III trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
Nienormlana ja zaczynam SR tak Yennefer, dopiero 18 wrzesnia to chyba bedzie u mnie juz 33 tydzien ciąży i skncze gdzie 38/39 i do tego lepiej zzeby nam nic nie przepadlo, bo ja musze miec SR zeby mi wogole pozwolili rodzic w wodzie!!! Ale tak to jest jak sie przespalo zapisy na SR, ale tez ide na NFZ i nie zamierzam płacic prywatnie. Gdyby nie to ze wymagana jest do porodu w wodzie to jakbym nie mogla na NFZ to bym pewnie wcale nie poszla, chociaz uwazam ze mimo wszytskowarto skorzystac z SR byle za darmo. Ja to juz taka jestem. Co mi sie od NFZ nalezy to biore i nei bede placic. DO lekarzy i wszedzie chodze na NFZ, ciaze tez porwadze na NFZ, jestem z mojej ginki zadowolona, wiec tez nie narzekam. Zwłąszcza ze ten caly nFZ tyle nam biora z pensji to łaksi nie robia, niestety u nas jest jak jest coz poradzic... czasem trzeba prywatnie, ale tylko czasem...
-
m_f wrote:A weekendowa SR? My chodziliśmy, 3 tyg i z głowy
M_f a jaka to szkoła?
Właśnie w Krakowie nie znalazłam weekendowej na NFZ, chociaż taka by mi bardziej pasowała ze względu na męża, bo ma różne godziny pracy.
A trochę szkoda mi wydawać dodatkowo kasę na płatną.
m_f lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnydziewczyny, wiecie co.. niby się mówi, że nie warto kupować na 56, bo dziecko szybko rośnie itd.. Ale ja myślę, że warto. Miałam mało na 56, bo właśnie nasłuchałam się, że bardzo szybko przestanie pasować, że 62 wystarczy, że można zawijać rękawy itd.. ale tak naprawdę niewiele dzieci rodzi się z wymiarami powyżej 56 cm więc jeśli nie macie absolutnej pewności, że dziecko będzie duże, to się lepiej zaopatrzcie chociaż w kilka sztuk bodziaków, pajaców na 56. Ja jak założyłam Jaśkowi 62 z braku innych rozmiarów i widziałam, jak w tym tonie z jego 53 cm przy urodzeniu, to było mi go normalnie żal
иιєиσямαℓиα, justa24, polska_dziewczyna, pasia27, marzycielka29 lubią tę wiadomość
-
yennefer wrote:Nienormalna ja jeszcze nie zaczęłam szkoły rodzenia (też na NFZ) i jak wyliczyłam skończę ją dopiero w 36 tygodniu. mam nadzieję że zdążę przed porodem Ale jeżeli nie, albo coś odwołają, to też dam radę.
Nie wiem ile zajęć Ci przepadło, ale jesteś pewna że musisz dla tych brakujących zajęć zapisywać się do płatnej? Chyba że to jakieś ważne tematy. Chociaż wszystko można gdzieś doczytać albo porozmawiać na dany temat z położną. No i są dziewczyny które nie chodzą wogóle do SR i też jakoś dają radę
W tej na nfz zostało nam do zrobienia jeszcze 21 tematów do zrealizowania , gdzieś 2 x w tyg. teraz mieliśmy zacząć już chodzić od września. Ja tą szkołę dziewczyny zaczęłam w czerwcu i mam zrobionych tylko 7 tematów -
nick nieaktualnyMarta, trzeba było powiedzieć. Ja mam mnóstwo ciuchów na 56 (niekoniecznie wcale różowych). Mam też sporo, które na 56 kupiłam, oberwałam metkę, uprałam a Maja ani razu ich nie miała na sobie, bo choć urodziła sie z 54 cm to po trzech tygodniach body i pajace już sie nie dopinały
m_f lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Lalita2710 wrote:Ja też chcę iść i u nas od 28 tygodnia się zaczyna.
Więc mam jeszcze 2 tygodnie.
Jak nie zdążę czy coś , to cóż info mi zostanie na internecie.
Kiedyś kobiety też nie chodziły i rodziły. To ja też będę musiała dać radę.
-
nick nieaktualnyMoim zdaniem naukę oddychania przeponą na szkole rodzenia o kant d... można rozbić. Jak przychodzi co do czego, to człowiek oddycha instynktownie a jak coś idzie nie tak, to położna koryguje co należy robić a czego nie należy
justa24, Lilka, Suzy Lee, pasia27 lubią tę wiadomość
-
yennefer wrote:Widzę że ten trymestr strasznie aktywny jest Ledwo co nadążam z czytaniem i tylko zapisuje jak padnie jakaś fajna informacja, bo potem nie będzie mi się chciało szukać.
Justa super te ciuszki
Też ostatnio odwiedziłam Pepco i coś tam kupiłam. Ale tej fajnej żyrafy nie widziałam. Fakt że są różne opinie o jakości Pepco, ale w końcu ile razy dziecko założy te ubranka. No nic zobaczymy jak się będą sprawowały.
Ja kupuję na razie tak w rozmiarach 62 i 68, kilka mam na 56 i takich new born 0-3m gdzie ciężko stwierdzić jaki to rozmiar. Zobaczę na najbliższym USG jak duże dziecko mi się zapowiada (a myślę że duże). Jak będzie w normie to dokupię jeszcze trochę tych najmniejszych.
I generalnie trochę rzeczy już mam, ale dużo jeszcze zostało do skompletowania wyprawki.
Też czekam na na najbliższą wypłatę i ruszam z zamówieniami na allegro
człowiek czeka teraz jak na zbawienie - nigdy tak nie czekałam na wypłatę jak w tym okresie . Ciągle jakieś wydatki a konto puste pod koniec miesiąca
Co zamierzasz zamawiać na allegro? Ja raczej te pościelowo-ręcznikowe artykuły
-
иιєиσямαℓиα wrote:to tylko z kuponem ta promocja?
http://www.nagroland.pl/index.php/promocje-kupony/27-odziez-kategoria/231-kupon-rabatowy-na-ubranka-dziecice-ham
Ja siedzę zdumiona, bo mąz przywizł od siostry kilka reklamówek ubranek 50-68, wiec zakupy odpadają, bo czuje ze kazda z tych rzeczy zdąży założyc góra raz. Więc zostaje kupienie mi pieluch, kosmetykrów moze przewijaka przenośnego, ręcznika z kapturkiem, może rożek? - wózek fotelik jeszcze dostaniemy w spadku, jest jeszcze coś o czym powinnam pamiętać?
Laktator jest niezbędny? Ile takich butelek smoczków jest potrzebnych?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2013, 17:42
pasia27 lubi tę wiadomość
-
Amicizia wrote:Nienormlana ja zaczynam SR tak Yennefer, dopiero 18 wrzesnia to chyba bedzie u mnie juz 33 tydzien ciąży i skncze gdzie 38/39 i do tego lepiej zzeby nam nic nie przepadlo, bo ja musze miec SR zeby mi wogole pozwolili rodzic w wodzie!!! Ale tak to jest jak sie przespalo zapisy na SR, ale tez ide na NFZ i nie zamierzam płacic prywatnie. Gdyby nie to ze wymagana jest do porodu w wodzie to jakbym nie mogla na NFZ to bym pewnie wcale nie poszla, chociaz uwazam ze mimo wszytskowarto skorzystac z SR byle za darmo. Ja to juz taka jestem. Co mi sie od NFZ nalezy to biore i nei bede placic. DO lekarzy i wszedzie chodze na NFZ, ciaze tez porwadze na NFZ, jestem z mojej ginki zadowolona, wiec tez nie narzekam. Zwłąszcza ze ten caly nFZ tyle nam biora z pensji to łaksi nie robia, niestety u nas jest jak jest coz poradzic... czasem trzeba prywatnie, ale tylko czasem...
-
nick nieaktualny
-
michaela wrote:Z tego co wiem, to tak, =20% na cały dział dziecięcy
http://www.nagroland.pl/index.php/promocje-kupony/27-odziez-kategoria/231-kupon-rabatowy-na-ubranka-dziecice-ham
Ja siedzę zdumiona, bo mąz przywizł od siostry kilka reklamówek ubranek 50-68, wiec zakupy odpadają, bo czuje ze kazda z tych rzeczy zdąży założyc góra raz. Więc zostaje kupienie mi pieluch, kosmetykrów moze przewijaka przenośnego, ręcznika z kapturkiem, może rożek? - wózek fotelik jeszcze dostaniemy w spadku, jest jeszcze coś o czym powinnam pamiętać?
Laktator jest niezbędny? Ile takich butelek smoczków jest potrzebnych?
-
Rika wrote:Odebrałam wyniki na GBS na szczęście czysciutko wszystko
podczytuje Was z telefonu a tu kiepsko sie pisze, wiec tak w skrócie:
my mamy w większości ubranka do 68, teraz powoli zaczelam myslec o czymś wiekszym, moze na Allegro jakiś zestaw wyszukam mama tez mi pisala ze jakieś większe ciuszki kupila
nienormalna wspolczuje z ta szkolą rodzenia...a zapowiadala sie tak fajnie...
no jest fajna. Harmonogram przedstawiał się ciekawie i interesująco. Szkoda mi z jednej strony . -
иιєиσямαℓиα wrote:wystarczy wydrukować ten kupon?
-
yennefer wrote:M_f a jaka to szkoła?
Właśnie w Krakowie nie znalazłam weekendowej na NFZ, chociaż taka by mi bardziej pasowała ze względu na męża, bo ma różne godziny pracy.
A trochę szkoda mi wydawać dodatkowo kasę na płatną. -
Hej Dziewczyny! Mam do Was ogromną prośbę, czy któraś z Was wie może jak sformułować podanie do pracodawcy o dofinansowanie rehabilitacji? Wiem, że to pytanie z zupełnie innej beczki, ale pilnie muszę napisać coś takiego. Będę wdzięczna za wszelką pomoc.