Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Kochana tak mi przykroPlis wrote:Dziekuje 🥹🥲
Embriolog powiedziala ,ze na 10 pobranych moich kompleksów 4 byly dojrzale ale zaden z nich sie nie zapłodnił, zapytalam czy mozna jeszcze jakos przebadać jaka przyczyna a ona mi na to,ze przebadać to mozna jakby cos tam sie zaplodnilo i bylo co badać, u nas nie zadziało sie nic, mie doszlo do zadnej akcji.Powiedziala,ze parametry nasienia byly bardzo słabe i ze prawdopodobnie to jest przyczyną..ja dzos jestem caly dzien roztrzęsiona, dosłownie fizycznie ręce mi sie trzęsą , w glowie kocioł 🤯
trzymaj się. Widzę że macie podobne parametry nasienia do naszych a maz w tym samym wieku. Boimy się clo bo jak sie pogorszy to boję się że in vitro może się nie udać .. teraz jak czytam że wcale nie mieliście tak mało plemników I się nie udało to aż mi słabo. A to było klasyczne in vitro czy isci lub imsi? Czytałam że często robią najpierw klasyczne a może powinniście iść w to drugie ?
My jeszcze czekamy pol roku ale ja już mam w głowie że raczej nas to czeka.Starania od 02.2026
🧔♂️ 38
teratozoooligospermia ( aktualnie 16 mil w całości, ruch ab 50%, morfologia 2%)
przepuklina w dzieciństwie-jedno jądro
fsh 25 mIU/ml
lh 8,5 mlU/ml
testosteron 7,5 ng/ml
shbg 55 nmol/l
👩
względnie w porządku
lh 8,5 mlU/ml
fsh 7 mlU/ml
insulina 4
tsh 2
AMH 3,2 -
Plis, bardzo mocno ci kibicowalam, malo sie udzielalam ale podczytywalam zza krzaka. Strasznie mi przykro, trzymaj sie kochana, to wszystko okrutnie niesprawiedliwe ☹️
Jutro badanie nasienia po clo, także zobaczymy co u nas w trawie piszczy, stres jest, ale co ma byc to bedzie, nie przeskocze pewnych rzeczy… -
@Plis, przeogromnie mi przykro, że nie udało się zapłodnić komórek, cios prosto w serce 🥺
Natomiast myślę, że warto z lekarzem porozmawiać o dalszych planach i jeśli zdecydujecie się na kolejną stymulację, to rozważenie zmiany protokołu lub leków, bo 4/10 dojrzałych komórek, to też wynik bez szału ☹️
Jak trochę przepracujesz sytuację w głowie, to na pewno zaczniesz też szukać możliwości co poprawić ze swojej strony, np. zmiana suplementacji/dawek, kontrola krzywej cukrowej, dodatkowe badania…
W każdym razie jakbyś potrzebowała ponarzekać i się wyżalić, to pisz tu nas śmiało. Każda z dziewczyn na pewno dorzuci jakieś rady od siebie, byleby tylko pomóc 🫂
Maggie_93, Arisia lubią tę wiadomość
👩🦰34🧔🏻♂️37
AMH 2,6 (11.25)
Starania od 09.2020
❌ V R2 - hetero / MTHFR-hetero / PAI-1 homo, kryptozoo-
✅ kariotyp, genotyp Bx -2DS2, -2DS3 | histero + CD138 (0/10)
I IVF
→ 09.23 p.krótki → 8🥚→ 7xMII→ PICSI →2❄️
→I FET 2BC → CB ❌
→II FET 2BC ❌
II IVF
→06.25. p.długi → 6🥚→ 3xMII→ PICSI
→III ET 2-dn. 5A+4B ❌
III IVF
→12.25 p.PPOS → 20🥚→ 10xMII → PICSI → 4❄️
→15.01.26 - IV FET 4BA, CS, prog. 15,2 (Accofil, Prograf→ Encorton)
β: 5dpt 32,4 | 6dpt 45,90 | 8dpt 56,2 | 9dpt 91,7 | 11dpt 219,0 | 14 dpt 360,2 | 16 dpt 763,0 | 20 dpt 2719,5
27 dpt CRL 3,9 mm i 💗🥹
12+4 - niskie ryzyka ♥️
20+4 - 362 g Okruszka 🩵
32+4 - 1800 g 💙
38+2 - 2820 g, 52 cm, 10 pkt ♥️

-
Yahu wrote:@Plis, przeogromnie mi przykro, że nie udało się zapłodnić komórek, cios prosto w serce 🥺
Natomiast myślę, że warto z lekarzem porozmawiać o dalszych planach i jeśli zdecydujecie się na kolejną stymulację, to rozważenie zmiany protokołu lub leków, bo 4/10 dojrzałych komórek, to też wynik bez szału ☹️
Jak trochę przepracujesz sytuację w głowie, to na pewno zaczniesz też szukać możliwości co poprawić ze swojej strony, np. zmiana suplementacji/dawek, kontrola krzywej cukrowej, dodatkowe badania…
W każdym razie jakbyś potrzebowała ponarzekać i się wyżalić, to pisz tu nas śmiało. Każda z dziewczyn na pewno dorzuci jakieś rady od siebie, byleby tylko pomóc 🫂
Do wszystkich dziewczyn - BARDZO dziekuje za słowa wsparcia 🥹🙏 trzymam wciaz mocno kciuki za Waszw transferki w tym tygodniu !!! 🤞🤞🍍🍍
Wypłakałam sie chyba i pomalu dostaje sily w żagle do dalszego dzialania...maz zaczął leczyć helicobacter ,który zbadalismy dzięki wiad tu na forum, zibaczumy czy cokolwiek to pomoże..on ma tez zylaka typu 2 ,ktorego mu nikt dopoki nie zaciążymy nie chce ruszać, u nas sie nakłada kilka czynników na jego fatalne nasienie a najbardziej mnie wku...a ze w klinice totlanie NIKT nie zastanawia sie co zribic zeby je poprawic tylko dalej z tym fatalnym nasieniem experymenty na mnie, lekarz po punkcji przez tel pow ,ze następnym razem zastosujemy aktywację oocytow a mnie to rozwaliło bo znowu nic nie wspomniał o mężu tylko dalej ja w experymenty, ja nie chxe znowu przechodzić katusze wiedząc, ze to nasienie jest praktycznie bez szans, czemu nikt nie pracuje nad nim ?!?! Podejsfe do stymulacji bo nie mam wyjscia ale dopiero jak bedzie cos lepiej z tym..Medycyna mnie tak zwiodla,ze szok..czytam duzo o tej aktywacji - ludzie pisza ,ze to pic na wodę i prawie nikomu nie pomogło.. czytam tez o pobraniu plemników przez biopsję i o to chce zapytać lekarza na środowej wizycie po punkcji ,jeali on absolutnie nic nie zaproponuje apropo meza I bedixe przeciwko biopsji to juz ogopnie mysle o zmianie kliniki. Czy miałyście doczyni3niq z pobraniem plemników przez biopsję? Wydaje mis ie ,ze ktos mial ?
Dziewczyny czy Wy miałyście montoring usg przed triggerem czy po triggerze czy chociaz w dniu punkcji ? Ja mialam JEDYNE usg w 5tym dniu stymulacji gdzie mialam 9 pechwrzykow 14 mm - czat gpt mpwi ,ze to byla bardzo ładna reakcja jajników i podpytuje jak wyglądały na monitoringu w kolejnych dniach , wiem ze to czat ale tyle razy mnie nie zawiódł, ze no jakkolwiek to nei zabrzmi to ufam mu, mam dystans oczywiście ale biorę sugestie do serca. Zaczelam sie czuć kompletnie olana podczas mojej stymulacji, nie dosc ze zvagatelizowano moje fatalne objawy beznadziejnym komentarzem to byc moze w ogole i techniczna jej str byla spartaczona. Ok mam 38 lat ale mije AMH to 3.09 wiec tylko 4 z 10 to dziwny wynik, wiem wiem ,ze nie liczy sie ilość tylko jakość ale i tak...nie wiem co miałabym poprawiać u siebie bo wszysciusienkie wyniki mialam idealne ,ogólnie jestem osobą, ktora z kichnięcie lata do lekarza i badam sie w kolko i dbam o siebie , niedoborów nie mam, nie wiem sama, zaczynam serio podejrzewać, ze stymulacja nie przebiegła profesjonalnie.. eh jestem rozgoryczona i nastawiona na tego lekarza,jest taki beznadziejnie optymistyczny i to tez mnie wkurza xD👱♀️ 38 , hormony ok, reszta badan tez ok
🧔♂️ 38 , ciężki OAT, ⬆️fragmentacja DNA ⬇️testosteron
ŻPN typu 2
clomifen,agapurin - poprawa po 3 miesiacach➡️zwiekszenie dawki i drastyczny spadek parametrów nasienia
IVF - 8.26' -ICSI, Menopur, LuteinaMicro/Provera ---> 10 ooc --> 4 MII ---> 0/4 🤦♀️( nie doszło nawet do zaplodnienia) -
J.ss wrote:Plis, bardzo mocno ci kibicowalam, malo sie udzielalam ale podczytywalam zza krzaka. Strasznie mi przykro, trzymaj sie kochana, to wszystko okrutnie niesprawiedliwe ☹️
Jutro badanie nasienia po clo, także zobaczymy co u nas w trawie piszczy, stres jest, ale co ma byc to bedzie, nie przeskocze pewnych rzeczy…
BARDZO trzymam kciuki! 🤞🤞🤞
Zuza, mieliśmy ICSI z Zymot.Kochana apropo wieku - 38 lat dla faceta to serio nie jest to samo co 38 lat dla kobiety, widze ,ze jesteś bardzo mlodziudka wiec spokojnie Twojego meza mogą jeszcze leczyć metoda prob i błędów.. choć oczywiście zycze by poprawiło sie jak najszybciej.Mi w klinice na fatalne nasienie meza powiedzono- gdyby Pani miała, cytuję: " z dychę mniej to my byśmy meza leczyli a tak to nie ma Pani czasu "... to dopiero jest budujące.. choć no rozumiem, taka biologia
takze rozumiem Ciebie naprawde ale jeszcze jest czas na leczenie ,choć domyślam sie ,ze w Twojej glowie to juz tez prwnie panika ,ze go nie ma.🫂
👱♀️ 38 , hormony ok, reszta badan tez ok
🧔♂️ 38 , ciężki OAT, ⬆️fragmentacja DNA ⬇️testosteron
ŻPN typu 2
clomifen,agapurin - poprawa po 3 miesiacach➡️zwiekszenie dawki i drastyczny spadek parametrów nasienia
IVF - 8.26' -ICSI, Menopur, LuteinaMicro/Provera ---> 10 ooc --> 4 MII ---> 0/4 🤦♀️( nie doszło nawet do zaplodnienia) -
Plis Bardzo Wam współczuje tej sytuacji. Postaram się doradzić Ci najlepiej jak umiem, siedzę w temacie invitro od ponad 3 lat i przeczytałam baaardzo dużo badań.
Generalnie patrząc na Twoje posty Twój partner ma słabe nasienie, ale obiektywnie do invitro wystarczające. Biopsję bym Wam jednak odradzała: 1. jest to zabieg w znieczuleniu, które zawsze jakoś wpływa na organizm i generalnie słyszałam że lekko traumatyczny dla mężczyzny 2. plemniki z biopsji są zawsze słabsze niż te z nasienia. Dlatego biopsję zaleca się tylko, gdy w nasieniu nie ma plemników. Dodatkowo, ponieważ nie ma u Was do niej wskazań medycznych nie jestem pewna czy moglibyście do niej podejść w ramach refundowanej procedury. Może klinika by Wam pozwoliła zapłacić (koszt chyba ok. 5 tys jeśli pamiętam dobrze), ale to nie jest pewne...
Co do Twoich wyników i samego procesu zapładniania - niestety tutaj nic nie jest na 100% pewna. Zdarza się, wcale nie rzadko, że mimo dobrych wyników kobiety, komórki jajowe nie są dobrej jakości. Nie mówię, że tak jest u Ciebie, chce tylko zwrócić Ci uwagę, że jest wiele wiele czynników w tej procedurze nawet jeśli nie widać ich na pierwszy rzut oka. Nie ma żadnego badania na świecie, które Ci powie że Twoje oocyty są super. Ich jakość wychodzi dopiero właśnie przy pobieraniu, zapładnianiu i hodowli. Przy pierwszej stymulacji ani wy ani klinika nie jesteście w stanie przewidzieć jak to się skończy.
Ja okazałam się poor responderem na stymulacji, pomimo zarąbistych wyników badań. A przebadana byłam wdłuż i wszerz przed invitro - podstawowe wyniki krwi, lipidogram, witaminy (suplementacja 4msc przed invitro ułożona przez dietetyka klinicznego właśnie pod jajeczka i ich jakość), krzywa glukozowa, wymazy, posiewy, pasożyty, cała immunologia, histeroskopia. Idealne. I co? na ok. 15 pęcherzyków widocznych na USG w 2dc urosło 5. Pobrano 3 komórki, zapłodniły się 2. Dzięki Bogu, suple pomogły i ich jakość była ok. Uzyskaliśmy 2 zarodki średniej klasy. Mój mąż miał wyniki ok. 1mln/ml, obniżony ruch, morfo nie dało się wykonać. Zrobił 5 msc przed invitro operacje żylaków (II st. na lewym jądrze, I st. na prawym). Koncetracja polepszyła się bardzo nieznacznie (2mln/ml), ale ruch i morfo poszły do góry. To plus suple, dieta i ruch to wszystko i aż co mogliśmy zrobić.
Jeśli mogłabym coś doradzić to poszłabym w:
1. ostrą suplementacje Ciebie i partnera pod Wasze wyniki badań krwi. Każdy supel osobno, w odpowiedniej dawce ani nie zbiorcze suple. Mogę Ci napisać co my braliśmy
2. zmiana protokołu stymulacji u Ciebie, bo pechęrzyki rosły nierówno. Protokół długi lub wspomagany progesteronem (PPOS) jak u Yahu lub Maggie
3. Embriolodzy: aktywacja oocytów - może nie daje dużo ale zawsze coś
my mieliśmy. Do tego zastosowanie IMSI lub PICSI jako metody selekcji plemników. Tu do decyzji lekarza, bo trzeba z tym też ostrożnie przy słabej koncentracji
Jakbyś chciała pogadać, zderzyć pomysły, lub po prostu się wyżalić pisz na priv. Chętnie Cię wysłucham
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia, 15:07
mariposa_, Fler lubią tę wiadomość
👩🏼 91’
Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵

-
Rozumiem tylko ze u mojego męża nie da się już obniżyć fsh , a leczenie przyniesie delikatna zmianę lub wcale - tak wspomniał lekarza że nie wyczaruje plemnikow jak jest takie wysokie fsh w związku z tym kwalifikujemy się do in vitro. Wiem że teoretycznie mam czas dlatego dajemy sobie jeszcze chwilę na naturalne starania ale nie zmienia to faktu że jest to smutne i frustrujące. 😢Plis wrote:BARDZO trzymam kciuki! 🤞🤞🤞
Zuza, mieliśmy ICSI z Zymot.Kochana apropo wieku - 38 lat dla faceta to serio nie jest to samo co 38 lat dla kobiety, widze ,ze jesteś bardzo mlodziudka wiec spokojnie Twojego meza mogą jeszcze leczyć metoda prob i błędów.. choć oczywiście zycze by poprawiło sie jak najszybciej.Mi w klinice na fatalne nasienie meza powiedzono- gdyby Pani miała, cytuję: " z dychę mniej to my byśmy meza leczyli a tak to nie ma Pani czasu "... to dopiero jest budujące.. choć no rozumiem, taka biologia
takze rozumiem Ciebie naprawde ale jeszcze jest czas na leczenie ,choć domyślam sie ,ze w Twojej glowie to juz tez prwnie panika ,ze go nie ma.🫂
Starania od 02.2026
🧔♂️ 38
fsh 25 mIU/ml
lh 8,5 mlU/ml
testosteron 7,5 ng/ml
shbg 55 nmol/l
👩
względnie w porządku
lh 8,5 mlU/ml
fsh 7 mlU/ml
insulina 4
tsh 2
AMH 3,2 -
Valie super napisała 👏👏👏
Plis, ja za każdym razem na stymulacji miałam 3-4 wizyty. Pierwsza w 6-8 dniu, później kolejne, przy drugiej punkcji miałam wizyty poniedziałek wtorek a w czwartek punkcja. I zawsze miałam w ostatnią wizytę w dniu, kiedy o 22 podawałam trigger. Dlatego jestem w szoku, 1 wizyta….
Przede wszystkim właśnie zmiana leków do stymulacji albo protokołu, u mnie super efekty dał ten PPOS gestagenny, nie daj sobie na pewno zrobić to samo drugi raz a nóż widelec wyjdzie. Niestety 1 stymulacja czasami jest na próbę, niewiadomo jaka będzie reakcja na leki…
Ja teraz też miałam PICSI plus aktywację oocytow, nie mieliśmy spektakularnego wyniku ale jednak po 2 nieudanych procedurach uzyskaliśmy 1 zarodek - to dla nas dużo. Czasami też warto umówić się do innej kliniki do jakiegoś specjalisty na rozmowę pokazać wyniki badań może on coś zaproponuje doradzi no oni mają jednak często duże doświadczenie i takie sytuacje widzieli. Doskonale Cię rozumiem, po kwalifikacji do IVF byłam taka spokojna i już myślałam, że zaraz będziemy w ciazy, bo przecież się mówi że zawsze jakiś plemnik i komórka się znajdzie. No właśnie jak widać po naszych przypadkach nie zawsze - dlatego dla mnie to było jak zderzenie ze ścianą, bo nie wiedziałam że można nie uzyskać zarodków, tym bardziej że się trąbi o nadmiarze zarodków w IVF. Daj sobie chwilę na ochłonięcie odpoczynek i działajcie dalej 🥹✊Starania od 10.2022 r.
Klinika Niepłodności od 01.2025 r.
Ona: 93’ niedoczynność tarczycy, badania w normie, AMH: 7,03
Kariotyp ✅
On: 88 oligoasthenoteratozoospermia, badania hormonalne ✅
Genetyka: kariotyp ✅ CFTR ✅ AZF ✅
fragmentacja DNA 13 %, Mioxys podwyższony
I IVF start marzec 2025: Pobranych 13 🥚 -> 9 dojrzałych -> Brak zarodków
II IVF start lipiec 2025: Pobranych 24 🥚 -> 9 dojrzałych -> Brak zarodków
Androlog sierpień 2025->Hormony dla Niego: Clostilbegyt-> Poprawa
Zmiana kliniki III IVF czerwiec 2026, stymulacja Provera + Menopur 150j. + Puregon 150 j. -> Pobranych 22 🥚 -> 15 dojrzałych -> 6 zapłodnionych-> ❄️
FET 11.08.2026, 6dpt ⏸️, beta: 6dpt: 33,90 mIU/ml, 8dpt: 138,40 mIU/ml, 10dpt: 301,00 mIU/ml, 16 dpt: 4082,00 mIU/ml, 24 dpt: USG w klinice: CRL 4,1 mm, YS: 4 mm, FHR widoczne
37 dpt: USG w klinice 17.09: CRL 1,6 cm ❤️ 159
10+3 USG CRL 3,58 cm, ❤️ 169 -
J.ss wrote:Niestety u nas clo totalnie pogorszylo wyniki, takze chyba prawda jest, ze przy hormonach w normie nie jest to dobra droga ☹️
Macie podobny przypadek zatem do naszego 😢 u nas clo poza pogorszeniem koncentracji i liczby to tak rozregulowało hormony, że ze zbyt wysokiego testosteronu teraz spadliśmy poniżej tego, co było na początku. A jakie macie plany teraz?👩❤️👨 92 ❌ czynnik męski (OAT + DFI⬆️)
Starania o pierwsze maleństwo od 03.2025 👶
05.2025 ⏸️
07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc)
03.2026 pierwsza wizyta w Invimed
03.2026-07.2026 lametta + ovitrelle ❌
08.2026 zmiana kliniki na medart -
U nas pogorszenie koncentracji, spadek ruchu calkowitego, badanie wykonywali makroskopowo manualnie poniewaz byla zbyt mala ilosc plemnikow…
Dziewczyna z innego watku polecila mi dr Jankowska i bede chciala umowic do niej konsultacje online, dziewczyny pisaly o zastrzykach z FSH ale u nas znowu ten hormon jest za wysoki, wiec watpie aby to jemu zapropnowali.
A tak to podupadlam, niby chce dzialac ale jak zobaczylam dzisiaj te wyniki to wszystkiego mi sie odechcialo. -
Niekoniecznie mój mąż ma fsh 25 i lekarz zaproponował zastrzyki. A badaliscie inhibine b ? Bo u męża wynik 70 więc niby jest jakiś zapas ale mało.J.ss wrote:U nas pogorszenie koncentracji, spadek ruchu calkowitego, badanie wykonywali makroskopowo manualnie poniewaz byla zbyt mala ilosc plemnikow…
Dziewczyna z innego watku polecila mi dr Jankowska i bede chciala umowic do niej konsultacje online, dziewczyny pisaly o zastrzykach z FSH ale u nas znowu ten hormon jest za wysoki, wiec watpie aby to jemu zapropnowali.
A tak to podupadlam, niby chce dzialac ale jak zobaczylam dzisiaj te wyniki to wszystkiego mi sie odechcialo.
Pytanie ile już się staracie i czy chcecie tak ryzykować skoro już clo nie pomogło. Jakie wyniki macie po badaniu ?Starania od 02.2026
🧔♂️ 38
fsh 25 mIU/ml
lh 8,5 mlU/ml
testosteron 7,5 ng/ml
shbg 55 nmol/l
👩
względnie w porządku
lh 8,5 mlU/ml
fsh 7 mlU/ml
insulina 4
tsh 2
AMH 3,2 -
Dziewczyny u tych co było/ jest slabe nasienie i już miałyście w głowie in vitro. Też macie obawy że u Was coś jest też nie tak a jeszcze tego nie wiecie? Np jakieś zapalenie endometrium albo coś? Strasznie się boję że coś zostanie wykryte i albo mnie będzie czekać jakieś dlugie lecznie albo in vitro sie nie uda .
a może nie powinnam sobie tego wmawiać? Bo wynik badań mam ok , cykle regularne na usg wszystko ok ( może jakiś mały polip jest ale to nie wiadomo )
Starania od 02.2026
🧔♂️ 38
fsh 25 mIU/ml
lh 8,5 mlU/ml
testosteron 7,5 ng/ml
shbg 55 nmol/l
👩
względnie w porządku
lh 8,5 mlU/ml
fsh 7 mlU/ml
insulina 4
tsh 2
AMH 3,2 -
Hej dziewczyny, chciałabym do Was dołączyć. 🤗
Nasza historia w skrócie- w zeszłym roku po długim czasie walki z różnymi problemami przyszedł ten moment, kiedy stwierdziliśmy z mężem, że w końcu jest na tyle stabilnie, że możemy zacząć starania. Niestety okazało się, że mam polipa endometrium. W sierpniu podczas zabiegu zostały usunięte 2 polipy- jeden szyjkowy, drugi z jamy macicy. Po miesiącu kontrola usg, niby lekko nieregularne endometrium, ale jest ok i od października zielone światło na starania. Niestety od tamtego momentu spotkało nas wiele ogromnie stresujących sytuacji, więc nie spieszyliśmy się z diagnostyką tylko próbowaliśmy działać. W lipcu byłam na usg i okazało się, że polip odrósł. 🤬 Za tydzień czeka mnie ponowny zabieg. Ginekolog zalecił od razu też laparoskopię, co mnie w sumie cieszy, bo będziemy mieć więcej informacji.
Ale niestety wyszedł nam też problem od strony męża! W zeszłym tygodniu był na badaniu nasienia i niestety - OAT. 😓
Planujemy badania krwi ogólne + hormony i posiewy moczu i nasienia, aby na wizytę u androloga mieć już wszystko.
W planie jest też poprawa diety oraz zmiana suplementacji na Proxeed Plus i do tego kw.omega -3 i wit D.
Chętnie przyjmę wszystkie rady i wskazówki, bo jestem w temacie zielona. 😉
Wyniki z 5.08:
👩'91 👦'90 & 🐕 🐕
10.25 start starań
👩
08.25 histeroskopia (polipy)
07.26 krew ✅️, USG- ponownie polip ❌️
08.26 histerolaparoskopia- polip ✂️, poza tym wszystko ✅️
👦
08.26 OAT ❌️, USG- mały ŻPN
10.26 krew, mocz, hormony ✅️ -
Chyba każda z nas ma obawy, że znów coś złego się okaże/coś nie wyjdzie po naszej myśli. To dlatego, że nam tak bardzo zależy. Ważne, żeby nauczyć się te myśli odpychać/gasić, nie żyć w ciągłym lęku bo to bardzo wyniszcza.Zuza2055 wrote:Dziewczyny u tych co było/ jest slabe nasienie i już miałyście w głowie in vitro. Też macie obawy że u Was coś jest też nie tak a jeszcze tego nie wiecie? Np jakieś zapalenie endometrium albo coś? Strasznie się boję że coś zostanie wykryte i albo mnie będzie czekać jakieś dlugie lecznie albo in vitro sie nie uda .
a może nie powinnam sobie tego wmawiać? Bo wynik badań mam ok , cykle regularne na usg wszystko ok ( może jakiś mały polip jest ale to nie wiadomo )
Ja teraz jestem przed histerolaparoskopią i mam meeega obawy, że właśnie poza polipem do usunięcia wyjdą jeszcze jakieś problemy o których nie wiem. Już trochę dobiły mnie właśnie wyniki męża, bo miałam nadzieję że naszą przeszkodą będzie tylko ten nieszczęsny polip...
P.S. Widziałam, że konsultowaliście się u dr Targońskiego. Jak oceniasz doktora?
👩'91 👦'90 & 🐕 🐕
10.25 start starań
👩
👦
Zuza2055 wrote:Dziewczyny u tych co było/ jest slabe nasienie i już miałyście w głowie in vitro. Też macie obawy że u Was coś jest też nie tak a jeszcze tego nie wiecie? Np jakieś zapalenie endometrium albo coś? Strasznie się boję że coś zostanie wykryte i albo mnie będzie czekać jakieś dlugie lecznie albo in vitro sie nie uda .
Ja mam też takie obawy 😥 a dodatkowo jak lekarz powiedział nam, że bardzo skoncentrowaliśmy się na leczeniu męża, a u mnie jest też dużo do sprawdzenia to czuję niepokój, ale mówię sobie, że trzeba to posprawdzać, żeby być jak najlepiej przygotowanym do IVF. Też boję się, że moje komórki mogą być słabej jakości. Amh mam 2,65, ale mam już wiek, więc trapi mnie, że możemy mieć jeszcze niespodziankę w postaci słabych komórek, ale trzeba spróbować. Staram się na razie myśleć, że będzie źle to wtedy będziemy myśleć i staram się odpychać takie złe myśli.
J.ss rozumiem Cię i naprawdę przytulam mocno. Pewnie jak wszystkie tutaj, wiem jak to jest jak człowiek stara się, a dostanie takie wyniki, to jakby ktoś uderzył Cię w twarz. Za mną też wiele nocy przepłakanych, ale jakoś po tych najcięższych momentach wraca wola walki. Mam nadzieję, że znajdziecie lekarza, który lepiej trafi z leczeniem. Mój mąż teraz ma brać tylko suple.
Kompotlinka, przykro, że musisz dołączyć, ale dziewczyny mają ogromną wiedzę, mam wrażenie, że bardziej angażują się w pomoc niż lekarze, więc na pewno dużo wiedzy i wsparcia tutaj zyskasz. Mam nadzieję, że znajdziecie androloga, który pomoże Wam, a pomysł z hormonami, diagnostyka, posiewami i zmiana stylu życia jest bardzo dobry. Mam nadzieję, że znajdziecie przyczynę i ja wyeliminujecie. I trzymam kciuki za ostatecznie rozprawienie się z polipami! Niestety one mają tendencję do odrastania 🥺
Kompotlinka lubi tę wiadomość
👩❤️👨 92 ❌ czynnik męski (OAT + DFI⬆️)
Starania o pierwsze maleństwo od 03.2025 👶
05.2025 ⏸️
07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc)
03.2026 pierwsza wizyta w Invimed
03.2026-07.2026 lametta + ovitrelle ❌
08.2026 zmiana kliniki na medart -
J.ss wrote:U nas pogorszenie koncentracji, spadek ruchu calkowitego, badanie wykonywali makroskopowo manualnie poniewaz byla zbyt mala ilosc plemnikow…
A tak to podupadlam, niby chce dzialac ale jak zobaczylam dzisiaj te wyniki to wszystkiego mi sie odechcialo.
Też byłam zapisana do dr Jankowskiej, ale niestety 9 miesięcy oczekiwania na wizytę online 🫣 900 zł chyba się płaci 🤯
-
Kompotlinka wrote:Hej dziewczyny, chciałabym do Was dołączyć. 🤗
Nasza historia w skrócie- w zeszłym roku po długim czasie walki z różnymi problemami przyszedł ten moment, kiedy stwierdziliśmy z mężem, że w końcu jest na tyle stabilnie, że możemy zacząć starania. Niestety okazało się, że mam polipa endometrium. W sierpniu podczas zabiegu zostały usunięte 2 polipy- jeden szyjkowy, drugi z jamy macicy. Po miesiącu kontrola usg, niby lekko nieregularne endometrium, ale jest ok i od października zielone światło na starania. Niestety od tamtego momentu spotkało nas wiele ogromnie stresujących sytuacji, więc nie spieszyliśmy się z diagnostyką tylko próbowaliśmy działać. W lipcu byłam na usg i okazało się, że polip odrósł. 🤬 Za tydzień czeka mnie ponowny zabieg. Ginekolog zalecił od razu też laparoskopię, co mnie w sumie cieszy, bo będziemy mieć więcej informacji.
Ale niestety wyszedł nam też problem od strony męża! W zeszłym tygodniu był na badaniu nasienia i niestety - OAT. 😓
Planujemy badania krwi ogólne + hormony i posiewy moczu i nasienia, aby na wizytę u androloga mieć już wszystko.
W planie jest też poprawa diety oraz zmiana suplementacji na Proxeed Plus i do tego kw.omega -3 i wit D.
Chętnie przyjmę wszystkie rady i wskazówki, bo jestem w temacie zielona. 😉
Super, że robicie badania! Dodam tutaj listę badań, które warto wykonać, sprawdź czy macie to na agendzie: hormony (estradiol, LH, FSH, TSH - w sumie można machnąć całą piątkę tarczycową, testosteron, DHEA, SHBG, prolaktyna), USG jąder i moszny, posiewy na baterie tlenowe i beztlenowe, grzyby, wymazy MUCHa (mycoplasma, ureaplasma, chlamydia). Możecie również sprawdzić genetykę ale to już droższa impreza. Oboje kariotyp (niektóre kliniki wymagają do invitro, inne nie). U partnera dodatkowo mutacje w genie AZF i CTFR.
Jednak chciałabym dodać Ci trochę otuchy! Jeden słaby wynik jeszcze o niczym nie przesądza. Wyniki nasienia są ekstremalnie wrażliwe. Infekcja, stres, przegrzanie bardzo na nie wpływają. Poprawa diety, suple (ja jestem zwolenniczką jednak brania osobno niż gotowych pakietów. One zawsze maja niższe dawki niż te z udowodnionym działaniem), umiarkowany sport, brak używek i przegrzewania jąder (eliminacja gorących kąpieli, sauny, trzymania laptopa na kolanach) potrafią pomóc. Najlepiej badanie powtórzyć po ok. 3 msc, bo spermogeneza trwa 74 dni.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia, 14:44
👩🏼 91’
Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵

-
Dziękuję dziewczyny za miłe przyjęcie i słowa otuchy. 😊
🌸 Valie ogromnie dziękuję za pełną rozpiskę badań i wszystkie wskazówki. 🤗 Będziemy powoli odhaczać kolejne punkty i zobaczymy dokąd nas to zaprowadzi. Póki co mam w sobie jeszcze sporo nadziei na pozytywne zakończenie. 😉👩'91 👦'90 & 🐕 🐕
10.25 start starań
👩
👦
Kompotlinka wrote:Chyba każda z nas ma obawy, że znów coś złego się okaże/coś nie wyjdzie po naszej myśli. To dlatego, że nam tak bardzo zależy. Ważne, żeby nauczyć się te myśli odpychać/gasić, nie żyć w ciągłym lęku bo to bardzo wyniszcza.
Ja teraz jestem przed histerolaparoskopią i mam meeega obawy, że właśnie poza polipem do usunięcia wyjdą jeszcze jakieś problemy o których nie wiem. Już trochę dobiły mnie właśnie wyniki męża, bo miałam nadzieję że naszą przeszkodą będzie tylko ten nieszczęsny polip...
P.S. Widziałam, że konsultowaliście się u dr Targońskiego. Jak oceniasz doktora?
Doktor jest naprawdę godny polecenia. Konsultował nas godzine mimo tego że było późno i za drzwiami czekało sporo pacjentów. Ogólnie to myślę z doświadczenia że powinniście jak najszybciej zbadać hormony, bakterie itp a już zacząć suplementowac męża, włączyć dietę i ruch . Być może po 3 miesiącach zobaczycie duża poprawę. U nas tak było ale jednocześnie wykryliśmy wysokie fsh . Byliśmy u doktora z pełną teczka badań. Na ten moment nie podejmujemy terapii lekami bo lekarz powiedział wyraźnie że to nie przyniesie dużej poprawy a może popsuć.
Starania od 02.2026
🧔♂️ 38
fsh 25 mIU/ml
lh 8,5 mlU/ml
testosteron 7,5 ng/ml
shbg 55 nmol/l
👩
względnie w porządku
lh 8,5 mlU/ml
fsh 7 mlU/ml
insulina 4
tsh 2
AMH 3,2