X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Badanie nasienia
Odpowiedz

Badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, ogarniemy, póki co w marcu urlop, a od kwietnia będziemy startować myślę z tym wszystkim, bo póki co oczywiście Mąż przeżywa etap wyparcia i buntu..

• monik123 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag1988 wrote:
    Jasne, ogarniemy, póki co w marcu urlop, a od kwietnia będziemy startować myślę z tym wszystkim, bo póki co oczywiście Mąż przeżywa etap wyparcia i buntu..
    Pewnie potrzebuje czasu, musi przetrawić to wszystko na spokojnie a Ty mu na to pozwól, nie naciskaj ;) mężczyznom trudniej przyjąć na klatę niepowodzenia i w tej kwestii zazwyczaj my jesteśmy tymi, które "noszą spodnie" :) oczywiście wiadomo, że nie wszyscy tacy są, ale to są delikatne tematy, więc trzeba uważać.
    Długo się staracie?

Ag1988 lubi tę wiadomość

Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2019, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze, że badanie robiliśmy w piątek, bo był piątek wieczór na "burzę" między nami, a teraz sobota i niedziela, wyciszenie :) Dajemy sobie oddech.. Staramy się niecały rok, ale ja mam pcos, cykle bezowulacyjne i jestem po 3 nieudanych cyklach stymulowanych z clo+pregnyl+duphaston.. I teraz czekam na koniec cyklu żeby w kolejnym iść na hsg, także u nas to w ciągu tego roku sporo się podziało... Ale to też ze względu na fakt, że w tym roku kończymy 31 lat, więc łatwiej nie będzie..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2019, 17:37

• monik123 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag1988 wrote:
    Dobrze, że badanie robiliśmy w piątek, bo był piątek wieczór na "burzę" między nami, a teraz sobota i niedziela, wyciszenie :) Dajemy sobie oddech.. Staramy się niecały rok, ale ja mam pcos, cykle bezowulacyjne i jestem po 3 nieudanych cyklach stymulowanych z clo+pregnyl+duphaston.. I teraz czekam na koniec cyklu żeby w kolejnym iść na hsg, także u nas to w ciągu tego roku sporo się podziało... Ale to też ze względu na fakt, że w tym roku kończymy 31 lat, więc łatwiej nie będzie..
    Taki oddech Wam się przyda, bo potem będziecie mieli więcej siły do działania ;)
    A jesteście w jakiejś klinice czy u "zwykłego" gina?
    My już 3 lata...nawet nie wiem kiedy to minęło...masakra

Starania od 02.2016
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2019, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U zwykłego, bo generalnie myslalam, ze to ja jestem ta „problematyczna” strona.. a tu zonk .. bo obie strony.. moj Gin ma trafne pomysły na mnie.. i kombinacje, które wdrożył działają, była owulacja, ale nie zaskoczyło.. teraz jeszcze u Niego robie hsg bo w szpitalu na NFZ zrobi a potem nie wiem..

• monik123 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag1988 wrote:
    U zwykłego, bo generalnie myslalam, ze to ja jestem ta „problematyczna” strona.. a tu zonk .. bo obie strony.. moj Gin ma trafne pomysły na mnie.. i kombinacje, które wdrożył działają, była owulacja, ale nie zaskoczyło.. teraz jeszcze u Niego robie hsg bo w szpitalu na NFZ zrobi a potem nie wiem..
    Jak zrobisz HSG to chyba warto będzie zapisać się do kliniki, żeby lekarz zajmujący się niepłodnością spojrzał na wszystkie badania...tutaj dziewczyny piszą na poszczególnych wątkach, których lekarzy z danych klinik mogą polecić ;) do niektórych lekarzy też trochę się czeka na pierwszą wizytę. Gdybyś była ze Śląska to mogę polecić lekarzy i klinikę ;)

Starania od 02.2016
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2019, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem ze Śląska :) poki co bylismy w Bocianie na badaniu nasienia.. a Wy gdzie chodzicie?

monik123 lubi tę wiadomość

• monik123 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag1988 wrote:
    Jestem ze Śląska :) poki co bylismy w Bocianie na badaniu nasienia.. a Wy gdzie chodzicie?
    Wysłałam Ci zaproszenie na priv, przyjmij to pogadamy ;)

Starania od 02.2016
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • marta_kwk Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie bo lepij sie znacie : morfologia 7%, koncentracja 22 *10 do 6 całkowita liczba w ejakulacie 79,8 *10 do 6 chyba źle nie jest co? Tylko ruch postępowy 30...

k0kdi09k1llqhe99.png
    relg4z17a4wdju0z.png
  • Paulina Nessa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)

Kupiłam mężowi Mace i po 2 msc powtórzyliśmy badanie. (Łudzę się, że ilość wzrosła właśnie po maca :P).

Oto wyniki:
    liczba plemników - z 9,1 na 25
    całkowita liczba plemników - z 65,43 na 184,8
    ruch postępowy - z 9,1 na 22
    ruch całkowity - z 39 na 34
    brak ruchu - z 61 na 66
    morfologia - z 6% na 2%
    żywotność - z 45% na 34%

Liczba plemników i koncentracja ładnie poszła do góry.
    Ruch postępowy (progresywny) tez do góry ale nadal poniżej normy.
    Ale reszta w dół.
    NA czerwono (poniżej normy) świeci się ruchliwość, morfologia i żywotność - czyli praktycznie najważniejsze elementy.

Z czego to może wynikać? Ilość nie idzie w parze z jakością?
    Lekarz na razie nie kazał suplementować. Wizytę mamy w przyszłym tygodniu i nie wiem na co się nastawiać.

Mieliśmy podchodzić do pierwszej inseminacji w następnym cyklu o ile wyniki męża nie będą gorsze niż były. A nie umiem ich zinterpretować bo częściowo są lepsze a częściowo gorsze. Co sądzicie?

Starania od sierpnia 2018, sierpień 2019 Medart
    32 lata

Drożność i budowa macicy i jajników ok.
    Amh - 0,53 (stan na 2018) - raczej już niższe.
    FSH - waha się, przeważnie okolice 10 - 11.
    Hashimoto (bez leków, ustabilizowane)
    Mutacja MTHFR układ heterozygotyczny.
    Dieta bezglutenowa.

Nasienie ok.

- 1 iui - nieudane.

- słaba odpowiedź jajników na stymulacje ivf,
    - 1 punkcja - 1 komórka - nieprawidłowa.
    - 2 punkcja - 2 komórki - obie nieprawidłowe.

Pełna niepokoju. Pełna wiary.
  • Lucjana Znajoma

Wysłany: 24 stycznia 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziwczyny,

Jestem tu zupełnie nowa, niedawno weszliśmy z mężem na ściężkę diagnostyki pod kątem niepłodności, dziś zderzyliśmy się z bardzo trudną dla mnie do przyjęcia diagnozą, nie wiem co robić, proszę Was bardzo o poradę...
    Staramy się z mężem o dziecko o ponad 1,5 roku. Zrobiliśmy już podstawowe badania. Generalnie u mnie raczej wszystko w porządku,hormony w normie, owulacje są, aczkolwiek jest podejrzenie policystycznej budowy jajników (jeden lekarz twierdzi, że mają budowę policystyczną, inny, że w raczej nie, ale tak czy siak u mnie większego problemu nie ma). Niestety u męża stwierdzono słabe nasienie, za mało plemników, za mało ruchliwe:
    Liczba plemników - 6,2mln
    Ruch postępowy szybki - 0%
    Ruch postępowy wolny - 20,5%
    Ruch niepostępowy - 24,7%
    Nieruchome - 54,8%

Jeden lekarz zalecił inseminację, mówiąc że na naturalne poczęcie są znikome. Dziś natomiast byliśmy w celu konsultacji u innego lekarza i usłyszeliśmy, że szkoda czasu na inseminację, bo z tak "marnym" nasieniem szanse na zajście w ciążę są bardzo małe. Zalecił od razu in vitro, przy czym jednocześnie zaznaczył, że z takim nasieniem i z in vitro może być być trudno i szansa na powodzenie tej metody w naszym wypadku to 30 - max. 40%.

Przyznam, że zwaliło mnie to z nóg, nie wiem co robić, kogo słuchać... Czy rzeczywiście jest tak źle i szkoda czasuna inseminację?

• mt30 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    /

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2021, 20:49

• Lucjana Znajoma

Wysłany: 24 stycznia 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 - mąż jest już przebadany, hormony i usg w porządku, wyniki nasienia, które załączyłam są po 3-miesięcznej suplementacji, żadnej poprawy. Lekarz od razu postawił krzyżyk bez ogórek proponując in vitro. Dlatego fakt, zaczęłam dramatyzować, bo na in vitro nie jestem gotowa psychicznie..., a dziecka pragę bardziej niż czegokolwiek innego. Zdaję sobie sprawę, że jest mnóstwo par z trudniejszymi problemami i do tej pory nie uważałam, że nasz przypadek należy właśnie do tych kwalifikujących się do invitro. Dlatego chciałam się tylko rozeznać, czy zdaniem doświadczonych wojowniczek z niepłodnością, to jest już ten moment, kiedy powinnam inwazyjne metody brać pod rozwagę, czy raczej powinnam puknąć się w głowę, wziąć się w garść i działać dalej naturalnymi metodami.

• lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie bede turbo optymistka i uwazam, ze wyniki sa faktycznie słabe. Jednak realnie patrzac są dziewczyny, a raczej ich partnerzy (np. ja jestem w takiej sytuacji), ze mamy duzo lepsze wyniki a ciąży dalej nie ma. W ciaze zachodza tez dziewczyny z gorszymi wynikami od nas. Zwróć uwagę, ze nie posiadacie mega istotnego parametru jakim jest ilość form prawidłowych (chyba, ze go nie napisałaś). Ja uważam, ze metody wspomagania takie jak iui i ivf trzeba miec na uwadze w przy takich wynikach zdecydowanie. Sprobujcie suplementacji. Mozecie pogłębić diagnostyke o hba i fragmentację. Wiem, ze uslyszec, ze in vitro nie jest fajnie. Ale to daje bardzo realne szanse na dziecko w stosunkowo niedługim czasie. Naprawdę realne. Suple i inne proby poprawy nasienia to pare miesiecy a druga okrutna prawda jest taka ze poprawa nasienia nie równa się ciąża. Zastanówcie się nad tym na chłodno. Wiem, ze powiało pesymizmem ale jesli chodzi o opinie staraczki to moja wlasnie taka jest. Powodzenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2019, 13:11

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
    Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
    Marzec 2023 - ciąża naturalna.
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucjana wrote:
    mt30 - mąż jest już przebadany, hormony i usg w porządku, wyniki nasienia, które załączyłam są po 3-miesięcznej suplementacji, żadnej poprawy. Lekarz od razu postawił krzyżyk bez ogórek proponując in vitro. Dlatego fakt, zaczęłam dramatyzować, bo na in vitro nie jestem gotowa psychicznie..., a dziecka pragę bardziej niż czegokolwiek innego. Zdaję sobie sprawę, że jest mnóstwo par z trudniejszymi problemami i do tej pory nie uważałam, że nasz przypadek należy właśnie do tych kwalifikujących się do invitro. Dlatego chciałam się tylko rozeznać, czy zdaniem doświadczonych wojowniczek z niepłodnością, to jest już ten moment, kiedy powinnam inwazyjne metody brać pod rozwagę, czy raczej powinnam puknąć się w głowę, wziąć się w garść i działać dalej naturalnymi metodami.
    Przepraszam, dopiero teraz przeczytałam, ze suplementacja za wami. Nie powiedziałabym wiec tym bardziej, ze lekarz postawił bez ogrodek krzyzyk na was. Jestescie po suplementacji, hormony ok i usg ok. Mozecie zrobic badania ktore wypisalam i posiew.

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Vip0 Ekspertka

Wysłany: 24 stycznia 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    Przepraszam, dopiero teraz przeczytałam, ze suplementacja za wami. Nie powiedziałabym wiec tym bardziej, ze lekarz postawił bez ogrodek krzyzyk na was. Jestescie po suplementacji, hormony ok i usg ok. Mozecie zrobic badania ktore wypisalam i posiew.

Lukaszkowa przyjmij proszę zaproszenie mam pytanie na priv

Drożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
    On : badanie nasienia w normie ,
    HBA 91%

1 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 23mm)
    2 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 30 mm)
    3 IUI odwołana ( zmiana lekarza prowadzącego zlecenie przez Dr.badania DNA plemników i HBA)

Punkcja 8.04.2019 ( pobrano 16 kumulusow , 8 dojrzałych , 7 się zapłodniła , pozostało 5 blastek)
    Transfer 1 blastki 13.04.2019

5dpt beta - 22.7
    10dpt beta 309
    13dpt beta 1060
    16dpt beta 2637
  • Lucjana Znajoma

Wysłany: 24 stycznia 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa - dziękuję za wskazówki i rzeczowe podejście! :) Rzeczywiście nie napisałam, ile mąż ma plemników o prawdiłowej budowie, otóż 4%. Właśnie będziemy się zapisywać na badania, które wymieniłaś plus kilka innych, aby mieć pełny obraz sytuacji. Wtedy zdecydujemy co dalej.

• lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucjana wrote:
    lukaszkowa - dziękuję za wskazówki i rzeczowe podejście! :) Rzeczywiście nie napisałam, ile mąż ma plemników o prawdiłowej budowie, otóż 4%. Właśnie będziemy się zapisywać na badania, które wymieniłaś plus kilka innych, aby mieć pełny obraz sytuacji. Wtedy zdecydujemy co dalej.
    Powodzenia! Pamietajcie, ze ivf to nie koniec świata i mnóstwo par w chwili obecnej ma takie problemy - głowa do góry. Jesli chodzi jeszcze o hba i fragmentacje my poki chodzilismy do androloga poza kliniką to on nie zalecal tych badan, poniewaz mowil, ze one nie odmienia sposobu leczenia. Bylam wtedy poirytowana. Tak pokulalismy sie pare miesiecy. Potem zapadla decyzja o klinice i zeby miec pelen obraz sami zadecydowalismy, ze zrobimy te badania. Wynik hba ok ale fragmentacja zła. Koniec końcow sytuacja sprowadziła się do tego, ze faktycznie nie zmieniło to nic (wszystko suplementowalismy juz wczesniej w wysokich dawkach) ale utwierdzilo nas to w tym, ze bez wspomagania bedzie kiepsko. Ponadto, na tej podstawie tez lekarz zadecydował o iui a docelowo o ivf.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2019, 13:54

Lucjana lubi tę wiadomość

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Madzka92 Debiutantka

Wysłany: 25 stycznia 2019, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ostatnio zrobiliśmy badania nasienia męża, powiedzcie mi co to wszystko oznacza, czy jest dobrze, średnio czy źle. Z góry dziękuję
    Ciągliwość: prawidłowa
    Objetosc: 7,4ml
    Upłynnienie: 30 min
    pH: 7,9
    Ilość plemników w 1ml: 60,6 mln
    Całkowita ilość plemników w ejakulacie: 448,4mln
    Ruch postępowy: 61%
    W tym postępowy szybki: 24%
    Ruch całkowity: 69%
    Plemniki prawidłowe: 4%
    Plemniki patologiczne: 96%
    Patologia główki: 93%
    Patologia witki: 28%
    Patologia wstawki: 40%
    Plemniki niedojrzałe: 0%
    Nieprawidłowa wakuolizacja: 58%
    Żywotność: 86%

• monik123 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzka92 to są dobre wyniki ;)

Starania od 02.2016
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    Zostały 4❄
‹‹ 341 342 343 344 345 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ