III trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnypaula22 wrote:Dziewczyny ost mam suche usta i robią mi się skórki;/ smaruje ciągle pomadkami, miodem itp... mam pomadkę z alterry, ma naturalny skład ale jest w niej wit.A to juz nie wiem czy jej uzywać bo wit. A w ciązy niby jest zakazana
nie jest chyba zakazana, ale nie mozna przedawkowywac
-
Miriam ja bym nie płaciła, bo to chyba zbędne. Polecam Ci skorzystanie z przedporodowych wizyt położnej w domu na koszt NFZ (ta sama położna będzie przychodzić do was po porodzie kąpać dziecko itd.). Ja co tydzień od 32 tygodnia spotykam się z położną i ona sprawdza mi ciśnienie, słucha serca dziecka i omawiam z nią m. in. kwestie porodu, oddychania podczas niego, karmienia piersią, diety itd. Omawiałyśmy każdy etap porodu, czego się spodziewać, jak sobie pomóc. Dodatkowo moja położna jest konsultantką laktacyjną więc jestem z tych spotkań i z wiedzy którą mi przekazała na obecny czas bardzo zadowolona a wiem, że po porodzie też mogę nadal na nią liczyć.
Martynika Jeśli chodzi o nacięcie krocza właśnie rozmawiałam z moją położną i ona mówiła, że jeśli nie ma potrzeby to nie nacinają. Jeśli jest potrzeba to nożyczki w ruch i my nawet tego nie czujemy a lepiej być naciętym niż pęknąć nieregularnie i narobić sobie krzywdy (ponoć szybciej się goi nacięcie).
Michaela dzięki za przypomnienie tyułu filmu, chętnie obejrzę go z moim mężem.
Ana synek Twój śliczny !!Jeszcze raz gratuluję
A ja byłam dziś nadprogramowo na USG u drugiego lekarza bo chciał zobaczyć nerki. I poszerzenie UKM się nie powiększa więc to najważniejsze. Wszystko funkcjonuje dobrze, pęcherz się napełnia i opróżnia co widzieliśmy podczas badania. Nasza kluska wg jego pomiarów waży już 2980g, a mamy 35 tydz więc sporo. Powiedział, że duże dziecko i że poród już niedługo choć lepiej gdyby był po nowym roku z czym w zupełności się zgadzam. A przed świętami zapraszał mnie na KTG i zastanawiam się czy warto. Córcia obrócona do kręgosłupa i duża więc ciężko było uchwycić twarz pomimo moich obrotów i wygibasów na kozetce. Udało się zobaczyć kawałek twarzyczki, ale chyba zdjęcie wyszło gorszej jakości niż to kilka tyg temu. Jednak to nie jest najważniejsze
Teraz w piątek idę do swojego prowadzącego więc zobaczymy jak szyjka itd.
Miriam, Ana27, Martynika, Blondi22 lubią tę wiadomość
-
KaRa wrote:Asiulka Ty tez sie szykuj! Masz już jakies objawy nadchodzącego porodu?
ja mam juz od dluzszego czasu...i dalej cisza....( 2cm rozwarcie jest,dziecko w kanale,szyjka zgladzona,bole jak na okres ale nie rownomierne,sluzu od groma, a dzis w ogole nic mi sie nie chce...chodze taka jakas i muli mnie caly dzien....) ale zobaczymy jak cos ost.1 stycznia jak moj synek nie bedzie chcial wyjsc to sami go wyciagna
a jak u Ciebie KaRa ? Tinka85 objawy masz juz jakies ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2013, 19:21
KaRa lubi tę wiadomość
19.12. jest, 09.01 3.84 cm
, 21.01 5,65 cm
, 6.02 8,06 cm Boy
2.03 238g
15,05 1500 g
27.07 3540
-
U mnie niespecjalnie. W czwartek mam wizytę ale mam cichą nadzieję że do tego czasu coś się rozkręci. Chyba jutro zabiorę się za mycie okien. Może to pomoże?
Ty Asiulka jesteś już na podium! Ja tuż za Tobą!Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2013, 19:37
Asiulka83, KaRa lubią tę wiadomość
-
oj mi juz jest ciezko dlatego tak bardzo chcialabym byc juz po....mam 27 kg na plusie
a gbs mam ujemny wiec nie pomoge....ale z tego co wiem nie ma problemu z antybiotykiem przynajmiej u mnie w szpitalu....
megan8 lubi tę wiadomość
19.12. jest, 09.01 3.84 cm
, 21.01 5,65 cm
, 6.02 8,06 cm Boy
2.03 238g
15,05 1500 g
27.07 3540
-
nick nieaktualny
-
Znalazłam fajny artykuł na temat badania ktg, może komuś się przyda.
Badanie składa się ono z dwóch elementów:
• kardiografii – ciągłej rejestracji czynności serca płodu;
• tokografii – rejestracji czynności skurczowej macicy.
Kiedy wykonuje się badanie KTG?
Badanie KTG wykonuje się zazwyczaj po 25. tygodniu ciąży. Nie jest ono obowiązkowe, ale istnieją sytuacje, w których lekarz może zalecić jego wykonanie:
• kiedy pojawią się skurcze macicy,
• jeśli termin porodu został przekroczony o przynajmniej 1 tydzień,
• jeśli przyszła mama zgłasza zaniepokojenie (spowodowane np. faktem, że nie odczuwa ruchów płodu),
• rutynowo podczas porodu.
Jak wygląda badanie KTG?
Do tego badania nie musisz się wcześniej przygotowywać. W gabinecie zostaniesz poproszona o położenie się na łóżku na plecach lub na lewym boku. Następnie lekarz lub pielęgniarka znajdzie na Twoim brzuchu miejsce, w którym tony serca Twojego dziecka są najlepiej słyszalne i umocuje tam głowicę kardiograficzną przyczepioną do elastycznego pasa opasającego brzuch. Druga głowica (tokograficzna), która rejestruje skurcze macicy, zostanie umieszczona powyżej głowicy kardiograficznej. Obie głowice są połączone z aparatem KTG. Wynik badania zostanie zarejestrowany na papierze w postaci dwóch wykresów: kardiograficznego i tokograficznego. W trakcie wykonywania KTG istnieje też możliwość rejestrowania ruchów płodu. W tym celu możesz zostać poproszona, by za pomocą specjalnego przycisku sygnalizować każdy odczuwalny ruch dziecka. Są też urządzenia, które potrafią je rejestrować samodzielnie.
Badanie KTG trwa zazwyczaj 20-30 minut. Wynik powinien być zinterpretowany i opisany przez lekarza. KTG jest całkowicie bezpieczne – zarówno dla mamy, jak i dla płodu.
Co ma na myśli lekarz mówiąc…
Oto kilka terminów, których może użyć lekarz przy opisie wyniku KTG.
• Linia podstawowa – podstawowa częstość akcji serca płodu.
• Oscylacja – wahania częstości akcji serca płodu.
• Akceleracje – krótkotrwałe przyśpieszenia akcji serca. Ich wystąpienie w zapisie KTG świadczy o dobrym stanie płodu i jego prawidłowym utlenowaniu. Akceleracje powinny pojawić się pod wpływem ruchów płodu, dotykania płodu w czasie badania przez pochwę, a nawet – dotykania brzucha.
• Deceleracje – krótkotrwałe zwolnienia akcji serca płodu.
• Deceleracje wczesne – zwolnienia akcji serca w momencie najsilniejszego skurczu macicy.
• Deceleracje późne – zwolnienia akcji serca płodu po momencie najsilniejszego skurczu macicy (mogą świadczyć o zagrożeniu płodu niedotlenieniem).
• Tachykardia – utrzymujące się dłużej przyśpieszenie akcji serca płodu powyżej 160 uderzeń na minutę.
• Bradykardia – utrzymujące się przez dłuższy czas zwolnienie akcji serca płodu poniżej 120 uderzeń na minutę.
Test bezstresowy KTG rejestruje akcję serca płodu oraz jego ruchy. Występowanie akceleracji w zapisie 20-30 minutowym często towarzyszy ruchom płodu lub dźwiękom dochodzącym z zewnątrz (tzw. test akustyczny) i świadczy o dobrostanie dziecka – jest to tzw. test reaktywny.
Prawidłowe tętno dziecka znajdującego się w brzuchu matki mieści się w zakresie 110-160 uderzeń na minutę. Jeśli zapis KTG wykazuje, że częstość pracy serca Twojego dziecka jest zmienna (w mieści się w przedziale 110-160 uderzeń/min), to bardzo dobrze! W krótkim czasie parametry te mogą nawet spadać poniżej 110 lub wzrastać powyżej 160 uderzeń. Natomiast brak akceleracji oraz zawężenie oscylacji mogą świadczyć o zagrożeniu płodu niedotlenieniem i stanowią wskazanie do pogłębionej diagnostyki.
O czym jeszcze warto wiedzieć?
Zapis, który świadczy o dobrym stanie dziecka, niemal zawsze jest wiarygodny. Natomiast wyniki wykazujące na zagrożenie zdrowia płodu to niekiedy fałszywy alarm. Często zdarza, że przyszła mama przybiera podczas badania pozycję, w której dochodzi do uciśnięcia jej żyły głównej lub pępowiny płodu – po zmianie ułożenia ciała wynik KTG od razu się poprawia.
KaRa, kotek27, Blondi22 lubią tę wiadomość
-
megan8 wrote:ale wam się spieszy żeby szybciej urodzić ,a ja bym chciała przenosić na nowy rok na 1 stycznia ,ale pewnie mi się nie uda
nie robię nic ,oszczędzam się jak mogę bo i tak w szpitalu będzie wysiłek
W Twoim przypadku to możliwe ale ja musiałabym urodzić dwa tygodnie po terminie a to raczej mało realne. A gdybym miała urodzić np.29.12. to już wolę teraz, nie chcę żeby synek urodził się na sam koniec roku. Poza tym gdybym teraz urodziła to może zdążę dojść do siebie do świąt, przynajmniej częściowoAsiulka83, megan8, KaRa, Effcia28 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymegan8 wrote:położna do mnie też przychodzi do domu
w poradni dostałam numer i musiałam się umówić w połowie ciąży i od tego czasu mnie odwiedza
może to nie we wszystkich województwach
Poradni aaa jakiej poradni ja to nic nie wiem kurde chodzę prywatnie do gin a nie na NFZ i nic mi nie mówił może to trzeba pójść na NFZ żeby moc z tego skorzystać ? -
megan8 wrote:ale wam się spieszy żeby szybciej urodzić ,a ja bym chciała przenosić na nowy rok na 1 stycznia ,ale pewnie mi się nie uda
nie robię nic ,oszczędzam się jak mogę bo i tak w szpitalu będzie wysiłek
miała któraś GBS -dodatni ???? robią antybiotyk bez problemu????megan8 lubi tę wiadomość
-
Tinka85 wrote:W Twoim przypadku to możliwe ale ja musiałabym urodzić dwa tygodnie po terminie a to raczej mało realne. A gdybym miała urodzić np.29.12. to już wolę teraz, nie chcę żeby synek urodził się na sam koniec roku. Poza tym gdybym teraz urodziła to może zdążę dojść do siebie do świąt, przynajmniej częściowo
Dokładnie. Ja tak samo. Najbardziej bym nie chciała w święta byc w szpitalu.
Jak nie urodzę w terminie to gin mnie już zapisał na 30 grudzien a wywołanie wiec napewno będzie 2013.