Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
genralnie wyniki nie sa tragiczne jedyne co to jest ponizej normy liczba plemnikow.. ruch w normie choc mogly by sie chlopaki szybciej ruszac
widze ze jest duzo komorek okraglych wiec mozecie spr posiew nasienia ..
ewentualnie mozna kontrolnie zrobic usg jader zeby wykluczyc zylaki
brak jest morfologii czyli liczby prawidlowych plemnikow
mozecie troche popracowac nad dieta, trybem zycia
mozna przez jakis czas dawac witaminki szczwegolne l-ratynine dziewczyny wyzej piasly dawki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 17:30
-
Czesc. Mam pytanie. Jestesmy w programie in vitro po pierwszym nieudanym cyklu i właśnie zmieniliśmy klinikę. W nowej klinice skierowali nas na badanie nasienia oraz posiew. Teraz jestem na antykach aby wyciszyć organizm i od nowego cyklu mieliśmy podchodzić do drugiej procedury. Postanowiliśmy zrobić sobie tydzień urlopu ale właśnie dostaliśmy smsa z kliniki ze posiew wyszedł dodatni i zalecają kontakt z lekarzem. Moje pytanie to czy bakterie mogly miec wpływ na poprzednia nieudane in vitro? ile sie leczy bakterie w posiewie i czy uda nam się w kolejnym cyklu podejść do procedury? Czy każą wyleczyć i odczekać miesiąc?
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Bakterie w nasieniu moga doprowadzić do nieudanych prob zarówno oslabiaja plemniki ja i moga oslabic zarodek
Jeslu u meza wyszly bakterie tovty tez powinnas miec posiew i oboje kurację antybiitykiem
Wszystko zalezy jak bedzue szedl navantybiotyk u nas orzykladowi po jednej antybiotykoterapii wyszly jeszcze bajterie dopiero po drugiej posiew byl jalowy wsztstko trwalo okolo 2 miesiecy ale wszystko zalezy od rodzaju bakterii. -
kuciak wrote:Dzieki wizytę mam zaraz po powrocie. Szkoda ze nikt nigdy nie wpadł na to żeby zrobić to badanie:-(
dwa to sa wymazy z cewki moczowej na chlamydie , mycoplaste i uroplaste ktore w posiewnie nie wyjda.. a ktore moga miec wplyw na rozwoj zarodkow . -
Chlamydia byla robiona bo jest obowiązkowa do rzadowki nic nie wyszlo. We wrzesniu Mieliśmy malo plemników o prawidlowej budowie glowki. Ale poszlo to na to ze m jezdzil po 20-30 km dziennie na rowerze i poprawilo sie do 4% teraz wyszlo 3%. Reszta w miarę.
-
zroc uwage na banaiu jak wrocicie na pH, upłynnienie , lepkosc, aglutynacje, i komorki okragle - toone glownie wskazuja czyjest jakis stan zapalny
kuciak lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny dostaliśmy dziś jeszcze wyniki odnośnie fragmentach DNA plemników i tak:
% plemników z nieprawidłowa struktura chromatyny - brak halo (DFI) 22%
% plemników z prawidłową struktura chromatyny - obecność halo 78%
Normy uszkodzeń chromatyny plemnikowej:
Nasienie prawidłowe 0-15%
Obniżona płodność nasienia 16%-30%
Wysokie ryzyko bezpłodności >30%
Co myślicie?Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Matylda wg mnie miesiccie sie w Obniżona płodność nasienia 16%-30%
ale nigdy tego nie analizowalam wiec tez nie chce za bardzo wprowadzac w blad
-
Cześć dziewczyny chciałam się Was poradzić, jestem po 3 cyklu z clo i lekarz powiedział ze jeżeli teraz się nie uda to dobrze by było zbadać nasienie. Nie wiem czy wystarczy na początek zrobić takie ogólne badanie nasienia czy coś więcej? Np jeszcze posiew czy jakieś badania z krwi? Dosyć daleko jedziemy żeby zbadać to nasienie i jeżeli jeszcze jest coś ważnego do zrobienie to wolałabym od razu za jednym, że tak powiem zamachem
-
badanie nasienia wspomagane komputerowo - dopytaj sie czy w tym badaniu jest morfologia plemnika.. najlpeiej zeby bylo z nia
i ja bym od razu zrobila zajednym razem powisiew nasienia..co by dwa razy nie ganiac -
Ogólnie w opisie badania na stronie jest napisane tak:
BADANIE OGÓLNE/KOMPUTEROWE
Badanie obejmuje analizę podstawowych parametrów nasienia męskiego, zgodnie z wytycznymi WHO 2010 oraz Polskiego Towarzystwa Andrologicznego. Badanie obejmuje ocenę makroskopową (objętość, pH, kolor, lepkość, upłynnienie) i mikroskopową (koncentracja, ruchliwość, żywotność i morfologia plemników oraz obecność komórek okrągłych).
To może w tym bezpłatnym programie tez robią to samo. To co tu opisane to byłoby kompletne badanie?
-
Dziękuję bardzo za odpowiedz tak, tak wiem ze ten posiew dodatkowo
Hmm a w jakich granicach cenowych jest to badanie ogólne nasienia ? Bo wyczytałam na tej stronie ze kosztuje 60 zł i nie wiem czy to nie jest mała cena i czy aby na pewno tam będzie wszystko zbadane.Ania_84 lubi tę wiadomość