Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
kochane dajcie iskierke nadziei czy z takimi wynikami jakie ma mój mąż da się zrobic Inseminację? jakikolwiek sposob na ciążę? DODAM ZE NA IN VITRO nas narazie poprostu nie stać. Proszę piszcie, jestem załamana
Data Badania 16 czer 2015r
ABSTYNENCJA PŁCIOWA 2 DNI
WYGLĄD - 1
UPŁYNNIENIE - 1
KONSYSTENCJA - 1
OBJĘTOŚĆ(ml) - 2.7
pH - 8.0
LICZBA PLEMNIKÓW - 5
RUCHLIWOŚĆ (%)
a)ruch progresywny szybki - 20
b) ruch prosgresywny wolny - 25
c)ruch w miejscu - 30
d)brak ruchu - 25
LEUKOCYTY,KOM.OKRĄGŁE W P.W 1-3
AGLUTYNACJA (-)
MORFOLOGIA (%)
PRAWIDŁOWE - (12)
PATOLOGICZNE - (88)
PRAWIDLOWE PARAMETRY NASIENIA:
-objętość 2.0 - 6.0 ml
-liczba plemników/ml - 15 milionów/ml
-całkowita liczba plemników w ejakulacie 39milionów
-morfologia - 4%form prawidłowych
- ruchliwość a+b >32% lub a+b+c > 40%
-leukocyty<10 w p.w
-erytrocyty - brakChcę tylko 2 kresek do szczęścia, nic więcej... -
nick nieaktualny
-
o ile ilosc znow nie spadnie. 3 lutego mieliśmy 14 mln, i lekarz kazal nam 3 miesiące się jeszcze postarać silami natury. Dlaczego spadło do 5 to niewiem, przeciez łyka androvit dba o siebie.Poprawiła się morfologia o 2% i ruch. A jak wyliczyłaś te 2 o ruchu postępowym?
Chcę tylko 2 kresek do szczęścia, nic więcej... -
witam,
czy mógłby ktoś zinterpretować wyniki nasienia:
Czas trwania abstynencji 15 _ dzień 2 - 7
Czas upłynnienia 25 _ min do 60
Sposób upłynnienia samoistne _ samoistne
Barwa żółtawa _ szarobiała - mleczna
Zapach swoisty _ swoisty
Objętość ejakulatu 4.50 _ ml > 1.50
Odczyn (pH)7.4 _ > 7.2
Liczba plemników w 1 ml 20.30 _ mln/ml > 15.00
Liczba plemników w ejakulacie 91.35 _ mln > 39.00
Liczba komórek okrągłych 1.60 _ mln/ml < 5.00
Plemniki żywe 77 _ % > 58
Plemniki martwe 23 _ % -
Plemniki o szybkim ruchu postępowym (VSL>11um/s, VAP>25um/s) 36 _ % -
Plemniki o wolnym ruchu postępowym (VSL>11um/s, 25>VAP>5um/s) 1 _ % -
Suma plemników o ruchu postępowym 37 _ % > 32
Plemniki o ruchu niepostępowym (VSL<11um/s lub VAP<5um/s) 6 _ % _
Plemniki nieruchome (VSL=0um/s, VAP=0 um/s) 57 _ % _
Średnia prędkość przeciętnego toru (VAP) 57.7 _ um/s > 34
Średnia prędkość ruchu postępowego (VSL) 51.6 _ um/s > 27
Średnia prędkość względem zarejestrowanego toru (VCL) 71.5 _ um/s > 46
Średnia amplituda bocznych odchyleń główki plemnika (ALH) 2.5 um 3.1 - 4.5
Średnia częstotliwość bocznych odchyleń główki plemnika (BCF) 30.6 _ Hz >10.5
Prostoliniowość (STR) 86.0 _ % > 74
Liniowość ruchu (LIN) 69.0 _ % > 54
Średni współczynnik kształtu główki (Elongation) 78 _ % 67 - 79
Test hypoosmotyczny (HOS) 80 _ % > 58
Marta -
nick nieaktualnyMartar... u mnie raz bylo 48 mln raz 5 raz 3 raz 10 rsz 15 tersz 17... niestety ilosc plemnikow moze sie bardzo wahac. U nas takie roznice byly na przestrzeni 3 miesiacy. Wszystko zapewne zalezy od odzywiania stylu zycia... androvit do zwykle slaboprzyswajalne zreszta witaminy... nie oczekuj po nich cudow. One wspomagaja nie lecza lepiej zainwestujcie w dobrej jakosci jedzonko i z nich czerpcie witaminy plus orzechy brazylijskie moj lykal wysokoprzyswajalne witaminy i nic mu to nie dalo wyniki byly gorsze. Dopjero jak postaral sie o mniej stresujace zycie to ilosc skoczyla do gory z 5 do 17 mln.
-
Odebraliśmy wyniki badania nasienia i jest poprawa!
Wynki z lutego:
objętość 6ml
zabarwienie szaro-białe
ph 7,5
czas upłynnienian10 min
liczba plemników w 1ml 5400000
ruchliwość
postępowa szybka pojedyncze
postępowa wolna 5%
niepostępowa 10%
plemniki nieruchome 85%
morfologia
plemniki o prawidłowej budowie 2%
nieprawidłowe 98%
Marzec zabieg usunięcia żylaków
Badanie czerwiec
objętość 6ml
zabarwienie szare
ph
czas upłynnienian10 min
liczba plemników w 1ml 10 800 000
ruchliwość
postępowa szybka 5%
postępowa wolna 5%
niepostępowa 15%
plemniki nieruchome 75%
morfologia
plemniki o prawidłowej budowie 6%
nieprawidłowe 94%
Za 2 miesiące kolejna kontrolaAnia_84, Landryneczka lubią tę wiadomość
-
kobietki poratujcie dobrym słowem, właśnie wróciłam od ginekologa, u mnie wszystko ok ale wyniki mojego partnera wg. lekarza nie są zbyt dobre. Muszę umówić się na wizyte do Artemidy w Białymstoku...cyt."zobaczy co powie specjalista, ale może warto spróbować inseminacje"
wyniki partnera pozytywnej ptysi:
objętość(ml) - 1,7
ph - 8,0
liczba plemników (ml) - 10
Ruchliwość:
ruch progresywny szybki - 20
ruch progresywny wolny - 40
ruch w miejscu - 20
brak ruchu - 20
morfologia (%)
prawidłowe - 14
patologiczne - 86
i już mam natłok czarnych myśli
Pozdrawiam :-*Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Pozytywna spokojnie
1. morfologia piekna
2. liczba faktycznie jest ponizej normy - powinno byc w 1 ml powyzej 15mln plemnikow
3 Ruch
To sa normy WHO :Ruchliwość plemników:
– ogólna (ruch postępowy + ruch w miejscu) >= 40 %
– ruch postępowy >= 32 %
wiec wypadalo by zdiagnozowac dlaczego sa z deczka leniwe i dlaczego jest ich malo
faktycznie IUI dala by wam spore szanse ..ale tez nie ma co panikowac ..bo z gorszymi w ciaze zachodzili ..choc fakt po dluzszych staraniach
nie wim jak reszta parametrow
czyli lepkosc, aglutynacja, uplynnienie , czy sa jakies komorki okragle - leukocyty
bo widze ze pH jest 8
napewno warto spr czy nie ma zylakow, czy nie ma zadnych bakterii ( posiew , ewetulanie wymazy z cewki )
i co najwazniejsze zrobic jeszcze raz .. badania za jakis czas -
sylwiaśta159 wrote:Martar... u mnie raz bylo 48 mln raz 5 raz 3 raz 10 rsz 15 tersz 17... niestety ilosc plemnikow moze sie bardzo wahac. U nas takie roznice byly na przestrzeni 3 miesiacy. Wszystko zapewne zalezy od odzywiania stylu zycia... androvit do zwykle slaboprzyswajalne zreszta witaminy... nie oczekuj po nich cudow. One wspomagaja nie lecza lepiej zainwestujcie w dobrej jakosci jedzonko i z nich czerpcie witaminy plus orzechy brazylijskie moj lykal wysokoprzyswajalne witaminy i nic mu to nie dalo wyniki byly gorsze. Dopjero jak postaral sie o mniej stresujace zycie to ilosc skoczyla do gory z 5 do 17 mln.
To Gratuluję bo widzę że czekasz na inseminację. Oby się udało za pierwszym razem. Też już bym chciała być do niej przygotowana i zakwalifikowana. Dużo Ci badań i mężowi robili?Chcę tylko 2 kresek do szczęścia, nic więcej... -
nick nieaktualnyza pierwszym razem malo komu sie udaje... my idziemy prywatnie, bo podobno ta na nfz to jakaś pomyłka ja tylko czystosc pochwy a tz hbs hcv hiv i cos tam jeszcze
kasia piekna poprawa ))) 60 mln plemniczkow to super wynikWiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2015, 09:24
-
My też chodzimy do prywatnej kliniki i jeżeli możliwa byłaby inseminacja to też poszłabym prywatnie. To trzymam kciuki za to żeby pomimo tego , że za pierwszym razem mało komu się udaje, jednak Wam się udało
A ja wciąż żyję w stresie żeby do 10 lipca( bo jestesmy umówieni na wizytę do kliniki) te plemniki ilościowo jeszcze nie spadły. Ani nic się nie pogorszyło.Chcę tylko 2 kresek do szczęścia, nic więcej... -
Hej dziewczyny,
jestem tu nowa, ale staram się tutaj dużo poczytać, żeby być jak najbardziej w temacie Zaczęliśmy się z mężem starać o dziecko i zrobiliśmy ogólne badanie nasienia, poniżej wyniki, chyba nie są rewelacyjne, ale Wy na pewno macie większe doświadczenie, dlatego proszę dajcie znać co sądzicie.
no i witam wszystkich serdecznie!
Profil: Badanie ogólne nasienia - analiza komputerowa po 1 godzinie Wynik j.m. Wartość referencyjna
Czas trwania abstynencji
6 _ dzień 2 - 7
Czas upłynnienia
60 _ min do 60
Sposób upłynnienia
samoistne _ samoistne
Barwa
żółtawa _ szarobiała - mleczna
Zapach
swoisty _ swoisty
Objętość ejakulatu
4.00 _ ml > 1.50
Odczyn (pH)
7.8 _ > 7.2
Liczba plemników w 1 ml
28.90 _ mln/ml > 15.00
Liczba plemników w ejakulacie
115.60 _ mln > 39.00
Liczba komórek okrągłych
0.70 _ mln/ml < 5.00
Plemniki żywe
76 _ % > 58
Plemniki martwe
24 _ % -
Plemniki o szybkim ruchu postępowym (VSL>11um/s, VAP>25um/s)
28 _ % -
Plemniki o wolnym ruchu postępowym (VSL>11um/s, 25>VAP>5um/s)
7 _ % -
Suma plemników o ruchu postępowym
35 _ % > 32
Plemniki o ruchu niepostępowym (VSL<11um/s lub VAP<5um/s)
10 _ % _
Plemniki nieruchome (VSL=0um/s, VAP=0 um/s)
55 _ % _
Średnia prędkość przeciętnego toru (VAP)
50.7 _ um/s > 34
Średnia prędkość ruchu postępowego (VSL)
45.9 _ um/s > 27
Średnia prędkość względem zarejestrowanego toru (VCL)
66.8 _ um/s > 46
Średnia amplituda bocznych odchyleń główki plemnika (ALH)
2.6 um 3.1 - 4.5
Średnia częstotliwość bocznych odchyleń główki plemnika (BCF)
29.4 _ Hz > 10.5
Prostoliniowość (STR)
88.0 _ % > 74
Liniowość ruchu (LIN)
67.0 _ % > 54
Średni współczynnik kształtu główki (Elongation)
71 _ % 67 - 79
Test hypoosmotyczny (HOS)
77 _ % > 58 -
dodinka wrote:Wiesz boję się że jak odbierzemy wyniki i po tej kuracji nic się nie poprawi to mąż się załamie i powie że już nigdzie nie jezdzi skoro nie ma efektów. A jest jakaś dieta która korzystnie może wpłynąć na nasienie ?
jak Twoje sprawy? widzę ze wyniki macie podobne do naszych.Chcę tylko 2 kresek do szczęścia, nic więcej... -
Dziewczyny a co sądzicie? A problem może u nas być w tym ze w poprzednim badaniu 4 mies temy wstrzemieźliwość seksualna była 3 dni, i ilość plemników była 14mln, a teraz wstrzemięźliwości było 2 dni i plemniki spadły do 5mln. ???Chcę tylko 2 kresek do szczęścia, nic więcej...
-
Hello;) witam wszystkie laski!
Dziewczeta moje drogie powiedzcie mi tylko jedno czy jak moj ma brac te specyfiki, to ma brac je na raz? Tzn np o 8 rano je sniadanie to o 8ma brac garsc wymieszanych tablet 5 rodzaji czy to jakos rozkladac w czasie? Tego sie nie dopytalam, moj wrocil z niemiec wit przyszly i wziol cala garsc i sie przerazilam czy to ma tak wygladac. -
Witam, mam krótkie pytanko, czy 2% prawidłowych plemników (norma min 4%) jest dużą przeszkodą w zajściu? i co w takim przypadku lekarz może zalecić?
Bardzo proszę o radę, bo ten wynik mnie niepokoi a wizyta dopiero w poniedziałek...
Z góry dziękuję