Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Mimbla..powiem ci jedno.. to jakis debil a nie lekarz ;/
jaktak mozna wogole pieprzyc .. no soryy ale wkurw mnie strzela jak czytam o takich lekarzach ;/
po pierwsze dzieciaczki z in vitro nie sa bardziej obciazone wadami genetycznymi , po drugie stymulacja nie wywoluje raka.. chyba ze masz np guzki na piersiach.. jak jestes niespokojna zrob sobie markery ..nie sa drogie wbrew pozorom
co do meza.. no cos samym testosteronem pewnie nie wzbudzi sie produkcji plemnikow..aczkolwiek czy poinformowal was o nastepstwach niedoboru testosteronu ???
łamliwosc kosci, ospałosc, pływ na uklad krazenia.. jako androlog powiene to glownie wziasc pod uwage ;/ jesli juz nie patrzy na płodnosc..
po drugie sa dowody na to ze podawanie testosteronu wraz z innymi lekami powoduje wymuszenie produkcji plemnikow.. dzisus .. nie no po porstu noz sie otwiera w kieszeni ;/
Mimbla nie rezygnujcie .. i sprobujcie sie skonsultowac z inym lekarzem.. ktory zrobi cokolwiek.. bo ten widze ze nic nie zrobil..
czy zrobil jakis wywiad z wami.. na sco chorowal maz czypali, pije czy bral sterydy ...jelsi nie to gówno a nie androlog ;/
jelsi masz ochote to moge ci tylko podpowiedziec zbeys napisala wszytskie wyniki wolskiemu na naszym bocianie.. do niczego to nie zobowiazuje a przynajemnij moze cos podpowie
ja napisalam.. od niechcenia.. nawet opisalam mu usg meza jakie jest .. wytlumaczyl mi ze torbielki u mezczyzn sa norma.. tak jak u kobiet.. i ze nie mamczym sie przejmowac bo juz widzialam wersj e raka
jedna z dziewczyn polecała w okolicach dr Mure z Rybnika bo skoro byliscie w Katowicach to chyba jestescie z okolic
sprobujcie wiem ze chodzenie od jednego do ddrugiego oslabia .. ale skonsultujcie to ..bo jak dla mnie facet to cymbal ;/
Mimbla lubi tę wiadomość
-
Pola7 wrote:Pierwsze badanie zrobiliśmy w klinice niepłodnosci i były to właśnie komputerowe. Drugie zrobiliśmy w innej placówce dla porównania po miesiącu, już nie komputerowe i nam też wyszły gorsze. Zobaczymy jak tym razem...
-
Ania_84 wrote:Mimbla..powiem ci jedno.. to jakis debil a nie lekarz ;/
jaktak mozna wogole pieprzyc .. no soryy ale wkurw mnie strzela jak czytam o takich lekarzach ;/
po pierwsze dzieciaczki z in vitro nie sa bardziej obciazone wadami genetycznymi , po drugie stymulacja nie wywoluje raka.. chyba ze masz np guzki na piersiach.. jak jestes niespokojna zrob sobie markery ..nie sa drogie wbrew pozorom
;/
No widzisz, dziękuję za te słowa bo łopatologicznie, ja maturę z biologii zdawałam w roku 99 tj sto lat świetlnych temu ale po wczorajszej wizycie czuję się jak debil, dziecko któremu coś tam dzwoni choć guzik wie i rozumie. Uważam że testosteron tak samo jak wszystkie inne hormony wypada utrzymywać w normie. Niestety dr Orliński ani nie powiedział nam o następstwach niedoboru, ani nie wie zapewne co jest jego przyczyną. Nie pytał męża jak on się czuje...
Mąż jest w wieku dojrzałym ale nic poważnego mu nie dolega (poza tym że jest spokojnym typem, raczej mało energicznym i mało pobudliwym), i to mnie martwi bo każdego roku zwłaszcza zimą, łatwo marznie itp. Dużo śpi, łatwo się męczy.
Nie mam pojęcia co może osłabiać wydzielanie testosteronu ale ufam że jest możliwe pobudzanie spermatogenezy, tak samo jak u kobiety wywoływanie owulki. Może, tarczyca jest powodem przewlekłego przemęczenia..?Może mi który konował w końcu to powie i doradzi, taką mam nadzieję.
Napiszę przez weekend do dr Wolskiego, a małż jeszcze teraz zbada hormony tarczycy.
Ja zbadam markery , a 08.10. mam usg piersi. Dziękuję za pokrzepienie i postawienie do pionu. Niewiele brakuje a zaczęłabym wierzyć że in-vitro to hodowla ryzykownych genetycznie dziwactw. Przykre.
Jestem z Katowic. Otwarta na Śląsk i Kraków - szukam teraz dobrego endokrynologa co się zna na problemach facetów.Na NFZ terminy oczywiscie są w rodzaju "marzec 2014" (po co płacić składki? zapewne, żeby wyhodować ładne choroby) więc zamówiłam termin prywatnie na 23.10. Za wszelkie namiary z góry dzięki. Do Krakowa mój małż jako obcokrajowiec zawsze jeździ chętnie. Przepraszam jesli czasem chaotycznie piszę..
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
hej, co myslicie o takich wynikach nasienia ???
koncentracja plemnikow 12,31
calkowita liczba plemnikow w ejakulacie 43,08 mln
ruch postepowy (PR) 20,17 %
ruch całkowity (PR+NP) 31,93 %
brak ruchu 68,07 %
plemniki zywe 94 %
prawidlowe plemniki 10%
nieprawidlowa budowa plemnika 90%
chyba zle co nie ?maj- krótki protokół- 6 mrozaczków
15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306
-
Mimbla wrote:Napiszę przez weekend do dr Wolskiego, a małż jeszcze teraz zbada hormony tarczycy.
Ja zbadam markery , a 08.10. mam usg piersi. Dziękuję za pokrzepienie i postawienie do pionu. Niewiele brakuje a zaczęłabym wierzyć że in-vitro to hodowla ryzykownych genetycznie dziwactw. Przykre.
co do tego ze po in vitro dzieci rodza sie z wadami genetycznymi
"Dzieci poczęte w skutek metody in vitro NIE SĄ obciążone defektami, chorobami genetycznymi, rozwijają się prawidłowo
Przeciwnicy metody in vitro często głoszą, że dzieci w ten sposób poczęte są chore, nieprawiłowo się rozwiajają, rodzą się z defektami. Takie argumenty są używane jedynie dla zastraszania społeczeństwa wobec braku racjonalnych i zgodnych z prawdą argumentów. W Polsce w zasadzie nie prowadzi się statystyk dzieci czy ciąż "z in vitro".
Eksperci białostoccy od niepłodności (dr Domitrz i dr Szamatowicz) zapytani o wady u dzieci po in vitro, odpowiadają, że odsetek wad jest tylko minimalnie wyższy: "Dane epidemiologiczne wskazują w niektórych grupach pacjentów na wzrost ryzyka zachorowania dzieci na różne (zresztą bardzo rzadkie) zespoły (1:1000000), podobnie wydaje się, że szczególnie w grupie z tzw. ciężkim czynnikiem męskim wzrasta odsetek wad układu moczowego i wad serca - wzrost ten wynosi ok 1-2%"
Zdecydowana większość dzieci po in vitro, podobnie jak zdecydowana większość dzieci poczętych "naturalnie" rodzi się zdrowa.
Więcej na ten temat można przeczytać na podstronie "badania nad in vitro": http://www.proinvitro.pl/badania-nad-in-vitro
cytat ze sttr
http://www.proinvitro.pl/Home
co do lekarza to tak jak pisalam Dr Mura z Rybnika - ztego co mi kolezanka pisala bardzo go zachwala
lub jesli nie byliscie androlog - dr Bergier - Kraków
my obskoczylismy 3 Bergieraw Krakowei
w Łodzi u nie apmietam nazwiska
przy okzaji wojskowego urologa..
i dr Wolskiego
najdokladnie j i najobrszerniej zbadal meza dr Wolski
dr Bergier ..ma mega duza wiedze i faktycznie jelsi juz bedziemy po biopsji, in vitro to bedziemy do niego jezdzic.z racj tego ze faktycznie dba o pacjenta.. toon wytlumaczyl nam pierwsz wszystko od a do z..wlacznie wlasnie z tym co grozi mezowi jelsi bedzi emial niedobor..kazal co 2-3 lata kontrolowac prostate i markery i inne badanka
w łodzi nie dowiedzielismy sie nic ciekwego
W wWawie u Wolskiego maz zostal przebadany wzdluz i w szerz
wlacznie z badaniem prostaty przez odbyt- co zaskczylo mojego meza , ze zbadaniem gruxolow sutkowych .. dokladny wywiad.. i rzetelne informacje.
no i co najwazniesze wlasnie wtedy okazalo sie ze maz ma wieksze ajadra niz mowil dr Bergier.. ale to juz kwestia bledu pomiaru
Mimbla lubi tę wiadomość
-
Mimi86 wrote:hej, co myslicie o takich wynikach nasienia ???
koncentracja plemnikow 12,31
calkowita liczba plemnikow w ejakulacie 43,08 mln
ruch postepowy (PR) 20,17 %
ruch całkowity (PR+NP) 31,93 %
brak ruchu 68,07 %
plemniki zywe 94 %
prawidlowe plemniki 10%
nieprawidlowa budowa plemnika 90%
chyba zle co nie ?
liczba plemnikow jest nizsza niz normy
prawidlowych plemnikow macie 10% wec nie jest zle..
ale to wszytsko d sie poprawic witaminami zdrowym trybem zycia..
wiadomo dobrze by bylo zebyscie zrobili USG , posiew bo sa parametr y zanizone..
srobujcie zajakis czas powtorzyc
poki co nie panikuj -
Ania_84 wrote:co do lekarza to tak jak pisalam Dr Mura z Rybnika - ztego co mi kolezanka pisala bardzo go zachwala
lub jesli nie byliscie androlog - dr Bergier - Kraków
my obskoczylismy 3 Bergieraw Krakowei
w Łodzi u nie apmietam nazwiska
przy okzaji wojskowego urologa..
i dr Wolskiego
najdokladnie j i najobrszerniej zbadal meza dr Wolski
dr Bergier ..ma mega duza wiedze i faktycznie jelsi juz bedziemy po biopsji, in vitro to bedziemy do niego jezdzic.z racj tego ze faktycznie dba o pacjenta.. toon wytlumaczyl nam pierwsz wszystko od a do z..wlacznie wlasnie z tym co grozi mezowi jelsi bedzi emial niedobor..kazal co 2-3 lata kontrolowac prostate i markery i inne badanka
w łodzi nie dowiedzielismy sie nic ciekwego
W wWawie u Wolskiego maz zostal przebadany wzdluz i w szerz
wlacznie z badaniem prostaty przez odbyt- co zaskczylo mojego meza , ze zbadaniem gruxolow sutkowych .. dokladny wywiad.. i rzetelne informacje.
no i co najwazniesze wlasnie wtedy okazalo sie ze maz ma wieksze ajadra niz mowil dr Bergier.. ale to juz kwestia bledu pomiaru
Dzięki, Aniu. Bergiera też już wyszukałam właśnie, przymierzamy się do niego pojechać jak będą wyniki hormonów tarczycy. Po weekendzie, czujemy się lepiej, odchorowaliśmy tą ostatnią wizytę w Provicie .Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Nam lekarz tez polecil ..tyle ze maz I op bral andorvit a pozniejprzypadkiem kupil androvit plus jest lepszy jesli chodzi o sklad
eM lubi tę wiadomość
-
Mimbla wrote:Dzięki, Aniu. Bergiera też już wyszukałam właśnie, przymierzamy się do niego pojechać jak będą wyniki hormonów tarczycy. Po weekendzie, czujemy się lepiej, odchorowaliśmy tą ostatnią wizytę w Provicie .
wiem ze trzeba odchorowac takie informacje a pozniej zebrac sie i dalej walczycMimbla lubi tę wiadomość
-
Hmm poczytałam i porównałam składy tego andorvit i andorvit plus z bodymax plus który mąż bierze i wypadają marnie, więc chyba zostaniemy przy tym co do tej pory brałAniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*] -
Ania_84 wrote:ciesze sie ze lepiej sie czujecie
wiem ze trzeba odchorowac takie informacje a pozniej zebrac sie i dalej walczyc
Ano właśnie.
Umówiłam wizytę do dr Bergiera (na jutro) a wyniki z h. tarczycy małż ma dostać rano, tak więc pojedziemy z jeszcze cięższym, naszym różowym segregatorem. Mam nadzieję że go przebada gruntownie, a może coś mu przepisze - zanim po antybiotyku ponownie zbadamy nasionka.
Poza tym, zadzwoniłam do koordki programu iv-f w Provicie, zapytałam ją grzecznie czy dobrze czytałam na tablicy na dole oraz ich stronie www że dr Orliński to ginekolog i androlog? Przyznała że tak. Zdziwiło ją bardzo, że nie zadał mężowi żadnego pytania na pierwszej wizycie, nie przebadał go, ani nie usłyszeliśmy o możliwej przyczynie zaniżonych parametrów - tylko jedną opinię że testosteronem się nie leczy bo to relikt. Wyżaliłam się ze wszystkiego, i o dziwo, ta pani okazała mi pełne zrozumienie słysząc że dostaliśmy tylko skierowanie na badania hormonów tarczycy, tak więc rozważamy bardzo na poważnie zmianę realizatora procedury bo to wydaje się za mało żeby osiągnąć poprawę parametrów nasienia. Była poruszona moją relacją.
Jestem z siebie zadowolona .
Miłego dnia, moje drogie - w Katowicach świeci słońce i wieje optymizmem, przesyłam stąd dzisiaj same dobre fluidy.
-
cześć dziewczyny, co sądzicie o takich wynikach, doradźcie coś, jestem spanikowana
liczba plemnikow 19,8 mln
całkowita liczba 59,4 mln
ruchliwosc 15%
kategoria a 9%
kategoria b 6%
kategoria c 27%
kategoria d 58%
morfologia 3Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Butter wrote:cześć dziewczyny, co sądzicie o takich wynikach, doradźcie coś, jestem spanikowana
liczba plemnikow 19,8 mln
całkowita liczba 59,4 mln
ruchliwosc 15%
kategoria a 9%
kategoria b 6%
kategoria c 27%
kategoria d 58%
morfologia 3
ruchliwosc 15% i morfologia 3% sa do nadrobienia
po pierwsze jakie ma PH , lepkosc, Aglutynacje, i czy sa leukocyty / komorki okragle w nasieniu ??
po drugie ile dni absytnencj
po trzecie czy nie chorowal ostatnio nie mial temp powyzej 37C
Na pewno wskazana jest suplementacja zdrowy tryb zycia
wizyta u urologa zeby ocenil lekarskimokiem i ewentualnie posiew nasienia
-
Cześć
Dostaliśmy dzisiaj wyniki męża.
Barwa: szaro-biała
Lepkość - prawidłowa
Objętość: 3.6ml [norma: >1.5]
pH: 8 [norma: >7.2]
upłynnienie: 30min [<60min]
Ilość plemników w ml: 31.58 mln [norma: >15]
Całkowita ilość plemników: 113,69 mln [norma: >39]
Ruchliwość plemników:
* ruch postępowy - 50% (>32%)
* ruch niepostępowy - 9%
* plemniki nieruchome - 41%
Preparat bezpośredni: Komórki okrągłe 0-3 w polu widzenia
Żywotność: 61% [norma: >58%]
Aglutynacja: I stopień
Plemniki o praw.budowie: 5% [norma: >4]
Proszę o interpretację.Ania_84 lubi tę wiadomość
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
Ogólnie wyniki nie sa zle
Aglutynacja: I stopień
PH 8
Komórki okrągłe 0-3 w polu widzenia
jeslimacie mozliwosc zrobcie posiew nasienia ..
moz ejakis lekki stan zapalny powoduje te parametry ktore napisalam
-
Ania_84 wrote:kochana spokojnie ilosc jest w normie
ruchliwosc 15% i morfologia 3% sa do nadrobienia
po pierwsze jakie ma PH , lepkosc, Aglutynacje, i czy sa leukocyty / komorki okragle w nasieniu ??
po drugie ile dni absytnencj
po trzecie czy nie chorowal ostatnio nie mial temp powyzej 37C
Na pewno wskazana jest suplementacja zdrowy tryb zycia
wizyta u urologa zeby ocenil lekarskimokiem i ewentualnie posiew nasienia
cześć Aniu, ph jest 8,1, komórki ogragłe >1, aglutynacja brak, czas upłynnienia 20, objętość 3, czas abstynencji 2,5 dnia
Powiedz mi jak to zinterpretować i co radzisz, lekarka powiedziała, że nie ma leków na poprawienie tych parametrów
Ania_84 lubi tę wiadomość