III trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
Powiem ci tak że ja bym bardzo chciała rodzić naturalnie.. i pewnie bym urodziła tylko... Przy moich schorzeniach nie wiem jak by było później.Bo ja na co dzień i przed ciążą miałam bardzo bóle kręgosłupa i bioder z racji tego że mam kilka cm krótszą jedną nogę to i krzywy kręgosłup przechylona miednica i biodra też nie na jednym poziomie.A to są bóle kóre mi dosłownie paraliżowały na kilka sekund lewą nogę tak że musiałam się czegoś przytrzymać żeby nie sracić równowagi. I bardzo się bałam że poród siłami natury może to pogorszyć.Prawda jest taka że żaden lekarz nie przewidzi jak będzie dlattego mój ortopeda dał mi to wskazanie dla naszego bezpieczeństwa jak to powiedział
-
podpaski bella 3 paczki
podkłady poporodowe seni 60x90 10 szt
koszule do karmienia 2 szt
2 szt koszulek do porodu + 1 pieżama do porodu
krem na sutko Maltan
ręcznik duży + mały
klapki pod prysznic + papucie do chodzenia
stanik do karmienia majtki poporodowe 4 szt
wkładki laktacyjne
talerzyk + sztućce + kubek
szlafrok
kosmetyki :
płyn do higient int.
żel do mycia
krem do twarzy + pomadka do ust
szczoteczka do zębów + pasta
kulka pod pachy
szampon + odżywka
szczotka do włosów + suszarka
gumki + opaska + spinki
dla dziecka :
pampersy 15 szt jak zabraknie to mąż dowiezie
krem do pupy
chusteczki nawilżające
smoczek
butelke
pieluszki tetrowe 3 szt
u mnie w szpitalu dają ciuszki dla dzidziusia ale na wszelki wypadek spakowałam kilka sztuk
dokumenty :
karta ciąży
aktualne badania
plan porodu
książeczkę gdzie wpisuje poziom cukru
badania na paciorkowca
karte czipową
oryginał grupy krwi
dowód osobisty
jeszcze musze dopakować :
poduszkę do spania tzw. jaśka
rożek do karmienia
cos do picia
słodycze + jakieś kanapki dla meża
moje lekarstwa
ładowarkę
rożekWiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2013, 22:08
Blondi22, megan8 lubią tę wiadomość
-
ja do listy dopisze ze oczywiscie dokumenty:
dowód osobisty
aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM
karta przebiegu ciąży
skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć)
numer NIP pracodawcy lub własny w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej
Wyniki badan:
grupa krwi i czynnik Rh (oryginał)
przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh
zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej
odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży)
wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży
ostatnia morfologia i badanie moczu
wynik badania na obecność HIV
Warto tez zabrac chociaz 2 pieluchy tetrowe, niedrapki, kremik do pupy.
Na powrót do domu przygotowac mezowi. lub komus kto bedzie odbieral:
ubranie dla mamy (pamiętaj, że Twój brzuch nie od razu stanie się płaski)
odpowiednie do pogody ubranko dla dziecka
krem ochronny
fotelik samochodowy dla noworodka.
Blondi22 lubi tę wiadomość
-
oj dziewczyny tej torby jakos sie boje. mam wrazenie ze jak ja spakuje to poprowadzi mnie odrazu zaszybko na porodowke. ale chyba faktycznie trzeba przyspieszyc bo czasu coraz mniej. Nawet moj maz wszystko przygotowuje w szybszym tepie niz ja, dzisiaj wstal i wziol pare ciuszkow dla dziecka ktorych jeszcze nie upralam i tylko pytal w ilu stopniach czy super plukanie a moze lepiej wyprac 2razy. pojechal na zakupy przedswiateczne i wrocil z pampersami bo znalazl w promocji wziol mala paczke 1 i duza 2. i wyobrazcie sobie ze kupil prezent pod choinke dla naszego malego;-) jako fan barcelony dwa bodziaki z logo i skarpetki i posciel tez musi byc a co najzabawniejsze kaczuszke do kapieli z logo barcy tez zakupil. nie pomyslalabym ze facet moze tak zglupiec na punkcie dziecka ktore sie jeszcze nie urodzilo:-). jest bardzo zaangarzowany w kupowanie wszystkiego i przygotowania. a ja az czuje sie dziwnie nawet nie pomyslam o prezencie dla malucha a on juz chcial pakowac
Perełka, Blondi22, ;oniqa, aher lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnysla.s wrote:Tez mam miec cc. I mi 38tydz wypada ok 21.01. W czwartek na wizycie wstępnie sie dowiem a w styczniu juz termin na 100%. Jakie masz wskazania?
-
plemniczka wrote:czesc dziewczyny. asher super ze wypuscili was do domku.
Blondi, Perełko ciesze sie ze na waszych wizytach ok,
megan skoro chcesz przenosic ciaze to tego Ci zycze
marzycielko, kara, Tinka a wam zycze by sie cos zaczelo dziac jak najszybciej
magdziunia uuu niefajnie z tą pracą meza w wigilie i sylwka.
oniqa dobrych wyników zycze
Lalita dzieki za cenne rady. A od kiedy ten masaz krocza zacząć?
Ja bylam dzisiaj tez u gina... i cóż szyjka sie skrócila i juz zmiękkła. Dziecko bardzo nisko. Lekarz podczas badania palcem główke odpychał....
Dostalam aspargin 3x1, dalej nospa i luteina.
Powiedzial ze wedlug niego urodze blizej 37 tygodnia, niz 40.
Za 1,5 tygodnia mam ciaze donoszoną. Juz niewiele zostalo, musze wytrzymac. Bole jak na okres ktore mam ostatnio codziennie to skurcze macicy przygotowawcze. -
nick nieaktualnyDziewczyny do porodu warto mieć jakiś długi stary t-shirt po mężu, nie warto brać koszuli czy piżamy, tym bardziej kilku sztuk, bo raczej wam się nie będzie chciało przebierać. I koniecznie wodę niegazowaną pod ręką.
Plemniś warto mieć ze sobą wszystkie wyniki badań. Lekarze przy moim porodzie sami wybrali sobie te wyniki które ich interesowały. -
nick nieaktualny
-
Ja właśnie wróciłam z ostatnich badań więc mam już je za sobą wyniki jutro do odebrania więc na piątkową wizytę będę gotowa.
Wczoraj w końcu nie posprzątałam łazienki więc dzisiaj się za to zabieram i chyba zrobię to z rana bo mam chęci a potem to może być gorzej jak zawsze.
No moja torba dziewczyny też już czeka i ile razy na nią patrzę to mam strach w oczach.
Rucia, ;oniqa, Perełka, kotek27, Tinka85, Blondi22 lubią tę wiadomość
-
Rucia wrote:Dziewczyny do porodu warto mieć jakiś długi stary t-shirt po mężu, nie warto brać koszuli czy piżamy, tym bardziej kilku sztuk, bo raczej wam się nie będzie chciało przebierać. I koniecznie wodę niegazowaną pod ręką.
Plemniś warto mieć ze sobą wszystkie wyniki badań. Lekarze przy moim porodzie sami wybrali sobie te wyniki które ich interesowały.
Rucia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA i pamiętajcie dziewczyny, że gdyby maluszki były karmione z butelki, to po każdym karmieniu butelkę należy wyparzyć. W moim szpitalu co krok na korytarzu stały czajniki elektryczne, więc nie było porblemu z wyparzaniem.
marzycielka29, Lalita2710 lubią tę wiadomość
-
a tak wogóle to witam się
marzycielko ja też tak mam jak patrze na torbe to coraz bardziej zaczynam się bać.
Dzisiaj mój mężuś pojechał na ostatnią delegację i wigilię elitya niech się rozerwie jeszcze przed porodem , na szczęście mam juz prawie wszystko przygotowane na święta bo M mi pomóg jedynie co pościel wyprać i takie ogólne porządki ( kurze, podłogi, odkurzyć ). wczoraj mój M mnie zaskoczył w pewnym momencie przyszedł do mnie i mówi że już nie umi się doczekać jak mała się urodzi
ja też byłam ostatnio na sklepach i też zakupiłam prezencik dla Natalki udało mi się kupić lalkę dla niej o tym samym imieniu
marzycielka29, Blondi22 lubią tę wiadomość