X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2013, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megan8 wrote:
    ja chodzę na NFZ i u mnie jest wymóg tej położnej ,nie wiem gdzie ty mieszkasz , ja w wielkopolsce
    w całej Polsce tego nie ma
    ja pod Warszawa tzn jakieś 3 km od Warszawy kurde muszę coś sie dowiedzieć na ten temat 17 idę do gin może on mi coś powie na ten temat ;)

megan8 lubi tę wiadomość

• welurka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kochane mamuski my powoli dochodzimy do siebie, zosia jest cuuuudddnnnaa ja mam szyte krocze bylam nacieta i popekalam wiec troche boli ale daje rade :) malz juz zoske opil i dzis ledwo zyl, opis porodu zrobie jak bedziemy w domku, buziaki

KaRa, Miriam, pillow, Asiulka83, justa24, Tinka85, Selena, ;oniqa, Ana27, kotek27, Lula_w, Suzy Lee, vivien, MamaMadzia, marzycielka29, kaaasiaczek_, Blondi22, pasia27 lubią tę wiadomość

2fwahqvkbpejvho7.png
    gg64jw4z7o472jre.png
  • KaRa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka83 wrote:
    :) ja mam juz od dluzszego czasu...i dalej cisza....( 2cm rozwarcie jest,dziecko w kanale,szyjka zgladzona,bole jak na okres ale nie rownomierne,sluzu od groma, a dzis w ogole nic mi sie nie chce...chodze taka jakas i muli mnie caly dzien....) ale zobaczymy jak cos ost.1 stycznia jak moj synek nie bedzie chcial wyjsc to sami go wyciagna :) a jak u Ciebie KaRa ? Tinka85 objawy masz juz jakies ? :)

U mnie dzis słabo. Żadnych skurczy. A sprzatalam, skakałam na piłce, wypiłam 2 herbaty z liści malin i po schodach tez chodziłam.
    Ale przede wszystkim staram sie nie nakręcac :) w końcu przyjdzie mój czas :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2013, 21:35

Asiulka83, megan8, kotek27, Lula_w, Blondi22 lubią tę wiadomość

atdczbmhr11b1825.png[/url]
    relg3e5e91k07fd9.png
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana serdeczne gratulacje :)

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • kotek27 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja mam błahy problem.
    Zastanawiam się nad zakupem drugiego kocyka dla synka. Jeden mam mały 75x102cm. Teraz chce kupic taki koco-kołyderke 100x135. Nie sądzicie, że będzie za duża? W sumie zawsze można złożyc na "dwa" do wózka na przykład.
    Doradźcie, bo oszaleje :))
    Dobrej nocy!! Mamuśki!

82dox1hp47sulw8a.png
  • kotek27 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    ja pod Warszawa tzn jakieś 3 km od Warszawy kurde muszę coś sie dowiedzieć na ten temat 17 idę do gin może on mi coś powie na ten temat ;)
    Jeśli chodzi o położna, to ja ostatnio się meldowałam na nowym adresie, i składałam deklaracje taką w przychodni NFZ by chodzic do lekarza ogólnego jak przeziębienie czy grypa. I tam było miejsce na wpisanie położnej z regionu, pani z recepcji mi doradziła kogo wpisac. Położna ma się do mnie odezwac, chwile przed porodem i poźniej po będzie kilka wizyt. Przynajmniej taką dostałam informację.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2013, 22:24

82dox1hp47sulw8a.png
  • aher Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    Aher hm pierwsze słyszę o tych wizytach jak to załatwić ?

Z tego co ja się orientuję należy się to wszystkim ciężarnym w ramach funduszu tylko o tym zwyczajnie nie informują... a po porodzie położna i tak wciska papierek do podpisania, że korzystało się z takiej opieki bo one dostają za to pieniądze. Ja też chodzę prywatnie i dowiedziałam się o tym od znajomej, która we wczesnej ciąży przyjmowała zastrzyki i właśnie musiała sobie wybrać położną, która do niej przychodziła w celu dawania zastrzyków i dodatkowo poinformowała o tej opiece przedporodowej. Wydaje mi się, że to nie zależy od województwa (choć i ja jestem z wielkopolski) tylko jest takie rozporządzenie dot. nowego standardu opieki okołoporodowej.
    Tu są dobre informacje na ten temat
    http://www.cpz-med.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=258:obowipzki-posoinej&catid=29:posoina-poz-&Itemid=99
    UWAGA!
    Prawo do świadczeń położnej ma kobieta posiadająca ubezpieczenie zdrowotne, która złożyła deklarację wyboru do wybranej położnej. Prawo do opieki zdrowotnej mają także na mocy artykułu 2 pkt. 3 Ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych kobiety nieubezpieczone, jeżeli posiadają obywatelstwo polskie, zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i są w okresie ciąży, porodu lub połogu.

http://www.nfz-lodz.pl/index.php/dlapacjentow/58-dla-pacjenta/dla-pacjenta-jak-si-leczy/2535-poona-poz
    "Opieka nad kobietą w ciąży
    Położna prowadzi także edukację kobiet w ciąży, w tym kobiet w ciąży wysokiego ryzyka, przygotowuje kobiety do porodu, także do porodu rodzinnego.Począwszy od 21. tygodnia ciąży do terminu rozwiązania, położna prowadzi edukację przedporodową z częstotliwością nie większą niż:
    1 raz w tygodniu w okresie od 21. do 31. tygodnia ciąży,
    2 razy w tygodniu w okresie od 32. tygodnia ciąży do terminu rozwiązania"
    Zresztą na wielu stronach widziałam taką informację.

Ja dostałam nr do położnej z polecenia i umówiłam się z nią na spotkanie, przyszła do mnie z dokumentami i wypełniłam odpowiednią deklarację, że decyduję się być pod jej opieką.
    Udaj się do przychodni, okręgowej izby pielęgniarek i położnych lub po prostu znajdź namiary na jakąś położną środowiskową w internecie, zadzwoń i zapytaj o takie spotkania. Tak czy inaczej taką położną trzeba wybrać bo ona będzie przychodzić po porodzie do dziecka, a warto to zrobić wcześniej i skorzystać z takich edukacyjnych wizyt :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2013, 23:29

Miriam, Blondi22, Effcia28 lubią tę wiadomość

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • aher Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaela czy jest gdzieś w internecie do obejrzenia ten film?? Na youtube znalazłam tylko fragment...

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • magdziunia111123 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2013, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    swierzo upieczone mamuski gratulujemy serdecznie jestesmy dumne ze dalyscie rade. ana maly jest cudny:-P. michaela gdzie mozna obejrzec filmik? bo w internecie chyba nie bardzo a bardzo mi zalezy aby go zobaczyc. z gory dziekuje:-*

jd7r1di.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 04:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana moj porod tez uwazam za dobry porod. (Niewiem czy czytalas wczesniejsze opisy mini) bo ja np wczoraj wieczorem na dzisiejszej zmianie poloznych sal) jest polozna dzieki ktorej po spr rozwarcia w niedziele wody automatycznie odeszly... ja jej mowie ze bylo ciezko pewnie siostra slyszala... a ona ze kochanie ale ty znakomicie rodzilas na prawde (ja sie obwiniam o to ze zwatpilam w siebie z powodu 3 dni brakow snu =zmeczenie) a ona zevna prawde szybko rodzikam i ladnie sobie radzilam z wszystkim praca ciala oddechu utd.
    Bol jest niesamowity i bez znieczukenia i przezylan.
    Najpieknijszy moment w zyciu kobiety... jak dziecko klada na brzuchu takie cieolutkie

Ja juz zapomnialan o bolu... i moglabym codzieniie dostawac takie slodkosci na klatke..

P.s zdjecia dodam jak wroce do domku , niewien kiedy man tez leukocytoze.
    Mam nawet zdjecia z porodowki oczami lekarza ... wariat wziol moj telefon i foty tobil ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2013, 04:26

kotek27, Blondi22, Suzy Lee, Tinka85, Effcia28, pasia27 lubią tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2013, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kotek27 wrote:
    Dziewczyny a ja mam błahy problem.
    Zastanawiam się nad zakupem drugiego kocyka dla synka. Jeden mam mały 75x102cm. Teraz chce kupic taki koco-kołyderke 100x135. Nie sądzicie, że będzie za duża? W sumie zawsze można złożyc na "dwa" do wózka na przykład.
    Doradźcie, bo oszaleje :))
    Dobrej nocy!! Mamuśki!

Ja mam jeden cienki mały i jeden gruby nawet chyba większy niż Ty piszesz. Ja wzięłam pod uwagę, że nawet jeśli nie przyda się dziecku to koc nie idzie do wyrzucenia tylko na pewno przyda się w domu. Albo Małemu na później :)

• kotek27 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Sla.s za radę. Kupię ten większy, to jest zestaw z kolyderko- kocyk z Podusia. Bede pewnie go używać jako grubego kocyka. Gubie sie już czasem w tych zakupowych wyborach. Człowiek wydaje ,kupe, kasy to chce by było wszystko najlepsze. Teraz mam dylemat z wanienka, czy na stelazu czy bez ehh :) Pozdrawiam z rana. ;)

82dox1hp47sulw8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2013, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zależy też od tego czy masz gdzie trzymać. Moja łazienka jest mała dodatkowo nie miałabym za bardzo możliwości upychania gdzieś steleza wiec stwierdziłam, że wanienkę zawsze mogę wstawić do wanny na czas kąpania i też będzie dobrze :)

Co do kocyka to ja wydałam dużo, bo ok. 100zł jeszcze w smyku ale "raz się można szarpnąć" :D

kotek27 lubi tę wiadomość

• marzycielka29 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry mamusie :)

Ja na szczęście dzisiaj czuję się znacznie lepiej skurcze i twardnienia brzucha odpuściły więc dziś mogę trochę nadrobić prac w domku :) no a jak tam dziewczyny u was samopoczucie bliżej mety bo moje kiepskawo :(!!!

Blondi22, kotek27 lubią tę wiadomość

iv09io4p2pxzv5ij.pnghttps://www.suwaczki.com/tickers/iv09io4p2pxzv5ij.png
  • kotek27 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s wrote:
    To zależy też od tego czy masz gdzie trzymać. Moja łazienka jest mała dodatkowo nie miałabym za bardzo możliwości upychania gdzieś steleza wiec stwierdziłam, że wanienkę zawsze mogę wstawić do wanny na czas kąpania i też będzie dobrze :)

Co do kocyka to ja wydałam dużo, bo ok. 100zł jeszcze w smyku ale "raz się można szarpnąć" :D
    Chyba tez jednak zdecyduje sie na wanienke bez stelaza. Pewnie też uważam, że można się "szarpnąc". Koca co miesiac sie nie kupuje, i fajnie jak jest dobry gatunkowo itd. Nawiązując do tematu kocyków, moja kotka ma 3 kocyki, fakt że z lumpa hehe ;D To synek musi miec wypasione ;D

82dox1hp47sulw8a.png
  • magdziunia111123 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc mamuski;-) powiem wam ze dawno sie tak dobrze nie czulam z rana jak dzis. Zjedlismy z synusiem pierwsze sniadanko bardzo mu zasmakowalo;-) do tego szklaneczka soczku mezus rano o 5 nam zrobil w sokowirowce a ja sie dziwilam co tak glosno nad ranem kto zwariowal:-) a on synusiowi soczek robil i sniadanko. dopiero o 8mi napisal z pracy ze pora malucha nakarmic sniadanko i soczek czekaja na parapecie;-) taki glupol sie zrobil na punkcie malucha ze szok

aiwlys, kotek27, Blondi22, Lula_w, Tinka85, MamaMadzia, Perełka, pillow lubią tę wiadomość

jd7r1di.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2013, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby sobie tylko kotka następnego kocyka nie przywłaszczyła! Haha :)

Kotek to z takich rzeczy dla malucha to co Ci jeszcze zostało do kupienia? :)

kotek27 lubi tę wiadomość

• kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s wrote:

sla.s, odnośnie kocyka w smyku to kupiłaś taki?

http://allegro.pl/bobas-gruby-koc-kocyk-pluszowy-na-zime-tloczony-i3746736418.html

bo też je oglądałam i zamierzam kupić :)

qb3ci09kgez1zp78.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2013, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asz kurcze zmuszona zostałam wstać do szafy i sprawdzić :D i mam przełożony więc kurde ani nazwy ani nic. :/ kasieaczek podobny tylko ja mam taki kremowy z wyłaczanym wzorem - może to ten :D jest dwustronny i taki milusi w dotyku :D

• kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s wrote:
    Asz kurcze zmuszona zostałam wstać do szafy i sprawdzić :D i mam przełożony więc kurde ani nazwy ani nic. :/ kasieaczek podobny tylko ja mam taki kremowy z wyłaczanym wzorem - może to ten :D jest dwustronny i taki milusi w dotyku :D

heh, ale jest gruby? bo akurat ten był wyjątkowo fajny w smyku :)

qb3ci09kgez1zp78.png
‹‹ 932 933 934 935 936 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ