Forum Męskie sprawy Badanie nasienia
Odpowiedz

Badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • Madzka92 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 25 stycznia 2019, 18:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naprawdę? A ilość plemników prawidłowych nie za mała? Ja wiem że mieści się to w normie, ale to taka minimalna norma.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 stycznia 2019, 22:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2019, 07:34

    Lucjana lubi tę wiadomość

  • monik123 Autorytet
    Postów: 3046 2373

    Wysłany: 25 stycznia 2019, 23:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzka92 wrote:
    Naprawdę? A ilość plemników prawidłowych nie za mała? Ja wiem że mieści się to w normie, ale to taka minimalna norma.
    448 mln w całości to nie jest minimalna norma, to jest naprawdę dobry wynik

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    Zostało 7 ❄
  • Madzka92 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 25 stycznia 2019, 23:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monik123 ufff trochę mi ulżyło dziękuję za odpowiedź ;-) czyli te 4% z 448mln to dobry wynik? Bo mnie właśnie martwi te 4%

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2019, 23:20

  • monik123 Autorytet
    Postów: 3046 2373

    Wysłany: 25 stycznia 2019, 23:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzka92 wrote:
    monik123 ufff trochę mi ulżyło dziękuję za odpowiedź ;-)
    Dla potwierdzenia my mamy 40 mln w całości, jest różnica prawda? :)

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    Zostało 7 ❄
  • Lucjana Znajoma
    Postów: 18 3

    Wysłany: 26 stycznia 2019, 09:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnetyczna, dziękuję. Przed nami pakiet badań, dla utwierdzenia się w tym.
    Również trzymam za Was mocno kciuki!

    Magnetyczna lubi tę wiadomość

  • Madzka92 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 26 stycznia 2019, 19:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monik123 no faktycznie jest. A jakie kroki podjeliscie dalej?

  • monik123 Autorytet
    Postów: 3046 2373

    Wysłany: 26 stycznia 2019, 23:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzka92 wrote:
    monik123 no faktycznie jest. A jakie kroki podjeliscie dalej?
    Jeżeli pozostałe parametry są dobre to taka ilość jest ok i mieści się w normie...u nas pozostaje jedynie procedura ze względu na niskie HBA

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    Zostało 7 ❄
  • Maarti Przyjaciółka
    Postów: 81 196

    Wysłany: 28 stycznia 2019, 13:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Dziewczyny :)
    Mogłybyście zerknąć na wyniki mojego? Staramy się już ponad dwa lata i nie ma rezultatów :(


    Objętość 1,4 norma >1,5
    czas upłynnienia 10 norma <60
    pH 7,30 norma >7,2
    HOS test 51,90% norma >60%

    Koncentracja 21,34 mln/ml norma >15, 29,88 mln/ejakulat norma >39
    Plemniki ruchliwe (P+NP) 24,72%
    Ruch postępowy (P) 7,67%
    Ruch niepostępowy (NP) 17,05%
    Nieruchliwe 75,28%
    Norma P >32% P+NP >40%

    Morfologia 5,88% Norma >4%
    Plemniki nieprawidłowe 94,12%
    Wady główki 92,12%
    wady wstawki 35,29%

    Problem męski

    AMH w 2018- 6,34ng/ml
    AMH w 2019- 2,99ng/ml
    AMH z 20.09- 4,70ng/ml

    Aniołek [*] 13.07.2007

    1 IUI - 15.05 :(
    2 IUI - 12.06 :(

    07.10 - ET blastki 4.1.1
    7dpt beta - 81.90 mlU/ml, prog - 77,90 ng/ml
    10dpt - 340,70 mlU/ml, prog - 104,50 ng/ml
    17dpt - 4074 mlU/ml, prog - 162,70 ng/ml

    Mamy 3 ❄️❄️❄️

    f33e17eeb7.png
  • Allison Nowa
    Postów: 5 8

    Wysłany: 28 stycznia 2019, 13:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny doradźcie prosze do jakiego lekarza wybrać się z interpretacją wyniku seminogramu? Czy odczyta to ginekolog w klinice niepłodności czy musi to byc androlog lub urolog?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2019, 13:57

  • lukaszkowa Autorytet
    Postów: 748 371

    Wysłany: 28 stycznia 2019, 14:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allison wrote:
    Dziewczyny doradźcie prosze do jakiego lekarza wybrać się z interpretacją wyniku seminogramu? Czy odczyta to ginekolog w klinice niepłodności czy musi to byc androlog lub urolog?
    Odczytac moze doswiadczony ginekolog, ale moze nie podjac sie leczenia. Powie Ci raczej nie duzo wiecej niz to co widzisz mając obok normy. Zaleca sie wizyte u urologa/androloga zdecydowanie.

    16udvfxm2qpxf28l.png
  • Hulakula123 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 3 lutego 2019, 11:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

    Proszę o opinię:

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/11e634a55a35.jpg

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c8a566256461.jpg

  • Olliiii Autorytet
    Postów: 1143 689

    Wysłany: 3 lutego 2019, 16:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Przewinęłam trochę stron, ale nie mogłam znaleźć odpowiedzi. Umówiłam mojego M na badanie nasienia. Czy sprawdzenie budowy plemnika jest tylko w rozszerzonym badaniu nasienia? Nikt nie mówił że jest podstawowe albo rozszerzone, tylko powiedzieli jak się przygotować i tyle. A teraz się boję, że pójdzie na badanie a nie zbadaja tego na czym nam zależy :/

    Synek 18.10.2019r. <3

    04.02. - II kreski :) zostań z nami maleństwo <3

    12.01.2018r. - 2 Aniołki [*][*] 8tc
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc
  • Lucjana Znajoma
    Postów: 18 3

    Wysłany: 4 lutego 2019, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monik123 wrote:
    Jeżeli pozostałe parametry są dobre to taka ilość jest ok i mieści się w normie...u nas pozostaje jedynie procedura ze względu na niskie HBA
    Monik123, jeśli mogę spytać, jakie HBA jest u Was i o jakiej procedurze mówisz, in vitro czy insemiacja? Mój mąż odebrał dziś wyniki, HBA ma 28%, wiem, że to mało, ale nie wiem jak bardzo...

  • monik123 Autorytet
    Postów: 3046 2373

    Wysłany: 4 lutego 2019, 21:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucjana wrote:
    Monik123, jeśli mogę spytać, jakie HBA jest u Was i o jakiej procedurze mówisz, in vitro czy insemiacja? Mój mąż odebrał dziś wyniki, HBA ma 28%, wiem, że to mało, ale nie wiem jak bardzo...
    W chwili obecnej mamy 54% i to jest za mało do IUI czy naturalnych starań, dlatego podchodzimy do in vitro, norma jest powyżej 80% chociaż nasza dr uważa, że powyżej 65% już jest ok.
    28% to niestety słaby wynik, skonsultujcie go z lekarzem

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    Zostało 7 ❄
  • maria.marysia Koleżanka
    Postów: 80 3

    Wysłany: 5 lutego 2019, 09:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak z mężem walczyć :( nie chce robić badania

  • monik123 Autorytet
    Postów: 3046 2373

    Wysłany: 5 lutego 2019, 10:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    maria.marysia wrote:
    Nie wiem jak z mężem walczyć :( nie chce robić badania
    Najprawdopodobniej się boi, że wyjdzie coś nie tak...byliście razem u lekarza? Czasem jak mężczyzna usłyszy właśnie od lekarza, że powinien się zbadać to inaczej patrzy na całą sytuację...długo się staracie?

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    Zostało 7 ❄
  • anka1987 Autorytet
    Postów: 734 458

    Wysłany: 5 lutego 2019, 15:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mąż miał badanie nasienia. Nie potrafię odczytać wyniku czy są jakieś bakterie, może pomożecie?
    Widać, ze jest wzrost pojedyńczych bakterii ale nie ma antybiotykogramu, i sam już nie wiem .
    Zdjęcie w linku.

    https://zapodaj.net/056b21d8e9934.jpg.html

    32 lat - starania o pierwsze dziecko <3
    Starania od 11.2016
    Leczenie w Invimed 10.2018
    Ja - AMH -6.06 po roku AMH 3.9
    HSG - drożne dwa jajowody.
    On:
    morfologia 1-2%
    SCD - 33%
    HBA -66%

    2 x IUI - nie udane
    hbIMSI -udane - bliźniaczki <3 <3
  • Krąsi Autorytet
    Postów: 1303 880

    Wysłany: 5 lutego 2019, 18:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka1987 wrote:
    Dziewczyny mąż miał badanie nasienia. Nie potrafię odczytać wyniku czy są jakieś bakterie, może pomożecie?
    Widać, ze jest wzrost pojedyńczych bakterii ale nie ma antybiotykogramu, i sam już nie wiem .
    Zdjęcie w linku.

    https://zapodaj.net/056b21d8e9934.jpg.html
    "wzrost poj. kolonii" masz zaznaczone przy nazwach bakterii, które wyhodowali. Najlepiej iść do lekarza, jest duża szansa, że dobierze prawidłowo leczenie nawet bez antybiotykogramu. A do lab zadzwoń i zapytaj czy robią antybiotykogram.

    gg64roeq27dqfbxi.png

    ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

    on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
    leniwiec, przyparty do muru - walczy;

    1. ICSI - nieudane;
    2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka :)
  • Iza-K Autorytet
    Postów: 387 127

    Wysłany: 7 lutego 2019, 13:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    maria.marysia wrote:
    Nie wiem jak z mężem walczyć :( nie chce robić badania
    Zapytaj, czy nie chce zrobic badania, czy może chodzi o to, że nie chce/ wstydzi się sam "spuszczać się do kubeczka". Zaproponuj, że możesz pójść z nim, żeby pomóc mu dojść do wytrysku. My już jesteśmy po kilku badaniach i zawsze robimy to razem.

    A jeśli w ogóle nie chce się badać, to trzeba chyba zapytać, czy w ogóle chce mieć dziecko. Bo badanie nasienia przy staraniach jest jednym z pierwszych i podstawowych badań.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 13:43

‹‹ 342 343 344 345 346 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego