III trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
Lalita2710 wrote:Mam pytanie dotyczace badan Hiv i hcv czy sa obowiazkowe.
Czy któraś robiła sama czy na nfz
Ja robilam prywatnie ale w szpitalu u nas tez mi zrobili.
w Pl gdzieniegdzie wymagaja z tego co slyszalam
w koncu odebralam moj gbs.wsio okAmicizia, Ana27 lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
Ohhh zauważyłam temat aparatów- sama od dłuższego czasu noszę się z zakupem- od bardzo długiego czasu- i mam temat dosc obleciany (specem nie jestem- czerpie innormacje z testow polskich i zagranicznych oraz od przyjaciela- profesjonalnego fotografa sportowego.
1. Co do lustrzanek- ja wiem ze to teraz modne itp, ale wezcie pod uwage, ze to est typ sprzetu na ktory naprawde trzeba sporo wydac zeby mialo to jakikolwiek sens i jakosc widocznie rozna od cyfrowki
2.Dobrze jest rozwazyc tzw hybrydy- czyli cyfrowki z rozbudowana optyka, trybem manualnym i mozliwoscia dodatkowej rozbudowy o soczewki nakladki itp
3.Wbrew pozorom nie napalajcie sie na pixele- to podstawowy blad- ilosc pixeli nie jest tak istotna a wrecz moze zaszkodzic. Dlaczego? Otoz na chlopski rozum- zaladowana pixelami cyfrowka nie posiadajaca odpowiedniej matrycy po prostu nie wydala, tworzac na zdjeciach tzw szumy i przeklamania kolorystyczna. Jesli chodzi o cyfrowki ze sredniej polki to nawet nie patrzcie na nic powyzej 12 pixeli bo jest to chwyt marketingowy i nic wiecej
4.Wazne punkty to np czas naswietlania, czulosc ISO itp dziwnie brzmiace sprawy- latwo znjdziecie artykuly w necie ktore przystepnie to opisuja.
5.Wielkosc- to jest naprawde istotne- duzym aparatem nie zrobicie strzlu z reki- a przy niemowleciu bedzie to dosc istotne- w jednej rece zabawka dla zwrocenia uwagi, w drugiej aparat. Pozniej zreszta tez- im wiekszy tym ciezej w torebceUwierzcie mi- mialam 2- rozbudowana hybryde i tzw malpke- najczesciej korzystalam z tej drugiej.
6.Stabilizacja obrazu- konieczna- optyczna i cyfrowa
7.Firma...wbrew pozorom ma znaczenie. Od wielu wielu lat prym wiedzie Canon- a to ze wzgledu na bardzo dobre jakosciowo komponenty zlozone tak by jedno drugiemu nie przeczylo (16 pix na matrycy ktora wyciagnie max 10...)
Z polecanych sredniopolkowcow cenowych:
Canon PowerShot A3200 IS i inne z tej serii- niepozorny ale kryje wiele mozliwosciAna27 lubi tę wiadomość
-
Aha , mnie lekarka ani nie zleciła ani nie kazała robić.
Niewiem czy robić. Skoro na nfz się należy bo ppnoć takie badanie naeet 50zł.
No mnie na ktg nic nie wyszło ,póki co zero skurczy ...
Ale położna mi pow że czasem może nie być a za 1 dzień mogą sie pojawić hihi.
Js byłsm na ktg na szkole rodzenia u mnie. -
Lalita2710 wrote:MamaMadzia i Hope dziewczyny a poza pprodem czy ta bakteria coś powoduje w naszym organiźmie ?
Położna też powiedziała że nie ma sie co przejmować
Nie raczej nie, dla mnie nie była odczuwalna. Kompletnie się nie spodziewałam że mogę go mieć;/ też się przerażiłam jak zobaczylam wtedy dodatni wynik ale naszczescie nie było żadnych powikłan. Wiem ze to głupie i chore tłumaczenie ( bo lepiej dziadostwa nie mieć niż mieć) ale lekarz mnie wtedy pocieszył że czasem lepiej wiedzieć ze się go ma i podawać antybiotyk niż złapać przed samym porodem i nie wiedzieć i dlatego też nie leczy się go w trakcie ciąży bo nagle przed porodem moze być powrót a się o tym nie bedzie wiedziało. Tez nie mam pojecia jak to zlapałam;/
Za 3 tygodnie mam kolejną wizytę u lekarza i bede mieć pobierany wymaz i zobaczymy, ale na 99% bede mieć skoro nie wyleczyłam po pierwszej ciaży a sam raczej nie zanika ;/
-
Amiciza ja pamietam ze dzien przed porodem miałam robione ktg nic kompletnie nie wyszło, zero skurczy szyjka wysoko. A na drugi dzień Mąż podjechał ze mną na swoją firmę i przejechalismy kawałek po nierównościach Smiałam się ze zaraz urodzę i za kilka godzin skurcz i wody odeszły wiec na mnie zadziałały trząsawki
Teraz akurat chce troszkę przeciągnąć poród choćby do 1 stycznia ale juz po pierwszym pojade z nim na firmę i zaczniemy od takiej metody
hehehehe
Amicizia lubi tę wiadomość
-
http://versus.com/pl/canon-eos-1100d-vs-nikon-d3100
Mnie sie widzi nikon d3100 nie chce eydawac full na aparat na raty może wźmiemy.
Dzieki MamaMadzia za odp
Zapytam lekarki w czwartek moze da mi skierowanieWiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2013, 21:03
MamaMadzia lubi tę wiadomość
-
MamaMadzia wrote:Amiciza ja pamietam ze dzien przed porodem miałam robione ktg nic kompletnie nie wyszło, zero skurczy szyjka wysoko. A na drugi dzień Mąż podjechał ze mną na swoją firmę i przejechalismy kawałek po nierównościach Smiałam się ze zaraz urodzę i za kilka godzin skurcz i wody odeszły wiec na mnie zadziałały trząsawki
Teraz akurat chce troszkę przeciągnąć poród choćby do 1 stycznia ale juz po pierwszym pojade z nim na firmę i zaczniemy od takiej metody
hehehehe
Moje przyjaciolki tez po tym rodzily.My dzis tez pojezdzilismy po wybojachMamaMadzia lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
ja tez juz po wizycie u nas wszystko ok, szykjka się skraca ale wsio jest póki co pozamykane
ginka pobrała mi wymazy i następna wizyta za 2 tyg, wtedy tez odbiore wyniki
Lalita mi moja ginka kazała zrobic hiv i hcv robiłam prywatnie bo wszystkie badania tak robie ale nie pamietam ile płaciłamLalita2710, rubi67 lubią tę wiadomość
-
Lalila a myślisz, że to pieczenie to od rozciągania się skóry? A nie swędzenie? Wkurza mnie to strasznie. Myślę czy sudocrem może by mi nie pomógł.
Co do badania HIV to mój lekarz mówił, że od tego roku to obowiązkowe. Ja miałam zlecone jako jedno z pierwszych badań w ciąży. HCV też wtedy mi zlecił.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2013, 21:28