Forum Męskie sprawy Badanie nasienia
Odpowiedz

Badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • Edziuuuuuuuunia Autorytet
    Postów: 647 217

    Wysłany: 5 lutego 2016, 23:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy wyniki. Wszystkie w normie LH, TSH, FSH.
    Ale mamy podwyższoną Prolaktyne, norma jest do 300 a mąż ma 500. Co to znaczy?

    2nn3hqvk90lv3v8r.png

    04.12.2015 [*] 7tc
    Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
    Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
  • Lucek475 Przyjaciółka
    Postów: 308 45

    Wysłany: 5 lutego 2016, 23:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edziuuuuuuuunia wrote:
    Mamy wyniki. Wszystkie w normie LH, TSH, FSH.
    Ale mamy podwyższoną Prolaktyne, norma jest do 300 a mąż ma 500. Co to znaczy?
    Trzeba iść do endokrynologa
    Mój ma wysoką prolaktyne i niski testosteron od Endo ma przepisanego Bromka w kwietniu robimy powtórkę wszystkich badań plus markery oraz między czasie rezonans magnetyczny glowy

    Starania od 06.2015
    ON: 12.2015 - Wysoka prolaktyna 01.2016 - Morfologia 1% 07.2016 - Morfologia 3% 12.2016 - Morfologia 0% / Prolaktyna poniżej normy
    ONA: Niski progesteron 02.2017 - Częściowe zarośnięcie jamy macicy, niedrożne jajowody 07.2017 - Laparoskopia (Lewy drożny) AMH 0,33 02.2018 ICSI :(
  • Edziuuuuuuuunia Autorytet
    Postów: 647 217

    Wysłany: 5 lutego 2016, 23:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie endo mu dał te badania więc wrócimy z wynikami, testosteron był w normie, raczej tak po środku ale bliżej dolnej granicy.
    Juz teraz spać nie będę ze strachu o przysadke

    2nn3hqvk90lv3v8r.png

    04.12.2015 [*] 7tc
    Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
    Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
  • Patkaaa Autorytet
    Postów: 338 109

    Wysłany: 6 lutego 2016, 13:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_mr wrote:
    Mój mąż w czwartek idzie na badania zobaczymy co to będzie, trzeba być dobrej myśli ;)
    Jestem na bieżąco w temacie wyniki odebrane kika dni temu. (Słaba ilość prawidłowych plemników). Wiele czynników ma wpływ na wynik przyjmowane leki przeziębienie grypa, picie alkoholu, ilość dni abstynencji... Partner ma brać androvit i podobno może się poprawić o 5-10 % Jak odbierzecie wyniki od razu się nie załamuj jeśli będzie coś poniżej normy bo czasem jest to na wyrost wiele dziewczyn pisało na forum że mimo to się udało grunt to mało stresu i wiem co mówię.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 lutego 2016, 12:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Jestem nowa. Swoją historię, wyniki badań, które mieliśmy, opisałam w pamiętniku. Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś zerknął, wyraził opinię, doradził.

  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2158

    Wysłany: 7 lutego 2016, 17:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Wyniki macie ładne... Zrób sobie hormony. Coś więcej będziesz wiedzieć

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 lutego 2016, 19:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana1122 dzięki za dobre słowo. A o jakich hormonach mówisz? Jedyne co zrobiłam na własną rękę to TSH. Wynik: 2,08 uIU/ml (norma 0,270-4,200). Myślę o zmianie lekarza.

  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2158

    Wysłany: 7 lutego 2016, 19:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gałązeczka wrote:
    ana1122 dzięki za dobre słowo. A o jakich hormonach mówisz? Jedyne co zrobiłam na własną rękę to TSH. Wynik: 2,08 uIU/ml (norma 0,270-4,200). Myślę o zmianie lekarza.
    Kochana lista hormonów jest duża. Ale najważniejsze to tsh, prolaktyna, progesteron (7 dni po owulacji). A jeszcze inne to lh, fsh, estriadol i testosteron. Ja pierwszy wynik tsh miałam 2.64 A teraz lecze się na niedoczynność (2 wyniki był ok 5). najlepiej położyć się do szpitala i zrobić sobie cały zestam badań na nfz. Ale to po roku starań.

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 lutego 2016, 20:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki ana1122. Wiedziałam, że dobrze robię zakładając tu konto :)

  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2158

    Wysłany: 7 lutego 2016, 22:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gałązeczka wrote:
    Dzięki ana1122. Wiedziałam, że dobrze robię zakładając tu konto :)
    Trzeba sobie pomagać bo fajnie jest miec kogoś bardziej doświadczonego co zawsze pokieruje w tej trudnej drodze. Dziewczyny na forum są naprawdę kochane I dają wsparcie. Powodzenia

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2158

    Wysłany: 7 lutego 2016, 22:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sobie myślę że skoro mamy mało plemników I jeszcze część wypływa po stosunku to Naprawdę szansę na ciążę są niskie... trochę to dołuje

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • Edziuuuuuuuunia Autorytet
    Postów: 647 217

    Wysłany: 7 lutego 2016, 22:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale my damy radę :) bo jesteśmy silne i będziemy walczyć!

    2nn3hqvk90lv3v8r.png

    04.12.2015 [*] 7tc
    Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
    Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2158

    Wysłany: 7 lutego 2016, 23:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edziuuuuuuuunia wrote:
    Ale my damy radę :) bo jesteśmy silne i będziemy walczyć!
    Damy. Może jakiś jeden wariat I szalony plemnik się znajdzie żeby nas uszczęśliwić:-)

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • Patkaaa Autorytet
    Postów: 338 109

    Wysłany: 8 lutego 2016, 11:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gałązeczka wrote:
    ana1122 dzięki za dobre słowo. A o jakich hormonach mówisz? Jedyne co zrobiłam na własną rękę to TSH. Wynik: 2,08 uIU/ml (norma 0,270-4,200). Myślę o zmianie lekarza.
    Hej! Mój lekarz zaraz na starcie wypisał mi skierowanie do szpitala na komplet badań jeszcze nie byłam bo u mój partner mual badanie nasienia i wyszły wyniki że tak powiem średnie. Zresztą przez ostatnie trzy miesiące cykl mi się ustabilizował bo miałam miesiączki w różnych terminach wiec postanowiłam spróbować monitoring cyklu dzisiaj idę sprawdzić czy pęcherzyk który widziałam w sobotę na usg pękł no i czekam do następnej miesiączki a najlepiej jej braku potem w następnym cyklu kładę się do szpitala no i mój partner będzie miał dalsze badania. Może to głupie ale w tym cyklu postanowiłam iść trochę na żywioł nie do końca przekonuje mnie że skoro ma tylko 3 % prawidłowych plemników to musi znaleźć się ten jeden jedyny. Po badaniach pewnie zdecyduje się na IUI.

  • Hannka86 Koleżanka
    Postów: 152 14

    Wysłany: 8 lutego 2016, 19:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co myślicie o wynikach mojej drugiej połowy

    mi wyszło teraz na cytologii zapalenie szyjki macicy
    a u mojego mężczyzny też chyba jakieś zakażenie, bo jest znacznie przekroczona norma leukocytów

    hmm ? ?
    co myślicie ? ? POMOCY


    Liczba dni od ostatniej ejakulacji : 11
    Upłynnienie 15,00 min /0,00- 60,00/
    Objętość ejakulatu 7,7 ml /1,5 - /
    pH 7,80 /7,20 - /
    Barwa mleczno-szara
    Lepkość prawidłowa
    Aglutynacja brak
    Liczba plemników w 1 ml 51,25 mln.ml /15,00 - /
    Liczka plemników w ejakulacie 394,63 mln /39,00 - /
    Ruch postępowy 49 % /32% - /
    Ruch całkowity 69 % / 40% - /
    Ruch plemników - BRAK ruchu 31,00 /-/
    Żywotność (%żywych) 77,00 % /58,00% - /
    Liczba plemników o prawidłowej budowie 8,00% /4,00% - /
    Liczba komórek spermatogenezy w 1 ml <5 mln/ml /0,00 - 5,00/
    Liczba leukocytów w 1 ml <12 mln/ml /0,00 - 1,00/
    Agregacja brak
    Ruch postępowy 193,37 mln/ejakulat /12,50 - /
    Ruch całkowity 272,29 mln/ejakulat /15,60 - /
    Żywotność 303,87 mln/ejakulat /22,60 - /
    Plemniki prawidłowe 31,57 mln/ejakulat /1,60 - /

    czekając na nasz Cud <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 lutego 2016, 21:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam ponownie,
    pisałam niedawno, że wysłałam męża na badania nasienia i dziś w końcu odebrałam wyniki i teraz nie wiem co myśleć, bo po przeczytaniu pierwszej strony byłam cała happy, bo wszystkie parametry ma w normie (poniżej napiszę dokładne wyniki), ale na kolejnej stronie już się trochę przeraziłam, ponieważ w morfologii wyszło: 2,65% prawidłowych przy normie >4%.
    Indeks teratozoospermii 1,59
    wady główki 96,58%
    wady wstawki 58,41%
    wady witki 0,88%
    krople cytoplazmatyczne 0%

    prawidłowy akrosom 23,89%, nieprawidłowy 76,11%

    Uwagi: teratozoospermia, wynik HOS-test poniżej normy, pozostałe parametry w normie

    I całe wyniki
    Liczba dni od ostatniej ejakulacji : 3
    Upłynnienie 10,00 min /;<60,00/
    Objętość ejakulatu 2 ml />1,5/
    pH 7,60 />7,20/
    Lepkość prawidłowa
    Aglutynacja brak, agregacje brak
    inne komórki brak
    wynik HOS-testu 58,9% />60%/
    Liczba plemników w 1 ml 23,19 mln.ml /15,00 - /
    Liczka plemników w ejakulacie 46,37 mln /39,00 - /
    Żywotność (%żywych) 62,00 % />58,00%/
    Agregacja brak
    Ruch postępowy 44% />32%/
    Plemniki ruchliwe 60,92% (40%)

    Czytałam że teratozoospermia zmniejsza szanse na naturalną ciążę trzykrotnie, a przy tym moje Hashi też zmniejsza szansę, to czy jeszcze jakaś nam została?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 21:20

  • Hannka86 Koleżanka
    Postów: 152 14

    Wysłany: 8 lutego 2016, 21:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no własnie w tych wynikach wszytko jest w różnych jednostkach, czasem brak przedziałów jaka jest norma ... i jak tu wiedzieć o co chodzi ... a do tego niby jedno badanie, a rożne parametry się bada ... hmm


    Buko chyba norma jest żeby przed badaniem zachować "wstrzemięźliwość" na 6 / 7 dni

    u mnie było za długo bo 11 dni , a u Ciebie chyba za krótko bo 3 dni ... :)

    czekając na nasz Cud <3
  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2158

    Wysłany: 8 lutego 2016, 21:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannka86 wrote:
    no własnie w tych wynikach wszytko jest w różnych jednostkach, czasem brak przedziałów jaka jest norma ... i jak tu wiedzieć o co chodzi ... a do tego niby jedno badanie, a rożne parametry się bada ... hmm


    Buko chyba norma jest żeby przed badaniem zachować "wstrzemięźliwość" na 6 / 7 dni

    u mnie było za długo bo 11 dni , a u Ciebie chyba za krótko bo 3 dni ... :)
    Nie jest od 3 dni do 7 absencja. Najlepiej Tak 3-4 dni. Kochane pobierzcie trochę witamin to wynikI będą lepszej jakości. Moj ma 24% procent prawidłowych I co nici Z ciąży bo mało plemników. Także trzeba brać witaminki I próbować

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2158

    Wysłany: 8 lutego 2016, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannka86 wrote:
    Dziewczyny co myślicie o wynikach mojej drugiej połowy

    mi wyszło teraz na cytologii zapalenie szyjki macicy
    a u mojego mężczyzny też chyba jakieś zakażenie, bo jest znacznie przekroczona norma leukocytów

    hmm ? ?
    co myślicie ? ? POMOCY


    Liczba dni od ostatniej ejakulacji : 11
    Upłynnienie 15,00 min /0,00- 60,00/
    Objętość ejakulatu 7,7 ml /1,5 - /
    pH 7,80 /7,20 - /
    Barwa mleczno-szara
    Lepkość prawidłowa
    Aglutynacja brak
    Liczba plemników w 1 ml 51,25 mln.ml /15,00 - /
    Liczka plemników w ejakulacie 394,63 mln /39,00 - /
    Ruch postępowy 49 % /32% - /
    Ruch całkowity 69 % / 40% - /
    Ruch plemników - BRAK ruchu 31,00 /-/
    Żywotność (%żywych) 77,00 % /58,00% - /
    Liczba plemników o prawidłowej budowie 8,00% /4,00% - /
    Liczba komórek spermatogenezy w 1 ml <5 mln/ml /0,00 - 5,00/
    Liczba leukocytów w 1 ml <12 mln/ml /0,00 - 1,00/
    Agregacja brak
    Ruch postępowy 193,37 mln/ejakulat /12,50 - /
    Ruch całkowity 272,29 mln/ejakulat /15,60 - /
    Żywotność 303,87 mln/ejakulat /22,60 - /
    Plemniki prawidłowe 31,57 mln/ejakulat /1,60 - /
    Kochana zrób posiew bo dużo leukocytów. Może ma jakieś bakterie. A Tak wyniki ładne

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 lutego 2016, 22:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Klinice w której robiliśmy badania byłą informacja, żeby było 3-5 dni. Jutro zapytam znajomego urologa co tu zrobić, chociaż ręce mi opadły, myślałam, że hop siup zajdę w ciążę kiedy mi się to zamarzy, a tu co chwilę wychodzą nowe trudności.

‹‹ 233 234 235 236 237 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego