X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    Dziewczynki bo ja ost nie ogarniam... jak jest z grupami krwi...
    Ja mam A Rh + mąż ma B Rh - . Kiedy jest konflikt ???

Aga Gratulacje narodzin córeczki:)

Ja też zaczynam się bać, ale wiem że o tym bólu się zapomina po czasie.

jeśli kobiet ma RH- a ojciec RH+ i dziecko dziedziczy RH po ojcu.
    Konflikt serologiczny pojawia się w momencie, gdy po raz pierwszy niewielka ilość krwi dziecka dostaje się do krwiobiegu matki - ma to miejsce dopiero w momencie porodu. Po przedostaniu się krwinek Rh(+) do krwiobiegu matki jej organizm zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciw antygenowi D obecnemu na erytrocytach Rh (+)(przeciwciała typu IgM i IgG). Przeciwciała te (IgG) przenikają przez łożysko w kolejnej ciąży. Jeśli dziecko ma Rh(+) przeciwciała matki IgG niszczą erytrocyty dziecka. Dlatego w takiej sytuacji po pierwszym porodzie , żeby zapobiec konfliktowi serologicznemu ,podaje się immunoglobulinę anty-D, która niszczy erytrocyty Rh(+), zanim układ immunologiczny matki zdąży zareagować i wytworzyć przeciwciała.
    Konflikt serologiczny jest groźny w momencie kolejnych ciąż.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2013, 21:46

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:

może i zapomina, ale trzeba to przeżyć ;)

ja też mam Rh+ a mąż ma Rh-

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi ,tak samo myślałam ale pogubiłam się...
    Wolałam się upewnić:)

No to tyle dobrze....:))

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • mała mi Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:

Odnośnie grupy krwi... Konflikt może się pojawić w kolejnej ciąży ( chociaż ponoć rzadko występuje) jeśli kobieta jest rh- a mężczyzna rh+.
    W innej konfiguracji konflikt nie grozi

lh84fwn15ak64cb2c.png]

n59y9vvjpvlwuosg.png

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam straszne bóle pod prawą piersią , to chyba wątroba ?? o.O
    qur*** jak boli :/.
    Nie wiem co to może być? To przez rosnący brzuch?

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • kaja1991 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pasia kacperek jest slodziutki:)i chyba czysta mama:P patti Tomcio rowniez:) agga gratuluje Lauruni, co prawda to prawda nie byl to bol na okres a twardnienia brzucha przepowiadajace nie są nawet podobne do tych od Skórczy. Tez dostalam jakiea znieczulenie w tylek żeby szyjka sie zgladzila, macie duzo szwów? Mnie tak ciągną ze usiąść nie mogę i nad tylkiem jak by kość mnie ciagnie:( ale dla Filipka bez oporów przezylabym to raz jeszcze. A ja tez szare mydlo i tantum rosa, ogólnie puki mi szwów nie ściągną nie chce gaci nosic bo mnie chacza, tez mialam te podklady bella są super, mi jeszcze leci nrazowo czerwona wydzielina i co najwazniejsze pierwsza kupa za mna :D a i wiecie co? Lewatywa byla calkiem spoko :)

pasia27, justa24, patti lubią tę wiadomość

kaja1991
    iv093e5elgj3447p.png
    3125635e9e884c2a.png
  • justa24 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agga84aa wrote:
    Dziewczyny, my już od wczoraj w domku:) Urodziłam 13 sierpnia o 15:12 cudowną Laurunię - waga 3210 g i 52 cm, 10 punktów.

Pisałam już tu wczesniej z telefonu, ale widzę, że nic nie doszło.

Dla mnie poród był traumą, rwaniem włosów z głowy i darciem się, "walką" z bólem przez 17 godzin. Jednak nagroda jest BEZCENNA!!!!!!!

Gratulacje dla pzoostałych mamusiek, nie nadrobiłam wszystkich postów, jednak wiem, że niektóre juz urodziły:) Opiszę wszystko na rozpakowanych:)
    Agaa gratulacje:)super że w koncu malutka jeśt ź Toba

bhyw2n0a5n2aiq1p.png

• yennefer Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agga, Kaja gratulacje :) Fajnie że macie już swoje maleństwa przy sobie :)

Fakt, takie opisy mrożą krew w żyłach. Ale potem przychodzi nagroda w postaci naszego pięknego dzidziusia i o wszystkim się zapomina :)
    Ja jedyne o co się tylko martwię, to żeby trafić na personel, który nie zaszkodzi mojemu dziecku i zadecyduje w odpowiednim czasie co będzie dobre. A reszta, jakoś będzie :) Już nie mamy wyjścia, musimy jakoś urodzić :)

82do20mm8gkktux6.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do dziewczyn po porodzie.
    Ostatnio rozmawiałam z żoną mojego taty:) Ona ost raz urodziła 2 dziecko 5 lat temu. Oprócz tatnum rosa ,poleciła mi napar z liści kory dębu.
    Ma działanie ściągające, jak ona to powiedziała że pochwa wygląda po porodzie naturalnym jak rozlazły kwiat i musi się skurczyć do poprzedniego stanu i pow że ten liście z kory dębu świetne przynoszą ulge (przemywanie)
    I powiedziała jeśli ma się czas to np usiąść ze w rozkroku i wietrzyć jeszcze raz wietrzyć rany szybciej się goją :))

Może któreś te rady się przydadzą:)

http://www.magicznyogrod.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&category_id=33&product_id=2787&option=com_virtuemart&Itemid=54 właściwości:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2013, 21:56

pasia27 lubi tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • kaja1991 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ja staram sie wietrzyć żeby szybciej sie goilo:) dla dzieci zrobimy wszystko:) a karmienie u nas wygląda roznie bo czasem na piersi nie wyrabiam i wtedy daje sztucznne mleko a swoje odciągam i piersi mniej bola:) tez mam ta maść co pasia

pasia27 lubi tę wiadomość

kaja1991
    iv093e5elgj3447p.png
    3125635e9e884c2a.png
  • Adka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 z korą dębu to prawda. Nam w szkle rodzenia polecali płyn z korą dębu do podmywania.

Agga super, że mała już z Tobą. Ja staram się nie denerwować tymi opisami porodów. Każda z nas przechodzi to inaczej, taką mam nadzieję ;)

Ja ciągle czekam, lekkie skurczę odczuwam i z cichą nadzieją liczę, że coś się ruszy :)

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

• Asta Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam!
    Przepraszam, dawno nie zaglądałam i mam mega zaległości, których nie nadrobię.

Gratuluje świeżo rozpakowanym mamusiom.

Ogólnie mogę się pochwalić, że nadal jestem w dwupaku, chociaż od wtorku wisiała nade mną groźba wcześniejszego wypakowania. Ostatecznie nie podjęłam ryzyka i stwierdziłam, że potulnie postaram się wytrzymać do 37 tyg w dwupaku. Mam już ustalony termin cc na 03.09. i nakaz szybkiego pojawienia się w szpitalu, jeśliby tylko coś działo się nie tak.
    (Ogólnie z ciążą wszystko w porządku i młody nie jest zainteresowany wcześniejszym wyjściem na świat, tylko mój kręgosłup średnio daje rade obciążeniu).

Mam nadzieje, że w najbliższym czasie uda mi się pilniej uczestniczyć w życiu forumowym. :)

vivien lubi tę wiadomość

Mój Aniołek (6tc) - 19.10.2012
    d92562f68b.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja to miałaś bardzo podobny poród do mojego. Tylko ja nie zgodziłam się na kleszcze i miałam małego wypychanego. Dostał 6 pkt i też widziałam go tylko chwilkę i zabrali go na noworodki. Nawet czas się zgadza. Trafiłam na porodówkę ok 9 a o 18.50 urodził się Wiko :) Potem przynieśli mi go ok 21-22. Ale najważniejsze że mały cały i zdrowy jest z Wami!
    Agga gratulacje!

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2013, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agga, gratulacje! :*

• anilorak Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2013, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 21:07

• vivien Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2013, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asta wrote:
    Witam!
    Przepraszam, dawno nie zaglądałam i mam mega zaległości, których nie nadrobię.

Gratuluje świeżo rozpakowanym mamusiom.

Ogólnie mogę się pochwalić, że nadal jestem w dwupaku, chociaż od wtorku wisiała nade mną groźba wcześniejszego wypakowania. Ostatecznie nie podjęłam ryzyka i stwierdziłam, że potulnie postaram się wytrzymać do 37 tyg w dwupaku. Mam już ustalony termin cc na 03.09. i nakaz szybkiego pojawienia się w szpitalu, jeśliby tylko coś działo się nie tak.
    (Ogólnie z ciążą wszystko w porządku i młody nie jest zainteresowany wcześniejszym wyjściem na świat, tylko mój kręgosłup średnio daje rade obciążeniu).

Mam nadzieje, że w najbliższym czasie uda mi się pilniej uczestniczyć w życiu forumowym. :)

Asta to przed toba juz odliczanie trwa ;)
    Super data na porod, moj maz ma tego samego dnia urodziny :D
    Trzymam kciuki, to tylko dwa i pol tygodnia jeszcze!!

Asta lubi tę wiadomość

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2013, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 13:13

иιєиσямαℓиα, vivien, Adka, aila, pasia27 lubią tę wiadomość

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2013, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rika wrote:
    Kaja, Aga gratuluje maluszkow! Sprawdza sie powiedzenie, ze jaki by ten poród nie byl to widok dziecka wszystko wynagradza! :)

U mnie kontynuacja. Rozchwianie emocjonalne plus bol w podbrzuszu (znośny)-gdyby nie wielki brzuch stawialabym na zbliżający sie okres. W nocy jeszcze żeby bylo milej obudzily mnie skurcze - zadna tragedia i po 1,5godz przeszly. Ale cos mi sie wydaje ze to dopiero początek... Trzeba do środy poczekac, zobaczymy co ginka powie. Krzychu sie szykuje powoli do wyjścia. No ale moglby jeszcze troszke poczekac...

a z dobrych wiesci-zakończyliśmy wczoraj zakupy. Zostalo tylko pakowanie torby, ale wszystko juz mam.

kurcze bierz ten magnez i nospę po co masz się męczyć biedna :)
    Gratulacje z powodu zakupów :). Ja jeszcze w polu, nawet listy nie zrobiłam ;)

U mnie kontynuacja bóli pod piersią, dziś po 16 porozmawiam z lekarzem na czacie na ten temat.Może zleci jakieś badania, to zrobię je od razu w poniedziałek, bo mam całą listę badań do zrobienia w ten poniedziałek przez to CRP.
    Anilorak mi to w nocy przeszło, ale teraz znowu czuję ucisk pieczenie, jakby mi ktoś po wątrobie deptał :)
    A co lekarz powiedział na te twoje bóle??

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • anilorak Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2013, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    X

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 21:09

• vivien Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2013, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rika to widze ze Krzysiowi spieszno na ten swiat zeby przywitac rodzicow ;)
    Moja vivien siedzi sobie w brzuszku,wypina czesto pupe i stupki do glaskania ale tak jeszcze zadnych znakow przepowiadajacych nie mam :P

Jedyne co to zauwazylam ze ciezko mi sie ostatnio oddycha :/ :/

Dziewczyny powiedzcie jak to jest ze spaniem dzidzi na poczatku w kolysce??
    Jest ona dobra dla kregoslupa dziecka?Moglabym najpier tylko w kolysce mala klasc czy jednak na noc lozeczko jest nieuniknione?

Tak sie zastanawiam bo mam juz kolyske tylko musze dokupic nakrycie i jak moj moaz ja zobaczyl to stwierdzil po co nam na poczatke lozko rozkladac i zagracac pokoj,a ja w sumie nie wiem co na ten temat myslec.

Taka kolyske mamy, tylko zastanawiam sie nad nakryciem-srodkiem jeszcze jaki wybrac :/ :/
    http://www.iv.pl/images/12869495884829171132.jpg
    http://www.iv.pl/images/35557998536127171551.jpg
    http://www.iv.pl/images/38292591606703769720.jpg
    ,w porownaniu do normlanych jest naparwde zabujcza wymiarami takze mala mylse ze 2-3 miesiace by w niej pospala

Adka lubi tę wiadomość

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
‹‹ 169 170 171 172 173 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ