Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Mamy wyniki. Wszystkie w normie LH, TSH, FSH.
Ale mamy podwyższoną Prolaktyne, norma jest do 300 a mąż ma 500. Co to znaczy?
04.12.2015 [*] 7tc
Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
-
Trzeba iść do endokrynologaEdziuuuuuuuunia wrote:Mamy wyniki. Wszystkie w normie LH, TSH, FSH.
Ale mamy podwyższoną Prolaktyne, norma jest do 300 a mąż ma 500. Co to znaczy?
Mój ma wysoką prolaktyne i niski testosteron od Endo ma przepisanego Bromka w kwietniu robimy powtórkę wszystkich badań plus markery oraz między czasie rezonans magnetyczny glowyStarania od 06.2015
ON: 12.2015 - Wysoka prolaktyna 01.2016 - Morfologia 1% 07.2016 - Morfologia 3% 12.2016 - Morfologia 0% / Prolaktyna poniżej normy
ONA: Niski progesteron 02.2017 - Częściowe zarośnięcie jamy macicy, niedrożne jajowody 07.2017 - Laparoskopia (Lewy drożny) AMH 0,33 02.2018 ICSI
-
Właśnie endo mu dał te badania więc wrócimy z wynikami, testosteron był w normie, raczej tak po środku ale bliżej dolnej granicy.
Juz teraz spać nie będę ze strachu o przysadke
04.12.2015 [*] 7tc
Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
-
Jestem na bieżąco w temacie wyniki odebrane kika dni temu. (Słaba ilość prawidłowych plemników). Wiele czynników ma wpływ na wynik przyjmowane leki przeziębienie grypa, picie alkoholu, ilość dni abstynencji... Partner ma brać androvit i podobno może się poprawić o 5-10 % Jak odbierzecie wyniki od razu się nie załamuj jeśli będzie coś poniżej normy bo czasem jest to na wyrost wiele dziewczyn pisało na forum że mimo to się udało grunt to mało stresu i wiem co mówię.ania_mr wrote:Mój mąż w czwartek idzie na badania zobaczymy co to będzie, trzeba być dobrej myśli

-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Kochana lista hormonów jest duża. Ale najważniejsze to tsh, prolaktyna, progesteron (7 dni po owulacji). A jeszcze inne to lh, fsh, estriadol i testosteron. Ja pierwszy wynik tsh miałam 2.64 A teraz lecze się na niedoczynność (2 wyniki był ok 5). najlepiej położyć się do szpitala i zrobić sobie cały zestam badań na nfz. Ale to po roku starań.gałązeczka wrote:ana1122 dzięki za dobre słowo. A o jakich hormonach mówisz? Jedyne co zrobiłam na własną rękę to TSH. Wynik: 2,08 uIU/ml (norma 0,270-4,200). Myślę o zmianie lekarza.
-
nick nieaktualny
-
Trzeba sobie pomagać bo fajnie jest miec kogoś bardziej doświadczonego co zawsze pokieruje w tej trudnej drodze. Dziewczyny na forum są naprawdę kochane I dają wsparcie. Powodzeniagałązeczka wrote:Dzięki ana1122. Wiedziałam, że dobrze robię zakładając tu konto

-
Tak sobie myślę że skoro mamy mało plemników I jeszcze część wypływa po stosunku to Naprawdę szansę na ciążę są niskie... trochę to dołuje
-
Damy. Może jakiś jeden wariat I szalony plemnik się znajdzie żeby nas uszczęśliwićEdziuuuuuuuunia wrote:Ale my damy radę
bo jesteśmy silne i będziemy walczyć!
-
Hej! Mój lekarz zaraz na starcie wypisał mi skierowanie do szpitala na komplet badań jeszcze nie byłam bo u mój partner mual badanie nasienia i wyszły wyniki że tak powiem średnie. Zresztą przez ostatnie trzy miesiące cykl mi się ustabilizował bo miałam miesiączki w różnych terminach wiec postanowiłam spróbować monitoring cyklu dzisiaj idę sprawdzić czy pęcherzyk który widziałam w sobotę na usg pękł no i czekam do następnej miesiączki a najlepiej jej braku potem w następnym cyklu kładę się do szpitala no i mój partner będzie miał dalsze badania. Może to głupie ale w tym cyklu postanowiłam iść trochę na żywioł nie do końca przekonuje mnie że skoro ma tylko 3 % prawidłowych plemników to musi znaleźć się ten jeden jedyny. Po badaniach pewnie zdecyduje się na IUI.gałązeczka wrote:ana1122 dzięki za dobre słowo. A o jakich hormonach mówisz? Jedyne co zrobiłam na własną rękę to TSH. Wynik: 2,08 uIU/ml (norma 0,270-4,200). Myślę o zmianie lekarza.
-
Dziewczyny co myślicie o wynikach mojej drugiej połowy
mi wyszło teraz na cytologii zapalenie szyjki macicy
a u mojego mężczyzny też chyba jakieś zakażenie, bo jest znacznie przekroczona norma leukocytów
hmm ? ?
co myślicie ? ? POMOCY
Liczba dni od ostatniej ejakulacji : 11
Upłynnienie 15,00 min /0,00- 60,00/
Objętość ejakulatu 7,7 ml /1,5 - /
pH 7,80 /7,20 - /
Barwa mleczno-szara
Lepkość prawidłowa
Aglutynacja brak
Liczba plemników w 1 ml 51,25 mln.ml /15,00 - /
Liczka plemników w ejakulacie 394,63 mln /39,00 - /
Ruch postępowy 49 % /32% - /
Ruch całkowity 69 % / 40% - /
Ruch plemników - BRAK ruchu 31,00 /-/
Żywotność (%żywych) 77,00 % /58,00% - /
Liczba plemników o prawidłowej budowie 8,00% /4,00% - /
Liczba komórek spermatogenezy w 1 ml <5 mln/ml /0,00 - 5,00/
Liczba leukocytów w 1 ml <12 mln/ml /0,00 - 1,00/
Agregacja brak
Ruch postępowy 193,37 mln/ejakulat /12,50 - /
Ruch całkowity 272,29 mln/ejakulat /15,60 - /
Żywotność 303,87 mln/ejakulat /22,60 - /
Plemniki prawidłowe 31,57 mln/ejakulat /1,60 - /czekając na nasz Cud
-
nick nieaktualnyWitam ponownie,
pisałam niedawno, że wysłałam męża na badania nasienia i dziś w końcu odebrałam wyniki i teraz nie wiem co myśleć, bo po przeczytaniu pierwszej strony byłam cała happy, bo wszystkie parametry ma w normie (poniżej napiszę dokładne wyniki), ale na kolejnej stronie już się trochę przeraziłam, ponieważ w morfologii wyszło: 2,65% prawidłowych przy normie >4%.
Indeks teratozoospermii 1,59
wady główki 96,58%
wady wstawki 58,41%
wady witki 0,88%
krople cytoplazmatyczne 0%
prawidłowy akrosom 23,89%, nieprawidłowy 76,11%
Uwagi: teratozoospermia, wynik HOS-test poniżej normy, pozostałe parametry w normie
I całe wyniki
Liczba dni od ostatniej ejakulacji : 3
Upłynnienie 10,00 min /;<60,00/
Objętość ejakulatu 2 ml />1,5/
pH 7,60 />7,20/
Lepkość prawidłowa
Aglutynacja brak, agregacje brak
inne komórki brak
wynik HOS-testu 58,9% />60%/
Liczba plemników w 1 ml 23,19 mln.ml /15,00 - /
Liczka plemników w ejakulacie 46,37 mln /39,00 - /
Żywotność (%żywych) 62,00 % />58,00%/
Agregacja brak
Ruch postępowy 44% />32%/
Plemniki ruchliwe 60,92% (40%)
Czytałam że teratozoospermia zmniejsza szanse na naturalną ciążę trzykrotnie, a przy tym moje Hashi też zmniejsza szansę, to czy jeszcze jakaś nam została?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 21:20
-
no własnie w tych wynikach wszytko jest w różnych jednostkach, czasem brak przedziałów jaka jest norma ... i jak tu wiedzieć o co chodzi ... a do tego niby jedno badanie, a rożne parametry się bada ... hmm
Buko chyba norma jest żeby przed badaniem zachować "wstrzemięźliwość" na 6 / 7 dni
u mnie było za długo bo 11 dni , a u Ciebie chyba za krótko bo 3 dni ...
czekając na nasz Cud
-
Nie jest od 3 dni do 7 absencja. Najlepiej Tak 3-4 dni. Kochane pobierzcie trochę witamin to wynikI będą lepszej jakości. Moj ma 24% procent prawidłowych I co nici Z ciąży bo mało plemników. Także trzeba brać witaminki I próbowaćHannka86 wrote:no własnie w tych wynikach wszytko jest w różnych jednostkach, czasem brak przedziałów jaka jest norma ... i jak tu wiedzieć o co chodzi ... a do tego niby jedno badanie, a rożne parametry się bada ... hmm
Buko chyba norma jest żeby przed badaniem zachować "wstrzemięźliwość" na 6 / 7 dni
u mnie było za długo bo 11 dni , a u Ciebie chyba za krótko bo 3 dni ...
-
Kochana zrób posiew bo dużo leukocytów. Może ma jakieś bakterie. A Tak wyniki ładneHannka86 wrote:Dziewczyny co myślicie o wynikach mojej drugiej połowy
mi wyszło teraz na cytologii zapalenie szyjki macicy
a u mojego mężczyzny też chyba jakieś zakażenie, bo jest znacznie przekroczona norma leukocytów
hmm ? ?
co myślicie ? ? POMOCY
Liczba dni od ostatniej ejakulacji : 11
Upłynnienie 15,00 min /0,00- 60,00/
Objętość ejakulatu 7,7 ml /1,5 - /
pH 7,80 /7,20 - /
Barwa mleczno-szara
Lepkość prawidłowa
Aglutynacja brak
Liczba plemników w 1 ml 51,25 mln.ml /15,00 - /
Liczka plemników w ejakulacie 394,63 mln /39,00 - /
Ruch postępowy 49 % /32% - /