Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
ja bym zrobila posiew.. bo to PH to albo infekcyjne albo zakwaszony organizm..a tu wtedy musi byc wdrozona tez maal dietka
napisalam ci na innym watku co do urloga i androloga..
w Ck nie ma dobrzych..
a co do lekarki..to u kogo bylas >> jak u gin to od razu mowie wez chlopa do jego lekarza
wiadomo ze odrazu sie nie poprawi ..ale dziewczyny po 3 m-cach kuracji sporop poprawialy wlasnie ruchliwosci i morfologii
witaminy : Androvit plus, salfazin, ( z drozszych Profertil)
widze ze lekarze odstatnio poleciaja Androvit wiec sprobujcie
kwas foliowy jest na poprawe jakosci nasienia.. - duzo go jest w rucoli i szpinaku
wit C bym nie dawala z racji tego ze lepkosci i aglutynacje macie dobra
l-karnityna..
maca
ogolnie cynk i selen..
jest sporo preparatow ktore moga poprawic jakosc nasienia -
Ania_84 wrote:Ogólnie wyniki nie sa zle
Aglutynacja: I stopień
PH 8
Komórki okrągłe 0-3 w polu widzenia
jeslimacie mozliwosc zrobcie posiew nasienia ..
moze jakis lekki stan zapalny powoduje te parametry ktore napisalam
W piątek mam monitoring u gina, zobaczę co on powie. A posiew będziemy robić, ale po owu
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
Dzięki Ania, o tych wynikach tak wypowiedziała mi się babka, która pracuje tam w tej klinice gdzie badania robiliśmy. Nie wiem czy to mogło mieć jakiś wpływ ale 2 tygodnie przed badaniem mąż był trochę chory, ale nie brał antybiotyków. Teraz mam wizytę u gina, to zobaczymy co powie. Mój mąż rzucił palenie, zdrowiej jemy, bierze androvit, żeńszeń i kwas foliowy, po za tym pije codziennie sok z selera i marchwi. Mam nadzieję,że coś się poprawi posiew też musimy zrobić.
-
jenny88 wrote:Dziękuję za wiadomość
W piątek mam monitoring u gina, zobaczę co on powie. A posiew będziemy robić, ale po owu
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
Przypomnę:
gabiqq wrote:Objętość - 4.3
Upłynnienie 10
PH 8.1
Aglutynacja brak
Komórki okrągłe <1
Liczba plemników <1
Ruchliwość nic nie wpisane
Typ ABC kreseczka czyli chyba brak
Dziś była druga wizyta. U mnie wyniki pozostałe ok. HSG mam do zrobienia. Mężowi nie dała ponownego skierowania na badanie nasienia. Dała mu skierowanie do urologa i na badania genetyczne na KARIOTYP i CFTR. Zasugerowała In Vitro. Eh.. tyle na koniec.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2014, 18:45
Styczeń ICSI -
Marzec - Crio
Czekamy Na Ciebie, a może na WAS?
-
gabiqq wrote:Przypomnę:
Dziś była druga wizyta. U mnie wyniki pozostałe ok. HSG mam do zrobienia. Mężowi nie dała ponownego skierowania na badanie nasienia. Dała mu skierowanie do urologa i na badania genetyczne na KARIOTYP i CFTR. Zasugerowała In Vitro. Eh.. tyle na koniec.
Dla ciebei kariotyp - odrazu zorbicie razem
a dla meza kariotyp , mutacje CFTR i AZF
to jest pelen komplet genetyki jak cos potrzebnej do in vitro
jak chcesz na NFZ - bos to badania drogie to na watku TESE/MTESES podalam poradnie na NFZ
najkrotszekolejki byly w Łodzi w GENOS - ale podobno juz do konca roku miejsc nie ma -
Finansowo na szczęście mamy komfort. Jeszcze nie padła decyzja o in vitro ale coś czuję, że po wtorkowej wizycie u urologa za wiele nie zdziałamy. Umówiłam męża na wizytę do pani androlog która polecałaś. Zobaczymy co ona powie na wyniki - jak już będzie miał wszystkie.
Ania_84 lubi tę wiadomość
Styczeń ICSI -
Marzec - Crio
-
Powiedziała, że te plemniki które są (bo kilka jest w polu widzenia) wykazują ruch dostateczny do in vitro ale małe szanse do naturalnego zapłodnienia. Jeśli się nie sprawdzą to będzie biopsja.
Początek drogi a mnie już to przerastaStyczeń ICSI -
Marzec - Crio
-
Hej! Mieszkamy z mężem w Anglii. Był na badaniu nasienia i z tego co się na razie dowiedzieliśmy, to że ma mało nasienia. Mąż dostał wezwanie na wizytę u lekarza. Całą resztę przedstawi nam lekarz, z którym mamy wizytę w następny piątek. Ze tego co czytam, niepłodność męską gorzej wyleczyć. Mam nadzieję, że kiedyś nam się uda...
-
Witam
W tym tygodniu odebraliśmy wyniki badania nasienia męża. Powiem szczerze, że jestem załamana, nie spodziewałam sie , ze będzie , az tak źle:
- koncentracja plemników 910 000
-całkowita liczba plemników 2,73 mln
-ruch postępowy 0,00
-ruch całkowity 15
- brak ruchu 85
-ph8,40
pozostałe parametry w normie.
Boję sie,że z takimi wynikami nigdy nie zostaniemy rodzicami.....
Czy widziałyscie kiedyś podobne wyniki?Czy jest szansa? -
BATTINKA wrote:A właśnie gdzie mi juz wpadla formulka ,,biopsja jąder,, o co tu chodzi jak to wygląda w ogóle w praktyce??wie ktos?może mojemu mężowi bym polecila???
jedna zwykla iglowa TESA.. pobieraja material poprzez igle prosto z jader.. koszt takiej biopsji to okolo 1,5-2 tys ..i mozna sie ubiegac o NFZ na nia..
druga bardziej inwazyjna mTESA - w zneiczuleniu ogolnym.. tzw ksiazkowa z racji tego ze wyciagaja jadra z moszny nastepnie rozkraja sie kawalek i mikroskopem szuka sie tkanki gdzie jest najwiecej plemnikow.. tu koszt tej biopsji to 9 tysiecy .. my wlasnie do niej podchdozimy
-
zocha17.1983 wrote:Witam
W tym tygodniu odebraliśmy wyniki badania nasienia męża. Powiem szczerze, że jestem załamana, nie spodziewałam sie , ze będzie , az tak źle:
- koncentracja plemników 910 000
-całkowita liczba plemników 2,73 mln
-ruch postępowy 0,00
-ruch całkowity 15
- brak ruchu 85
-ph8,40
pozostałe parametry w normie.
Boję sie,że z takimi wynikami nigdy nie zostaniemy rodzicami.....
Czy widziałyscie kiedyś podobne wyniki?Czy jest szansa?
obj rozumiem jest 3 ml ..
popierwsze jaka jest lepkosc, jaka jest aglutynacja, czy sa jakies komorki okragle , leukocyty .??
i czy byl robiony posiew nasienia ??
-
BATTINKA wrote:Ania84 jesteś nasza skarbnica wiedzy nie ma co.Fajnie ze są na forum tak obyte dziewczyny:)często wpadam na twoje wypowiedzi i naprawde robisz kochana wrażenie:)
BATTINKA lubi tę wiadomość
-
Aniu tak objętość 3 ml,lepkość,aglutynacja oraz agregacja - prawidłowe. Również koncentracja komórek okrągłych0,5 a leukocytów per dodatnich brak. Posiew jeszcze nie był robiony.
Czy ph może świadczyć o stanie zapalnym? Mąż w przeszłości leczył się na zapalenie prostaty...Ania_84 wrote:kochana spokojnie .. po pierwsze PH macie strasznie wysokie..
obj rozumiem jest 3 ml ..
popierwsze jaka jest lepkosc, jaka jest aglutynacja, czy sa jakies komorki okragle , leukocyty .??
i czy byl robiony posiew nasienia ?? -
ogólnie z tego co ja zauwazylam to pH jest podwyzszone glownie w stanach zapalnych.. dlatego mowie o posiewie ..
jesli przebchodzil zapalenie prostaty to wskazana jest wizyta u urologa..
zapytaj sie meza czy ostatnio np nie odczuwal dyskomfortu przy oddawaniu moczu, albo w obrebie jader.. tosa rzeczy o ktorych nasie panowie nie mysla a sa dosc istotne przy badaniu nasienia..no i czy nie mial w ciagu tyg przed badaniem goraczki powyzej 37 C
a dwa przy takim ph warto zastanwoic sie nad dietka
ona naprawde sporo daje
moj mial PH 8,0 - i w posiewie wyszlo duzo bakterii ;/
po leczeniu PH 7,2