III trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
blueberry wrote:Ja to mam jeszcze parę zębów do leczenia, takie malutkie dziurki. Myślałam, że w ciąży sobie pochodzę, bo jest czas na to i poleczę, ale niestety czas oczekiwania na wizyty jest tak długi, że musiałabym jeszcze ze dwie ciąże donosić żeby wszystko poleczyć
Śmiech na sali
A jeśli się idzie na NFZ to stomatolog daje te plomby amalgamaty ( czy jakoś tak) , czy te coś tam utwardzalne...?
-
Na nfz, ja biorę białe płatne plomby, tylko za leczenie nie płacę. Ale jak ktoś chce zupełnie za darmo to chyba do zębow 1-3 dają białe, a do reszty zębów te amalgamaty (czy jakoś tak
) A te kolejki to u mnie w mieście, jak chodziłam do pracy to leczyłam się na nfz w Warszawie i tam miałam wizyty co 2-3 tygodnie.
-
Lula_w wrote:U kobiet w ciąży nie można dawać amalgamatów bo zawierają rtęć, takze można korzystać na NFZ bo wtedy stomatolog musi lepszą plombe dać za darmo
U nich to i tak jest podzielone na plomby lepsze i jeszcze lepsze. Te lepsze się ponoć wypłukują i za jakiś czas trzeba znów wstawiać nową, a te naj naj naj lepsze to płatne i pewnie tyle samo siedzą, byleby klient zapłacił... Tak mi się wydaje -
witajcie ponownie
dzisiaj w SR miałysy poród za tydzień będzie film, powiedziałam połoznym że mam cisnienie w oczach i czy mozna rodzić SN przy tym a one powiedziały że nie i się zmartwiłam jak będe oglądać szpital to poprosze lekarza o krótka rozmowe i zapytam sie go co w tej sytuacji. ja sie nastawiałam na poród Sn a tu chyba będzie CCjutro mam wizyte u mojego gina to jeszcze go podpytam.
-
nick nieaktualnySZkoda ze o tych dentystach nie wiedzialam wzesniej
Perełko co do RUCHOW: Biorac pod uwage ze dziecko przeciez tez spi w brzuchu, liczymy 10 ruchow na godzinę, ale tylko 2-3 razy w ciagu doby, gdy dziecko ma swoja faze aktywnosci... a nie że co godzineMoj sie tak ruszał, ze nic nie musialam liczyc i kompletnie to olałam.
-
Lula_w wrote:Ja się tam na plombach nie znam
Tylko wiem ze amalgamatów nie można w ciąży dawać
Ja to z tych grzecznych pacjentów, "proszę dać co macie a ja zapłacę i znieczulenie na dzień dobry poproszę"
Ja też się nie znam, tylko kiedy mi przysługuje darmowa biała plomba, to i tak słyszę, że jest jeszcze bielsza, jeszcze lepsza tylko trzeba zapłacić. Płacę, a plomby mi i tak po paru latach wypadają. Jednego zęba chyba ze trzy razy mi plombowali "lepszą" plombą, szkoda tylko, że na te "lepsze" nie dają gwarancji, bo jak wypadnie to za nową znów trzeba zapłacić... -
Perełka wrote:dziękuję dziewczyny za Wasze rady- są dla mnie bardzo cenne:) A powiedzcie mi jeszcze- jak liczycie ruchy to kiedy? Te 10 ruchów na godzinę? I w jakich godzinach? Mi gin powiedział, ze do południa mam mieć 10 ruchów, a jak nie będzie to do szpitala. A Wy jak liczycie?
Mi z kolei moj gin jak i lekarze w szpitalu mowili ze minimum 10 ruchow dziennie, ale do poludnia zazwyczaj tyle ich jest -
michaela wrote:oj bardzo mi przykro:( ale poradzii cos na tej izibie? dały cos te badania konkretnego?
Niestety wyeliminowali tylko niedotlenienie, powiedzieli, ze nie wiedza dlaczego tak wysoki puls i chodze teraz na kontrolne KTG.. Ostatnio puls byl ladnyJeden z lekarzy zasugerowal, ze mam cos z sercem i ze powinnam udac sie do kardiologa, bo sama mam wysoki puls wiec dziecko rowniez...
-
Perełka wrote:ale to prywatnie, czy na NFZ są takie kolejki u Ciebie?
A jeśli się idzie na NFZ to stomatolog daje te plomby amalgamaty ( czy jakoś tak) , czy te coś tam utwardzalne...?
Do zeba 1, 2 i 3 jest plomba jasna ( raczej taka żółtawa ) chemo-utwardzalna, do pozostałych zebow jest amalgamat czyli ta srebrna. Plomby światło-utwardzalne sa natomiast prywatnie, ale najlepsze i najbardziej estetyczne. Materialy na te plomby sa bardzo drogie wiec nasze polskie NFZ nigdy tego nam nie zrefunduje -
blueberry wrote:Ja też się nie znam, tylko kiedy mi przysługuje darmowa biała plomba, to i tak słyszę, że jest jeszcze bielsza, jeszcze lepsza tylko trzeba zapłacić. Płacę, a plomby mi i tak po paru latach wypadają. Jednego zęba chyba ze trzy razy mi plombowali "lepszą" plombą, szkoda tylko, że na te "lepsze" nie dają gwarancji, bo jak wypadnie to za nową znów trzeba zapłacić...
Wiesz, wydaje mi sie ze powinnas zmienic stomatologa skoro z jednego zeba wypada Ci plomba co chwile ;/
U mnie w gab jest gwarancja na plomby swiatło-utwardzalne. A co do amalgamatu w ciazy nalezy ograniczac, nie jest calkowicie zakazany. Ale wiadomo - lepiej jest skorzystac z innej plomby -
Witam wieczorkiem,
my po gimnastyce. Było symatycznie, zapisalam sie na za tydzine tak profilaktycznier, ale zakładam, ż ejuż nie będzie potrzebna. Dziś dalej leic ten brązowy śluz, łapiąmnie bóle okresowe i brzuch się łądnie obniża. PO gimnastyce M. wziął mnie dziś na obiad do Sfinksa zjadłam sobie sptrąga z grilla i ledwo co dałam radę, przejadłam sięteraz siedzimy sobie na piłce i czytamy co tam u Was
liczyłam ż ebęda jakieś wieści od Stokrotki
Nina, Blondi22 lubią tę wiadomość
-
Co do dentysty, ja chodze na NFZ nawet nie mamy wielkich proeblemów z terminami. Lekarke mamy rewelacyjną. I dokładnie kobietom w ciąży amalgamatu nie dadzą. Ja mam zęby do leczenia kanałowego, ale nie moge ich leczyć teraz, bo raz że jak wypadła plomba to z kawałkiem korony wiec odbudowa portetyczna a do tego musi byc rentgen, którego w ciąży mi nie zrobią, a 2 jak na złość doszło do perforacji i ten ząb mi krwaiw, wiec bez szczegółowego rtg nie moga leczyć kanałowo, a ponieważ jestem wciąży nie mogą dać mi silniejszych antybiotyków więc mam oczyszczany, zakładane jakieś lekarstow i zatykane. Pilnuje mi zeby nie doszło do jakiegos s tanu zapalnego a po porodzie dopiero bedziemy leczyc na poważnie. MI ogólnei kilka zębów pleciało, dosłownie złamało się w ciąży więc wszystkie będą musiały być odbudowane czyli potrzebny rtg wiec najpierw musze urodzic, potem rtg i dpiero potem decyzja jakie leczenie w jakiej kolejnosci itd.
-
Ja też od kilku dni zauważyłam, że tylko wieczorem mam lekkie bóle okresowe, ale trwają kilkanaście sekund i mijają, biorę magnez i leżę, leżę, leżę....bo mam 1 cm rozwarcia, ech, zawsze coś....a co do ruchów, to mój synio w ogóle chyba nie śpi:-) może z godzinkę w ciągu dnia
-
Amicizia Stokrotka ok 5 miala nadal skurcze co 8-10 minut coraz czestsze i bardziej bolesne jak nic sie dzis nie wydarzy jutro o 7.30 ma sie stawic w szpitalu. Dzieki niej czuje ze bede miala 2 porody
napewno Stokrotka napisze jak sie cos bedzie dzialo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2013, 22:45
Amicizia lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
My nadal walczymy z chorobskiem z marnym skutkiem.przespalam popoludnie i nocka bedzie z glowy.Czytam ksiazeczke ktora dostalismy w szpitalu o porodzie etapach itd..oby Maly jeszcze posiedzial bo jestem wykonczona.Dzieci sa madre wiec pewnie wie ze to nie najlepszy czas.Maz tez jeszcze chory on stosuje antybiotyki i wszystkie dostepne srodki na rynku seryjnie mamy mala apteke wdomu ja jestem na naturalnych metodach i moje chyba bardziej dzialaja niz jegohttps://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
kochane ja po spotakniu z położną
baaaardzo sympatyczna
jak byliśmy w szpitalu akurat odbierała poród i widziałam maleństwo tuż po urodzeniu , cuudny widok
Teraz jestem trochę spokojniejsza wiem ze bede pod dobrą opieką wiec spokojnie czekam na poród
-
Suzy Lee wrote:SZkoda ze o tych dentystach nie wiedzialam wzesniej
Perełko co do RUCHOW: Biorac pod uwage ze dziecko przeciez tez spi w brzuchu, liczymy 10 ruchow na godzinę, ale tylko 2-3 razy w ciagu doby, gdy dziecko ma swoja faze aktywnosci... a nie że co godzineMoj sie tak ruszał, ze nic nie musialam liczyc i kompletnie to olałam.