Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ag1988 wrote:Jasne, ogarniemy, póki co w marcu urlop, a od kwietnia będziemy startować myślę z tym wszystkim, bo póki co oczywiście Mąż przeżywa etap wyparcia i buntu..
Długo się staracie?Ag1988 lubi tę wiadomość
Starania od 02.2016
Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
2xIUI
02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
06.2020 pICSI - 8 zarodków
08.2020 - crio 1x 2BB ;(
11.2020 - crio 2x 3AA ;(
01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
Zostały 4❄ -
nick nieaktualnyDobrze, że badanie robiliśmy w piątek, bo był piątek wieczór na "burzę" między nami, a teraz sobota i niedziela, wyciszenie Dajemy sobie oddech.. Staramy się niecały rok, ale ja mam pcos, cykle bezowulacyjne i jestem po 3 nieudanych cyklach stymulowanych z clo+pregnyl+duphaston.. I teraz czekam na koniec cyklu żeby w kolejnym iść na hsg, także u nas to w ciągu tego roku sporo się podziało... Ale to też ze względu na fakt, że w tym roku kończymy 31 lat, więc łatwiej nie będzie..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2019, 17:37
-
Ag1988 wrote:Dobrze, że badanie robiliśmy w piątek, bo był piątek wieczór na "burzę" między nami, a teraz sobota i niedziela, wyciszenie Dajemy sobie oddech.. Staramy się niecały rok, ale ja mam pcos, cykle bezowulacyjne i jestem po 3 nieudanych cyklach stymulowanych z clo+pregnyl+duphaston.. I teraz czekam na koniec cyklu żeby w kolejnym iść na hsg, także u nas to w ciągu tego roku sporo się podziało... Ale to też ze względu na fakt, że w tym roku kończymy 31 lat, więc łatwiej nie będzie..
A jesteście w jakiejś klinice czy u "zwykłego" gina?
My już 3 lata...nawet nie wiem kiedy to minęło...masakraStarania od 02.2016
2xIUI
08.2020 - crio 1x 2BB ;(
11.2020 - crio 2x 3AA ;(
Zostały 4❄ -
nick nieaktualnyU zwykłego, bo generalnie myslalam, ze to ja jestem ta „problematyczna” strona.. a tu zonk .. bo obie strony.. moj Gin ma trafne pomysły na mnie.. i kombinacje, które wdrożył działają, była owulacja, ale nie zaskoczyło.. teraz jeszcze u Niego robie hsg bo w szpitalu na NFZ zrobi a potem nie wiem..
-
Ag1988 wrote:U zwykłego, bo generalnie myslalam, ze to ja jestem ta „problematyczna” strona.. a tu zonk .. bo obie strony.. moj Gin ma trafne pomysły na mnie.. i kombinacje, które wdrożył działają, była owulacja, ale nie zaskoczyło.. teraz jeszcze u Niego robie hsg bo w szpitalu na NFZ zrobi a potem nie wiem..Starania od 02.2016
2xIUI
08.2020 - crio 1x 2BB ;(
11.2020 - crio 2x 3AA ;(
Zostały 4❄ -
nick nieaktualny
-
Ag1988 wrote:Jestem ze Śląska poki co bylismy w Bocianie na badaniu nasienia.. a Wy gdzie chodzicie?Starania od 02.2016
2xIUI
08.2020 - crio 1x 2BB ;(
11.2020 - crio 2x 3AA ;(
Zostały 4❄ -
Witajcie
Kupiłam mężowi Mace i po 2 msc powtórzyliśmy badanie. (Łudzę się, że ilość wzrosła właśnie po maca ).
Oto wyniki:
liczba plemników - z 9,1 na 25
całkowita liczba plemników - z 65,43 na 184,8
ruch postępowy - z 9,1 na 22
ruch całkowity - z 39 na 34
brak ruchu - z 61 na 66
morfologia - z 6% na 2%
żywotność - z 45% na 34%
Liczba plemników i koncentracja ładnie poszła do góry.
Ruch postępowy (progresywny) tez do góry ale nadal poniżej normy.
Ale reszta w dół.
NA czerwono (poniżej normy) świeci się ruchliwość, morfologia i żywotność - czyli praktycznie najważniejsze elementy.
Z czego to może wynikać? Ilość nie idzie w parze z jakością?
Lekarz na razie nie kazał suplementować. Wizytę mamy w przyszłym tygodniu i nie wiem na co się nastawiać.
Mieliśmy podchodzić do pierwszej inseminacji w następnym cyklu o ile wyniki męża nie będą gorsze niż były. A nie umiem ich zinterpretować bo częściowo są lepsze a częściowo gorsze. Co sądzicie?Starania od sierpnia 2018, sierpień 2019 Medart
32 lata
Drożność i budowa macicy i jajników ok.
Amh - 0,53 (stan na 2018) - raczej już niższe.
FSH - waha się, przeważnie okolice 10 - 11.
Hashimoto (bez leków, ustabilizowane)
Mutacja MTHFR układ heterozygotyczny.
Dieta bezglutenowa.
Nasienie ok.
- 1 iui - nieudane.
- słaba odpowiedź jajników na stymulacje ivf,
- 1 punkcja - 1 komórka - nieprawidłowa.
- 2 punkcja - 2 komórki - obie nieprawidłowe.
Pełna niepokoju. Pełna wiary. -
Cześć Dziwczyny,
Jestem tu zupełnie nowa, niedawno weszliśmy z mężem na ściężkę diagnostyki pod kątem niepłodności, dziś zderzyliśmy się z bardzo trudną dla mnie do przyjęcia diagnozą, nie wiem co robić, proszę Was bardzo o poradę...
Staramy się z mężem o dziecko o ponad 1,5 roku. Zrobiliśmy już podstawowe badania. Generalnie u mnie raczej wszystko w porządku,hormony w normie, owulacje są, aczkolwiek jest podejrzenie policystycznej budowy jajników (jeden lekarz twierdzi, że mają budowę policystyczną, inny, że w raczej nie, ale tak czy siak u mnie większego problemu nie ma). Niestety u męża stwierdzono słabe nasienie, za mało plemników, za mało ruchliwe:
Liczba plemników - 6,2mln
Ruch postępowy szybki - 0%
Ruch postępowy wolny - 20,5%
Ruch niepostępowy - 24,7%
Nieruchome - 54,8%
Jeden lekarz zalecił inseminację, mówiąc że na naturalne poczęcie są znikome. Dziś natomiast byliśmy w celu konsultacji u innego lekarza i usłyszeliśmy, że szkoda czasu na inseminację, bo z tak "marnym" nasieniem szanse na zajście w ciążę są bardzo małe. Zalecił od razu in vitro, przy czym jednocześnie zaznaczył, że z takim nasieniem i z in vitro może być być trudno i szansa na powodzenie tej metody w naszym wypadku to 30 - max. 40%.
Przyznam, że zwaliło mnie to z nóg, nie wiem co robić, kogo słuchać... Czy rzeczywiście jest tak źle i szkoda czasuna inseminację? -
mt30 - mąż jest już przebadany, hormony i usg w porządku, wyniki nasienia, które załączyłam są po 3-miesięcznej suplementacji, żadnej poprawy. Lekarz od razu postawił krzyżyk bez ogórek proponując in vitro. Dlatego fakt, zaczęłam dramatyzować, bo na in vitro nie jestem gotowa psychicznie..., a dziecka pragę bardziej niż czegokolwiek innego. Zdaję sobie sprawę, że jest mnóstwo par z trudniejszymi problemami i do tej pory nie uważałam, że nasz przypadek należy właśnie do tych kwalifikujących się do invitro. Dlatego chciałam się tylko rozeznać, czy zdaniem doświadczonych wojowniczek z niepłodnością, to jest już ten moment, kiedy powinnam inwazyjne metody brać pod rozwagę, czy raczej powinnam puknąć się w głowę, wziąć się w garść i działać dalej naturalnymi metodami.
-
Ja nie bede turbo optymistka i uwazam, ze wyniki sa faktycznie słabe. Jednak realnie patrzac są dziewczyny, a raczej ich partnerzy (np. ja jestem w takiej sytuacji), ze mamy duzo lepsze wyniki a ciąży dalej nie ma. W ciaze zachodza tez dziewczyny z gorszymi wynikami od nas. Zwróć uwagę, ze nie posiadacie mega istotnego parametru jakim jest ilość form prawidłowych (chyba, ze go nie napisałaś). Ja uważam, ze metody wspomagania takie jak iui i ivf trzeba miec na uwadze w przy takich wynikach zdecydowanie. Sprobujcie suplementacji. Mozecie pogłębić diagnostyke o hba i fragmentację. Wiem, ze uslyszec, ze in vitro nie jest fajnie. Ale to daje bardzo realne szanse na dziecko w stosunkowo niedługim czasie. Naprawdę realne. Suple i inne proby poprawy nasienia to pare miesiecy a druga okrutna prawda jest taka ze poprawa nasienia nie równa się ciąża. Zastanówcie się nad tym na chłodno. Wiem, ze powiało pesymizmem ale jesli chodzi o opinie staraczki to moja wlasnie taka jest. Powodzenia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2019, 13:11
👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
Lucjana wrote:mt30 - mąż jest już przebadany, hormony i usg w porządku, wyniki nasienia, które załączyłam są po 3-miesięcznej suplementacji, żadnej poprawy. Lekarz od razu postawił krzyżyk bez ogórek proponując in vitro. Dlatego fakt, zaczęłam dramatyzować, bo na in vitro nie jestem gotowa psychicznie..., a dziecka pragę bardziej niż czegokolwiek innego. Zdaję sobie sprawę, że jest mnóstwo par z trudniejszymi problemami i do tej pory nie uważałam, że nasz przypadek należy właśnie do tych kwalifikujących się do invitro. Dlatego chciałam się tylko rozeznać, czy zdaniem doświadczonych wojowniczek z niepłodnością, to jest już ten moment, kiedy powinnam inwazyjne metody brać pod rozwagę, czy raczej powinnam puknąć się w głowę, wziąć się w garść i działać dalej naturalnymi metodami.👪🐶🌲
Invimed Poznań
lukaszkowa wrote:Przepraszam, dopiero teraz przeczytałam, ze suplementacja za wami. Nie powiedziałabym wiec tym bardziej, ze lekarz postawił bez ogrodek krzyzyk na was. Jestescie po suplementacji, hormony ok i usg ok. Mozecie zrobic badania ktore wypisalam i posiew.
Lukaszkowa przyjmij proszę zaproszenie mam pytanie na privDrożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
On : badanie nasienia w normie ,
HBA 91%
1 IUI ( pęcherzyk dominujący 23mm)
2 IUI ( pęcherzyk dominujący 30 mm)
3 IUI odwołana ( zmiana lekarza prowadzącego zlecenie przez Dr.badania DNA plemników i HBA)
Punkcja 8.04.2019 ( pobrano 16 kumulusow , 8 dojrzałych , 7 się zapłodniła , pozostało 5 blastek)
Transfer 1 blastki 13.04.2019
5dpt beta - 22.7
10dpt beta 309
13dpt beta 1060
16dpt beta 2637 -
lukaszkowa - dziękuję za wskazówki i rzeczowe podejście! Rzeczywiście nie napisałam, ile mąż ma plemników o prawdiłowej budowie, otóż 4%. Właśnie będziemy się zapisywać na badania, które wymieniłaś plus kilka innych, aby mieć pełny obraz sytuacji. Wtedy zdecydujemy co dalej.
-
Lucjana wrote:lukaszkowa - dziękuję za wskazówki i rzeczowe podejście! Rzeczywiście nie napisałam, ile mąż ma plemników o prawdiłowej budowie, otóż 4%. Właśnie będziemy się zapisywać na badania, które wymieniłaś plus kilka innych, aby mieć pełny obraz sytuacji. Wtedy zdecydujemy co dalej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2019, 13:54
Lucjana lubi tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
Hej dziewczyny. Ostatnio zrobiliśmy badania nasienia męża, powiedzcie mi co to wszystko oznacza, czy jest dobrze, średnio czy źle. Z góry dziękuję
Ciągliwość: prawidłowa
Objetosc: 7,4ml
Upłynnienie: 30 min
pH: 7,9
Ilość plemników w 1ml: 60,6 mln
Całkowita ilość plemników w ejakulacie: 448,4mln
Ruch postępowy: 61%
W tym postępowy szybki: 24%
Ruch całkowity: 69%
Plemniki prawidłowe: 4%
Plemniki patologiczne: 96%
Patologia główki: 93%