X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • aher Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wyleczyłam jednego zęba w pierwszym trymestrze. Niestety choć próbowałam bez znieczulenia nie dało rady. Też słyszałam, że w ciąży należy leczyć zęby bo jak pojawi się stan zapalny to robi się niebezpiecznie.

Dziewczyny czy Wasze wizyty u gina odbywają się częściej tzn. co 2 tygodnie? Jeśli tak to od którego tygodnia ciąży?
    Ja nie chodzę do szkoły rodzenia. Za to korzystam z opieki przedporodowej, którą na NFZ oferują położne w ramach wizyt domowych. Jak rozmawiałam z moją to tematyka ta sama z tym, że bez ćwiczeń na piłkach itp. A i maluszek będzie zbadany przy okazji :) Już jedną taka wizytę miałam i słuchałyśmy serduszka małej. Od przyszłej środy ruszamy z cotygodniowymi spotkaniami, mam nadzieję, że się nie rozczaruję :)

Suzy Lee lubi tę wiadomość

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do zębów to mnie zaczęły bolec jak tylko sie dowiedzialam ze w ciazy jestem :D ale bol taki ze spac nie moglam wiec trzeba byloi porzadek zrobic :D co do karmienia to ja 3miesiace karmilam Mloda bo pozniej musialam sterydy znowu zaczac brac.... ale jak sobie przypomne odstawianie Mlodej od piersi,Bromergon na hamowanie laktacji i masowanie piersi to brrrr:\ ból placz i co tylko totalna masakra !

zpbndf9hsafopz9u.png
  • Nina Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aher śliczna córeczka i dobrze, ze usłyszałaś pozytywne wieści na wizycie!

ijpbx1hp0l1f6pzg.png
    dqprj44jred240is.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No rubi masz rację!! Mnie też stomatolog powiedziała, że no mam małe dziurki w 3 zębach i ona by mi je zrobiłam teraz(tzn wtedy jakoś 2 miesiace temu to było) bo później pod koniec ciąży i podczas karmienia mogą mi nawet te zęby "polecieć" gdyż dziecko bedzie ciągneło ode mnie wapń itp itd. A zęby to nawet mnie nie bolały:P więc tymbardziej się zgodziła, bez znieczulenia, bez bólu rachu ciachu i gotowe.
    A o leczenieu kanałowym darmowym nine słyszałam ale super sprawa choć osoboscie nie ptorzebuje. Kanał to juz grubsza sprawa, pewnie bez zniecuzlenia by sie nie obeszło, ale jak tu chodzić z drugiej strony z takim zębem wymagającym leczeniea kanałowego - pewnie ból niezły i szanse na to, że się pogorszy stan pod koniec ciąży i w okresie karmienia wieksze!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2013, 19:41

Margotka87, rubi67 lubią tę wiadomość

zsxuot7.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aher wrote:
    Ja wyleczyłam jednego zęba w pierwszym trymestrze. Niestety choć próbowałam bez znieczulenia nie dało rady. Też słyszałam, że w ciąży należy leczyć zęby bo jak pojawi się stan zapalny to robi się niebezpiecznie.

Dziewczyny czy Wasze wizyty u gina odbywają się częściej tzn. co 2 tygodnie? Jeśli tak to od którego tygodnia ciąży?
    Ja nie chodzę do szkoły rodzenia. Za to korzystam z opieki przedporodowej, którą na NFZ oferują położne w ramach wizyt domowych. Jak rozmawiałam z moją to tematyka ta sama z tym, że bez ćwiczeń na piłkach itp. A i maluszek będzie zbadany przy okazji :) Już jedną taka wizytę miałam i słuchałyśmy serduszka małej. Od przyszłej środy ruszamy z cotygodniowymi spotkaniami, mam nadzieję, że się nie rozczaruję :)

Tak, ja od 30tc chodzę na wizyty co 2 tygodnie. Ogólnie nawet jakby poczytać jakieś informacje, książki typu "Ciąża tydzien po tygodniu" itp. to po 30tc. piszą, że teraz wizyty u ginekologa będą odbywały się częściej.

zsxuot7.png
  • Perełka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję dziewczyny za Wasze rady- są dla mnie bardzo cenne:) A powiedzcie mi jeszcze- jak liczycie ruchy to kiedy? Te 10 ruchów na godzinę? I w jakich godzinach? Mi gin powiedział, ze do południa mam mieć 10 ruchów, a jak nie będzie to do szpitala. A Wy jak liczycie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2013, 19:47

3jvzzbmhcbd62wxk.png
  • moni_c Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam przez m-c wizyty co tydzień, ale przez skracającą się szyjkę... Jakaś ściema była bo niby miałam 2,7 a teraz mam 3,8......dziwne to jak dla mnie... Ale w sumie najważniejsze, że jest wszystko ok :)

Co do ruchów to też nie liczę. Ale liczy się chyba 10 w ciągu dnia a nie w ciągu godziny...

mc1d28t.png
    zabawa.gif
    20100828580113.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rubi67 wrote:
    Pracuje w gabinecie stomatologicznym i nieleczenie zebow stanowi wieksze zagrozenie anizeli leczenie. Jesli ciaza nie jest zagrozona to leczenie jak najbardziej wskazane :)
    Ja tam wszystko yleczyłam przed...wiadomo jak się ma miec stany zapalne to lepiej leczyć,

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Ana27 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perełka wrote:
    dziękuję dziewczyny za Wasze rady- są dla mnie bardzo cenne:) A powiedzcie mi jeszcze- jak liczycie ruchy to kiedy? Te 10 ruchów na godzinę? I w jakich godzinach? Mi gin powiedział, ze do południa mam mieć 10 ruchów, a jak nie będzie to do szpitala. A Wy jak liczycie?
    Moja rada jest taka:P Nie ma co aż tak liczyć tych ruchów co do godziny z zegarkiem w ręku bo oszalejesz:) Twój lekarz dobrze Ci powiedział "10 ruchów do od rana do południa" czyli w przeciagu nie wiem 6godzin. Jak by Ci ktoś powiedział, że masz się doliczyć zawsze 10 ruchów w ciągu np godizny czy dwóch to byś jeżdziła do szpitala co parę dni się sprawdzić:P
    Ja to robię intuicyjnie, jak czuję, że dzidziuś się rusza często nawet tego nie liczę. Ale jak nie czuję już z pół dnia nic to wtedy pukam stukam, jem czekoladę, kładę się na boku i wtedy czuję ruch:)
    Na spokojnie!

michaela, Perełka, rubi67 lubią tę wiadomość

zsxuot7.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rubi67 wrote:
    Michaela, ja tez nie liczylam ruchow, do czasu... Niestety moja mala miala podyzszony puls na wizycie poltora tyg temu i do tego byla malo aktywna , najadlam sie strachu bo wyladawalm na IZBIE. Tam badania, konsultacje, strach, placz i od tamtej pory licze ruchy. Wiadomo jak jest aktywna to sobie daruje, ale jak nie to wyczekuje kazdego jej ruchu jak wygranej w totka ;)
    oj bardzo mi przykro:( ale poradzii cos na tej izibie? dały cos te badania konkretnego?

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Ana27 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni_c wrote:
    Ja miałam przez m-c wizyty co tydzień, ale przez skracającą się szyjkę... Jakaś ściema była bo niby miałam 2,7 a teraz mam 3,8......dziwne to jak dla mnie... Ale w sumie najważniejsze, że jest wszystko ok :)

Co do ruchów to też nie liczę. Ale liczy się chyba 10 w ciągu dnia a nie w ciągu godziny...
    Moni z tą szyjką to miałam podobnie na ostatniej wizycie. W 32tc miałam 3,89cm (ale kształt łukowaty a mierzona w linii prostej) a w 34tc 4,2cm(ale już prostą).

zsxuot7.png
  • Asiulka83 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie z innej beczki...pobolewa was czasami podbrzusze tak jak na okres ? nie jest to dlugi bol...chwilowy ...ale dzis zdarzył mi sie kilka razy....i zauwazylam ze obnizyl mi sie juz brzuch....cale szczescie mam jutro wizyte u lekarza ale sie denerwuje...w ogole zrobilam sie ostatnio bardziej nerwowa :(

ukdy3e5e07dpccv2.png
    19.12. jest <3 , 09.01 3.84 cm <3 , 21.01 5,65 cm <3, 6.02 8,06 cm Boy <3 2.03 238g <3 15,05 1500 g <3 27.07 3540 <3
    ukdyj44j0v7sy1vp.png
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moze skurcze przepowiadajace?

zpbndf9hsafopz9u.png
  • Asiulka83 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ile wczesniej wystepuja takie skurcze ? ok twardnienie brzucha mam dosc czesto....biore magnez caly czas i nakaz lezenia....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2013, 20:05

ukdy3e5e07dpccv2.png
    19.12. jest <3 , 09.01 3.84 cm <3 , 21.01 5,65 cm <3, 6.02 8,06 cm Boy <3 2.03 238g <3 15,05 1500 g <3 27.07 3540 <3
    ukdyj44j0v7sy1vp.png
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Silne (amplituda 2-4 kPa), występujące w nieregularnych odstępach to tzw. skurcze Braxtona-Hicksa. Ich częstotliwość zwiększa się pod koniec ciąży i mogą one przekraczać próg bólu u niektórych kobiet. Jednak nie są one jeszcze oznaką rozpoczynającego się porodu. To tylko dowód na to, że macica przygotowuje się dość aktywnie na wkrótce mający nadejść moment porodu. Maluszek rośnie i rozpycha się, więc włókna mięśniowe, które wchodzą w skład budowy macicy, rozciągają się coraz intensywniej. Bez tych skurczów włókna mięśniowe macicy byłyby dłuższe i słabsze. Tymczasem dzięki skurczom, znacznie zwiększają swoją objętość i siłę.

Około 38 tygodnia ciąży pojawiają się natomiast tzw. skurcze przepowiadające. Przekraczają one już próg bólu (ciśnienie wewnątrzmaciczne około 5,3-7 kPa), są nieregularne, a ich częstość zwiększa się przed porodem (1-2 skurcze/10 minut). Dzięki nim dziecko będzie mogło przybierać właściwą pozycję do porodu, a jego główka będzie układała się optymalnie do kanału rodnego (skurcze wstawiające).

nie sugeruj sie tygodniami bo to nie jest regula :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2013, 20:08

Asiulka83 lubi tę wiadomość

zpbndf9hsafopz9u.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka83 wrote:
    a ile wczesniej wystepuja takie skurcze ? ok twardnienie brzucha mam dosc czesto....biore magnez caly czas i nakaz lezenia....
    Ja już mam takie skurcze od hOHOHOHOHOH nawet nie wiem chyba od 27tc albo i wczesniej. Skurcze i twardnienia. Biorę magnez i spoko. Leżenie pomaga bardzo w takich przypadkach! Dlatego teraz leże juz prawie całmy dniami..

Margotka87, Asiulka83, Nina lubią tę wiadomość

zsxuot7.png
  • Asiulka83 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje bardzo za odpowiedz...zobaczymy co jutro powie moja lekarka...a dzis bede obserwowac te bole....

ukdy3e5e07dpccv2.png
    ukdyj44j0v7sy1vp.png
  • Perełka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    racja- wszystko na spokojnie;) sama to nieraz radzę innym, ale jak mi coś się dzieje, to już nie potrafię się uspokoić. A co do zębów, to zrobiłam tez wszystkie przed ciążą- tylko jednego zostawiłam, bo będę mieć wstawiany most na tym zębie ( czy coś takiego) ale to grubsza finansowa sprawa i czekam na przypływ gotówki:P I stomatolog mi powiedział, że skoro i tak będzie tam żłobić jakiś kanalik to możemy tego zęba narazie zostawić i przy okazji tego mostu zrobić. Mała dziurka, nie boli, więc myślę, że mogę poczekać. Byłam nawet na kontroli dwa miesiące temu ( u innego stomatologa)to powiedział, że mam przyjść po rozwiązaniu.

Asiulka83, Margotka87, rubi67 lubią tę wiadomość

3jvzzbmhcbd62wxk.png
  • blueberry Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to mam jeszcze parę zębów do leczenia, takie malutkie dziurki. Myślałam, że w ciąży sobie pochodzę, bo jest czas na to i poleczę, ale niestety czas oczekiwania na wizyty jest tak długi, że musiałabym jeszcze ze dwie ciąże donosić żeby wszystko poleczyć :) Śmiech na sali

zfxga33.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka83 wrote:
    Dziekuje bardzo za odpowiedz...zobaczymy co jutro powie moja lekarka...a dzis bede obserwowac te bole....
    Weź ciepły prysznic, powinno pomóc!

Asiulka83 lubi tę wiadomość

zsxuot7.png
‹‹ 694 695 696 697 698 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ