X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • moni_c Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny jak macica się stawia to brzuch nabiera kształt stożka, jest taki wypchany do góry i z każdej strony twardy. jak dzidzia się wygina to z jednej strony tylko jest twarde a z drugiej mięciutkie.

i tak jak piszecie do 10 twradnien jest ok. Źle byłoby gdyby były regularne.
    Co do ćwiczeń to lepeij odpuścić i nie masować brzuszka bo to powoduje stawianie macicy.

a jak lekarz lekceważy twardnienia to nie za dobrze, bo takie skurcze grożą przedwczesnym porodem...

Blondi22, Ana27 lubią tę wiadomość

mc1d28t.png
    zabawa.gif
    20100828580113.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa24 wrote:
    a ja dziewczyny znów przeziębiona:(mąż mnie zaraził i leze dzis w łozeczku.Masakra najgorsze jest to ze mąż ma kaszlisko straszne a do porodu coraz bliżej..martwie sie by dziecka nie zaraził.

co do fílmikow to tak samo ja nie mam ani jednego choć brzuch mi skacze ostatnio bardzo.wogole to mały zrobil sie bardzo ruchliwy a niby jest na odwrot pod kowniec ciazy.
    kuruj się, a męża może lepiej wysłać do lekarza, bo może go na porodówkę nie wpuszczą z takim kaszlem. Lepiej niech zacznie się leczyć.

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    a magnez ci pomaga ? w 32tc jeszcze można brać
    chyba nawet do 35-36 tyg ja tak w pierwszej ciaży brałam a potem mialam odstawic

a.png
    a.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni_c wrote:
    dziewczyny jak macica się stawia to brzuch nabiera kształt stożka, jest taki wypchany do góry i z każdej strony twardy. jak dzidzia się wygina to z jednej strony tylko jest twarde a z drugiej mięciutkie.

Co do ćwiczeń to lepeij odpuścić i nie masować brzuszka bo to powoduje stawianie macicy.

a jak lekarz lekceważy twardnienia to nie za dobrze, bo takie skurcze grożą przedwczesnym porodem...
    bardzo przydatna infomacja. powoli podczytuje was ;)

a.png
    a.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni_c wrote:

Czasem mam taki stożekk własnie na chwile:P Ale z reguły to brzuch jest twardy po prostu bez żadnych wygibasów macicy:P

zsxuot7.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana27 wrote:
    Czasem mam taki stożekk własnie na chwile:P Ale z reguły to brzuch jest twardy po prostu bez żadnych wygibasów macicy:P
    ja tez tak mam kilka razy w ciagu dnia nawet jak leze .I to takie uczucie też sciskania jest i jak by powietrza brakowalo . w pierwszej ciazy dużo poźniej tak miałam

a.png
    a.png
  • moni_c Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bym tego nie lekceważyła bo miałam takie same objawy jak wy (takie sciskanie calego brzucha (nie podbrzusza) zaczynajace sie pod piersiami) i traz na fenoterolu jadę...

mc1d28t.png
    zabawa.gif
    20100828580113.png
  • justa24 Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    kuruj się, a męża może lepiej wysłać do lekarza, bo może go na porodówkę nie wpuszczą z takim kaszlem. Lepiej niech zacznie się leczyć.
    narazie leczy sie domowymi metodami jak ja,pozatym bierze tabletki na kaszel i pije syrop,mam nadzieje ze przez 2tyg to mu przejdzie.

bhyw2n0a5n2aiq1p.png

• Amicizia Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MI nie twardnieje jakos specjalnie, mam raczej akie kłucia i rozciągania w dole brzucha w okolicy pachwin, jakby mi ktoś od srodka wszystko tam rozsuwał, i chyba nawet wiem kto ;P

Zco do magnezu nam na SR mówili żeby w 38 odstawić, a jak rozmawiałam z moja ginką o tym wczoraj, to powiedziała, że jeśli zależy mi żeby urodzić w listopadzie to spokojnie mogę brac, byle przerwać tak na 5 dni przed terminem OM, albo jak już uznam, ze mogę rodzić. Tylko, że u mnie branie magnezu działa nie tylko na skurcze macicy ale i na serducho na arytmie i wole brac magnez bo bezpieczniejszy niż leki na arytmie.

Aha i pytałam się tez o to zstępowanie jąderek, to powiedział, że nie wie dokładnie, bo to pediatrzy już sprawdzają zaraz po urodzeniu, ale jakoś do 3 miesiąca po urodzeniu najdalej powinno zejść, jeśli nie zejdzie podczas ciąży. Także do 3 miesiąca życia dziecka nie mamy się co tym martwić. Naszemu już w 34 tc jedno już zeszło, wiec liczę ze drugie tez zstąpi do porodu.

Ana27 lubi tę wiadomość

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni_c wrote:
    ja bym tego nie lekceważyła bo miałam takie same objawy jak wy (takie sciskanie calego brzucha (nie podbrzusza) zaczynajace sie pod piersiami) i traz na fenoterolu jadę...

Oj...;/

Mnie uciska na dole, nigdy na górze. Mój lekarz obserwuje szyjkę od ponad miesiąca już w sumie i wszystko ok, a nie chce mnie faszerować lekami bo jest 'ANTYleki w ciąży' :P Gdyby szzyjka się skkracała to mówił, ze zastanwia się nad luteinną lub fenoterolem ale póki coo jest ok. Zreszta mówiił, że tych leków nie podaję się od ok 35tc, za 2 tyg bede juz w 34tc więc nawet gdyby COŚ się tam zaczynalo dziać z tą szyjką pewnie nie przepisze mi już nic..

zsxuot7.png
  • justa24 Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni_c wrote:
    tak masz racje,ja też bralam fenoterol no ale teraz na zaawansowanym etapie ciązy to jest normalne juz,mi sie ciągle brzuch napina i co? wiadomo nie bede brala lekow poprostu macica cwiczy do porodu.

bhyw2n0a5n2aiq1p.png

• Ana27 Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amicizia wrote:
    Aha i pytałam się tez o to zstępowanie jąderek, to powiedział, że nie wie dokładnie, bo to pediatrzy już sprawdzają zaraz po urodzeniu, ale jakoś do 3 miesiąca po urodzeniu najdalej powinno zejść, jeśli nie zejdzie podczas ciąży. Także do 3 miesiąca życia dziecka nie mamy się co tym martwić. Naszemu już w 34 tc jedno już zeszło, wiec liczę ze drugie tez zstąpi do porodu.

To super, że już jedno "Z głowy":))) MAm nadzieję, że na nastepnej wizycie też już zobaczę 2 jąderka:P:P

I też poczytałam trochę artykułów na ten temat. Faktycznie lekarza dają 3 miesiącepo urodzeniu na spontaniczne zstąpienie jaderek. Później stosuje się jakąś hormonoterapię, jeśli to nie zadziała to już "grubsza sprawa". Oggólniee jąderska zstępują z brzucha już po 20tc przesuwają się w dół przez pachhwiny i w okolicach 26-32tc zstępują do moszny. No ale jak widać różnie bywa..

zsxuot7.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni_c wrote:

ja jej ufam, zwłaszcza ze te twardnienia to mam tk raz w tygodniu góra dwa, szyjka się nie skraca, myślę że dotrwamy do czasu kiedy się ma mała urodzić... specjalnie przy ostatnim badaniu drażniła macicę zeby sprawdzić czy zareaguje stwardnieniem, a ja jeszcze prawie wbiegłam do niej do gabinetu bo przez korki musiałam zostawić samochód na parkingu i dojechać do niej tramwajem.... tylko te ćwiczenia mnie zastanawiają... zapytam przy nastepnej wizycie, chociaz to juz bedzie po szkole rodzenia...

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• moni_c Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no w waszych tc to się martwić nie musicie :D ja już chciałbym być tak w 35 by troszku odetchnąć bo jak na razie to tylko stres :)

mc1d28t.png
    zabawa.gif
    20100828580113.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amicizia spokojnie , bo teraz stres ci nie wskazany :).

Amicizia lubi tę wiadomość

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni_c wrote:
    ja mam magnez brac a jak cos to i nospe . nie jest to bolesne ginka sprawdza i szyjka ok .i tylko kilka sekund to trwa i zadnych innych bolesnosci przy tym nie ma.

michaela lubi tę wiadomość

a.png
    a.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amicizia wiesz mi sie cos wydaje ze faktycznie mozesz miec juz niedaleko do porodu, suzy tez była taka nerwowa przed porodem, jak mi sie wlanczaja te skurcze(albo mam wrzut hormonów to jest to samo - bez kija nie podchodz, wiadomo ze to nie jest bez powodu - bo remonty itd ale wydaje mi zie ze jednak bez ciazy ten remont przezyły bysmy inaczej i facetom by sie tak nie oberwało
    Trzymaj sie i poddycaj w takich momentach głeboko :*

Amicizia lubi tę wiadomość

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja magnez zamierzam brać co najmniej do powrotu do polski do 35 tygodnia.
    Potem pójdę na wizytę to się zapytam co i jak. Więc jeszcze 19 dni będę brała.
    Ja szyjkę miałam badaną 18 września więc było ok. Mam nadzieję że jak wrócę to dalej bd ok byle do 37 tygodnia.

Ja z tymi twardnieniami to spokojnie rozróżniam czy to twardnienie czy wypinanie pośladków synusia, tak że nie mam z tym problemu.

Mnie też Nienormalna ciężko w nocy jak się przewracam z boku na bok.
    Bardzo podobnie do Ciebie mam z tym brzuchem.

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni_c wrote:
    no w waszych tc to się martwić nie musicie :D ja już chciałbym być tak w 35 by troszku odetchnąć bo jak na razie to tylko stres :)

Już prawie w 30tc jesteś także już nniedługo i odetchniesz z ulgą:) Mój gin się ostatnio śmiał, ze często tak bywa jak coś się dzieje w ciąży, własnie takie twardnienia, skraca się szyjka, pacjentka leży, bierze leki, stresuje się przedwczesnym poroodem to później często jest tak, ze przechodzi ciąże i rodzi po terminie;)

michaela, pasia27 lubią tę wiadomość

zsxuot7.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 17 października 2013, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni_c wrote:
    no tak to ciut wczzesnie na takie mocne atrakcje ale zobaczyzs zleci jak z bicza strzelił a 29 tc to juz i tak fajnie daleko:) jakies 1500 niedługo maluch bedzie miał a to juz całkiem spore dziecko:)

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

‹‹ 584 585 586 587 588 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ