X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Badanie nasienia
Odpowiedz

Badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie no 3 tabl to troche za duzo .. rzekrocozna dawka dzienna jak nic.a nie ma c ..bo i tak wiekszosc wysika ;)

nooo i zapodaj mu duza dawke zdrowych warzywek owocow :) koktajle :)

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • przyszła mama 2 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zdrowych warzyw,owoców, koktajli i wszystkiego co zdrowe je w ogromnych ilościach. strasznie nas zdziwił wynik, bo generalnie mamy jobla od wielu lat na zdrowe życie, sporty różne, zimowe-letnie, nawet ogórdek kupiliśmy zeby mieć swoje warzywa, sama piekę chleb, własne przetwory a jak coś kupię to przeczytam ze sto razy...nie palimy, piwo okazyjnie...no książkowo cholera:) nie chorujemy, nic nas jakoś nie dopada....ale to chyba przez te bakterie i stres bym jeszcze dorzuciła a mamy tego trochę:) własne dziaalności, niespanie po nocach w dodatku ten ciągle w niemczech od 2 lat...chyba na to stawiam:)

co ma być to będzie:):)
    miłego dnia dziewczyny, ruszam dupę i mykam na ogródek po kwiaty, rzodkiewkę, truskawki i poziomki- to już mam:):)

Ania_84 lubi tę wiadomość

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moze akurat jego organiz byl oslabiony zalapal infekcje i gotowe .. zobaczycie jak wyjda drugie wyniki :)

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Domcia23 Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny widze ze troszke tutaj spustoszenie zrobilam :(
    Od razu na poczatku Ania_84 wybacz ze musialas sie przeze mnie zdenerwowac ale przepraszam mialas racje. Wysluchaj mnie
    Wczoraj maz byl u urologa a ja w pracy na 2 zmianie do 23, jak wyszedl od urologa to napisal mi ze wyniki sa dobre i internet mam wyzucic bo klamie.
    I mowie sobie ktos tu klamie i napewno nie lekarz bo jak.
    I troszke zdenerwowana napisalam dzisiaj tu na forum wybacz jesli cie urazilam
    i dopiero dzisiaj popludniu sie z mezem widzialam i powiedzial mi cos wiecej. Ze jednak na jednym jadrze ma zylaki i wogule tam nie ma plemnikow i jest mniejszy od tego drugiego zatem ten drugi jest zdrowy i ma zdrowe plemniki i powiedzial ze z tego jednego tez moze miec dzieci moze dlatego tak malo ma tych plemnikow na wyniku.
    No i ma zrobic podstawowe wyniki krwi tak jak pisalas.
    To ode mnie wszystko chcialam wszystko sprostowac i jeszcze raz przeprosic Ciebie i wszystkie dziewczyny co tez przez moja wypowiedz na forum tez sie zdenerwowaly.PRZEPRASZAM

Domcia
    ❤Nadal czekamy na Ciebie słoneczko
    Zamrożone nasienie 21.10.2015r.
    HSG 16.11.2015r.
    Kolejna wizyta u profesora 27.11.2015
    Po 6 tygodniach ponowne badanie nasienia po zastrzykach i witaminach. Wyniki znacznie sie poprawiły :-) 8.01.2016r.
    17.11.2016r. I IUI :-(
    5.02.2017r. II IUI:-(
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia ja rozumiem ze czlowieksie denerwuje :) wiec spokojnie :)

ja jestem daleka od oceniania..choc przyznam ze toche mi sie glupio zrobilo.i az zaczelam cofac sie do wynikow i przegladac co moglam zle zrozumiec..

Po pierwsze uwazaj na lekarza ktory mowi ze w jadrze nie ma plemników.. nie ma rentgena w oczach ;)
    jesli sa zylaki to one moga po porstu hamowac rozwoj..trzeba dalej diagnozowac.. jakiego stp=opnia sa zylaki .. jak duzy jest defekt jader..

hormony sporo wam powiedza..choc podejrzewam ze FSH i LH moga byc podwyzszone.. ale to tez nie jest regula..

fakt jedno jadro potrafi wyprodukowac odpowiednia ilosc jednak moze byc tak ze poporstu np lepiej jest je pobrac bezposrednio z jader.. wtedy sa epszej jakosci ale to juz droga bardziej zmudna choc jesli wyniki sie nie poprawia calkiem mozlwa

Jest tu rzeesz dziewczyn ktor moga naparwde Wam pomóc chćby w tym na co zwracac uwage u lekarza.. bo niestety czesc lekarzy jak juz cos robi to pobieznie ..
    czesc jest mocna w suplementach czesc w zylakach .bo same z nimi walcz..
    ja moge pomoc od strony mozliwosci pozyskania plemników.. hormonów..

Pamietaj ze kto pyta nie bładzi :)

Ania1986, aszka lubią tę wiadomość

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Domcia23 Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tego nie wiem jakiego stopnia sa zylaki ale kazal zrobic za 3 miesiace znowu badanie nasienia a jak narazie badanie krwi ale zrobi je dopiero za 2 tygodnie bo wyjezdza w delegacje. Zadnych tabletek nie dal mogl chciaz jakies witaminy ale nic troche sie zdziwilam ;-/ dzieki ze wybaczylas to ja glupio sie poczulam jak na ciebie nakrzyczalam moglam poczekac na meza jak wroci z pracy.

Domcia
    HSG 16.11.2015r.
    Po 6 tygodniach ponowne badanie nasienia po zastrzykach i witaminach. Wyniki znacznie sie poprawiły :-) 8.01.2016r.
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak chcesz skonsultuj to na

http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewforum.php?f=63

napisz jakie macie wyniki nasienia.. i ze maz ma stwierdzone zylaki ..moze on podpowie czy warto cos brac..zazwyczajodpowiada w ciagu dnia dwoch ...

przy zylakach suplementy moze duzo nie zdzailaja , ale tu niech sie wypowiedza dziewczyny ktorych mezoiemaja zylaki :)
    mozecie zastosowac oklady chlodzace jadra sam moze sobie je robic nawet w delegacji ..wazne zeby staral sie nie przegrzewac ich

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Domcia23 Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A te zylaki to od przegrzania sa?

Domcia
    HSG 16.11.2015r.
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zylaki maja rozne podłoze.. moze miec zaburzenia krzepliwosci .. - powstaja tak smao jak i zylaki na nogach ..nie ma tu reguly ..
    choc z tego co kojarze to wieksze ryzyko est u mezczyzn ktorzy dzwigaja ..
    natomiast warto schlodzac jadra bo zyly ktore oplataja i tworza zylaki zwiekszaja tmeperature jader..a tym samym zakłocaja proces spermatogenezy .. ''
    plemniki - nie lubia ciepla.. worek mosznowy poiwnen byc chlodniejszy od reszty ciala.
    dlatego jesli narazie wyjezdza w delegacje i nic nie mozecie zorbic..to chociaz niech kupi w aptece takieoklady niebieskie o=i troche je oziebia.. tlyko tez nie za abrdzo

troche dziwne ze nic nie kazal robic tylko zrobc badanie powtorne za 3 miesiace. bo tak naparwd enie dal nic co mogloby polepszyc wyniki .. wiec liczy ze a noz widelec sie cos poprawi..

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Domcia23 Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No maz bardzo duzo podnosi bo murarz no i musi podnosic kilkanasie pustakow albo worki z cementem. Nie wiem czy pojedziemy znowu na te badania bo tak jak mowisz po co jak nic nie dal na poprawe albo cos wiec bez sensu jechac

Domcia
    HSG 16.11.2015r.
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, powiedz mi jedną rzecz, czy morfologia nasienia tyczy się plemników w 1ml czy w całym ejakulacie?

M&M
  • Domcia23 Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy jest mozliwa inseminacja?

Domcia
    HSG 16.11.2015r.
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    Ania, powiedz mi jedną rzecz, czy morfologia nasienia tyczy się plemników w 1ml czy w całym ejakulacie?
    szczerze mwoiac nigdy sie nad tym nie zastanawialam ale chyba na 1 ml wiekszos cbadan trobia na 1 ml.a pozniej mnoza razy obj ..ale mge sie mylic :)

Domcia..badanie powtorzcie alene wiem czy bym czekala az 3 miesiace..
    zawsze jest tak ze zeby potwoierdzic jakas diagnoze w badaniu nasienia powtarza sie 2-3 razy ..jesli wyniki sie "pokrywaja" sa podobne to macie konkretna diagnoze..
    poczytaj tu
    "Oligozoospermia

Oligozoospermia to obniżona liczba plemników w nasieniu: < 20 mln.

oligozoospermia ekstremalna - pojedyncze plemniki
    oligozoospermia bardzo ciężka - 1-5 mln/ml
    oligozoospermia ciężka - 5-10 mln/ml
    oligozoospermia lekka - 10-20 mln/ml

W takim przypadku również należy ponownie wykonać badania. Przyczyny oligospermii są zwykle takie same jak w przypadku azoospermii.

Azoospermia może być skutkiem:

niedrożności nasieniowodów
    uszkodzenia jąder (w wyniku urazów, niezstąpienia jąder czy infekcji)
    niedoczynności przysadki mózgowej

W takim przypadku uzyskanie plemników może nastąpić po wykonaniu punkcji jąder (TESA) lub najądrzy (PESA).

http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/badanie-nasienia-jak-interpretowac-wyniki-normy-seminogramu_42017.html

jelsi mala ilosc plemnikow sie powtorzy w nastepnym badaniu trzeba bedzi etez rozwazyc genetyke

na penwo nie rezygnujcie ze staran..bo moze a noz widelec..ale nie nastawialabym sie na to ze jakos to bedzie..trzeba szybko dzialac i isc za ciosem w diagnostyce
    bosama wiem o sobie i mezu ..ze jakbysmy dlugo czekali miedzy jednym a drugim badaniem..to poporstu by nam sie odechcialo.. bo czlwiek potrfi sobie rozne glupoty wmowic :)

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia23 wrote:
    A czy jest mozliwa inseminacja?
    z tymi wynikami.. watpie ze jakis lekarz sie podejmie..bo juz nie chodzi o to ze szanse IUI spadaja ale o to ze trzeba tez rozwazyc i wykluczyc genetyke u meza....
    niestety wynik takie jak ma twój maz..czy tak jak u nas ..calkwity brak plemnikow kazdy lekarz powinien traktowac jako sygnal ze cos w ogrganizmie nie gra.. zrobci hormony , markery nowotworowe. , a na koncu genetyke

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia akurat dziewczyny dobrze radzą. Jak chcecie sobie z męzem i z lekarzem sobie wmawiac ze jest super i takie głupoty obnosić na temat zdrowych dzieci alkoholikow, Wasza sprawa. Dla mnie mozecie nawet twierdzic ze słonce jest z sera. Ale lepiej powtorzyc badanie nasienie i SIE WYBRAC DO ANDROLOGA do dobrej kliniki. Lepiej znac prawde chociaz niemiła i np brac invitro niz szlochac ze sie inseminacja nie udaje.

Ania1986 lubi tę wiadomość

• Martoszka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    szczerze mwoiac nigdy sie nad tym nie zastanawialam ale chyba na 1 ml wiekszos cbadan trobia na 1 ml.a pozniej mnoza razy obj ..ale mge sie mylic :)

Domcia..badanie powtorzcie alene wiem czy bym czekala az 3 miesiace..
    zawsze jest tak ze zeby potwoierdzic jakas diagnoze w badaniu nasienia powtarza sie 2-3 razy ..jesli wyniki sie "pokrywaja" sa podobne to macie konkretna diagnoze..
    poczytaj tu
    "Oligozoospermia

Oligozoospermia to obniżona liczba plemników w nasieniu: < 20 mln.

oligozoospermia ekstremalna - pojedyncze plemniki
    oligozoospermia bardzo ciężka - 1-5 mln/ml
    oligozoospermia ciężka - 5-10 mln/ml
    oligozoospermia lekka - 10-20 mln/ml

W takim przypadku również należy ponownie wykonać badania. Przyczyny oligospermii są zwykle takie same jak w przypadku azoospermii.

Azoospermia może być skutkiem:

niedrożności nasieniowodów
    uszkodzenia jąder (w wyniku urazów, niezstąpienia jąder czy infekcji)
    niedoczynności przysadki mózgowej

W takim przypadku uzyskanie plemników może nastąpić po wykonaniu punkcji jąder (TESA) lub najądrzy (PESA).

http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/badanie-nasienia-jak-interpretowac-wyniki-normy-seminogramu_42017.html

jelsi mala ilosc plemnikow sie powtorzy w nastepnym badaniu trzeba bedzi etez rozwazyc genetyke

na penwo nie rezygnujcie ze staran..bo moze a noz widelec..ale nie nastawialabym sie na to ze jakos to bedzie..trzeba szybko dzialac i isc za ciosem w diagnostyce
    bosama wiem o sobie i mezu ..ze jakbysmy dlugo czekali miedzy jednym a drugim badaniem..to poporstu by nam sie odechcialo.. bo czlwiek potrfi sobie rozne glupoty wmowic :)
    Proszę Cię, nie żartuj, naprawdę? Do inseminacji trzeba mieć przyjemniej 1mln prawidłowych, a jak mój ma 0,85 to już nie mozemy, tak? :(

M&M
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to fakt ja by udala sie do androloga.. my dojezdzamy do Androloga 200 km ale co jak co .. skoro moj maz powierzył mu swoje jadra i nawet chcial dac sobie je rozroic w posukiwaniu plenikow :D to jest wart zaufania..szczegolnie ze dr jest konkretny nie rysuje bóg wie czego .. ale dba o zdrowie , i plodnosc mezczyzny
    troche sie dziwie ze nie okreslil jakiego stopnia sa zylaki..bo jeslli np 3 to nadaja sie do operacji , a to moze ..choc nie musi poprawic wyniki..

aszka lubi tę wiadomość

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    Proszę Cię, nie żartuj, naprawdę? Do inseminacji trzeba mieć przyjemniej 1mln prawidłowych, a jak mój ma 0,85 to już nie mozemy, tak? :(
    Aszki podpytaj bo ona miala IUI wiec lepiej bedzie wiedziala :)

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2015, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    wiesz mozecie to niby zawsze ale ogolnie jest przyjete ze czym nizej tym skutecznosc spada. Czytałam szacunki w necie to wychodzi ze szans z obnzonym nasieniem jest 5%. Sama pisze w dziale inseminacji, jestem po inseminacji i wielu dziewczynom sie nie udaje bo podchodza z obnizonymi parametrami nasienia meza.

• przyszła mama 2 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu drogi to takie zagmatwane wsystko z tymi jajcami.

‹‹ 167 168 169 170 171 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ