Forum Męskie sprawy Badanie nasienia
Odpowiedz

Badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • tercia Przyjaciółka
    Postów: 81 188

    Wysłany: 3 lutego 2016, 16:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawa87 wrote:

    Tercia macie wiec juz obraz problemu. Teraz odpowiednie leki i nasienie sie powinno poprawić. Jedziecie do dr W?

    Na razie spróbujemy u naprotechnologa androloga :) Jeśli on powie, że nic się nie da zrobić, to odpuszczamy :(

  • avera27 Przyjaciółka
    Postów: 145 31

    Wysłany: 3 lutego 2016, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    androvit plus 1x1
    -wit c 1000
    -salfazin 1x1
    -l-karnityna 2000mg
    -selen-200mg
    -kwas foliowy 400
    -ekstrakt 60% z buzdyganka ziemnego (Tribulus terrestris)Olimp
    500mg x2(rano i wieczorem)
    -dynia+cynk 1x1
    -koenzym Q10 30mg 1x1
    -l-arginina 500mg 1x1
    -maca 2x1
    -polfilin 400 1x1

    kto ustawił ten zestaw? i jak to brać? wszystkie jednocześnie???
    u nas lekarz dziś powiedział, że tylko in vitro ;/

    avera27


    Będzie córeczka - 1.06.2017 r. - Liwia
  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2158

    Wysłany: 3 lutego 2016, 18:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawa87 wrote:
    Ana czekamy na wyniki razem z wami z niecierpliwością. Pisz jak tylko będziesz cos wiedzieć

    Tercia macie wiec juz obraz problemu. Teraz odpowiednie leki i nasienie sie powinno poprawić. Jedziecie do dr W?

    U mnie po staremu za tydzień lub dwa musze iść badania z krwi zrobić i do gina ye wymazy. Od marca iui
    Jestem zła Z wynikow. U męża fsh, prl, testost wyszedł W normie I to tak po środku więc można powiedziec że idealnie. wiem że powinnam się cieszyć że wynikI są ok ale dalej nie znany przyczyny małej ilości plemnikow. Myślałam że coś wyjdzie A tu lipa. Czy warto jeszcze sprawdzać lh i estriadol?

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 3 lutego 2016, 19:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    estradiol tak bo on odpowiada za ruchliwosc i ilosc

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2158

    Wysłany: 3 lutego 2016, 19:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    estradiol tak bo on odpowiada za ruchliwosc i ilosc
    Ruchliwość U nas jest W normie. Aby ta ilość? Estriadol wpływa na ilość? A progest też się bada U mężczyzn?

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 3 lutego 2016, 19:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nam nikt nie zlecał progesteronu
    unas zawsze byl wymóg razem testosteron FSH,LH ,

    tylko za pierwszym razmemielismy zrobic estradiol, prolaktyne i pakiet tarczycowy
    plus oczywiscie merkery

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2158

    Wysłany: 3 lutego 2016, 19:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    nam nikt nie zlecał progesteronu
    unas zawsze byl wymóg razem testosteron FSH,LH ,

    tylko za pierwszym razmemielismy zrobic estradiol, prolaktyne i pakiet tarczycowy
    plus oczywiscie merkery
    A O co chodzi Z tymi markerami? Możesz coś opowiedzieć więcej

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 3 lutego 2016, 19:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    znaczy markeryy robi sie bardziej jako potwierdzenie ze nic sie złego nie dzieje.. najcesciej w przypadku kiedy daje sie facetowi hormony :)
    nie raz guzki w jadrach moga pogorszyc nasienie , tak samo jak i zylaki dlatego zawsze sie sprawdza wtedy wszytsko

    ale warto to wykorzystac bo faceci rzadko badaja takie rzeczy , a przy okazji mozna zrobic i byc spokojnym ze jest ok :)


    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 19:29

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • ciekawa87 Autorytet
    Postów: 1117 442

    Wysłany: 3 lutego 2016, 19:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana wiec masz taka sama sytuacje jak mój mąż. Jego hormony byly ok a mimo to androlog dal leki. Jutro napisze ci nasze wyniki i sobie porównasz. U nas ilość po lekach sie zwiekszyla wiec i u was tak będzie. A wy chodzicie do androloga?

  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2158

    Wysłany: 3 lutego 2016, 22:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawa87 wrote:
    Ana wiec masz taka sama sytuacje jak mój mąż. Jego hormony byly ok a mimo to androlog dal leki. Jutro napisze ci nasze wyniki i sobie porównasz. U nas ilość po lekach sie zwiekszyla wiec i u was tak będzie. A wy chodzicie do androloga?
    Super jakbyś mi napisała. Będę czekac. Wiesz raz byliśmy U urologa to powiedział że on na płodności się nie zna ale kasę wziął I że właśnie może powiedziec że są żylaki ale bardzo małe I kilka więc nie trzeba się martwić. Teraz wybieramy się do kliniki niepłodności więc chyba nie muszę szukać androloga I ginekolog coś mu pomoże. Dobrze myślę?

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • ciekawa87 Autorytet
    Postów: 1117 442

    Wysłany: 4 lutego 2016, 10:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana żeby cię uspokoić zgodnie z obietnica pisze wyniki męża. Też tak jak ty się martwiłam co teraz bedzie bo myślałam ze skoro wyniki są w normie to nic się nie da zrobić. Ale tak jak ci pisałam pojechaliśmy do androloga i wyniki jesli chodzi o ilość poprawiły się 8 krotnie, ruch i morfologia bez zmian ale im więcej nasionek tym morfologia lepsza. Mimo iż hormony są w normie lekarz je podnióśł i nasienie jest lepsze. Myślę więc ze w waszej sytuacji też by to pomogło. A wy robiliście moze jakaś genetyke: kariotyp, CFTR, AZF?
    U nas urolog to samo powiedział i jak powiedzielismy ze do androloga się wybieramy to powiedział, ze to strata czasu zeby zmienić styl życia, odchudzić się a nasienie się poprawi ale jak widac postawiliśmy na swoim i mamy tego efekt. Wiesz nie każdy gin zna się na poprawie nasienia. Owszem moze dac jakies witaminy wspomagające ale androlog lepiej by się mężusiem zajął.

  • ciekawa87 Autorytet
    Postów: 1117 442

    Wysłany: 4 lutego 2016, 10:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana piszę ci wyniki przed wizyta:
    LH: 3,97 (1,70-8,60)
    Estradiol: 20,99 (25,80-60,70)
    FSH: 4,08 (1,70-12,00)
    Prolaktyna 7,1 (3,0-25,0)
    Testosteron: 3,90 (2,40-11,00)
    TSH: 1,73 (0,55-4,78)
    PSA: 0,23 <4,00
    CEA: 2,22 <3,8
    AFP: 3,07 (0,00-5,80)
    HCG: <2,00

    Po kuracji dr kazał zrobić tylko:
    FSH: 5,03
    LH: 5,35
    Testosteron: 22,570

    Kochana napisz wyniki meża i głowa do góry!!!!

  • Edziuuuuuuuunia Autorytet
    Postów: 647 217

    Wysłany: 4 lutego 2016, 11:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny odebraliśmy dziś wyniki nasienia po 2 miesiącach brania Profertilu... ja jestem załamana, mój mąż się załamał :( sama nie wiem już co mam mu powiedzieć, udaje że się nie denerwuje i mówie mu że może to za krótko od tej kuracji ale co z tego jak się załamałam i tak....

    2nn3hqvk90lv3v8r.png

    04.12.2015 [*] 7tc
    Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
    Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
  • Edziuuuuuuuunia Autorytet
    Postów: 647 217

    Wysłany: 4 lutego 2016, 11:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    25 LISTOPAD 2015/ 04 LUTY 2016

    Upłynnienie 60 min / 25 min
    Objętość 3,5 / 4,5 ml
    PH 7,4 / 7,6
    Zabarwienie biało-szare
    Lepkość prawidłowa
    Aglutynacja -
    Koncentracja ↓ 6,0 / 4,5 mln/ml
    Całkowita ilość plemników w ejakulacie ↓ 21 / 20,25 mln
    Ruch postępowy ↓ 18% / 15 %
    Ruch w miejscu 10% / 11 %
    Ruch całkowity ↓ 28% / 26 %
    Brak ruchu 72% / 74 %
    Plemniki o budowie prawidłowej ↓ 1,0% / 2,0 %
    Nieprawidłowe główki 71% / 67,0 %
    Nieprawidłowe wstawki 22% / 22,0 %
    Nieprawidłowe witki 3% / 8,0 %
    Krople cytoplazmatyczne 3% / 1,0 %
    Koncentracja komórek okrągłych 0,1 mln/ml
    Koncentracja leukocytów 0,0 mln/ml

    2nn3hqvk90lv3v8r.png

    04.12.2015 [*] 7tc
    Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
    Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
  • Edziuuuuuuuunia Autorytet
    Postów: 647 217

    Wysłany: 4 lutego 2016, 12:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana1122 wrote:
    Gdzie kupiłas tego buzydanka?
    Ania 1986?

    2nn3hqvk90lv3v8r.png

    04.12.2015 [*] 7tc
    Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
    Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2158

    Wysłany: 4 lutego 2016, 12:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edziuuuuuuuunia wrote:
    25 LISTOPAD 2015/ 04 LUTY 2016

    Upłynnienie 60 min / 25 min
    Objętość 3,5 / 4,5 ml
    PH 7,4 / 7,6
    Zabarwienie biało-szare
    Lepkość prawidłowa
    Aglutynacja -
    Koncentracja ↓ 6,0 / 4,5 mln/ml
    Całkowita ilość plemników w ejakulacie ↓ 21 / 20,25 mln
    Ruch postępowy ↓ 18% / 15 %
    Ruch w miejscu 10% / 11 %
    Ruch całkowity ↓ 28% / 26 %
    Brak ruchu 72% / 74 %
    Plemniki o budowie prawidłowej ↓ 1,0% / 2,0 %
    Nieprawidłowe główki 71% / 67,0 %
    Nieprawidłowe wstawki 22% / 22,0 %
    Nieprawidłowe witki 3% / 8,0 %
    Krople cytoplazmatyczne 3% / 1,0 %
    Koncentracja komórek okrągłych 0,1 mln/ml
    Koncentracja leukocytów 0,0 mln/ml
    Robiłaś hormony?

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • Edziuuuuuuuunia Autorytet
    Postów: 647 217

    Wysłany: 4 lutego 2016, 15:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jutro mąż robi, myślisz że moze hormony? testosteron robił w listopadzie i był w normie, tsh też dobre. Ale jutro robi te inne co Ania pisała kiedyś że trzeba zrobić.

    2nn3hqvk90lv3v8r.png

    04.12.2015 [*] 7tc
    Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
    Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
  • ciekawa87 Autorytet
    Postów: 1117 442

    Wysłany: 4 lutego 2016, 15:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    edziunia bardzo mi przykro, że nie ma poprawy. U nas tez 3 miesiace brania Profertilu nic nie poprawiły. Uważam, ze powinniscie podejść do androloga, porobić wszystkie hormony te co ci pisałam zrobić usg jąder czy nie ma zylaków. Na razie tyle zobaczymy czy w/w badania coś wniosą do sprawy. I głowa do góry uwierz mi miałam takie same chwile załamania co ty bo wierzylismy ze skoro tyle kasy wydamy na profertil to pomoze. Zobaczysz znajdziemy problem takich wyników.!!!!

  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2158

    Wysłany: 4 lutego 2016, 17:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawa87 wrote:
    Ana piszę ci wyniki przed wizyta:
    LH: 3,97 (1,70-8,60)
    Estradiol: 20,99 (25,80-60,70)
    FSH: 4,08 (1,70-12,00)
    Prolaktyna 7,1 (3,0-25,0)
    Testosteron: 3,90 (2,40-11,00)
    TSH: 1,73 (0,55-4,78)
    PSA: 0,23 <4,00
    CEA: 2,22 <3,8
    AFP: 3,07 (0,00-5,80)
    HCG: <2,00

    Po kuracji dr kazał zrobić tylko:
    FSH: 5,03
    LH: 5,35
    Testosteron: 22,570

    Kochana napisz wyniki meża i głowa do góry!!!!
    Wyniki; fsh-3,8 1.5-12.4
    Prl-6.1 4.04-15.2
    Testost-5.45 2.8-8
    Czekamy jeszcze na tsh. Zastanawiam się czy robić lh i estriadol

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 4 lutego 2016, 17:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edziuuuuuuuunia wrote:
    jutro mąż robi, myślisz że moze hormony? testosteron robił w listopadzie i był w normie, tsh też dobre. Ale jutro robi te inne co Ania pisała kiedyś że trzeba zrobić.
    Kochana przykro mi ze poprawy brak :(

    moze jest cos co je pogarsza

    juz nie pamietam czy robiliscie wszytskie
    posiewy usg ??

    z hormonów pakiet tarczycowy (TSH,ft3,ft4 ) testosteron, FSH,LH, estradiol, prolaktyn
    plus markery jesli nie robiliscie AFP, PSA, beta HCG

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
‹‹ 231 232 233 234 235 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego