera ze zle robił i widzi ze ja mam juz naprawdę dosyć i tez zaczol ja trzymać na dystans a co do teścia to tez nie moge znieść go pijanego ale to chyba jak każdego pijanego :D faceta

szczessciara lubi tę wiadomość

• Makcza Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mirka14 wrote:
    Klemens, kozgo trzymam kciuki :)

A u Klemens się coś ruszyło? Nasza Kozgo już czeka na cięcie! Dziś będzie mamą :)

weronikabp, Kaja, Limerikowo lubią tę wiadomość

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2014, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klemens tez pisała ze jedzie do szpitala :)

weronikabp lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2014, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozgo trzymam kciuki :) Mikołaj urodził się w 37 tygodniu 4 dniu (nie wiem jakim cudem skoro cc miałam planowane na równy 38 tydzień) i został uznany jako "przedwczesny" :O Mam nadzieje, że u Ciebie będzie inaczej :*

haybeauti lubi tę wiadomość

• haybeauti Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s wrote:
    Kozgo trzymam kciuki :) Mikołaj urodził się w 37 tygodniu 4 dniu (nie wiem jakim cudem skoro cc miałam planowane na równy 38 tydzień) i został uznany jako "przedwczesny" :O Mam nadzieje, że u Ciebie będzie inaczej :*
    A dlaczego?

P.S. sorki zamiast lubię miało być cytuj :)

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza wrote:
    A u Klemens się coś ruszyło? Nasza Kozgo już czeka na cięcie! Dziś będzie mamą :)

Trzmam kciuki za obie :-)

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• Makcza Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sla.s, to dziwne. Ale nie wcześniak? Bo wcześniak to przed ukończonym 36 chyba? A ile ważył Miko?

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ogóle nie ogarniam takiej możliwości jak ta, że któryś rodzic wtrąca się w urządzanie mieszkania młodych albo pojawia się w ich domu bez uprzedzenia.

U mojego męża to jest normalne, że odwiedzają się bez zapowiedzi (małe miasteczko, rodzina porozrzucana po okolicznych wioskach), ale ja od początku mówiłam, że absolutnie nie akceptuję takich odwiedzin, ba, byłam nawet niezadowolona, gdy dzień wcześniej powiedzieli, że następnego dnia będą. Sprawa jest jasna - w swoim domu mam czuć się swobodnie i dobrze i panują takie zasady, jakie wspólnie ustalimy z mężem. Mąż się w tym wypadku przychylił do mojej prośby, szanuje mój komfort psychiczny i zadbał o to, żeby nikt nam nie robił niespodziewanych wycieczek.

Miałam też taką sytuację z weselem, które akurat w większej części sponsorowali nasi rodzice, że z góry zapowiedziałam, że bardzo dziękuję i przyjmę ich pomoc finansową w organizowaniu wesela, o ile sama organizacja będzie na naszych zasadach. Bo to nasze święto, nasz dzień i nie wyobrażam sobie robić czegoś wbrew sobie, pod dyktando "sponsorów" tego wydarzenia, więc chcę, żeby to było jasne. A często tak jest, że rodzice, dokładając się do czegoś (co jest oczywiście bardzo miłe i pomocne) zakładają, że to daje im przepustkę do podejmowania decyzji. Ja od razu walnęłam prosto z mostu jak to widzę. I na przykład wbrew wizji rodziców wychodziłam do ślubu nie z domu rodzinnego, tylko z wynajmowanego (z wówczas jeszcze narzeczonym) mieszkania (bo wiedziałam, że to da mi większy komfort psychiczny), a także zorganizowałam ślub i wesele wcześniej, niż zwykle (wesele zaczynało się o 15:30 i trwało do 2), bo znam siebie i wiem, że na całonocnej imprezie bym się umęczyła.

Ale podstawą do tego wszystkiego jest porozumienie w małżeństwie, bo jak jedno chce robić po swojemu, a drugie tak jak mama każe, to się można umęczyć :/.

Limerikowo lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie wiem jak to się stało. Ostatnią @ miałam 2 maja (w czwartek) i 38 tydzień wypadał 23 styczeń (też w czwartek), a powiedziano mi (i w książeczce Mikołaj ma tak wpisane) że jest to 37 tydzień i 4 dzień :/
    Nie, nie był uznano jako wcześniak tylko jako przedwczesny, bo cc powinno być w 38 tygodniu jeśli jest planowane.
    Makcza Mikołaj urodził się 3340g i 55cm.

monalisa lubi tę wiadomość

• Makcza Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    Klemens tez pisała ze jedzie do szpitala :)

OO, to idealnie w terminie urodzi? A co - skurcze czy wody?

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s wrote:
    No właśnie nie wiem jak to się stało. Ostatnią @ miałam 2 maja (w czwartek) i 38 tydzień wypadał 23 styczeń (też w czwartek), a powiedziano mi (i w książeczce Mikołaj ma tak wpisane) że jest to 37 tydzień i 4 dzień :/
    Nie, nie był uznano jako wcześniak tylko jako przedwczesny, bo cc powinno być w 38 tygodniu jeśli jest planowane.
    Makcza Mikołaj urodził się 3340g i 55cm.

A wiesz, czym się charakteryzuje kategoria "przedwczesny"? To chyba nie ma żadnego związku ze stanem dziecka tylko umownie tak się nazywa dzieci donoszone, ale urodzone przed 38 właśnie? Swoją drogą - przy prawidłowej wadze i rozwoju dziecka - dziwne, że 3 dni różnicy (i to umowne dni, bo wiadomo, że owulacja różnie następuje) decydują o tym, że poród uznany za przedwczesny.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza nie mam pojęcia i nawet nie wiem jak oni to obliczali bo nawet palcem po kalendarzu jak się poskacze to wychodzi równe 38 tygodni.
    Może chodzi o to, że planowana CC jest w 38 tygodniu, a im wyszedł niepełny 38 tydzień więc może "przedwcześnie urodzony co do planowanego terminu". ?

• haybeauti Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SLA.S. przepraszam a co ma do tego cc? przecież ciąże się liczy od początku a nie od końca (czyli od wyznaczonego terminu cc).
    przecież 37 tydzień i 4 dzień to jest skończony 37 tydzień i 3 dzięń z 38 tygodnia.
    Chyba co szpital to obycczaj :)

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haybeauti, Sla.s napisała, że nie wie. Tak jej wpisali i już.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza

Klemens86 wrote:
    Dziewczęta jadę do szpitala :) mam od godziny 1 skurcze teraz juz regularne co 7 min i mega mocne wiec to chyba juz czas ...zobaczymy

• haybeauti Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza wrote:
    Haybeauti, Sla.s napisała, że nie wie. Tak jej wpisali i już.
    Wiem, wiem
    Sorki może tak głupio wyszło ale się głośno zastanawiam. broń Boże nie chciałam nikogo zdenerwować ani urazić

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
‹‹ 1259 1260 1261 1262 1263 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ