Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza wrote:
    Obejrzałam 1 odcinek tych porodów i zdenerwowała mnie jedna rzecz. Ta dziewczyna, która rodziła naturalnie, razem z położną wypełniała plan porodu i zaznaczyła wyraźnie, że nie życzy sobie kontaktu skóra do skóry od razu po urodzeniu, tylko chce dostać dziecko później, już umyte i ubrane. Jasno to powiedziała. Tymczasem na siłę położyli jej córkę na brzuchu, choć było widać, że matka nie chce, nie ma siły, chce odpocząć. A położna jeszcze nalega "no przytul ją, przecież ona jest twoja!" itd. Okropne to było. Po co te ceregiele z planem porodu i uszanowaniem woli matki, skoro potem i tak na siłę robią to, co uważają.
    kochana ja dopiero teraz wrocilam i oglądam, masakra..:(( niestety moje przypuszczenia się sprawdziły, ta dziewczyna w szpitalu była ciut dziwna, malkontentna, ale nie przypuszczałam, że do tego stopnia, smutne, nie wyobrażam sobie nie chcieć przytulić dziecka od razu czekać az będzie umyte i ubrane, sorry ale dla takiego podejscia nie mam zrozumienia:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2014, 17:19

NataliaK, kotek27 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    kochana ja dopiero teraz wrocilam i oglądam, masakra..:(( niestety moje przypuszczenia się sprawdziły, ta dziewczyna w szpitalu była ciut dziwna, malkontentna, ale nie przypuszczałam, że do tego stopnia, smutne, nie wyobrażam sobie nie chcieć przytulić dziecka od razu czekać az będzie umyte i ubrane, sorry ale dla takiego podejscia nie mam zrozumienia:(

Popieram, w 100% a nawet i więcej. Kiedyś by mnie to nie pewnie nie ruszyło, ale teraz kiedy jestem w ciąży nie wiem... nie wyobrażam sobie tego, nie chciałabym takiego porodu, widać że babka była tak sparaliżowana bólem (wiem, że boli) że masakra . Nie widać nawet było uśmiechu i radości na sam koniec. Ja wiem, zaraz pewnie będą zjebki na moją osobę ,że poród to taki stan gdzie nie myślisz o uśmiechu, ale po wszystkim nawet jak będę najbardziej zmęczona na świecie, oblała i nie wiem jaka jeszcze to będę chciała mojego Franka tak długo trzymać i się cieszyć pierwszymi chwilami(również dla niego potrzebnymi) że będą musieli mi chyba dzieciaka z rąk wyrywać :D

weronikabp, walabia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Popieram, w 100% a nawet i więcej. Kiedyś by mnie to nie pewnie nie ruszyło, ale teraz kiedy jestem w ciąży nie wiem... nie wyobrażam sobie tego, nie chciałabym takiego porodu, widać że babka była tak sparaliżowana bólem (wiem, że boli) że masakra . Nie widać nawet było uśmiechu i radości na sam koniec. Ja wiem, zaraz pewnie będą zjebki na moją osobę ,że poród to taki stan gdzie nie myślisz o uśmiechu, ale po wszystkim nawet jak będę najbardziej zmęczona na świecie, oblała i nie wiem jaka jeszcze to będę chciała mojego Franka tak długo trzymać i się cieszyć pierwszymi chwilami(również dla niego potrzebnymi) że będą musieli mi chyba dzieciaka z rąk wyrywać :D
    Natalia ta położna z siwymi włosami która rodziła z nią to ta o której Ci mówiłam.. :) jest świetna. Ja też domyślam się ze będę mega zmęczona i obolała, ale wszystkie moje przyjaciółki, ktore tez mocno cierpiały podczas porodów mówią, że w sekundzie kiedy kładą Ci dziecko na Tobie zapominasz o bólu i jest tylko wzruszenie i radość..Poza tym wiem jak wązny dla dziecka jest ten pierwszy kontakt, jak jest mu źle gdy pierwszą osobą jest położna, mycie, przebieranie, a nie kontakt z mamą.
    Za to ta druga para z cesarką super podejście, dojrzałe, piękne. Ale się wyryczałam..wow.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2014, 18:02

NataliaK lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika, tak wiem, już się wszystkiego dowiedziałam o tej położnej :D:D

weronikabp lubi tę wiadomość

• mirka14 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też byłam w szoku że można mieć do własnego i dopiero co narodzonego dziecka podejście typu dajcie mi je jak je umyjecie :( na ale różni ludzie różne podejście i w sumie powinni to uwzględnić szczególnie że było to w planie porodu no cóż nie można mieć wszystkiego, i tak bardziej mnie zdenerwowało podejście rodzącej, a nie to że jej jednak to dziecko na brzuch położyli

NataliaK, monalisa, kotek27, weronikabp lubią tę wiadomość

Aniołeczek 08.05.2013
    jwzh2b5.png
    mbm7spn.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mirka14 wrote:
    Ja też byłam w szoku że można mieć do własnego i dopiero co narodzonego dziecka podejście typu dajcie mi je jak je umyjecie :( na ale różni ludzie różne podejście i w sumie powinni to uwzględnić szczególnie że było to w planie porodu no cóż nie można mieć wszystkiego, i tak bardziej mnie zdenerwowało podejście rodzącej, a nie to że jej jednak to dziecko na brzuch położyli

Różnie laski reagują!!!

doris85 lubi tę wiadomość

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• Nalka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe, jak się będzie zachowywać gdy dziecko narobi w pieluchę, to dopiero jest fuuuj.;D

NataliaK, monalisa, kotek27, weronikabp, Kaja lubią tę wiadomość

20120810580117.png

26ympwo.png
  • kotek27 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez nie wyobrażam sobie ze mozna czekać aż umyja dziecko... Jak położyła mi Leosia na golej piersi to było najpiękniejsze co mi sie w życiu przydarzyło :)))) cieplutkie cialko, syn na którego czekaliśmy ach nie doopisania :))) szyli mi krocze, a ja miałam to gdzieś liczył sie tylko ten mały człowiek, cud :)))
    Pozdrawiam

weronikabp, magdalena lubią tę wiadomość

82dox1hp47sulw8a.png
  • zozol Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie w szpitalu też nie ma zzo
    Miriam kochana trzymaj się dzielnie chociaż domyślam się jak Ci trudno.

qm4p206.png

Nasz największy skarb
    https://www.maluchy.pl/li-68536.png

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza wrote:
    Obejrzałam 1 odcinek tych porodów i zdenerwowała mnie jedna rzecz. Ta dziewczyna, która rodziła naturalnie, razem z położną wypełniała plan porodu i zaznaczyła wyraźnie, że nie życzy sobie kontaktu skóra do skóry od razu po urodzeniu, tylko chce dostać dziecko później, już umyte i ubrane. Jasno to powiedziała. Tymczasem na siłę położyli jej córkę na brzuchu, choć było widać, że matka nie chce, nie ma siły, chce odpocząć. A położna jeszcze nalega "no przytul ją, przecież ona jest twoja!" itd. Okropne to było. Po co te ceregiele z planem porodu i uszanowaniem woli matki, skoro potem i tak na siłę robią to, co uważają.
    może myśleli ze jak zobaczy taki cud zmieni zdanie bo to jest piekna chwila wiele kobiet po cc moze tylko pomarzyć...

p.s na czym leci ten program bo nie jestm na czasie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2014, 21:19

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie wlasnie to była najwieksza trauma cc, że nie dostałam Tymka od razu, niby dostalm go od razu po skończeniu cesarki i tez ciało do ciała ale jednak to nie to samo, jak go zabrali to się popłakałam strasznie wiec nie bardzo rozumiem jak mozna nie chcieć malucha od razu no ale rożne są podejścia.

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka wrote:
    Ciekawe, jak się będzie zachowywać gdy dziecko narobi w pieluchę, to dopiero jest fuuuj.;D

Zadzwoni po pogotowie hehehehehe :-)

NataliaK, weronikabp, Nalka lubią tę wiadomość

mhsvanlih0qhtdnx.png

• Kaja Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo wrote:
    Dla mnie wlasnie to była najwieksza trauma cc, że nie dostałam Tymka od razu, niby dostalm go od razu po skończeniu cesarki i tez ciało do ciała ale jednak to nie to samo, jak go zabrali to się popłakałam strasznie wiec nie bardzo rozumiem jak mozna nie chcieć malucha od razu no ale rożne są podejścia.

Kochana ja miałam niemowlę takie przez tydzień we francji bo laska miala silną depresję i byliśmy sie ze cos malemu zrobi i cudem mały przeżył , ale po tyg laska sie opamietal i małego zaakceptowała tydzien z noworodkiem i to obcym bylam pos.... ze strachu , ze mu coś zrobię , ale położna mi pomogła i sie udało , ale biedna ta moja kumpela bo nie wiedzialam , ze mozna po porodzie tak swirowac....

mhsvanlih0qhtdnx.png

• Makcza Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w ogóle się z Wami nie zgadzam. Jakkolwiek byłoby mi dalekie podejście tej kobiety, jeśli chodzi o pierwsze przytulenie dziecka, to jednak jest to jej decyzja i należy ją uszanować! Mnie bardzo zależy na porodzie sn i kontakcie skóra do skóry właśnie ze względu na dobro dziecka. Bo nie mam pojęcia, jak ja się będę czuła zaraz po. Teraz mi się wydaje,że będę wzruszona i będę chciała przytulić małą. A co, jeśli nie? Wcale nie musi być tak, że miłość do dziecka spływa na matkę jak objawienie w 2 sekundy po porodzie i ból przechodzi jak ręką odjął. Może wszystkie koleżanki tak mówią, bo inne tak mówią i wydaje im się, że tak powinno być? Wiele matek mówi po latach, że miłości się uczyło stopniowo, zresztą w każdej książce jest napisane, że może tak być. Podsumowując - czy ja zdecydowałabym, że chcę dziecko dostać dopiero umyte i ubrane? Nie. Czy ta kobieta miała prawo do takiej decyzji? Tak. Czy położne powinny to uszanować? Tak. Pomyślcie, że ta kobieta może mieć np. kłopot z widokiem krwi czy coś w tym stylu i że mogła doznać jakiegoś urazu psychicznego, który potem zaważy na jej stosunku do dziecka. Nie wszystko jest zawsze czarno-białe. Ale się rozpisałam :)

Margotka87, NataliaK, doris85, Effcia28, Modelka, Lissa, nutka, Limerikowo, Martynika, zozol lubią tę wiadomość

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    p.s na czym leci ten program bo nie jestm na czasie

http://www.ipla.tv/Porody-odcinek-2/vod-5915294

Tu link do 2 odcinka, bo akurat mam otwarty, a dyskusja dotyczyła 1.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza masz racje oczywiście tak jak mowie sa rożne kobiety dla każdych co innego jest ważne, sa rożne poglądy to tak samo jak z porodem naturalnym i cc albo z karmieniem piersia każda kobieta ma wybor i powinno sie go szanować niezależnie od własnych przekonań.

NataliaK, Matylda36, weronikabp lubią tę wiadomość

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nasza Miriam coś się nie odzywa... Czyżby faktycznie dopadł biedną baby blues?

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2014, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam pewnie Zojke ma w domku i wpadła szał córki spokojnie odezwie sie !!!!

mhsvanlih0qhtdnx.png

• Kaja Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2014, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc wszystkim !!!!

mhsvanlih0qhtdnx.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2014, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja wrote:
    Miriam pewnie Zojke ma w domku i wpadła szał córki spokojnie odezwie sie !!!!
    No własnie czekamy, Miriam napisz coś co u Was kochana :)

‹‹ 1345 1346 1347 1348 1349 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ