X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem juz po KTG ostatni zapis był nie ciekawy bo mała miała czasami tętno około 200 jak to lekarz zobaczył to sie przeraził, dzisiaj już było w normie około 150-160 nastepne mam przed wizyta w środe, gin stwierdził że jak jeszcze raz będzie mała miała tak duże tetno to musi mnie wysłac do szpitala na leżenie :( bo to bardzo niebezpieczne jest

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Narodziny jakie znamy / birth as we know it"
    stary film, i na USA wiec np jest o obrzezaniu chłpoców i ten fagment dla meza był troche ostry, ale reszta spoko, bo pokazuje poród jako bardzo naturalny fizjologiczny stan, nie straszy, lektor ciut nawiedzonym głosem mówi, ale warto takie inne spojrzenie na poród zobaczyć

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2013, 15:43

Miriam, aher lubią tę wiadomość

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Lula_w Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 19:34

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oniqa co do sxpitala sale fajne porodówka fajna dobrze wyposażona ( ja byłam w 1)
    Szpital duży personel szpitalny również.
    Położne pomocne bardzo. A poznałam 4 bo rodziłam w ciągu 2 zmian (zmiana trwa od 7-19 i od 19-7) bardzo mnie wspierały mówiły że dam rade mówiły bardzo ciepło do mojrj osoby ,ale były momenty że i stanowczo jak były bóle parte ,które były straszne...
    Lekarze również bardzo profesjonslni nie znam też kszdegom
    Siostry róeniez pomocne
    U mnie bylo tak ze skurcze mialam od czwartku... w dob rwnonpojechalam do szpitala i tu moja prrtrnsjw ze od razu nie podali dodatkowej oxy zeby ruszylo z kopyta...
    I moze wczesnirj byl ur i mozr bym trafila na anestexjologa i jeszcze bym mials znieczulenie

Alecz tego co wiem oni staraja sie zeby wszystko bylo naturalne.
    Co 2 h badaja tetno ogolnie ja polecsm

;oniqa, michaela lubią tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja już sama nie wiem może mój gin woli wysłać do szpitala żeby wszystko posprawdzali i się upewnic że wszystko jest ok

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita bardzo dziękuje za info teraz to odpoczywaj i dochodź do siebie :) pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje a Olivierek jest kochany :)

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita gratulacje.dalas.rade i to.najwazniejsze ze wszystko dobrze sie skonczylo.wracaj do siebie a.w.domku koniecznie wklej nam foteczke Oliwierka ;-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 19:34

;oniqa lubi tę wiadomość

• madzia123 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lepiej sprawdzić i być spokojnym.Gratuluje nowym mamusią jak nie rodzą to nie rodzą a jak zaczną to dwie na raz;:);) Ja już kupiłam wszystko do szpitala tylko walizkę przepiorę i mogę się pakować

relg3e5ejwatx9hx.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ost mam suche usta i robią mi się skórki;/ smaruje ciągle pomadkami, miodem itp... mam pomadkę z alterry, ma naturalny skład ale jest w niej wit.A to juz nie wiem czy jej uzywać bo wit. A w ciązy niby jest zakazana

lprktv73nye615w2.png
  • milola86 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tyle wit A co masz w pomadce na pewno nie zaszkodzi...

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

Bóg mówi prosto o krzywych liniach naszego życia...
    Adaś Ewa Róża i Piotr-moje maleńkie aniołki
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję;)
    ciągle na dolnej wardze mam skórki ostatnio;/

lprktv73nye615w2.png
  • justa24 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zdj Olivierka jest na FB :)

pasia27 lubi tę wiadomość

bhyw2n0a5n2aiq1p.png

• Ana27 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, trochę się nie odzywałam ale pojawienie się Dzidziusia to już zmiana o 360st.:) Trzeba to wszystko ogarnąć, tyle za mną, a ile jeszcze przede mną:P

W każdym razie, 6 grudnia o godz. 9:40 przyszedł na świat mój piękny synuś Brunio 3700g, 58cm
    424dc40f3f3750ccmed.jpg

To najpiękniejszy prezent mikołajkowy jaki można by sobie wyobrazić:))

Choć nie powiem, łatwo nie jest, w szpitalu się trochę ostresowałam i opłakałam bo nie mam pokarmu póki co trochę siary, a położne kazałay karmić piersią. Dziecko się tylko umęczyło i wygłodniało. Ale w domu już karmimy mm i przystawiam go też do piersi, piję herbatki laktacyjne, pobudzam laktatorem i może się uda:)

Trochę od końca zaczełam:) Tak jak pisałam na forum, że o 1 w nocy zauważyłam różowy śluz, potem skurcze w dole brzucha, tak to nie był faszywy alarm:) Zanim dopakowałam wszystko to Dotarliśmy do szpitala ok. 3.30 nad ranem. Po badaniu okazało się, że mam już rozwarcie na 4cm:) Ale cały czas myślałam jednak o cc ze względu na wielkość dziecka. Połozne mnie zmierzyły i się okazało, że mam nawet szeroką miednicę tak jakby w biodrach a drugi pomiar w okolicach spojenia łonowego był węższy. Ale po usg w szpitalu wg waga Brunia wyszła 3900 i dużo wód 14 AFI! jak na ten etap ciąży to sporo, chyba dlatego miałąm taki wielki brzuch. Zdecydowałam się na lewatywę - masakra hehe na leżąco bo na siedząco w przypadku odejścia wód dziecko mogłoby się udusić pępowiną. Ale się uśmiałam przy tym, dobrze, że M pomógł;) Od razu przeszliśmy z M na salę porodową, bo jednak mieliśmy próbować siłami natury, jeśli Brunio nie wstawiłby się zaraz do kanału to byłaby CC. Także po 4 leżałam podpięta pod ktg, miałam skurcze praktycznie co minutę. Bolały mega tak minutę, aż kłuło mnie w krzyżu, a na KTG nie było widać nawet, że jest skurcz hehehe ciekawe:P Chyba ze 2h tak leżałam i byłam podpięta pod ktg, tętno w porządeczku:)) Jak nie byo skurczu to mega super, żyć nie umierać, tylko sam skurcz był straszny:)No i co, żadne typy oddychania, wskazówki ze SR nie pomogły heeh Podcasz skurczu darłam się w niebogłosy hehehe jakieś dziwne miny robiłam -ponoć hehehe ale co zrobić, robiłam to co mi pomagało:P Potem po 2h lekarka przebiła mi pęcherz bo te wody nie chciały odejść. No i odeszły sobie, dziecko wtedy obniżyło się i wstawiało się w kanał:) Chyba o 7 rano miałam już jakoś 7cm rozwarcia i wszyscy mówili, e super, ze bardzo szybko mi to idzie! no to sobie myślę, że dobrze:p Ale skurcze coraz dziwniejsze, już takie miałam jak bym kupę robiła, tak wyyglądał u mnie skurcz. I wcale tak bardzo nie bolaał kidy byłam w pozycji takiej, że przed skurczem stałam z uchylonymi nogami bujałam się na boki i jak czułam, że idzie, M, który stał za mną braał mnie pod pachy i potzymywał, ja opierałam się na nim na kuckach, nogi szeroko rozstawione, całe stopy na ziemi i "robię kupę":P Nie było tak źle:) I tak na marginesie, mimo lewatywy to też niestety podczas tych skurczy dochodziło do wypróżnienia ale szczerze to miałam to gdzieś, pielegnirki dbały o moją higienę wtedy, nie dały kompletnie odczuć skrępowania. Przy końcówce torchę się podarłam, że nie dam rady, na sete nie urodzę:P Ale położne mówiły, że chyba nie słyszałam jeszcze prawdziwego darcia:P Także znów się nie stresowałam:P Na końcu jedna mówi ooo już widac czarne długie włosy eee to będzie już zaraz:P No to już wiedziałam, że urodzę:)) W ogóle mnie to nie bolało już, poprostu miałam zakodowane jak będzie skurcz, nabierz powietrza, zamknij oczy broda do piersi i "rob kupę" hehe Nacięli mnie, i chyba nawe pękłam dodatkowo. Nie wiem ile szwów mam ale długo mnie zszywali a teraz ból niesamowity, nie mogę normalni siedzieć, ejszcze się nie wyrpoznnialam-strach się bać. Ale co tam, najważniejsze, że Brunio uurdoził się zdrowiutki, kochaniutki, płakaał od razu, ja byłam w szoku, nie mogłam ueiwerzyć, że urodziłam takie cudo!!! Ból był ale ja go nie pamiętam już, wiem tylko, że był. Teraz życie przewróciło się do góry nogami, musimy z M jakoś wpaść w rytm:) Ale damy radę:))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2013, 17:35

marzycielka29, juicca, Blondi22, blueberry, justa24, pillow, plemniczka, Asiulka83, Tinka85, KaRa, asienka28, aher, paula22, Ancia77, Miriam, Selena, Lula_w, MamaMadzia, Suzy Lee, megan8, kaaasiaczek_, Kropka, kotek27, aiwlys, kaja1991, anilorak, JEDRNA5, Lalita2710, Lilka, ;oniqa, vivien, Martynika, Dorjana, Perełka, yennefer, pasia27 lubią tę wiadomość

zsxuot7.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paula22 wrote:
    Dziewczyny ost mam suche usta i robią mi się skórki;/ smaruje ciągle pomadkami, miodem itp... mam pomadkę z alterry, ma naturalny skład ale jest w niej wit.A to juz nie wiem czy jej uzywać bo wit. A w ciązy niby jest zakazana
    miałam to samo teraz jest już lepiej samo przeszlo jakos

a.png
    a.png
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana27 super poród ;)

Gratulacje dla nowo narodoznych dzieciaczków o mamusi ;)

Ana27 lubi tę wiadomość

a.png
    a.png
  • justa24 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana super synek jeszcze raz gratulacje :) twój opis porodu przypomina mi troszkę mój :) ból był ogromny ale ja już prawie o nim zapomniałam :)

Ana27 lubi tę wiadomość

bhyw2n0a5n2aiq1p.png

• Tinka85 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana synuś prześliczny! Jeszcze raz gratuluję!

Ana27 lubi tę wiadomość

bl9canliqkpto6g3.png
    2nn3csqv83ygfhg4.png
  • KaRa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tinka teraz czas na nas!

Asiulka83, Tinka85 lubią tę wiadomość

atdczbmhr11b1825.png[/url]
    relg3e5e91k07fd9.png
  • KaRa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka Ty tez sie szykuj! Masz już jakies objawy nadchodzącego porodu?

Asiulka83 lubi tę wiadomość

atdczbmhr11b1825.png[/url]
    relg3e5e91k07fd9.png
‹‹ 930 931 932 933 934 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ